www.monitor.bg/article?sid=&aid=41300&eid=367

 

Полицията очаква на протеста в събота в кв. “Захарна фабрика” в София да стане страшно, защото и двете страни няма да отстъпят

Пребитият от цигани професор в мозъчна смърт

450 млн. евро са дали чужди фондации за ромите у нас през последните 10 години

Милена Орозова

Непълнолетният Бойко от кв. "Христо Ботев": Ако не крада, ме пребиват

 

Ако не крада ме пребиват. Тарторите ме принуждават всеки ден да ходя на гарата и да обирам железа. Казват ми: "Ти си малък, тебе няма да те закачат". Без значение колко съм откраднал ми дават по 5 лева на ден. Ако нищо не взема със седмици ходя насинен.  Това разказал непълнолетният циганин Бойко пред железничар от разпределителната гара "Подуяне". Десетки пъти той е бил задържан заради кражби на жп релси и части от вагони. Тъй като е непълнолетен и престъплението не се води тежко той всеки път е бил освобождаван. В махалата има стройна организация. Няколко тартори ръководят масовите нападения на гарата. Първо се пускат децата, който отвличат вниманието на охраната и полицията, докато възрастните цигани разтоварват вагоните със скрап. Почти всяка нощ цигани с камъни и пръти нападат и грабят железа, писа преди месец "Монитор". Въпреки сигналите нито една държавна институция не се зае с проблема. От БДЖ дори се оплакаха се понасят щети за милиони от циганските набези, но проблемът все още не е решен. Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов предложи като крайна мярка да бъдат затворени пунктовете за изкупуване на метали, каквито има до всяка жп гара в страната. И тази идея обаче не беше възприета.

 

450 млн. евро дадени за ромите у нас за 10 г.

В. "Политика" съобщи за скандал в правителството с € 780 000

450 млн. евро за последните 10 години са дадени по донорски проекти от чужбина за интегриране на циганите у нас. Това сочат данните на най-големите донорски фондации. Парите идват основно от Еврокомисията, ЕС, програма "Матра" - Холандия и фондация "Отворено общество".

Положението на циганите като цяло обаче не се подобрява. Изключение правят отделни цигански барони. В началото на т.г. в. "Политика" писа, че лидерът на Движение за равноправен и обществен модел (ДРОМ) Илия Илиев например живее в малък апартамент на ул. "Батенберг" в центъра на София. Домът му е обзаведен по каталог. По стените висят репродукции на известни картини, а телевизорът му е настроен освен на новинарски канали, и на телевизията "с по-високо качество" Холмарк. 

Другият синеок цигански лидер Цветелин Кънчев, също живее в сравнително нова кооперация в престижния софийски квартал "Изток". Мезонетът му също е обзаведен по каталог и е проектиран от вътрешен архитект, охранява се от гардовете му.

Тома Томов, шеф на партия "Рома", която е коалиционен партньор на БСП, също има апартамент в центъра на София. Той бил за неговата дъщеря Стефка, която се омъжи за президентски охранител.

Сред известните цигански барони е и простреляният преди два месеца Кирил Кирилов - Японеца. Той бе гърмян близо до новия си луксозен хотел на бул. "Васил Левски" в центъра на София. Японеца е известен и с луксозната си къща в кв. "Факултета" в столицата, която понякога се посещава от барети с цел операции. Също и с луксозните си коли - когато го стреляха беше с последен модел "Ауди".
По данни на Националния статистически институт (НСИ) 370 908 (4,68%) души у нас са се самоопределили като принадлежащи към ромската етническа група. Там обаче е посочено също, че трябва да се имат предвид и приблизително 350 000 души (по експертни оценки), които околните възприемат като роми, но които отхвърлят тази идентификация и се самоопределят като турци, българи и един неголям процент като румънци.

При тази статистика излиза, че близо 800 000 от общо 7 928 901 от населението у нас, са роми.

Според доклада за политиката на българското правителство за подобряване на положението на ромското население в България, то се приспособява изключително трудно в условията на преход към пазарно стопанство и болезнено икономическо преструктуриране и понастоящем формира силно уязвима група в неравностойно положение, което е повод за сериозна загриженост и мотивира активни действия от страна на българското правителство.

В края на 2004 г. обаче "Политика" съобщи за скандал в правителството със 780 хиляди евро. Парите били дадени по програма" Фар 2001" на Националния съвет по етнически и демографски въпроси (НСЕДВ) в Министерския съвет от Европейската комисия (ЕК). Предвидени са за обучението на 300 учители и 100 помощник-учители, които да превеждат на циганчетата в българските паралелки това, което казват преподавателят и съучениците им. Помощниците се образоват във Великотърновския университет, получават стипендия по 300 лв. месечно, а след година остават без работа. По този повод експертът по ромските въпроси в Министерството на културата Симеон Благоев бе цитиран тогава да казва: "Парите за ромите са мръснишкa история. С тях се манипулира и ромската общност, и обществото, за да запазят личната си територия и личните си интереси.
 

2 млн. лв. отпусна кабинетът за образование

2 млн. лева даде правителството за образование на циганчетата тази година. Образованието беше посочено като първият приоритет на кабинета в политиката му към малцинството. По програма ФАР за учебниции помагала са отпуснати 1 148 213 евро. Получили са ги 2500 деца. 10 училища и 10 детски градини са ремонтирани. Тези пари са и за изучаване на майчин език и за подготовка на учители и педагогически персонал за работа с циганчета.

Вторият приоритет на правителството е здравеопазването на циганите, но по него държавата е предвидила 150 000 лева от догодина. По европроект са подготвени хора, които да образоват ромите по хигиена. Подготвени вече трябва да са 97 ромски и към 300 български специалисти. Все още не са оборудвани 15-те гинекологични кабинета в махалите, за което ФАР отпусна 1 млн. евро.
От януари стартира проект по ФАР за 6 милиона евро за урбанизация на райони с преобладаващо малцинствено население, който стартира в 6 общини.

Според пресаташето на министър Филиз Хюсменова, която е и координатор на Националния съвет по етнически и демографски въпроси към МС - Десислава Раянова, е решено циганските бараки из София и страната, които е възможно да бъдат узаконени и да бъдат построени ВиК и електроинсталации. Ако това е невъзможно тогава се взимат мерки за стоеж на специални къщички, каквито бяха открити в столичния квартал "Христо Ботев" и в Кюстендил. Това става като държавата или общината дадат терен за стоеж на жилищата, а чужд донор даде средствата за това.
 
 

Циганите, който са се населили до бул. "Константин Величков"

Пребитият от цигани професор по история Станимир Калоянов е със симптоми на мозъчна смърт и лекарите не дават почни никакви шансове да оживее.

53-годишният мъж е в дълбока кома от три дни и състоянието му непрекъснато се влошава, каза пред "Монитор" шефът на "Пирогов" доц. Спас Спасков.

Професорът стана жертва на масовото нападение на цигани в кафене в столичния кв. "Захарна фабрика" на 23 май вечерта.

Станимир Калоянов бил поканен на абитуриентско изпращане в заведението в бл. 29. Пиян циганин искал да си допие в кафенето, което било резервирано за бала. Празнуващите не му позволили и той насъскал цялата махала срещу българите. В мелето 53-годишният професор по история бил пребит с метални тръби и бутилки. Единствените му роднини са синът му, който е в чужбина и дъщеря му, която живее във Варна. Може би и двамата още не знаят какво се е случило с баща им, коментираха вчера хората от квартала. След погрома трима цигани бяха арестувани, но няколко часа по-късно освободени. По случая е заведено следствие за опит за убийство. Делото обаче се води срещу неизвестен извършител, защото все още не е изяснено точно кой е пребил професора.

 

От 1989 година все изселват циганите, но те още са тук, коментира столичанката Емилия Иванова, която живее близо до бул. "Константин Величков".


Този случай взриви напрежението в квартала. Българи и цигани си обявиха открита война. Първите заявиха, че чашата на търпението им е преляла и се вдигат на бунт в събота в 18 часа. Искането им е ромите да бъдат изселени, защото бият, грабят, убиват и изнасилват.  Циганите пък заплашиха с масов погром и убийства.
"Щом българите искат война, ще я имат. Четири махали ще се съюзим и ще ги избием. Масови убийства ще има, ако не престанат да ни гонят и тормозят само защото сме мургави", заканиха се циганите.

Като никога квартала вчера обикаляха две патрулни коли, които малко успокоиха напрежението.

В събота, за когато общината даде разрешение за протест, най-вероятно ще стане страшно, защото и двете страни няма да отстъпят, коментираха от полицията. Българите с право настояват ромските нападения, кражби и убийства в квартала им да престанат. Имат и право, че циганите живеят незаконно, защото на адрес "Суходол" № 3 са се регистрирали 150 души, а останалите са се преселили без право, коментираха вчера от район "Илинден". От там заявиха още, че ако това циганско гето, в което живеят около 2000 души, бъде изселено, то ще се премести на друго място и проблемите ще започнат отново.

 

И в махала "Татарли" в кв. "Разсадника" циганите живеят незаконно.

Махалите са завзели незаконно общински земи Екип на "Монитор" обиколи вчера пет столични района, в който цигани са завзели общински земи, построили са си кирпичени къщи и са задръстили улиците с боклуци, простори, коне и каруци. Навсякъде българи и цигани живеят врата до врата, повечето са отраснали заедно и сега децата им играят заедно.
Пречи ми мръсотията и шума, но не ме е страх да минавам, защото ме познават и не ме закачат, каза младо момиче, което живее до така наречената махала "Татарли" в кв. "Разсадника". Хората от блоковете, под чиито прозорци циганите построили незаконния си катун също се оплакват от непоносимата смрад. Два пъти ми разбиват мазето и няколко пъти колата, но такива престъпления стават и в центъра, включи се в разговора друг съсед. В циганските гета в кв. "Христо Ботев" и в известната махала "Батолова воденица" в кв. "Сердика" също живеят незаконно стотици цигани. Повечето от тях обаче не крадат там, а ходят в другите квартали, за да не ги разпознаят, твърдят от полицията. 
Няколко пресечни улици на бул. "Константин Величков" също са блокирани от цигански гета. Емилия Иванова, която живее в блок близо до махалата, каза пред "Монитор", че още през 1989 година има решение на общината циганите да бъдат изселени.
"Преди 4 години столичният кмет Стефан Софиянски, ни каза, че проблемът бил решен и ще бъдат изселени всеки момент. Този момент продължава и до днес" оплака се Емилия Иванова. Всеки ден, за да се прибере до дома си, тя трябва да мине през гетото. Винаги стиска чантата си, но никога не се прибира по тъмномай 2005


назаад към "Българските роми"

Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

 

Обратно към "Материали за циганите"