Ангел Илиев Герчев - политология III курс, Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", учебната 2007/2008  

 

 

 

Биография на Ахмед Доган

  

 

 

Ахмед Доган е роден на 29 март 1954 година в с. Пчеларово, Варненско. Завършва философия в СУ „Климент Охридски” (1981 г.). Кандидат на философските науки и научен сътрудник в Института по философия към Българската академия на науките. Доктор по философия (1984 г.). Владее английски, руски и турски език.

  • 1985 г. — завършва Академията за обществени науки и социално управление (АОНСУ) на ЦК на БКП.

  • 1985 г. — включва се в организиране на съпротивата срещу т. нар. „възродителен процес“.

  • 1986 г. — поема ръководството на нелегалната организация Турско националноосвободително движение в България.

  • 1986 г. — арестуван и изпратен в Главно следствено управление за 6 месеца и 15 дни.

  • 1987 г. — лежи в Пазарджишкия затвор в килия за смъртници.

  • 1989 г. — осъден при закрити врати от Варненския окръжен съд на 10 г. лишаване от свобода като създател на противодържавна организация. Aмнистиран след отмяната на чл. 233 от Наказателния кодекс.

  • 1990 г. — учредител и председател на Движението за права и свободи от създаването му на 4 януари 1990 г.

Амнистиран след падането на тоталитарния режим през 1989 г.

 

Учредител и председател на Движението за права и свободи (ДПС) от създаването му на 4 януари 1990 г., Доган е избиран за депутат във всички Народни събрания след 1990 г., но системно не посещава парламентарните заседания, въпреки че е задължен да присъства според Правилника за устройството и дейността на Народното събрание. По този повод обяснява, че използва това време за по-полезни дейности.

Избран е за депутат във 7-то велико народно събрание. Народен представител и председател на Парламентарната група в 36-то,37-то, 38-то, 39-то и 40-то народно събрание.  

Под негово ръководство ДПС е коалиционен партньор на Национално движение Симеон II в управлението на страната (2001-2005), а след последните парламентарни избори, с мандат на ДПС като трета политическа сила, се създава трипартийната  коалиция с БСП и НДСВ.

 През 2004 г. е награден от президента Георги Първанов с орден „Стара планина“ I степен „за заслуги към етническия мир и демокрацията в България“. Три месеца по-късно връща ордена, тъй като Първанов се готви да връчи същия и на главния прокурор по времето на Възродителния процес Васил Мръчков.[1]

При предизборната си кампания за Парламентарни избори 2005 заявява открито в предаването "Шоуто на Слави" по bTV, че финансирането на движението му, както и финансирането на всички други политически партии, става чрез „обръч от фирми“.


Семейство

Доган се е женил 2 пъти. Има син Демир. Докато за таткото на Демир се знаят доста неща, почти нищо не знаем за майката Таня Желязкова. След раздялата си с Таня Желязкова той е имал два брака. За изненада на мнозина на 30 октомври 1993 г. той взима чаровната, но никому неизвестна 19-годишна Айсехел Руфи от с. Китанчево. И след по-малко от година се развежда. Пищната сватба събра близо 10 000 гости на стадиона в Исперих. Бащата на Айси, студентка международен туризъм във ВИНС-Варна, е против. "Почти ми е набор", възмутен е той. "Разведох се с Айсехел, защото имаше интимна приятелка", разказа тогава Доган. Веднага след това Доган падна в плен на 21-годишната Ширин Карнобатлъ, студентка по актьорско майсторство. Тя му роди дъщеричка на име Демет, която бащата прибра при себе си, без да се интересува от бившата си изгора. Говори се, че Ширин Карнобатлъ живее в апартамента на Сокола в Белите брези, който са обитавали по време на брака си.

През 2001 г. Ахмед Доган се запознава с бляскавата красавица Алтен Алиева, на 19 години. Не след дълго колите с гавазите на Доган вече акостират пред училището на Алтен и тя навсякъде движи с охрана.

Напоследък Сокола се среща с дългокрака червенокоса дама на име Елван. Красивата туркиня се води лична асистентка на лидера им. Според тях от поне година Елван е неотлъчно до Доган и това поражда слуховете за интимна близост между двамата.

 

 

Какво не е добавено в официалната биография на Ахмед Доган /със съкращения/

 

 

Интервю с Костадин Чакъров  Костадин Чакъров е бил политически помощник на Тодор Живков и съветник на Людмила Живкова над 10 години. През него е минавала цялата информация на службите за сигурност.

 

НАТО да провери Доган.

Този човек издаде на чужда държава всичките ни разузнавачи. Той бе агент Ангелов. По шифър го наричат "Професора".

- Г-н Чакъров, вярно ли е, че движение "Власт на закона" ще сезира Европейската комисия и специализираните й структури за дейността срещу България на лидера на ДПС Ахмед Доган?
- Не само. Ще сезираме и натовската служба по сигурността НОС, защото Ахмед Демир Доган е агент, работил за няколко чужди служби срещу България. Ние вече сме страна - член на НАТО. Представете си какво ще стане! По силата на служебното си положение Доган има достъп до всякаква секретна информация, включително и на НАТО. Да не забравяме, че той е член на Консултативния съвет по сигурността към президента, където се обсъжда национална класифицирана информация и натовска класифицирана информация. Той назначава министри. Веднъж вече издаде цялата ни агентура в чужбина на чужда държава. Защо да не го направи пак? На новите ни съюзници ще им дадем факти, те да си направят изводите. Да си зададат въпроса, след като Доган вече два пъти е работил срещу страната си, дали няма да работи и срещу НАТО и ЕС в полза на някой друг? Ще внесем и сигнал до парламента. Ако те не си свършат работата и замълчат, ще сезираме специализираните служби на Еврокомисията и НАТО.

- Какви факти смятате да им предоставите?
- Много са. Едно от доказателствата ще е касетата от "Шоуто на Слави", където Доган се подигра с всички, като обясни, че взима пари, че има обръч от фирми, на които той прави услуги, после те му помагат. Той си призна, че лобирал за австрийците да купят "Електроразпределение", те му връщат услугата, като пускат тока на циганите. Доган държи шалтера и купува гласове за изборите. След което обясни, че като партиен лидер всъщност е нещо като банкер. Във всяка страна тази сплав между между политика и корпорация се нарича мафия, корупция. Това е подбуждане към организирана престъпност. Във всяка страна главният прокурор би трябвало да повдигне обвинение. Освен касетата ще представим на Еврокомисията и натовската служба НОС доказателства по "оня списък" и как Ахмед Демир Доган отиде в посолство, извика посланика и даде списък с цялата ни задгранична агентура.

- Доказателства?
- Записи. С разузнавателно проникване. Не ме питайте повече.- Какви са доказателствата?
- Перфектни


***

От ДПС отказват коментарОт пресслужбата на ДПС не отговориха на въпросите на "168 часа" защо Ахмед Доган е бил осъден за работа срещу България в полза на чуждо разузнаване. Не отговориха на въпроса и защо близо 20 години след процеса той не е поискал амнистия, която да установи дали фактите и доказателствата, с които е бил осъден, са некоректни или фалшиви. "168 часа" успя да попита Ахмед Доган само дали има сертификат за достъп до натовска класифицирана информация. "Не знам, пък да ви кажа и малко ме интересува", засмя се той.                    


Copyright 1998-2014 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени