Път: : Кой кой е : Х

Мустафа Хаджи

 

Мустафа Алиш Хаджи е роден на 31 март 1962 г. в пазарджишкото село Драгиново. По произход е помак. Начално образование получава в родното си село, след което продължава в техникум по горско стопанство във Велинград. През 1982 г. влиза в казармата и след уволнението си започва работа в родния си край. Работи две години на каскада „Белмекен – Сестрино", а по-късно в завод „Васил Сотиров" във Велинград като работник по сушене на дървесина.

По време на „възродителния процес” му e дадено името Мануш Хаджиев. През ученическите си години тайно взима частни уроци по религия при ходжите на село, а след това във Велинград и други населени места. В началото на 1990 г. става имам в родното си село и две години практикува тази дейност. По-късно е назначен за заместник главен мюфтия в Главното мюфтийство, София. През 1993 г. заминава за Йордания, където завършва Теологическия факултет на Университета „Ярмук”. През 1997 г. се дипломира и се завръща в България.

На обединителната мюсюлманска конференция през октомври 1997 г. за първи път е избран за главен мюфтия. През 2000 г. мандатът му изтича и тогава е избран за председател на Висшия мюсюлмански съвет.

През тригодишния си мандат на главен мюфтия паралелно завършва магистърска степен по сравнително религиознание в Нов български университет, а през 2002 г. записва докторантура в Университета „Мармара", Истанбул, която защитава през 2008 г. През 2003 г. приключва мандатът му във ВМС, след което е назначен за ректор на Висшия ислямски институт. През 2005 г. се провежда извънредна национална конференция, на която той отново е избран за главен мюфтия.

Преизбран е за главен мюфтия и на националната мюсюлманска конференция в София на 24 януари 2016 г. (единствен кандидат за поста).

(Недим Генджев твърди, че провежданите през последните години конференции са нелегитимни и ги атакува в съда.)

 

През 2012 г. Комисията по досиетата разкрива принадлежността на Мустафа Хаджи към бившата Държавна сигурност (при проверката на различните вероизповедания) като агент на Общинско управление на МВР-ДС Велинград под псевдонима „Андрей”. Вербуването му датира от 14 ноември 1989 г. Личното му и работно дела са унищожени през есента на 1992 г. с протокол.

След обявяване на агентурното му минало през 2012 г. Мустафа Хаджи заявява:

„Преди 10 ноември [1989 г.] аз много пъти съм викан в полицията и съм писал обяснения. Този въпрос за принадлежност към Държавна сигурност е вече минало, история. Трябва да се погледне и да се знае, че има хора, които и в момента работят. Техните досиета кога ще излязат? Според мен трябва да се захванем с тях, а не с тези, които вече не са." ...„Аз не съм безгрешен. Като човек имам грешки, за които ще трябва да отговарям, но заслуга към Държавна сигурност нямам".

Източник:

http://agentibg.com/index.php/bg/2014-02-18-16-01-04/196-2015-01-10-09-22-42