ГЛОГ,
червен
(калинка, бял глог)
Crataegus monogyna Jacq.
Семейство Розоцветни -
Rosaceae
Разпространение.
Расте из храсталаците и горите до 1500 м надморска височина в цяла
България. Да не се бърка с черния глог!
Разклонено
дърво или храст до 5 м на височина.
Описание.
Бодлив храст или малко дърво, до 5 м. Листата са разсечени на 3-7 дяла и
неравномерно назъбени и заоблени, отгоре - тъмнозелени и лъскави, отдолу
- светлозелени и влакнести.Цветовете са бели, събрани в щитовидни
съцветия, с 5 чашелистчета и 5 венчелистчета и много тичинки. Плодът е
червен, топчест, месест, с една костилка. Цъфти през пролетта.
Използваема част.
Употребяват се листата с цветовете, само цветовете , плодовете.
Химичен
състав. Действието му се дължи
главно на съдържанието на над 15 флавоноиди.
Лечебно
действие и приложение.
Глогът е много популярен в народната медицина за лечение на различни
заболявания на сърдечно-съдовата система. Засилва енергията на
сърдечните съкращения, а едновременно с това успокоява сърцето.
Разширява кръвоносните съдове. Подобрява кръвоснабдяването на сърцето и
мозъка, умерено снижава повишеното артериално налягане. Успокоява
централната нервна система. Понижава холестероловото съдържание в
кръвта. Поради тези си свойства се използва за лечение на
сърдечно-съдови заболявания - леко форми на хипертония, сърдечни
неврози, гръдна жаба, атеросклероза, безсъние и нервна възбуда, повишена
функция на щитовидната жлеза и др.
В
българската народна медицина глогът се употребява при задух, болести на
щитовидната жлеза, виене на свят, увеличение на простата.
В народната медицина се употребява и черният глог (Crataegus pentagyna),
който се среща по-рядко, главно в източните части на България. Прилага
се за същите болести. Смесен с корени от пелин и от божур се дава при
заболяване от черна жълтеница.
Начин на
употреба. Прави се
запарка от глогов цвят - 1 супена лъжица дрога се залива с 250 см3
вряща вода и се оставя да кисне 2 часа. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти
на ден. Или:
2 супени лъжици от цвета (1 супена лъжица от плода) се слагат в 400 мл
вода. Ври 5 мин (плодът - 10 мин.) Пие се по 100 мл 15 мин. преди ядене
4 пъти дневно.