Българските плодове и зеленчуци имат специфичен вкус и аромат. По своите хранителни и вкусови качества те са без конкуренция.
Много от българските продукти и ястия са известни по света. Нашата кухня и напитки имат свои фенове и сред най-изисканите гастрономи и дегустатори. Българското кисело мляко е индустрия, а Великата червена печена чушка - атракция. Човек, хапнал българска ябълка, разбира защо Ева е била изкусена с този плод.
За съжаление, животът на милиарди хора по земното кълбо преминава, без да са опитали българско вино. Витае мирово незнание, че нашите предци в лицето на обожествения Дионисий са открили виното. Едно откритие, което - без съмнение - далеч надхвърля по значение откритието на колелото и огъня.
За жалост малцина са тези чужденци, които знаят да приготвят оригинални български ястия. Иначе светът щеше да бъде значително по-уютен.
С тази рубрика ще ви предложим рецепти, взети от различни краища на страната. Вашата задача е да ги спазвате точно. Другото е лесно и приятно, защото българската кухня е създадена от земеделски народ. Той не е имал време да се мотае около печката и е умеел да цени продуктите.
Всяко ястие е свързано с мит, вярване или обред. То е част от приказката. Вие имате възможност не само да си разнообразите трапезата, но и да впечатлите гостите си с нещо оригинално, гарнирайки го с мъдър и екзотичен разказ от Балканите.
Път: : Българската кухня |
Българската национална кухня
3 декември 2011г.