Път: : Съдби

Историята като индивидуална съдба

Историята, освен поредица от велики дати и имена, е плетеница от милиони съдби. Историческото събитие е реално само като преживяване на отделни хора. То не съществува вън от преживяванията. Пълководецът (човек отделен, със своите страсти и заблуди) заповядва (дава програмата за поведението на подчинените си), другите изпълняват. Другите – всеки със своите мотиви и вълнения.  

Няма ли го човекът единичен, пълен с възторзи, смелост, униние, страх, История няма. Няма я нея - великата, ярката или жалката, тъмната. Камбанно звънтящата.

Битка станала била. Победител бил не знам си кой.

Там страдали са живи хора, с мисъл за своите близки, за любов, бъдеще, надежди... Победителят (да не пропуснем победения глупак) е важен за следващите комплексари. Жадните за йерархична структура, в която търсят цел и смисъл, възпяват или страдат за исторични загуби, победи.

Важен е отделният човек, а не „голямата” история.

Всичко в този свят съществува само като случило се с човек. Отделен, единичен, слаб, малък или пък голям, велик.  Множествен или пък съвсем единичен. Винаги сам. Индивидуалните загуби и победи са истински стойностните.

Потокът или каскадата на „значимите” събития само прикрива важното - плетеницата от индивидуални съдби.

Тук върви разказ за отделни хора. Повечето от тях - известни само сред близките си.

Но те са тези, които пресъздават България и нейния народ. Те са Иван, Хасан, Яков и прочие, но са еднакво българи и еднакво важни за нея, редом с Кунчев, Христо Петков, Крачолов, Фердинад Първи и прочие...

България не може нито миг да просъществува без милионите си безименни човеци, както не може и без своите лични хора.

 Без индивида (самотен, слаб, беден или силен и гръмък) няма България, няма Свят, няма Бог, няма човечество.

Възприемете тази рубрика като тържество на индивида.

Можете да предложите животоописанието на свой близък или познат. Условието е: вие да гарантирате с името си достоверността на разказа. Добре е да има снимки.

Търсенето на имената става по първата буква на малкото име.

Можете да предложите своите мемоари или мемоарите на ваш познат, близък...

Това вече е Историята в личен разказ.