АБВ - Алтернатива за българско възраждане

През ноември 2010 г. президентът Първанов и негови съмишленици слагат началото на гражданско движение "Алтернатива за българско възраждане". Според тогавашна публикация в "Дневник" старт на проекта АБВ дава инициативна група от десет души, сред които са и бившият депутат земеделец Борислав Китов, проф. Васил Проданов, ген. Михо Михов, бившият директор на "Гранична полиция" ген. Красимир Петров, проф. Борислав Борисов, Емил Кало.

При създаването на движението президентът Първанов коментира: "Фетишизацията към миналото отдавна е пречка на нашето развитие, затова ние тук се обединяваме около идеята за това, че едно ново начало, възраждане на българската нация минава през помирението и отказа да водим битки с миналото, които не водят до никъде. Затова АБВ е една територия на историческия компромис.

Ние сме се събрали не само със съзнанието за един исторически компромис между лявото и дясното, а защото има нужда от нова политическа култура и необходимост от нов приобщаващ модел на управление, при който решенията се вземат от по-широк кръг от партии и граждански структури, а не от един човек. Винаги съм се стремял да обединявам, не да разделям - винаги съм работил за единението на всички български граждани."

И още: "Трябва да кажем възможно ли е трайно партньорство между бивши противници, които доскоро са стояли от двете страни на барикадите. Аз питам възможно ли е да правим политика без барикади? Днес абсолютизацията на лявото и дясното е неработеща.

Няма ляв или десен изход от кризата, има нужда от мерки да стимулират производството, но и да заплатят социалната цена. Нямаме нужда от нов ляв или десен партиен проект, а от граждански проект, който да събере най-силното в тази амбиция. Целта не е да се размият партийните образи, напротив - това може да стимулира амбицията на всяка една от партиите да изчисти своята партийна квалификация. Страната ни има нужда от надпартийна, не идеологизирана стратегия."

 

*   *   *

На 28 юни 2014 медиите съобщават, че на учредително събрание, в Зала 3 на НДК, АБВ става партия на връх рождения ден на своя лидер Георги Първанов, който се е обявил за промяна на Конституцията и въвеждането на президентска република.

В статията на mediapool.bg във връзка с това политическо събитие се цитират някои изявления, направени на форума :

”Ще искаме въвеждане на президентска република, за да е ясно кой носи отговорността. Ще се опитаме да реабилитираме пряката демокрация, нищо по-добро от това, ключовите проблеми на България да се решават с референдум”, каза Първанов.

Той посочи, че АБВ е готова да си партнира с всяка отговорна политическа организация, но извън кръга ще бъде поставена ДПС.

Бихме участвали при достойно представяне в едно коалиционно управление, но не на всяка цена, заяви Първанов.

По думите му сме затънали ”в блатото на най-тежката конфронтация на едно политическо разединение”.

”Никога омразата и агресията в политиката и обществото не са били толкова силни, особено в парламента”, добави той.

Първанов коментира, че покушенията срещу отделни български банки са на път да взривят обществото.

”Години наред едни хора, които смятаха, че всичко им е позволено, сега изпитват докъде е пределът на нервите на българските граждани”, каза Първанов.

Според него в момента няма лидерство и отсъства държавническа отговорност у тези, които са призвани да водят България, и няма готовност за компромиси.

”АБВ трябва да е алтернатива на омразата, на злобата и на агресията, да обосновава и реализира политика на разбирателство и на толерантност по отношение на другия, на различния”, каза той.

Първанов посочи, че новата партия ще води по-социална политика от традиционната левица и ще бъде алтернатива на лъжепатриотизма, на "ментенационализма".

Бившият евродепутат Ивайло Калфин отбеляза, че АБВ се създава заради политическия дефицит, а не заради желание за власт. Той се обяви и срещу сключването на споразумение с Международния валутен фонд.

”Управляващите трябва да се съсредоточат върху решаване на проблемите, а не да викат Международния валутен фонд и не знам кой да ни решава проблемите. Проблемите се решават с диалог, със съгласие и тогава, когато българските граждани се мобилизират за тези цели”, каза Калфин.

( http://www.mediapool.bg/abv-stana-partiya-sas-zayavka-za-prezidentska-republika-news222032.html )

Капитал.bg цитира и друг коментар на Първанов:

"АБВ има бъдеще като незаобиколим фактор в управлението. От нас зависи кога ще стане това, аз вярвам, че ще е още след предстоящите избори", както и че АБВ може да участва в коалиция само при "добър, силен, убедителен изборен резултат, когато може да се поставят условия за реализиране на политика, а не да бъдем петото колело".

Националната учредителна конференция избира за председател на АБВ Георги Първанов, президент на България в периода 2002 - 2012, Национален съвет и Изпълнителен съвет на партията в състав:


Георги Първанов
Проф. Борислав Борисов
Ивайло Калфин
Румен Петков
Росица Янакиева
Емил Кало
Бойко Радоев
Д-р Евгений Желев
Андрей Бунджулов
Дилян Енкин
Д-р Емил Константинов

 

Приета е следната резолюция:

„Кризата на доверието в управлението, политическите партии, институциите и политическата система като цяло достигна опасен предел. На този фон особена тревога предизвиква продължилият прекалено дълго блокаж на парламента и институциите. Той продължава на практика още от създаването на това правителство, но се задълбочи особено много през последните седмици след изборите за Европейски парламент.

АБВ изразява силна загриженост за стабилността на финансовата система в България и неадекватната реакция на институциите, която задълбочава опасностите пред страната. Надеждата, че крайно неприятният случай с КТБ е изолиран и единичен факт за иначе стабилната банкова система, само за няколко дни се разсея от бързо развиваща се действителност. Отново хиляди вложители, този път в друга банка, са на опашка пред офисите в цялата страна, в очакване да изтеглят своите пари.

Основната вина за това, което се случва, носят институциите. Те са слаби или въобще отсъстват. Още след поставянето на КТБ под особен надзор, АБВ алармира, че иниституционалната реакция на атаката по отношение на банката беше изключително слаба. БНБ направи изявление късно и неубедително, правителството остана невидимо, Комисията за финансов надзор беше безмълвна, някои медии раздухваха паника и напрежение. Прокуратурата стана активен фактор, като отстрани ръководителя на банковия надзор, с което засили страховете но хората. Със своите действия и бездействие всички тези институции носят отговорност за това, което се случва в банковата система.

Днес ние отново заявяваме с огромна загриженост, че разклащането на банковата система създава риск за същуствуването на валутния борд и на цялата финансова и икономическа стабилност. Безспорно в България има хора, които биха искали да минем отново през инфлация, която ще изчисти голяма част от дълговете, които са натрупали. Институциите носят своята отговорност това да не бъде допускано. След 1997 г. българските гражани не трябва да бъдат подлагани отново на ново обедняване, загуба на доходи и спестявания и на програмите на МВФ.

Приветстваме постигането на договореност на провеждане на предсрочни парламентарни избори на 5 октомври 2014 г. Съжаляваме, че тези избори ще се проведат без промени в Изборния кодекс, за които ние настояваме – въвеждане на смесена избирателна система с половината депутати избрани мажоритарно, ограничаване на възможностите за манипулация на избирателите и на изборите.

Настояваме за незабавна оставка на правителството, което допринесе за финансовата дестабилизация. Не приемаме нови размити отговорности. Служебното правителство се назначава от президента и той носи отговорност за неговата работа.

Споразумението между БСП, ГЕРБ, ДПС, ББЦ те да определят състава на служебния кабинет е не само противоконституционно, но отново прикрива отговорностите.

Изразяваме остро несъгласие с призивите на лидера на ГЕРБ за спешно сключване на споразумение с МВФ. В България има достатъчно ресурси, включително за пазарно кредитиране, които са достатъчни за сегашната криза. Политиците трябва да се съсредоточат към нейното ограничаване.

Доколкото става дума за мандатоносителя на сегашното управление, не може да не предизвиква тревога у нас и случващото се с най-голямата партия вляво. Тоталната морална и политическа криза в БСП, неспособността на нейното ръководство да оцени реалностите, не само оказва допълнително негативно въздействие върху обстановката в страната, но и изправя левицата пред опасността да загуби влиянието си като значим фактор в обществено-политическия живот. АБВ е ясна алтернатива на политическата безизходица в левицата и на проваления управленски мандат и изминалите месеци напълно доказват това.

Като имаме предвид тревожните процеси и кризисната обстановка в страната, делегатите на учредителната конференция на АБВ се обединихме около следните позиции и решения:

Първо, реалната развръзка от създалато се патово положение и блокаж на институциите е провеждането на предсрочни парламентарни избори. Основен критерий и изискване при изборите е те да се подготвят и проведат при максимална прозрачност, равнопоставеност и демократичност. Служебното правитество трябва да се съсредоточи върху укрепване на финансовата стабилност и подготовката на предстоящите избори.

Второ, Коалицията АБВ да се яви самостоятелно на изборите. Даваме мандат на ръководните органи на партията да съхранят и разширят предизборната коалиция АБВ и да създадат всички предпоставки партия АБВ да се утвърди като нейно ядро.

Обръщаме се към БСП с призив да преустановим конфронтацията – нека всяка от двете партии и коалиции да работят на своята нива, да се опитат да привлекат максимално широка подкрепа. Нашият основен опонент не са левите партии, а десницата и ГЕРБ.

Трето, АБВ призовава основните политически партии и фигури в страната да се обединят около Декларация за национално възстановяване. В нея да се очертаят конкретни мерки за укрепване на държавността и за реформи в основни сектори като образование, здравеопазване, структура на икономиката, демографска политика, борба с бедността. АБВ е готово да участва в подготовката на подобна декларация. В периода до изборите да се създат всички необходими предпоставки за ефективно функциониране на държавните институции и решаване на най-неотложните проблеми на хората и държавата: подготовка на бюджета за следващата година, стабилизиране на финансите и банковата система, решаване на неотложните проблеми в енергетиката, здравеопазването и образованието.”

*   *   * 

АБВ участва в изборите за Европейски парламент (25 май 2014 г.), но не успява да изпрати там представител.

Участва в парламентарните избори на 5 октомври 2014 г. в рамките на Коалиция АБВ, успява да прескочи 4-процентната бариера и печели 11 мандата в Народното събрание.