Напред - движение

Коалицията "Движение НАПРЕД" се създава на 2 ноември 2008 г. с участието на ВМРО, Земеделския народен съюз (ЗНС) и партия ЛИДЕР. Подписването на междупартийното споразумение става в зала 1 на НДК в присъствието на повече от 5000 делегати от трите формации. С този акт Красимир Каракачанов (председател на ВМРО), Стефан Личев (председател на ЗНС) и Кънчо Филипов (председател на партия Лидер) слагат начало на общата си работа с цел България да тръгне напред. Според тях страната не върви в правилната посока. Церемонията се предхожда от зрелищно шоу с тъпани и викове "Победа" и "България" от залата.

В словото си преди учредяването на Движение НАПРЕД бизнесменът с интереси в енергетиката, застраховането и туризма Христо Ковачки, един от основателите на ЛИДЕР, връчва на трите партии проект за Дунавско-черноморско икономическо сътрудничество, който предлага нова регионална икономическа политика, тъй като "бъдещето на Европейския съюз логично върви към нашия регион".

Красимир Каракачанов подчертава, че партиите трябва да служат на България, а не обратното. Той призовава: "Това е нашата мисия - да оправим разбитата държавна каруца и да поведем България напред."

Стефан Личев изтъква, че движението трябва да има един девиз - за мир, хляб и свобода, че страната трябва да заема достойно място в ЕС, а на парламентарните избори Движение НАПРЕД трябва да стане поне трета политическа сила.

В изказването си Кънчо Филипов заявява, че Движението НАПРЕД е политически субект, който може да се характеризира само с две думи - фактор на стабилност. "Заедно имаме професионален опит и капацитет да превърнем България в страна, която да насърчава своите предприемачи и да привлича чужди инвеститори", твърди той. Според него управляващите не могат да предложат общосподелена и разумна визия за развитието на България, а само произвеждат скандали. Докато обществото с толерантност може да се концентрира върху приоритетите си. Припомняйки притчата за Кубрат и снопа пръчки, К. Филипов заключава: "Днес всички заедно тръгваме напред!"

Тримата лидери поемат ангажимента новият политически субект да бъде коренно различен от останалите и да предложат програма, основана на патриотизъм.

На учредителния форум Движение НАПРЕД представя и управленската си програма, състояща се от десет точки под общия надслов "Тръгваме напред". В основата й лежи държавна политика, подчинена на интересите на българите. Включени са още - държавна политика за укрепване на производството и икономиката, запазване на валутния борд до влизане в еврозоната, въвеждане на избор на областни управители и административна децентрализация, реални субсидии за земеделските производители, решителни мерки за преодоляване на демографската катастрофа, качествено образование, ефективно и достъпно здравеопазване, държавата - гарант за сигурността на гражданите и безпощадна война срещу престъпността, създаване на национална гвардия за помощ на населението при бедствия и аварии, решителни мерки в правосъдната система.

На 16 декември 2008 г. в Народното събрание е учредена и парламентарна група "Движение НАПРЕД" с председател Красимир Каракачанов. Тя се състои от дванайсет депутати - Красимир Каракачанов, Мирослав Мурджов, Борис Ячев, Николай Кънчев, Бойко Ватев, Борислав Китов, Любен Дилов-син и Ася Михайлова, Иван Стаматов, Анастасия Мозер, Евгений Жеков и независимият Павел Чернев. Заместници на председателя Красимир Каракачанов, са Борис Ячев, Борислав Китов и Ася Михайлова.

На 13 януари 2009 към коалицията "Движение НАПРЕД" се присъединява Партия "Гергьовден", чиито депутати вече участват в парламентарната група със същото име. „Ние виждаме в коалицията единствения нов смислен политически проект в България, особено на фона на вечните разпри в класическата десница, на неяснотата в центъра и в либералното пространство“, заявява лидерът на Гергьовден Петър Стоянович.

26 февруари 2009 - ПГ Движение НАПРЕД подкрепя седмия вот на недоверие към правителството на Сергей Станишев, поискан от 73 народни представители от опозицията заради провала на цялостната политика на правителството.

27 февруари 2009 - от името на парламентарната група "Движение НАПРЕД" народният представител Любен Дилов прави предложение Парламентът да създаде постоянна комисия по приложимост и ефективност на бъдещи законодателни актове на парламента.

Във връзка с финансовата криза от Движение НАПРЕД предлагат 3–4 милиона лева от резерва да бъдат отделени за кредитиране на малкия и среден бизнес чрез търговските банки. До провеждането на изборите през 2009 Движението има още два приоритета като мерки срещу кризата - намаляването на срока за изплащане на ДДС за експортноориентираните фирми и още едно намаляване на социалните осигуровки, за да се запазят работни места. Освен това в Движение НАПРЕД разработват програма за борба с бедността. Целта, която обявяват, е в следващото Народно събрание да имат достатъчно сериозно представителство, което да може да влияе върху управлението на страната.