"Гергьовден", Национално движение

Национално движение "Гергьовден" е регистрирано по закона за политическите партии през 1996 г. За изборите през 1997 г. то получава от ЦИК бяла бюлетина с 3 сини ивици, но месец преди вота се отказа от участие в изборите.

Председател на НД "Гергьовден" е Орлин Чочов.

На конференция на 20 май 1999 г. национално движение "Гергьовден"  сформира Обществен комитет за борба с корупцията "Гергьовден".

Комитетът възнамерява да събира всякаква информация за корупция по сигнали от граждани.

Председател на комитета е ревизорът Емил Димитров, който напуска държавната си работа във финансовото министерство, за да оглави "Гергьовден". Той няма да е политическо лице, а ще играе ролята на граждански говорител.

Главен секретар е Любен Дилов-син.

В ръководството на формацията влизат още Орлин Чочов, бизнесмен, и главният редактор на "Църковен вестник" Ангел Величков.

На 4 юли 1999 г. Движение "Гергьовден"  и ВМРО подписват общ документ, в който декларират своята близост като национални и патриотични движения. Те възнамеряват да обединят усилията си за активиране на младите българи и за приобщаването им към идеята, че тяхното бъдеще зависи от адекватното им и зряло отношение към властта и политиката.

В общините, където ВМРО и "Гергьовден" ще бъдат конкуренти, те ще запазят толерантен тон по време на кампанията, са се договорили Красимир Каракачанов и Любен Дилов-син.

Политическото крило на "Хъшове"-те подкрепи кандидат-кмета на ВМРО в Пловдив Александър Долев.

Националното движение "Гергьовден" участва в местните избори през  октомври 1999 г.

В изборите за кмет на община "Гергьовден" печели 2 190 гласа, което е 0,04% от гласовете.

За кмет на кметство движението печели 866 гласа, 1 място и 0,05%.

За общински съветници - 51 594 гласа  - 38 мандата, 1,59%. 

2005 - Гергьовден участва относително успешно (спечелен мандат за Любен Дилов-син) в парламентарните избори през юни в рамките на Коалиция ОДС заедно със СДС (Надежда Михайлова), Демократическа партия (А. Праматарски) и БЗНС-Янев.

11 декември 2005 - в заключителната декларация на Шестата национална конференция движение "Гергьовден" приема, че ще работи за саморазпускането на 40-ото народно събрание в края на 2007 и за произвеждане на избори за последно Велико народно събрание, което да направи промени в конституцията. Членовете на движението се обединяват около предложения за промени в конституцията, които да внесат в работната група на парламента. Променен е и уставът на организацията в съответствие със Закона за политическите партии. За председател на новия Изпълнителен съвет е избран Любен Дилов-син, за заместник-председател - Ася Михайлова, за международен и политически секретар - Петър Стоянович, за организационен секретар - Цветомир Паунов.

Участва в местните избори през октомври 2007 г. В кметската надпревара в София е в коалиция БГ Съюз заедно с Новото време и Земеделския народен съюз на Стефан Личев.

През декември 2008 г. депутатите от "Гергьовден" се присъединяват към новата парламентарна група на Движение „Напред“, а през януари 2009 партия "Гергьовден" става част от коалицията "Движение НАПРЕД".

 

януари 2009 г.

--------------------------------

През 2016 година "Гергьовден" участва в коалицията "Калфин - президент", включваща общо седем партии, сред които основната е АБВ.