БЕРОНОВ НЕ МОЖЕ ДА ЗАГУБИ

Публикувано в "Бъди БГ"

 Няма спор - Неделчо Беронов повече от половин век е доказвал своя професионализъм. И го е доказал. Той не случайно е станал председател на Конституционния съд – една от най-авторитетните институции в държавата. На такъв стол сяда проверен юрист.

Беронов безспорно е комуникативен, възпитан, реактивен. Видимо се намира в добра форма. Умее да контролира теглото си и да поддържа външния си вид. Все неща важни за 78 годишен човек. Въпреки, че е на възрастта на Живков през 1989 – той стои по-добре от него, поне очилата му са с по-малък диоптър. Да не говорим, че далеч превъзхожда Брежнев от последните му години, въпреки че сега е по-възрастен от него.

За съжаление чрез кандидатурата на Беронов  ДСБ и СДС демонстрират гръмко, че нямат полезен ход. Боят се и се мислят за слаби. Не могат да посочат очакван човек. Не искат да инвестират в нова переспективна фигура. Знаят, че ще загубят. Не си признават, но изглеждат примирени. Участват в състезанието със слаб кон.

Беронов не олицетворява общност или социална тенденция. Той е един добре изглеждащ старец и нищо друго.

В ДСБ, където са събрани умни хора, оценявайки безизходицата, вероятно са търсили неочакваното и многозначно решение, при което загубата не би била поражение. Те са искали да отправят няколко  политически послания. Първото е към възрастните. На повече от два милиона пенсионери – се казва: „От ДСБ и СДС ви почитаме. Вие още можете да бъдете полезни не само на себе си, но и на държавата. Мобилизирайте се! Ваш връстник ще става президент. Вашето поколение има какво да даде на обществото. Няма място за униние.”

Другото послание е към редовия трудов човек. То е лесно за разчитане: “Щом като си работил добре, както Беронов е работил, ти ще получиш своето признание. Няма значение, че си обикновен и неизвестен. Бъде съвестен. Рано или късно ще бъдеш забелязан. Току виж станеш държавен глава!”

Третото послание е институционално: ДСБ и СДС искат да ни кажат, че президентската институция не е особено важна, че тя е арбитражна и президентът има задачата да гали дечицата по главичките и да раздава ордени. Несъмнено и в това има насмешка над Първанов. От ДСБ много са се забавлявали като са издигали Беронов.

Каквито и да са скритите или явни политически послания, които се съдържат в номинацията на Беронов, той е на 78 години. Той е надхвърлил средната продължителност на живота в България. Възрастта и залезът на никого не прощават.

През 1944 година Беронов е бил на 16 години. А през 1989 година на 61. Една многозначителна симетрия на цифрите.  Целият му активен живот е преминал при комунизма. Ако беше кандидат за президент на левицата, много въпроси биха отпаднали. Но той е кандадт на десницата. На антикомунистическите демократични сили. 

Очевидно Беронов като съдия е бил номенклатурен кадър  най-малкото на окръжен комитет на БКП или отдел на Централния комитет. Какво политическо е направил по времето на комунизма? Може би има неща, които не се знаят. Допускам го. Като не се  знаят, идват догатките, че Беронов е бил една редова речовита мижитурка, послушна, удобна, постоянно дадакаща и юридически усъвършенстваща мислите на партийното началство. Обикновен ибрикчия.  А това може да е заблуждение.

После. Има кръг от въпроси към Беронов, по които информацията трябва да бъде широко огласена, ако някой го взема на сериозно. Какво е здравословното му състояние? От какво е боледувал? Какво е семейното му положение? Колко пъти се е женил? Има ли деца? С какво се занимават те? Внуци? Ако има – как се е променило материалното положение на членовете на неговото семейство от 1989 година до сега? Коя е съпругата му? Жива ли е? Какво е работила?

В конституцията е посочено, че президента трябва да е навършил 40 години. Не е посочена пределна възраст, но законодателят е предполагал, че възрастния човек, щом като е с ума си, знае, че има време за оран, има време за сеитба, има време за жътва...

Съгласието на 78 годишния Беронов да се кандидатира за президент, при положение, че той никога не е бил изявено политическо лице,  навява предствата за  възрастен мъж поразен от старческа безотговорност. В тези избори Беронов нищо не може да загуби. Дори и изборите...

Ще загуби България, ще загубят стотиците хиляди българи, които очакват лицата, които ще предложат новия етнокултурен модел на нацията. А той е десен. Десен!

За пръв път пиша нещо, в което не искам да съм прав. Бих искал Беронов да издържи на предизборната кампания, от която май няма представа. Да спечели повече от десет процента. И в следващите пет години, колкото е мандата на президента, да има сила и мотивация да посвети на десницата. Да се окаже, че е свестен и мъдър човек. Истински желая това, но не вярвам, че е възможно. 

Петко Симеонов

www.omda.bg

 

6 септември 2006


Copyright 1998-2012 ® “OMDA” Ltd.  All rights reserved.