Иван Тодоринов - политология втори курс, Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", учебната 2007/2008

 

Описание на 5 български дома

               

 

 

Несъмнено българският дом се модернизира и еволюира значително през поледните 15 години. След падането на комунистическия режим преди 18 години, западният начин на живот и предмети от бита навлезнаха в живота на обикновения българин. Ограничени от комунистическото производство, в къщите на обикновения българин можеха да се видят почти еднакви елемeнти от бита, като печките Раховец, пералните Перла 05 и мн. др. За 18 години, тези битови предмети изчезнаха и бяха заменени от Зануси, Сони и мн. др. Разбира се, в домовете на българина има елементи, които никога няма да бъдат заменени, като например гюведжето.

Дом първи е домът на семейство Б. Четиричленно семейство, обикновеното българско семейство.  Бащата е на 40 години, жена му е на 38, децата са на 14 и 12. Бащата се занимава с малък частен бизнес, майката е домакиня, а децата се ученици. Живеят в 4-стаен апартамент, с отделна баня и санитарен възел.

 

 

Снимката показва какво обикновено е обзавеждането на българския хол. Диван, маса, секция срещу дивана с телевизор, цветя.

 

 

 

Снимката е от кухнята на семейството - на масата се виждат краставици, домати - зеленчуци, присъстващи на всяка лятна българска трапеза. На снимката се вижда предмет от бита, навлезнал вече във всеки един български дом, смятан за лyкс допреди 10-тина години - микровълновата печка. В апартамента има още 2 стаи - спалня и детска стая.

 

 

Снимката от банята - типичната българска баня, с вана, мивка, рафт за пособия за бръснене, гелове и т.н.

Домът на Б. е като дома на обикновеното българско семeйство, нито много луксозен, нито с ниски условия за живот.

 

Домът на Е. е дом на на пенсионерка, която живее сама.

 

Апартаментът е 2-стаен, като в хола има легла за спане. Обзавеждането е старо, отпреди 20-30 години. В центъра на хола е телвизорът, който обикновено е центърът на дома на всеки български пенсионер. Върху телевизора има поставена покривчица за украса. Апартаментът има още една стая за спане, където са живели двете деца на семейството преди да поемат своя път.

 

 

 

Кухнята е скромна, без микровълнова, само с печка и маса за ядене. Прави впечталение алуминиевата дограма,  гордост за пенсионерката,  тъй като е направена от спестявания от пенсията.

 

 

 

 

 Дом номер 3 е домът на И. -  младеж на 24 години, който живее самостоятелно сам в 2-стаен апартамент. Обзавеждането е ново и подхожда за млад човек, в апартамента има още кухня, спалня и баня и тоалетна в едно.

 

 

 

В хола има комптър, който е задължителен за дома на всеки млад човек, тъй като е връзката на хората от 21 в. със света,

 

 

 

Разбира се, има уредба, различни видове гелове за коса и т.н

 

 

Кухнята е скромна, отново имаме микровълнова печка.

 

 

Банята е нова, модерна, с мраморни плочки. Домът на И. е домът на младия български човек.

 

Дом номер 4 е домът на двучленно семейство, което живее с майката на главата на семейството Иван. Апартаментът е 3-стаен. Иван е 53 година, жена му е на 50, а майка му е на 77 години. Апартаментът е скромен, обзаведен със стари мебели. Банята и тоалетната са в едно. Холът и кухнята са едно.

 

 

 

Спалнята е нова, ремонтирана, интересното за нея е, че се намира до хола, като стената между тях е изкувствена, дървена и подвижна. Изключително интересен апартамент като разположение на стаите.

 

Апартамент номер 5 е апартаментътт на семейство Т., 3-стаен апартамент, в който те живеят с 3-годишния си син. Апартаментът е изключително скромен.

 

 

 

 

Понякога доходите на обикновния българин не достигат да се покрият нуждите за обновяването на апартаментите, и хората живеят в тежки условия. Въпреки това домът на българина запазва своя чар и остава изключително самобитен.

 


Copyright 1998-2012  OMDA Ltd. Всички права запазени