http://www.monitor.bg/article?sid=&aid=42013&eid=373

 

Етническо напрежение отново очакват в кв. “Захарна фабрика”

Умря професорът, бит от цигани

Районните кметовете в София си прехвърлят ромските гета

МИЛЕНА ОРОЗОВА ДАНИЕЛА ДИМИТРОВА
 

Проф. Станимир Калоянов

Битият от цигани професор Станимир Калоянов умря без да дойде в съзнание. Както "Монитор" писа 53-годишният мъж пострада най-тежко при ромското нападение над празнуващи абитуриентски бал в кафене в столичния кв. "Захарна фабрика" на 23 май. Поводът за погрома беше, че човек от махалата им не бил допуснат да пие в заведението, което било резервирано за частното празненство. 10 дни професорът, който знаел 6 езика и дори учел цигански деца на история и френски в близкото училище, лежа в "Пирогов" в дълбока кома и със симптоми на мозъчна смърт. Циганите бяха го били с метални тръби по главата.
След инцидента българите в квартала се вдигнаха на бунт.

Полицията и общината решиха от понеделник да изселят незаконно живеещите цигани в квартала. Това обаче породи следващия проблем, че ако циганите бъдат изселени от тази община, те ще се преместят в друга и положението няма да се промени. Повечето от кметовете на столични райони, в които има гета, са категорични, че не могат да се справят с проблема.
"Адски логично е изселването на незаконно живеещите цигани в район "Илинден" да доведе до етнически проблем. Управляващите трябва да кажат решението и да не си крият главата в пясъка. Защото като ги изселя оттук, те ще прескочат реката и ще отидат в район "Връбница", коментира пред "Монитор" кметът на "Илинден" Георги Савов. Колегата му от "Връбница" пък заяви, че ще гони циганите с полиция. В името на сигурността на гражданите съм длъжен да използвам всички позволени инструменти, за да не допусна самоволно преселване на още роми в района, заяви той, без да каже, къде ще идат изпъдените. 

Столична община няма механизъм, с който да се справи със самоволно заселване на циганите, каза столичният кмет Стефан Софиянски. Според него държавата трябва да има политика за ромите, а общината е само да изпълнява. Не мога да изгоня циганите в Пловдив, както не искам господин Чомаков да ми прати неговите, каза Софиянски.
 

От понеделник всички цигани без адресни регистрации ще бъдат изселени от район "Илинден"

Кметството може да работи за адаптирането на ромите в обществото, но не може да направи нищо за премахването на циганските гета, заяви и секретарят на Столична община Росен Желязков.

Районните кметове могат да издават заповеди за напускане на земята по Закона за общинската собственост. Такива обаче не се издавали, защото проблемът само се прехвърлял към друг район.

Всеки кмет решава проблема моментно, циганите се местят и се получава верижна реакция, която няма да спре, докато не се промени внимателното отношение към тях, заяви кметът "Възраждане" Ева Сеизова. Толерантността била виновна за самоволното заселване на ромите. Циганите ни завземат земята, и никой не ни пита, допълни Сеизова.
Щом се предприемат мерки срещу тях, се изсипват куп правозащитни организации. Ако наказанието е за българин, всички ще ръкопляскат, добави кметицата. Глобите също не вършели работа, защото циганите казвали, че нямат пари и документи.

Според зам.-кмета по финансите Минко Герджиков изходът е общината да даде терени в периферията на града, където ромите да се заселят. Според Желязков обаче това е невъзможно, защото живеещите наблизо ще протестират.

Няма свободни общински жилища. Броят на чакащите е над 20 000. Жилищната политика не е ориентирана към българи или цигани, коментира Желязков. Повечето роми идват от провинцията. За да се настанят те трябва да имат постоянно местожителство в района от 5 години, обясни кметът на "Връбница". Много от циганите обаче нямат дори лични карти, камо ли жилищна регистрация.

В "Илинден" има 400 картотекирани чакащи, а за 2005 г. от Столична община е било отпуснато нито едно жилище.

Според Георги Савов има голяма вероятност в района му да се получи същия проблем като този с клана Зрънкови във Видин. След подобен погром там циганите бяха изселени, месеци наред полицията се занимаваше с тях и дори го охраняваше, а накрая те пак се върнаха.
Желязков също допусна повтаряне на историята с видинските цигани. Според него напрежение вече има и може да се превърне в етнически конфликт.

юни 2005

Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

 

Обратно към "Материали за циганите"