http://www.monitor.bg/article?sid=&aid=53461&eid=474

Докога законът ще се препъва в циганите!

Стойко Тонев
 

"Интифадата" в кв. "Кошарник" на Монтана онзи ден, когато полицията се опита да арестува един циганин, но беше "възпрепятствана" от тълпа от 200 души, които потрошиха полицейските коли и раниха двама униформени, като че ли поставя под въпрос евфемизмите, взети на въоръжение от политиците - че и сред циганите, както и сред българите има само отделни хора, които пристъпват закона, но масата са примерни граждани на републиката. И силата на закона и негодуванието на гражданите трябва да се насочи именно към тези единици, а не към целия етнос. Теоретично вярна теза. Но как да стане на практика? Вече няколко месеца не може да се разбере кой от тълпата цигани е виновен за убийството на проф. Калоянов в кв. "Захарна фабрика".

Как да хванеш само престъпниците, когато банда от 200-300 цигани спира влака и за минути разтоварва вагоните? И това, за съжаление не са отделни случаи. Как да глобиш стотиците, които превземат влака и се возят без билет? Нима не е факт, че в квартал "Столипиново" в Пловдив има само един ром, който си плаща тока редовно? И че кварталът е станал депо за наркотици? Нима не е факт, че и в циганската махала на Сливен Портокал Портокалов е единствено изключение в този смисъл?
Банално е вече да се напомня, че хиляди мизерстващи пенсионери изпълняват своя "обществен договор" и се държат като граждани с 60-70 лв. пенсия. А сред циганите има и неприлично богати, но те също не си плащат тока. Солидарност.

Във всичките измерения на гражданското си съществуване циганите се държат като тълпа, води ги психологията на тълпата, държат се като племе, попаднало във враждебно обкръжение. То не че обкръжението е приятелско, но то е такова и за голяма част от българите. Те самите нямат желание или критерии да делят своите на "добри" и "лоши" - в тълпата всички са еднакви. По-точно еднакво първични, еднакво подвластни на лошите инстинкти. Солидарни по цигански. Защото вече многократно се убедиха, че това поведение е безнаказано. И в тълпата много трудно можеш да отличиш както добрите, така и лошите образци на индивидуално поведение. В тълпата те не съществуват. Този етнос има определени специфики и е крайно време да престанем да си затваряме очите за тях.

Има много неща, които могат и трябва да се направят по отношение на циганите. Но първото и най-важно е да се възстанови респектът на циганите към властта във всички нейни измерения - от полицая до кондуктора и инкасатора на ВиК и Енергото. Със законни средства. Властта ги има, но няма воля да ги приложи. Затова е прав Румен Петков, като заяви, че ще накаже шефа на РДВР в Монтана задето се държал като наблюдател на Варшавския договор по време на погрома. Но като се има предвид, че ромите са традиционен електорат на БСП, много е трудно да си представим, че няма да се намесят отново "електорални" съображения. Идват президентски избори…

Вероятно Хелзинският комитет и другите човеколюбиви фондации ще скочат яростно да бранят циганите, така яростно, както се брани само хлябът. Защото те от циганите, или по-точно от конфликта на циганите с властта в държавата, си вадят хляба, а и не само хляба. (Иначе няма как да си обясним факта, че видна "циганоложка", една от основателките на Хелзинския комитет, се вози на БМВ…)

Ако силата на властта не наложи закона и над циганите така, както и над останалите български граждани, случаите на цигански погроми ще зачестяват. Паралелно с тях ще ескалира и напрежението и неизбежно ще се стигне до нови и още по-големи трагедии. Те ще бъдат прихванати и раздухани от пишман политиците от "Атака", ще бъдат изведени на нов, по-висок кръг в спиралата на ескалацията… И така…

Законите в България, слава Богу, са етнически неутрални. Властта трябва да ги приложи с цялата им строгост. За доброто на всички граждани на България. За доброто и на самите цигани. Първото условие, за да се интегрираш в едно общество, е да приемеш и спазваш неговите закони. Ако циганите не искат да го разберат, властта е длъжна да им го обясни.

Какво би станало в родината на Джордж Сорос, големият защитник (и основен донор) на правата на циганите у нас, ако например група "афроамериканци" или латиноси нападнат и ранят полицаи? Нищо специално. Просто ще бъде приложен законът с цялата му строгост.

Това искаме и ние от властта! Нищо повече.


Copyright 1997-2019 ® “OMDA” Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Какво пише в старите вестници"

Обратно към "Материали за циганите"