Персонални теми - Българите и българските турци в Хасково

    Преди да разкажа как в моят роден град живеят и българи и турци ( българи от турски произход) искам да споделя какво разбирам аз под думата “турчин” .

 

Следвайки простата логика , то думата “турчин” е като думата българин , американец, французин , сърбин и т.н. Тоест за мен думата “турчин “ следва да обозначава човек , който е гражданин на Република Турция , човек роден в Турция и притежаващ турски паспорт.

 

Следователно турците , живеещи в България  ( в най-общият случай ) са хора , които са родени в България , израснали в България и имащи български паспорт и често изповядващи ислям. Техните бащи , майки , баби или дядовци са били турци . Какви са те тогава ?

 

Ами българи от турски произход , защото щом притежават български документ за самоличност те са по националност българи , а религията която изповядват няма нищо общо с това . Живеем в демократична държава , в която всеки е свободен да изповядва религията , която му е присърце и която смята за правилна.

 

За мен няма  турци в България или те са много малко хора , защото според моите разбирания да си турчин означава да си гражданин на Турция , да си роден и израснал в Турция и да имаш турско самосъзнание. В България има българи от турски произход.

 

Хасково е град , който се намира  много близко до южната съседка на страната ни – Турция .Град , в който мирно и  в разбирателство живеят двата етноса – българи и българи от турски произход (които за краткост и удобство ще наричаме турци ).

По време на “Възродителният процес “ голяма част от турците , живеещи в Хасково се изселиха в Турция . След 1992 г. те започнаха по етапно да се завръщат и със себе си донесоха много капитали. В Хасково и в областта има над 200 турски шивашки фирми , които предлагат работа и препитание както на българи , така и на турци . Същото важи и българските фирми. Има над 50 фирми ,които се занимават с внос и търговия на платове и шивашки пособия. Това е и най-развитият отрасъл сега в града , даващ прехрана на голяма част от населението на областта както на българи ,така и на турци.

 

Турският етнос взема дейно участие в обществено – политическият живот на града.Те имат свои представители в Областният съвет.Учасват в политическият живот още от първите демократични местни избори .

 

През изминалата 2007 г. покрай местните избори се изостриха отношенията между двата етноса в града, за първи път се стигна до открит конфликт . Това стана в седмицата между първия и вторият тур на изборите . Конфликтът бе предизвикан от изказване на лидера  на ДПС Ахмед Доган . “ Аз искам този град. Превзехме Кърджали сега е ред и на Хасково “ – каза лидерът по време на среща с избирателите в Хасково преди балотажа ( между г-н Честименски подкрепен единствено от ДПС и г-н Иванов , подкрепен от всички останали партии , както и местният елит, бизнесмени и от цялата общественост ).Опитът за превръщане на вота в етнически разгневи българският етнос и активизира патриотичните настроения. За щастие конфликтът отшумя веднага след местните избори.

Що се отнася до обикновените хора – те живеят без на първо място да излиза етническата принадлежност. “Хората живеят по съседски добре “

 

Няма открит етнически конфликт. Хората живеят в разбирателство и взаимопомощ. Не е важна етническата принадлежност , а самата човешка личност и същност.

 

 

автор: Антония Христова