ЕВРОПА - НАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛНИ ДНИ


 Еньови китки


Кукери

    Пълни с виталност и южна екзотика са двете български марки, с които през 1998 г. България за осми пореден път се присъедини към многонационалната поредица "Европа". 
    За да представи темата "Национални фестивални дни", художничката Маглена Константинова се спира на два различни по своята чувственост народни обичаи. 
    Върху марката с номинал 600 лева тя изобразява маските и хлопатарите на т. нар. кукери - персонажи от едноименните карнавални игри, устройвани в навечерието на пролетта. Произлезли от тракийските вакханалии и възприели от тях буйното и шумно поведение на участниците, в миналото те се устройвали за прогонване на зимата и свързаните с нея зли сили. 
    За сюжет на изданието от 120 лева художничката използва един поетичен момински обичай, идващ от славянската древност и свързан по-късно с християнския Еньовден, 24 юни. На него девойките с песни си гадаят за щастлива женитба по букетчета цветя, престояли една нощ в котленце с вода. 
    Тиражите на марките от ниската и високата стойност са съответно 600 и 450 хиляди броя. От деня на валидирането им, 27 април, в употреба са и илюстрован плик и специален печат. 

 

 

 

Copyright 1998-2019 ® “OMDA” Ltd. Всички права запазени


Обратно