ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
27 март 2000 г.
 
  Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат | Тема на деня | Отношения със САЩ
  | Отношения с балканските страни | Армия | Правителство | Политически партии и организации
  | Социална обстановка | Синдикати | Социологически изследвания Икономика |
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Владимир Путин води убедително в изборите за президент на Русия.

 • Среща в Швейцария между Клинтън и Хафез Асад.

 • Пръдължават разкритията на Хелмут Кол в Германия за даренията на ХДС.
   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 •  Сръбската полиция иска да се върне в Косово.

   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   

 • Лидерът на синдикат "Подкрепа" д-р Тренчев  пусна по националното радиото касета със запис на корумпиран висш чиновник.
   
   

   


  ОТНОШЕНИЯ СЪС САЩ
   

 • Американският посланик Майлс отново предупреди за корупцията в България.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Днес в Букурещ премиерите на България и Румъния ще подпишат декларация за строежа на Дунав мост - 2 при Видин - Калафат.

 • На 29 март в София министрите на отбраната на България и Румъния ще подпишат военни споразумения.

 • България, Македония и Албания ще искат  финансирането от Пакта за стабилност на 30 проекта, от които 9 са приоритетни.

 • Българска парламентарна делегация е на посещение в Турция.
     

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Посредници са ощетили Министерството на отбраната с 350 000 долара.

 • На възпоменателен митинг-събор в памет на жертвите от "възродителния процес" ръководството на ДПС обяви, че

 • очаква след парламентарните избори да влезе реално във всички етажи на изпълнителната власт.

 • Лидерите на ромските формации отчетоха на национална среща в София, че правителството не е изпълнило програмата за равноправно интегриране на ромите.

 • Лидерът на БСП Първанов обеща нови лица по върховете на партията и трансформация на БСП в подготовка за управление.

 • Рекордна безработица от 18,14% през февруари

 • Учители в Хасково подават колективни оставки заради неизплатени заплати.

 • 62% от българите са разочаровани от правителството на Костов, сочи мартенското изследване на "Галъп интернешънъл".

 • 2000 г. ще бъде добра за българската икономика, заяви постоянният представител на МВФ за България Питър Стела .

 • "Булгартабак" отчете 45 млн. лв. печалба за 1999 г.
   

   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Сръбската полиция иска да се върне в Косово
  Ген. Обрад Стеванович, зам.-министър на вътрешните работи заяви, че сръбската полиция е готова да се върне в Косово, защото КФОР е претърпяла пълен провал. Той обвини Запада, че не зачита резолюция 1244 на СС на ООН. В споразумението между НАТО и Белград се предвижда завръщането на ограничен контингент от сръбски полицаи и войници. По датата на тяхното завръщане предстои да се водят преговори.
  След тридневно посещение в Косово на върховния представител на ООН за бежанците Садоко Огата, тя  заяви, че трябва да се вземат по-сериозни мерки за гарантиране на сигурността на малцинствата в Косово. Повече от 250 000 неалбанци са напуснали Косово през последната година и албанските лидери са тези, които трябва да спрат насилието срещу сръбското малцинство.
  Западът се опитва да убеди Милошевич да предаде на Русия 60 кг. обогатен уран, с които СР Югославия разполага. Вече 4 месеца се водят безуспешни преговори по този въпрос. Милошевич се опитва да изтъргува урана на максимално висока цена. В САЩ се опасявали от възможността Милошевич да направи атомна бомба за няколко месеца, подобна на пуснатата над Хирошима. Освен това съществува опасението Милошевич да продаде този уран на Садам Хюсейн. Турция ще увеличи двойно контингента си в КФОР с още 1000 души с необходимото оборудване. Турският контингент ще стане близо 2000 души. За сметка на това Турция ще намали значително своя контингент в Босна в силите на СФОР./"Стандарт", "Демокрация", "Монитор"/
   

   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  Лидерът на синдикат "Подкрепа" д-р Тренчев  пусна по националното радиото касета със запис на корумпиран висш чиновник
  Вчера, 26 март, лидерът на КТ "Подкрепа" д-р Тренчев пусна по националното радио тайния запис от среща на бизнесмен с висш служител от Министреския съвет. За това пишат днес всички централни ежедневници, за някои от които темата е водеща. В записа става дума за рушвет от 200 000 долара, капарото от 10 000 долара в зелено е взето за уреждане на лиценз, но работата не е свършена. Според думите на Тренчев случаят е от неотдавна, а записът е направен от човека, дал парите, за да се застрахова, ако услугата не се изпълни. По това време чиновникът е работел в министерството, сега е съветник в МС, заяви Тренчев.
  Лидерът на "Подкрепа" съобщи за аудиозаписа миналия четвъртък. Тогава той обеща да изнесе 5 конкетни случая на корупция пред Смесения консултативен съвет ЕС - България, който заседава на 24 и 25 март при закрити врата във Велико Търново.
  Тренчев обяви, че синдикатът му разполага с още такива записи и лицата, които са замесени, са на още по-високи позиции. Той коментира, че от "Подкрепа" многократно са подавали сигнали в прокуратурата, на които не е имало реакция, затова случаите са изнесени в доклад пред смесения кослутативен съвет. Те илюстрирари косвено корупцията, например продава се за 400 000 долара пристанище, оценено на 9 млн. Тренчев уточни, че сигналът е за Александър Божков. Синдикалният лидер е изнесъл пред комитета и случая за кораб в движение, продаден за 98 000 долара за скрап при реална цена от 250 000 долара.
  Пристанище по българските закони не може да се продава, а случаят с "Океански риболов" е внесен от мен в съда и в прокуратурата, е отговорил на обвиненията чрез БТА бившият вицепремиер Божков. С раздухването на тази тема Тренчев става говорител на човек, когото съм дал отдавна на съд - Пламен Симов от Моряшкия синдикат, каза още Божков. Според него Симов имал личен интерес и чрез фирмата си в Швейцария се опитвал да се самообяви за главен кредитор на "Океански риболов" и така да сложи ръка върху онези пристанищни съоръжения, за които Тренчев говори.
  Ще поискам главния прокурор Филчев да каже кои са корумпираните в случаите на Тренчев, ако това не е следствена тайна, заяви в Кърджали депутатът от левицата Михаил Миков.
  Институциите имат решителността да се справят с корупцията, но оздравяването на съдебната система не може да стане за няколко месеца, коментира зам.-председателят на парламентарнат група на СДС Асен Агов по националното радио. Благодарни сме за всеки сигнал, но няма да превърнем борбата с корупцията в лов на вещици, каза Агов, цитиран в "Демокрация".
  "Държавата пак в капана на доноса" е заглавието на краткия коментар по темата във в. "Стандарт".

  В. "Пари" публикува изявление на президента Стоянов под заглавие: "Никой не е имунизиран срещу тази болест".
  "Напоследък, когато заговоря на темата корупция, се чувствам като лошо възпитан човек, който разказва неприлични вицове в една добре възпитана компания", коментира Стоянов. Той заявява, че няма никакво намерение да престане да говори за корупцията и би искал цялото общество да участва в този дебат. Президентът подчертава, че когато го обвинявят, че говорейки за корупция не назовава конкретни имена, това не е почтено. "Всъщност от мен се иска да свърша чужда работа. Ако президентът каже имена и започне да се бори с корупцията, то значи, че той директо навлиза в територията на съдебната васт... ...Когато аз говоря на тази тема, насочвам своята тревога към субекти, които трябва да се борят с корупцията", уточнява държавният глава. Той подчертава, че не случайно говори за политическите партии в множествено число, тъй като в момента управлява ОДС и неговите членове са подложени на най-голямо изкушение, но срещу болестта корупция не са имунизирани членовете и на всички останали партии. "Така че всички български партии си струва да помислят по този въпрос, заявява президентът Стоянов.  
   
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения със САЩ
   
  Американският посланик Майлс отново предупреди за корупцията в България
  Вчера посланикът на САЩ Ричард Майлс се срещна в Разград с ръководството на ДПС в града. Той е заявил, че България има много способна работна ръка и малко остаряла, но добра индустриална база, както и отлична селскостопанска база. Налице е, според него, липса на прозрачност в бизнессделките, данъчната система е много усложнена и "разбира се, съществува проблемът с корупцията, който отблъсква инвеститорите. Смятам, че правителството полага усилия да се преодолеят тези неща, особено по отношение на корупцията. Както обществото, така и правителството трябва да работят върху проблема с корупцията." Според посланик Майлс България задължително трябва да има свое мнение и да изиграе своя роля по отношение на Сърбия. /"Пари"/
   

   
  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Днес в Букурещ премиерите на България и Румъния ще подпишат декларация за строежа на Дунав мост - 2 при Видин - Калафат
  Днес около обяд премиерите Иван Костов и Мугур Изареску ще подпишат в Букурещ декларация за строежа на Дунав мост - 2 при Видин - Калафат. На церемонията ще присъства и координаторът на Пакта за стабилност Бодо Хомбах. Под неговата егита на 7 февруари в Брюксел беше подписано първото споразумение между двете страни за строежа на моста при Видин. На 14 март експертите от България и Румъния посочиха точното разположение на моста на 796-ия км. от реката, на 4 км северно от Видин. Дължината на моста ще бъде 1200 м. Под два от сводовете му ще могат да минават кораби с дължина 150 м. и височина 10 м. Очаква се строителството на моста да започне през пролетта на 2001 г. и да продължи 24 месеца. Строителството на моста и на прилежащата инфраструктура ще струва около 350 млн. евро, а само на моста - около 160 млн. евро. България пое ангажимент сама да намери тези средства, без Румъния. От Пакта за стабилност България очаква около 40 млн. евро безвъзмездна помощ. От ЕИБ България очаква около 80 млн. евро нисколихвен заем. Средства се очакват и от програмите ФАР и ИСПА.
  Румъния трябва да реконструира своята шосейна и жп мрежа към моста. За тази цел Румъния иска от Пакта за стабилност около 400 млн. евро безвъзмездна помощ. В противен случай мостът може да остане като паметник.
  Особено силни противоречия се очертават около шосейната линия след моста на румънска територия. Румъния настоява тя да отива първо на изток, а после да завие на Запад през Карпатите и долината на река Жиу, за да може тези райони да се съживят, защото в тях безработицата е много голяма. За превозвачите най-късият път от моста към унгарската граница е след Калафат пътят да завие на Запад през Дробета и Турну Северин.
  В. "Сега" съобщава, че по време на срещата между Костов и Изареску е възможно да се подпише споразумение за взаимно опрощаване на задълженията, останали от периода преди 1989 г. Точната им сума не се споменава, но се знае, че те са приблизителн еднакви. Досега този въпрос не беше решен заради различната методика при преизчисляване на преводната рубла.
  На разговорите няма да бъде засегнат въпроса за преноса на румънски ток към Турция през България. От Националната електрическа компания заявиха, че нейният шеф Иван Шиляшки и румънският министър на промишлеността и търговията Константин Исбашою са се споразумяли двете страни да работят заедно по проект за съединяване на енергийните системи на двете страни с европейската система. Този проект ще струва 195 млн. евро и с него ще се кандидатства за реализиране пред Пакта за стабилност. /"Демокрация", "Труд"/

  На 29 март в София министрите на отбраната на България и Румъния ще подпишат военни споразумения
  На 29 март на официално посещение в София ще пристигне министърът на обраната на Румъния Сорин Фрунзаверде. Със своя български колега Бойко Ноев той ще подпише споразумение за взаимна защита на военната информация, както и още 3 спогодби - за съвместно обучение на военнослужещи, за сътрудничество в сферата на комуникациите, геодезията, топографията и картографията. Двамата министри обстойно ще обсъдят обстановката в региона и ще набележат необходимите мерки за ускоряване на работата по подписване на споразумение в областта на противовъздушната отбрана. /"Труд"/

  България, Македония и Албания ще искат финансиране от Пакта за стабилност на 30 проекта, от които 9 са приоритетни
  На 24 и 25 март министрите на финансите на България, Македония и Албания обсъждаха в Тирана общи проекти, за които да се иска финасова помощ от Пакта за стабилност. На 29 и 30 март те ще кандидатстват заедно на донорската конференция в Брюксел по Пакта за стабилност. Те са се обединили около искане за финансиране на 30 проекта, от които 9 приоритетни. За България най-важните проекти са граничните пунктове с Македония, жп линията с Македония и по-точно реконструкцията на отсечката от Радомир до Гюешево, изграждането на далекопровод от България през Македония до Албания и коридор № 8. България ще настоява всички подпроекти на коридор № 8 - шосета, жп линия и гранични пунктове да са приоритетни. На срещата са присъствали посланиците на Хърватия и Румъния. При завръщането си от Тирана министър Муравей Радев заяви, че България ще помага на съседите си да не повтарят нейните грешки. Според него финансирането на Дунав мост - 2 е сигурно, като се очакват безвъзмездни средсва не само от ЕИБ. Пред донорите трите страни преди всичко ще защитават проектите с регионално значение, а след това националните проекти на всяка една от тях. Албания е най-изостанала в реализацията на различните проекти.
  На 24 март в Охрид енергийните шефове на България и Македония подписаха споразумение за изграждане на 400-киловолтов електропровод с дължина 190 км. и се договориха за съвместно участие във възстановяването на енергийните системи на Косово. По този начин България ще осигури ток за Македония, Албания и Косово. На българска територия трасето ще бъде дълго 79,5 км и се оценява за 20 млн. долара. На македонска територия дължината му ще бъде 110 км. и ще струва 35 млн. долара. През тези дни се очаква да се подпише договор за нов електропровод от Македония за Албания. Той ще бъде 220-киловолтов и ще струва 20 млн. долара. /"Труд", "Сега", "Демокрация"/.

  Българска парламентарна делегация е на посещение в Турция
  Вчера на официално посещение в Турция замина българска парламентарна делегация, водена от парламентарния шеф Йордан Соколов. Делегацията е 5-членна и ще гостува 4 дни. Предвиждат се срещи с президента Демирел, премиера Еджевит, с парламентарния шеф Йърдъръм Акбулут и с министри. Ще се обсъдят двустранните отношения, връзките между двата парламента, предстоящото посещение в България на президента Демирел, въпросите на разделените семейства и българските имоти в Турция, заяви Соколов преди заминаването. /"Демокрация"/

   
   
      АРМИЯ
   
  Посредници са ощетили Министерството на отбраната с 350 000 долара
  Днес всички вестници съобщават на видно място, че Министерството на отбраната /МО/ е купило стоки от Украйна през декември 1999 г., а посредници по сделката са получили 3 пъти повече пари, отколкото струва закупената стока. Това е извод от доклад на трима русенски митничари до Русенската районна прокуратура и Сметната палата. Към него е приложено и писмо от началника на Районното митническо управление в Русе.
  Посредници на МО са били фирми с инициали "У. К. Г", "С. М." и "ПФК - И". Стоката, за чието закупуване те работели, струвала 189 277 лв., но фирмите я продали на МО за 654 768 лв. Така 465 491 лв. или 242 618 долара отишли в джоба на посредниците по сделката.
  В доклада се отбелязва също, че при втори внос по същото време МО е купило друга стока от Украйна отново чрез същите фирми. Производителят е предлагал стоката за 18 493 лв., но посредниците я купили за 42 863 лв. Така още 24 367 лв. или 12 572 долара останали отново в посредниците. Тримата русенски инспектори са служители на митническо разузнаване и разследване. /"Монитор", "Пари"/
  В интервю за в. "Труд" министърът на отбраната Бойко Ноев заявява, че "война на Балканите няма да има. По принцип някакво развитие в Косово не е изключено, но е много малко вероятно повторението на широкомащабните военни действия в Югославия. Това не означава война, която ще застраши интересите на България." В случай на война България, "ако бъде необходима отново нашата силидарност, ще я дадем. Бихме дали всичко, което позволи парламентът."
  За далаверите в армията заявява: "С пълна пара работим и по други папки и те ще видят бял свят. Въпросът е, когато стигнат до съда, решението му да бъде бързо и виновните да получат възмездие. Това, което ме притеснява, е, че в много от случаите, които са били разследвани досега, виновниците не са отишли зад решетките."    


  ПРАВИТЕЛСТВО

  На 28 март България и Великобритания подписват споразумение за сътрудничество в земеделието, съобщава аграрното министерство. Документът, който предвижда въвеждането на британско ноу-хау в производството на екологично чисти продукти по изискванията на ЕС, ще бъде парафиран от земеделския министър Върбанов и от зам.-министъра на селското стопанство на Обединеното кралство г-жа Джойс Куин.

  Кабинетът ще разгледа доклада на работната група за продажбата на БТК на консорциума "Кей Пи ЕН - ОТЕ" на  30 март, е научил "Стандарт" от правителствени източници вчера. Документът не съдържа предлжение за решение, а описва оставащите спорни въпроси с консорциума за неустойките и промените в законодателството. В доклада се предлага парламентът да реши дали да приеме исканията на "Кей Пи ЕН - ОТЕ" , за да не се нарушава конституцията, са обяснили от работната група.
  "Срещнах се с представители на "Дойче Телеком" при посещението ми в Германия миналата седмица", потвърди вчера министърът на транспорта и съобщенията Антони Славински. Той обаче отказа да посочи за какво са разговаряли, коментира "Стандарт". "Никой не знае дали "Дойче Телеком" ще купи гръцката ОТЕ", заяви Славински по повод съобщенията на гръцката преса за такива намерения.
  В Германия министър Славински се е срещнал и с представители на концерна "Дитер Кьоне", който иска  монопол върху поръчките за строителство и възстановяване в БДЖ. Министърът им казал да дадат официална оферта. 
   
   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Възпоменателен митинг-събор в памет на жертвите от "възродителния процес" събра вчера, 26 март, в гоцеделчевското село Корница цялото ръководство на ДПС начело с лидера на дижението Ахмед Доган и депутати.
  Във възпоменатения митинг участие взеха също така вицепрезидентът Тодор Кавалджиев и турският посланик в България Тихсин Бурджуоглу.
  Ораторите призоваха електората си да участва активно в изборите, за да може ДПС да влезе във всички етажи на властта.
  ДПС очаква след парламентарните избори да влезе реално в изпълнителната власт и да изпрати свои хора като посланици на България. Това заяви зам.-председателят на ДПС Айруш Хаджи. На същото акцентира и депутатът Ремзи Осман. "Да сте чули един български посланик да е мюсюлманин? От 20 РДВР-та нито един директор не е мюсюлманин. Смятат ни за втора категория хора, но след изборите ще искаме квоти за наши хора в полицията и армията", заяви той пред митинга.
  Посланикът на Турция г-н Бурджуоглу посъветва хората от Корница да направят така, че гласът им да се чува по-силно в цяла България, да поставят проблемите си и да настояват за решение. Ахмед Доган, от своя страна, декларира, че ДПС има натрупан опит и кадпри, за да поиска вече решение на проблема с хляба и препитанието на мюсюлманското население, съобщава в. "24 часа".
   

  Национална среща на ромите в София
  До 3000 лв. глоба за чиновници и фирми и временно лишаване от право да се упражнява определен професия или дейност ще може да налага Национална комисия по етническо равенство, избрана от парламента. Това предвижда изготвеният от български правозащитници проект на Закон за етническото равенство. Той бе предложен на кабинета на вчерашната конференция по интегрирането на ромите. В нея участваха представители на над 70 ромски организации, както и правозащитни организации, зам.-министри и представители на ПАСЕ и ООН.
  Нищо от предвиденото в приетата преди 1 година Рамкова програма за равноправно интегриране на ромите не е извършено, бяха единодушни ромските лидери.
  Действително има назначени роми  - експерти в МС, социалното и културното министерство, както и в 18 областни администрации. Те обаче нямат достъп до вземането на решения, смятат от ромската организация Проект "Права на човека".
  "Не сме доволни, че Иван Костов не изпълни обещанието си да пусне циганите във властта и както преди се опитват да ни залъгват с приказки. Премиерът да не обръща внимание само на Доган, защото ние сме повече от турците", заяви Ангел Рашков, син на цар Киро и лидер на "Свободна България".
  "Сроковете, които сме си поставили в програмата, са нереалистични", обясни секретарят на Националния съвет по етническите и демографсикте въпроси към МС Петър Атанасов. Той благодари за предложения от български правозащитници законопроект.
  Министър Праматарски изпрати приветствие до срещата, в което признава, че кабинетът е в дълг към ромската общност.
   

  Лидерът на БСП Първанов обеща нови лица по върховете на партията и трансформация на БСП в подготовка за  управление
  На конгреса на БСП ви обещавам изненади - много нови лица ще влязат в управлението на партията, заяви лидерът на БСП Георги Първанов в Добрич. В партията според него трябвало да се сложи ред. Не можем заради няколко души да отблъснем стотици избиратели, е уточнил той според в. "Сега".
  "Конгресът ще е на светло - с ясни правила на играта, с емоции, но не излишни, ще е работещ, няма да има нощни решения и спящи по банките делегати. Това ще е конгресът на промяната, защото настъпва периодът на дълбоката трансформация на БСП", обясни Първанов. Форумът щял да подготви партията за управлението.
  Бъдещият кабинет и устойчивостта му ще зависят от наличието или липсата на външна подкрепа - така Първанов обясни еволюцията на БСП по отношение на НАТО. Отлив от БСП заради промяната към пакта според него нямало да има.
  Първанов заяви, че няма да се ревизира програмата на БСП, въпреки намеците на идейните течения за това.
  Партийният секретар от Добрич Марин Драгнев предложи в навечерието на конгреса да се обяви съревнование между партийните организации за набиране на нови членове.
  Според лидера на пловдивското БСП - експремиера Жан Виденов, "ако партията не излезе от социалдемократизацията, няма светло бъдеще". Той е отговорил уклончиво на журналистическите въпроси дали ще се кандидатира за лидер на БСП.
  Шефът на БСП - София Никола Койчев обяви, че няма да се кандидатира повече за лидер на на БСП в София.
   

  "Гергьовден" ще се яви самостоятелно на парламентарните избори, съобщи секретарят на движението Любен Дилов-син. Ако има коалиция, тя ще е на основата на принципи, които ние ще определим, обясни той.
  Програмата на "Гергьовден" за изборите щяла да бъде от въпроси, които не изискват специално подготовка за отговор, а отношение към дадени проблеми като "Бихте ли умрели за България?", "Трябва ли кирилицата да се замени с латиница?".
  Политиката на движението вече ще се определя от двукамарен минипарламент.
   

  Федерация "Царство България" ще се явява самостоятелно на параментарните избори, обяви лидерът й Христо Куртев. ФЦБ се надява да вземе 10% от гласовете. Организацията щяла да си сътрудничи с БЗНС, ДП, ВМРО, Гергьовден".    
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  Рекордна безработица от 18,14% през февруари
  Равнището на безработицата през февруари е било 18,14%, съобщихиха от НСЗ. През миналия месец безработните в България са били 693 531 души, или с 36 436 души повече в сравнение с януари. Най-ниска остава стойността на показателя в София - 5%. Рекордното ниво на безработица се запазва в Търговищка област и за февруари е било 33,3%.
  През миналия месец средно за страната 67 души са се конкурирали за 1 свободно работно място. Най-малко безработни са се състезавали за 1 работно място в София, където съотношението е било 21:1. На другия полюс е Плевенска област, където 272 души са се конкурилали за едно вакантно място.
   

  Учители в Хасково подават колективни оставки заради неизплатени заплати
  Хасковските учители подават масово оставки заради неизплатени заплати, съобщава в. "24 часа. Преподавателите не са получили заплати за януари и февруари, не им е платен и аванс за март.
  Без персонал ще останат няколко училща. Оставка дават и директорите, и чистачките, пише същият вестник.
  Очаква се днес или утре оставките да бъдат внесени в регионалния инспекторат на просветното министерство.
  Зам.-кметът на Хасково Костадин Калъпов преговарял с учителите преди дни, но без резултат.

  Просветното министрество обяви, че пролетната ваканция на учениците няма да бъде намалена заради учителските стачки. Ваканция нямало да имат само децата от Кюстендил, които вече загубили 10 дни занятия, пише "Новинар".   


  СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
   
  62% от българите са разочаровани от правителството на Костов, сочи мартенското изследване на "Галъп интернешънъл"
  Преди 3 години същият процент българи са го подкрепяли. 22% продължават да са оптимисти. Само 9% определят управлението на ОДС като успешно.
  Обществото е недоволно от състоянието на образованието, здравеопазването, селското стопанство, данъците, производството, безработицата, цените, престъпността и от материалното си положение.
  Индексът на потенциала на опозицията за последните 4-5 месеца се е удвоил и през март само 18% от избирателите смятат, че една обединена опозиция не би могла да спечели изборите. Данните са изнесени във в. "Сега" под заглавие "Разочарованието от кабинета наближи точката на кипене".    
   


  ИКОНОМИКА
   
  2000 г. ще бъде добра за българската икономика, заяви постоянният представител на МВФ за България Питър Стела пред "Дарик радио"
  В. "Демокрация" публикува изказването на постоянния представител на МВФ за България Питър Стела пред "Дарик" радио, в което той посочва, че факторите, от които зависи растежът на българската икономика, са четири - външният фактор, вътрешният фактор, статистическите параметри и психологическата страна.
  По отношение на външния фактор според Питър Стела 2000 г. ще е една добра година за България, "може би най-добрата от гледна точка на цялостния растеж от 1998 г. досега". Растежът в Европа и САЩ ще създаде повишено търсене за българския експорт. Тази година според г-н Стела ще видим едно надмощие на експорта.
  По отношение на вътрешния фактор -  известен отрицателен ефект върху икономическия растеж има преструктурирането. В металургията обаче преструктурирането има положителено заначение Според представителя на МВФ световните цени се повишават и производството нараства в България.
  Статистически параметри - първата половина на 1999 г. е била много слаба, така че когато се сравнява първата половина на 2000 г. с първата половина на 1999 г., се очаква да е видим много висок ръст, тъй като го сравняваме с много ниска основа. Така че според г-н Стела не бива да се учудваме, когато видим висока степен на ръста за второто тримесечие на годината. Той прогнозира, че растежът в България ще надхвърли 4-те процента, заложени в официалната програма на МВФ.
  Психологически фактор - дори и при много висок икономически ръст, хората няма да бъдат много доволни в края на годината. Причината според г-н Стела е, че България е била в много дълбока дупка, растежът е бил минус 10% през 1996 г., минус 7 през 1997 г., така че ако трябва да се върнем към 1995 г. нивата на БВП, необходим е много висок ръст през тази година, за да ги компенсира. Така че трябва да сме подготвени за една добра година от гледна точка на растежа, но може би тя няма да съответства на психологическите очаквания на хората, просто защото ние се опитваме да излезем от дупката, заявява Питър Стела. Той декларира, че програмата на правителството е много близка до програмата, която фондът подкрепя, и тя цели едно много радикално преструктуриране на икономикатга. Елемент от това са цените, регулирани от държавата като тези на електричеството, но по-важно е като цяло преструктурирането, а не цената като фактор. По отношение на топлофикацията фондът е обсъдил с правителството необходимостта от програма за радикално преструктуриране, което включва и някои основни физически решения по отношение на топлофикационния сектор в България. МВФ се е съгласил с правителството, че ще има един ревизиран план за топлофикацията, който ще бъде обсъден. Очакваме да разговаряме с правителството за една много сериозна програма за преструктуриране, заявява Стела. Един от елементите на тази програма ще бъдат цените.
  Основното притеснение в момента е за изгграждането на подходяща бизнессреда. Питър Стела е на мнение, че в България могат да се привлекат инвестиции, да се създадат приходи от приватизация, но този източник според него почти е на изчерпване. Растежът при това положение ще дойде от хората, които имат възможност да разширят съществуващия бизнес, да създадат нов бизнес - т.е. от инвестиции на зелено. Питър Стела подчертава и необходимостта да се раши по ясен начин обявяването на банкрути, защото ще се случват.

  В края на март бордът на директорите на МВФ ще обсъди прегледа на споразумението с България, е съобщило радио "Дойче веле". Информацията е от кореспондент на медията в Сан Франциско, уточнява "Стандарт".
  МВФ предвижда 4% ръст на БВП през 200 г., инфлацията се очаква да намалее от 6,2% през миналата година на 3,5% за тази.
  В България програмата за реформи върви по план, икономическата дейност се засилва и служителите на фонда постигнаха съгласие с българското правителство за политиката през 2000 г., коментира радио "Дойче веле".
   

  "Булгартабак" отчете 45 млн. лв. печалба за 1999 г.
  Близо 45 млн. лв. е чистата печалба на "Булгартабак холдинг" за миналата година, съобщи шефът на Управителния съвет на дружеството Христо Михайловски. Холдингът отчита ръст и на износа. За 1999 г. са ексортирани 18 000 тона тютюн срещу 11 135 тона през 1998 г.
  "Булгартабак холдинг" държи 96% от пазарния дял в страната. Има 6 фабрики в чужбина и 22 в  България. Очаква се откриването на 3 смесени дружества в Чехия, Словакия и Парагвай.
  28 април е крайният срок за подаване на оферти за покупка на 51% от холдинга. До момента двата цигарани гиганта - "Галахар" от Великобритания и "Филип Морис" от САЩ, са внесли искания депозит от по 1 млн. евро и вече започнаха проучване на счетоводната документация, недвижимите имоти и активите на "Булгартабак холдинг".
  Концернът "REEMTSMA" пък съобщи, че желае да участва в приватизацията на холдинга чрез купуване на обособени части.