Погребението на Георги Илиев

http://www.vsekiden.com/news.php?topic=1&id=10265

Смъртта застигна Жоро Илиев 10 години след убийството на брат му - Васил, създател на ВИС. Той беше разстрелян на 25 април 1995 г. пред ресторант "Мираж" в София. След смъртта на брат си Жоро Илиев се отказа от компанията. Малко след това той създава ВАИ "Холдинг", абривиетурата на който е името на брат му - Васил Андреев Ииливе. Компанията се занимава с туризъм, хазарт, строителство, търговия с недвижими имоти, внос на разнообразни стоки, търговия с горива и текстил.

Един от най-приближените на Илиев, Методи Методиев – Мето Илиенски, изчезна преди около 2 години и оттогава е в неизвестност. Неговото изчезване съвпадна с убийството на Констин Димитров – Самоковеца, който беше застрелян в Амстердам на 6 декември 2003 г. Според службите двамата са ръководили контрабандните канали на групировката ВИС. 10 дни преди убийството на Самоковеца пред дома си в столицата бе застрелян кума на Георги Илиев, Румен Маринов – Нарциса. В момента дясната ръка и съсобственик на компанията на Иилиев е Николай Цветин. Той беше обект на покушение през 2003 г. Тогава вместо него разстреляха собственика на ресторант "Пчела" Николай Иванов.

Георги Илиев е роден в Кюстендил през 1966 г. Възпитаник на кюстендилската школа по борба и училището "Олимпийски надежди". Републикански и балкански шампион. През 1983 г. е регистриран по чл. 195 от Наказателния кодекс за кражба. Три години по-късно е осъден на 11 години затвор за участие в групово изнасилване. Освободен през 1991 г. и задържан отново през 1992 г. ­ този път по подозрение за кражба на МПС и фалшиви документи. През юли 1995 г. влезе в ареста по обвинение в грабеж и побой. Последното му обвинение беше за хулиганство след инцидент в БИАД, по което беше оправдан.

28-08-2005
 

 

София. Иван Славков, Христо Стоичков, Наско Сираков, шефът на “Беласица” Костадин Хаджииванов, Христо Бонев - бивш селекционер на националния отбор, Тити Папазов, Валентин Михов, президент на професионалната футболна лига, Иван Славков, Боби Михайлов, Емил Костадинов, Емил Наков-изпълнителен директор на Локомотив (Пд), целият отбор на Локомотив (Пд) и представители на Вихрен, заедно с шефа на отбора Константин Динев пристигнаха на поклонението пред тленните останки на покойния президент на "ВАИ холдинг" Георги Илиев, съобщи репортер на Агенция "Фокус".
Поклонението пред тленните останки на покойния Георги Илиев е в столичната църква "Св. Георги".
В "Св. Георги" пристигнаха феновете на "Локомотив" (Пд), спортисти, бизнесмени и служители на убития, вицепрезидентът на “ВАИ холдинг” Николай Цветин.
Близките на Георги Илиев – майка му, сестра му и съпругата му също са в църквата.
Мисис България 2004 - Магдалена Желязкова, манекенки, Денис от “Ахат”, Розалия Тинкова, президент на модна агенция "Ексграунд", Боян Петракиев-Барона и Димтър Джамов са сред известните личности, дошли на поклонението.
Над сто души са се събрали в градинката пред църквата.
Феновете на Локомотив (Пд) поставиха в църквата книга със съболезнования.
 
 
Спортисти, бизнесмени и близки на Георги Илиев бяха на поклонението в църквата “Св. Георги”
 
 28 август 2005 | 17:45
Агенция "Фокус"
София. Представители на спортните среди, бизнесмени, близки и роднини на покойния президент на “ВАИ холдинг” Георги Илиев присъстваха на поклонението в столичната църква “Свети Георги”. Около 17.30 часа със засилена охрана тялото на покойния е било изнесено от църквата.
На днешното поклонение на Георги Илиев баскетболният треньор Константин Папазов поднесе огромен венец с надпис “Съдбата не ми даде възможност да ти се реванширам. С обич, Тити!”, предаде репортер на Агенция "Фокус". Разстроеният наставник сподели, че му е ужасно трудно в този момент.
“Който говори за Георги Илиев като за наркобос, значи не го е познавал. Аз мога да кажа само добри думи за него. Всичко това беше един мит на едно вече 10-годишно управление на тази държава и просто трябваше да има виновен. Той беше човек, който много помагаше на хората. Никой не е съвършен, но лошото е, че се изтъкват само негативните страни на хората. В сърцето ми той е веднага след майка ми. Жоро не беше светец, но не и това, което го изкарваха всички. Много хора губят от неговата смърт”, заяви Тити Папазов.
“Всеки един ден всеки, който желае, може да отдаде почит на гроба на Георги Илиев. Той не беше наркобос, както мнозина твърдяха. За всички фенове на Локомотив (Пд) той беше светец”, заяви председателят на фенклуба на “смърфовете” Мартин Вълков на днешното поклонение пред останките на президента на клуба Георги Илиев.
Според Умброто Илиев е осъществил една мечта на много хора, които не са и помисляли, че могат да видят Локомотив на едно толкова високо ниво. “Всички привърженици, футболисти и треньори сме длъжни да продължим делото в негова памет. Много се надявам Локо да постигне успехите, за които Георги Илиев мечтаеше. Когато преди 4 години ние се срещнахме с него за първи път, му подарихме букет от 7 рози с пожелание за толкова титли, колкото са розите. За съжаление той видя само една титла. Ние ще се опитаме да продължим да побеждаваме”, добави шефът на фенклуба на пловдивчани Мартин Вълков.
 

 
В църквата “Св. Георги” започна поклонението пред покойния президент на "ВАИ холдинг" Георги Илиев

 
 28 август 2005 | 15:33
Агенция "Фокус"
София. Започна поклонението пред тленните останки на покойния президент на "ВАИ холдинг" Георги Илиев. Служители на СДВР и КАТ са разположени в градинката около столичната църква "Св. Георги", където е поклонението.
В "Св. Георги" пристигнаха феновете на "Локомотив" (Пд), футболисти, бизнесмени и служители на убития.
Близките на Георги Илиев – майка му, сестра му и съпругата му също са в църквата.
Боби Михайлов, Емил Костадинов, Емил Наков-изпълнителен директор на Локомотив (Пд) са част от хората от футболните среди, дошли на траурната служба. Розалия Тинкова, президент на модна агенция "Ексграунд", е сред известните личности, дошли на поклонението.
Над сто души са се събрали в градинката пред църквата, съобщи репортер на "Фокус".

Кой е Георги Илиев? (Справка, Агенция “Фокус”)
Убитият в четвъртък в Слънчев бряг бизнесмен Георги Илиев е собственик на “ВАИ Холдинг” – бившата групировка “ВИС - 2”.
Брат му – Васил Илиев, също известен бизнесмен и фигура на престъпния свят, беше убит преди десет години – на 25 април 1995 г.
Георги Андреев Илиев е роден в Кюстендил на 22 юли 1966 г. Възпитаник е на кюстендилската школа по борба и училището "Олимпийски надежди". Републикански и балкански шампион по борба.
През 1983 г. е регистриран по чл. 195 от Наказателния кодекс за кражба. Три години по-късно е осъден на 11 години затвор за участие в групово изнасилване. Илиев лежи в затвора Бобовдол.
През 1991 г. е освободен предсрочно и е задържан отново през 1992 г. този път по подозрение за кражба на МПС и фалшиви документи. След смъртта на брат си Васил Илиев отхвърля предложението да оглави официално застрахователна компания ВИС-2. Името му се спряга около убийството на литовеца Валерий Силарубов в дискотека "Златна ябълка" в "Слънчев бряг".
През юли 1995 г. Георги Илиев влиза в ареста по обвинение в грабеж и побой. Съдружник е с футболиста Любослав Пенев. Последното му обвинение е за хулиганство след инцидент в БИАД. На 10 октомври 2000 г. Георги Илиев нахлува с 10-ина въоръжени мъже в столичния клуб "БИАД" и пребива собственика му Слави Бинев. Той престоява в ареста 24 часа. Изведен е тайно от задния вход на районното срещу 1000 лв. гаранция.
На 22 април 2002 г., когато трябва да се гледа делото за скандала и побоя в клуб “БИАД” между собственика Слави Бинев, Георги Илиев и техни гардове, след сигнал за бомба Съдебната палата в София е затворена за кратко. След полицейска проверка Съдебната палата е възобновила работата си; взривно устройство не е открито.
През декември 2002 г. Софийският градски съд връща делото в районния съд за доразследване.
На 2 април 2003 Софийският районен съд отлага за 12 май решението си по делото. Съдът решава, че делото не е изяснено, тъй като не са изслушани последните двама прокурорски свидетели.
На 15 май 2003 съдът оправдава Георги Илиев за хулиганството в БИАД.
Решението на съда е Илиев да плати 700 лв. в полза на държавата и 1200 лв. на Слави Бинев.
Васил Илиев, шефът на империята ВИС, е застрелян от засада пред ресторант “Мираж” в София на 25 април 1995 г. През 1991 г. регистрира ВИС-1, като от уставния капитал 50 хил. лв. той внася 49 хил. лв. След отнемането на лиценза за охранителна дейност фирмата се преименува във ВИС-2. През 1994 г. регистрира във Враца финансово-брокерска къща "Империал" с уставен капитал 1 млн. лв. Председател на Съвета на директорите е Николай Цветин - Близнака.
Сред хазартните му фирми най-известна е "Шанс-93".
Николай Цветин се свързва с показната стрелба в столичния ресторант "Пчела" на 8 октомври 2003 г. Тогава собственикът на ресторант "Пчела" - Николай Иванов е убит в заведението си в София. Смята се, че цел на покушението е Николай Цветин, свързан с бившата силова групировка ВИС. При стрелбата е ранен и един от охранителите на Цветин.
 

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=108469&srcpos=4

Босове на бившите ВИС и СИК заедно изпратиха Георги Илиев
Разследващите още не са намерили и следа от стрелеца

Босове на бившите силови групировки ВИС и СИК, които през годините враждуваха помежду си, заедно изпратиха шефа на ВАИ Холдинг Георги Илиев. В неделя следобед прага на софийската църква “Св.Георги”, където бе опелото на застреляния шеф на ВАИ, заедно прекрачиха един от лидерите на бившата СИК Красимир Маринов – Маргина и Николай Цветин, предаде БНР. Цветин е вицепрезидент в холдинга на Георги Илиев и съучредител заедно с него и брат му Васил Илиев на първата структура, от която по-късно тръгна ВИС.

Тук бе и дясната ръка на Георги Илиев и спряган за негов наследник начело на холдинга, Иво Иванов – Гела.

На траурната церемония, продължила повече от час, присъстваха и голяма част от футболистите от “Златното поколение 94”. В църквата дойде мениджърът на националния отбор по футбол Христо Стоичков, Наско Сираков, Емил Костадинов и Борислав Михайлов. Освен целият футболен отбор на “Локомотив Пловдив”, чийто собственик бе Георги Илиев, с автобус в София пристигнаха и около стотина привърженици на отбора.

Над 30 служители на столичната полиция и КАТ бяха разположени в градинката около църквата “Св.Георги” на бул. “Патриарх Евтимий” още преди 15.30 ч., когато започна поклонението пред тленните останки на президента на ВАИ Холдинг, на което присъстваха повече от 500 души.

Сред бизнеспартньорите на Илиев, фолкпевиците и манекенките, дошли да почетат убития, се открояваха Димитър Джамов и финансистът Емил Хърсев. Паметта на Илиев дойдоха да почетат и адвокат Тодор Батков, президентът на футболния съюз Иван Славков, шефа на лигата Валентин Михов, Боян Петракиев – Барона.

Георги Илиев бе застрелян с един куршум в сърцето около 23.30 ч. в четвъртък, в присъствието на близо 30 свидетели пред заведението си Буда бар в курортния комплекс Слънчев бряг.

Три дни по-късно разследването още не може да уточни мястото, от което е стрелял снайпериста, не е открита никаква улика от него, нито от оръжието на престъплението.

Най-вероятната версия е, че убиецът е стрелял от един от двата хотела, разположени най-близко до “Буда бар” - "Хризантема" и "Тракия". В събота разследващия екип продължи да проверява всички стаи в двата хотела с изглед към шосето, от другата страна на което се намира заведението на Илиев. В неделя огледът на хотелските комплекси продължаваше, но без развитие в разследването. Няма задържани по случая.

Версията, че по Илиев е стреляно отвисоко, идва от ъгъла между входното отверстие на раната и мястото, където е заседнал куршумът. Въпреки това служители от РПУ-Несебър продължиха и в неделя да търсят следи в храстите в съседство с мястото на убийството.

  

Автор: news.bg / дата: 28.08.2005 15:07

Над 500 души се поклониха пред Георги Илиев

Над 500 души присъстваха на поклонението пред тленните останки на Георги Илиев.

Един от първите, влезли в църквата “Свети Георги”, бе селекционерът на българския национален отбор по футбол Христо Стоичков.
По-късно към него се присъединиха и бившите му съотборници от златното поколение на българския футбол през 1994 година - Наско Сираков, Емил Костадинов и Борислав Михайлов.

Феновете на Локомотив Пловдив носиха със себе си и специална книга, посветена на Георги Илиев.
По-късно пред църквата пристигна и целият футболен отбор на Локомотив Пловдив.

снимка, www.lokopd.com


Над 500 души присъстваха на поклонението пред тленните останки на Георги Илиев.

Един от първите, влезли в църквата “Свети Георги”, бе селекционерът на българския национален отбор по футбол Христо Стоичков.
По-късно към него се присъединиха и бившите му съотборници от златното поколение на българския футбол през 1994 година - Наско Сираков, Емил Костадинов и Борислав Михайлов.

Феновете на Локомотив Пловдив носиха със себе си и специална книга, посветена на Георги Илиев.
По-късно пред църквата пристигна и целият футболен отбор на Локомотив Пловдив.

Сред другите, присъстващи на преклонението бяха Димитър Джамов, финансистът Емил Хърсев, както и дясната ръка на Илиев и спряган за негов наследник Иво Иванов-Гела.По-рано днес стотици привърженици на Локомотив Пловдив се събраха на клубния стадион в парк "Лаута", за да почетат паметта на покойния президент на футболния тим.
Отец Димитър от църквата "Свети Петър и Павел" отслужи панихида.
По време на ритуала запалянковците, които носеха трурни ленти плачеха със запалени свещи в ръце, съобщава БТА.

Клубната легенда Христо Бонев също дойде на стадиона, за да отдаде почит на покойния президент на Локомотив Пловдив.
Бонев припомни изключителните заслуги на Георги Илиев за спечелването през 2004 година на първата в историята на отбора шампионска титла, както и за завоювманите бронзовите медали през 2005 година и участието на Локомотив в европейските клубни турнири.Междувременно песаташето на РДВР-Бургас съобщи, че полицията прави нов оглед на хотелските комплекси "Хризантема" и "Тракия" около "Буда бар" в Слънчев бряг.
До момента няма ново развитие в разследването на случая.

Все още продължават разпитите на свидетели, които в нощта на убийството са били в "Буда бар".
Служители от РПУ-Несебър продължават да търсят следи в храстите в съседство с мястото на убийството.
Експертите криминалисти от София продължават да търсят нови улики и да правят следствени експерименти, за да уточнят мястото, откъдето е стреляно по Георги Илиев.
 

 

http://www.actualno.com/index.php?act=news&id=22813

Стотици се простиха с Георги Илиев
 
 
    Стотици се простиха с убития в четвъртък вечерта бизнесмен Георги Илиев. Опелото беше в църквата "Свети Георги". Ритуалът премина при строга охрана на храма и засилено полицейско присъствие в района.
    
     На поклонението дойдоха много хора в черно и с тъмни очила, спортисти на "Локомотив"- Пловдив, чийто президент беше Георги Илиев, както и фенове с шалове и знамена на футболния отбор. Христо Стоичков, Емил Костадинов, Боби Михайлов, Георги Иванов-Гонзо, Христо Бонев-Зума, Валентин Михов, Иван Славков, певецът Володя Стоянов също се поклониха пред тялото на Илиев.
    
     Феновете на "Локомотив" почетоха по-рано днес в Пловдив паметта на Илиев. Стотици привърженици на отбора се събраха преди обяд на клубния стадион в парк "Лаута" и обсипаха с венци и цветя мястото, където благодетелят на "черно-белите" е сядал, за да наблюдава мачовете на отбора. В църквата "Свети Петър и Павел" беше отслужена панихида.

 

 

http://www.novinar.org/main.php?act=news&act1=det&sql=MTY5OTsw&mater=MTY5OTs1MQ==&PHPSESSID=c92a32918d0d3b579b7d31fbaa66f56d

Конкуренти и приятели изпратиха Георги Илиев
Шефът на ВИС ще бъде кремиран и погребан в София
[ 2005-08-29 ] Лилия Цачева, Иван Шентов
 
 
 

   Босове на враждуващите бивши силови групировки ВИС и СИК и известни спортисти се събраха на опелото на шефа на "ВАИ Холдинг" и собственик на футболния клуб "Локомотив-Пловдив" Георги Илиев в столичната църква "Свети Георги" вчера. Час преди опелото, което започна в 15,30 часа, районът около църквата беше обграден от полиция. Близките на Илиев - около 1000 души, започнаха да прииждат още към 14,45 ч с огромни венци. Минути преди началото на службата сребриста катафалка "Мерцедес" със свален преден регистрационен номер докара тялото на шефа на "ВАИ Холдинг". Зад катафалката се движеше втори "Мерцедес", целият окичен с венци.
    Първи в храма под засилена охрана влязоха вицепрезидентът на "ВАИ Холдинг" Николай Цветин и бившия бос на СИК Красимир Маринов-Маргина. В църквата на опелото е бил и мажоритарният собственик на ФК ЦСКА Васил Божков, разказаха присъствали в храма. Бившият борец Димитър Джамов, Боян Петракиев-Барона и Иван Тодоров-Доктора, които са сочени за босове на подземния свят, също дойдоха на поклонението. В църквата беше и дясната ръка на Георги Илиев Иво Иванов-Гела, за когото се предполага, че ще наследи позициите на убития шеф на ВАИ. Приближеният до Илиев Христофорос Амантанидис-Таке и Красимир Каменов-Къро, който беше съдружник на изчезналия преди близо две години Методи Методиев-Мето Илиенски, също дойдоха да се простят с убития в Слънчев бряг бизнесмен. Сред тълпата имаше приближени до застреляния преди месец в центъра на София Антон Милтенов-Клюна и покосения от снайпер през пролетта Дмитрий Минев-Руснака.
    На траурната церемония, продължила час и половина, присъстваха и повечето футболисти от "Златното поколение 94". В църквата дойдоха мениджърът на националния отбор по футбол Христо Стоичков, Наско Сираков, Емил Костадинов и Борислав Михайлов, Георги Иванов-Гонзо. Целият футболен състав на "Локомотив-Пловдив" и над 100 привърженици на отбора се смесиха с тълпата опечалени. Девойка с татуиран на гърба лик на брата на Георги Илиев - Васил, стоически изчака близо два часа, за да се сбогува с боса на ВАИ.
    Последно сбогом с Илиев дойдоха да си вземат и Иван Славков-Батето, Константин Динев, съпруг на фолкпевицата Анелия и собственик на футболен клуб "Вихрен", на които Георги Илиев бе кум, президентът на професионалната футболна лига Валентин Михов, собственикът на ФК "Беласица" Костадин Хаджииванов, баскетболният треньор Константин Папазов. На церемонията присъстваха и финансистите Емил Хърсев и Емил Кюлев. Сред опечалените бяха и бившият национален селекционер Христо Бонев, който доведе Илиев в "Локомотив-Пловдив", както и директорът на клуба Емил Наков. Наков изведе от храма майката на Илиев, чийто по-голям син Васил беше убит през 1995 г.
    До последно не беше ясно кога и къде ще бъде погребан шефът на "ВАИ Холдинг". Разнесе се мълвата, че смърният акт на Георги Илиев още не е готов. Според запознати е имало конфликт между близките на Илиев, защото съпругата му Мая настоявала мъжът й да бъде кремиран. Останалите близки обаче не били съгласни. При убийство кремацията не е разрешена, защото разследването може да наложи ексхумация на трупа, обясниха криминалисти. Към 17,30 ковчегът на Илиев беше изнесен от църквата, заобиколен от гора от ръце на гардове, които пазеха тленните останки на шефа си от обективите на фоторепортерите. Катафалката се отправи към Софийските централни гробища, където имаше изкопан и окичен с десетки венци гроб с името на Георги Илиев. Охранител от фирма "Егида" обаче каза, че тялото на шефа на "ВАИ Холдинг" е изпратено за кремация. Не е ясно кога Илиев ще бъде погребан.

 

 

http://www.trud.bg/Default.asp?statid=20252&rubr=0&izd=2&fsize=&swidth=800&tr=1&im=08&id=29&iy=2005

И Стоичков плака за боса на ВИС
 
Труд
 

 
Най-близките приятели на боса на ВИС внесоха ковчега му в църквата и подкрепяха майката Венка (на малката снимка).Снимки Виктор Гилтяй, Пламен Стоименов и Петър Чолаков

 
 

     “Имаме една единствена молба - да не безпокоите в скръбта й Мая Илиева. Знаете какво пише на некролога от нея: “Без думи”.
     Така небръснат мъж в траур и с черни очила посъветва тихо десетките репортери. Те бяха монтирали камери и фотоапарати в градинката на столичната църква “Св. Георги” далеч преди 15,30 ч, за когато бе обявено опелото на Георги Илиев.
 

Обратно към Рафт "ВИС"