ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
22 март 2000 г.
 
  Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат | Тема на деня | Отношения с НАТО | Отношения с Германия | Отношения с балканските страни | Правителство | Политически партии и организации | Социологически изследвания | Синдикати | Демографска обстановка | Икономика | Култура
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Ново политическо убийство в Белград.

 • Тревожен демографски доклад на ООН.

 • Излаел започна изтеглянето от 6% от територията на Западния бряг.

   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 •  НАТО подготвя населението на Косово за предстоящото учение "Динамичен отговор 2000".  
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   

 • Според демографски доклад на ООН населението на България ще намалее с близо 1/3 до 2050 г, а в момента е сред страните с най-застаряващо население с 21% над 60 години.
   


  ОТНОШЕНИЯ С НАТО
   

 • Военният министър Ноев обсъди с ръководството на НАТО обстановката в Косово.

 • През България преминаха полски и холандски военни части за КФОР.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ГЕРМАНИЯ
   

 •  България търси подкрепата на Германия за преговорите с ЕС.

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • СДС отказа покана на сръбската Скупщина, а висш български дипломат се срещна с представители на сръбската опозиция в Лондон.  
   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Българчета печелят конкурс на ЮНЕСКО.

 • Земеделският министър Върбанов спря със заповед дърводобива в цялата страна.

 • Вътрешният министър обсъди стопанската престъпност на съвещание с полицейските шефове.

 • Финансовият министър Радев се срещна с банкери във връзка с промените в закона срещу прането на мръсни пари.

 • Глобяват турците, които все още ползват паспортите с имената от възродителния процес.

 • Вътрешнопартиен арбитраж ще реши да бъде ли Евгений Бакърджиев едновременно зам.-шеф на СДС  и лидер на столичната структура.

 • Ромската  партия "Свободна България" отива сама на изборите и отказва коалиции.

 • Според изследване на НОЕМА от февруари разочарованите от новия каибинет са 19%.

 • Синдикатите свикват днес национален протестен митинг срещу бедността и безработицата.

 • Булгартабак откри своя цигарена фабрика в Сочи на 17 март.

 • Тютюневата реколта за тази година е пред провал, са предупредили вчера общинари от Кирково, Джебел и Ардино.

 • ДЗУ пак иска да прави компактдискове.

 • Днес икономическото министерство решава кой ще е новият собственик на "Бороспорт".  

   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  НАТО подготвя населението на Косво за предстящото учение "Динамичен отговор 2000"
  Вчера силите на КФОР в Митровица разпръснаха позиви, в които призовават местното население да запази спокойствие по време на учението "Динамичен отговор 2000" от 27 март до 3 април. НАТО няма да толерира никакви екстремистки действия, но в момента на учението няма да се предприемат арести на заподозрени военнопрестъпници.
  В доклад по случай годишнината от войната в Косово генералният секретар на НАТО Джордж Робъртсън предупреди албанците в Косово, че рискуват да загубят добрата воля и подкрепата на международната общност, ако не изоставят омразата и отмъщението. Според г-н Робъртсън трябва да бъде отстранена етническата омраза между сърби и албанци Той потвърди, че по време на войната срещу СР Югославия НАТО е използвала 31 000 бомби с обеднен уран, които не представлявали екологична заплаха.
  Външните министри на ЕС решиха да се увеличи финансовата помощ за Черна гора до 20 млн. евро. Те изразиха подкрепа за Черна гора и нейното "демократично правителство". В. "Демокрация" съобщава за статия във в. "Вашингтон пост", според която косовските албанци са близо до споразумение с КФОР за прекратяване на нападенията срещу силите за сигурност в Южна Сърбия. В замяна на това КФОР няма да установява много строг контрол върху албанците. Очаква се част от албанците да предадат своето оръжие и да започнат да се явяват в униформи. В. "Сега" съобщава, че Русия е готова да оттегли подкрепата си за Милошевич и неговия режим, ако НАТО отхвърли идеята за независимост на Косово и Черна гора. /"Стандарт", "Монитор", "Пари"/
   
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  Според демографски доклад на ООН населението на България ще намалее с близо 1/3 до 2050 г., а в момента е сред страните с най-застаряващо население с 21% над 60 години.
  През миналата година 21% от българите са били на възраст над 60 години. Това поставяло България сред страните с най-старо население. На първо място са САЩ с 28% от жителите над тази възрастова граница. Следват Гърция и Италия с по 24%. България е на седмо място по темп на застаряване според доклада.
  През 2050 г. хората над 60 години в България ще станат 38%, според прогнозата на ООН. Ако населението намалее с 1/3 след 50 г. в България ще живеят 5 557 333 души, т. е. ще намалеем с около 2 800 000 души.
  Според Националния статистически институт в София към края на 2020 г. българите ще са 6 910 000, ако се запази сегашното темпо на раждаемост и смърт.
  Раждаемостта в България е една от най-ниските в света - българката ражда средно по 1,2 деца според статистиката на ООН. След България са само Румъния, Чехия, Испания и Италия.
  Застаряването на жителите в развитите страни ще ги принуди да приемат много имигранти, да увеличат пенсионната възраст или да намалят пенсиите, се констатира в доклада.  

   
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения с НАТО
   
  Военният министър Ноев обсъди с ръководството на НАТО обстановката в Косово
  Вчера военният министър Бойко Ноев се срещна в централата на НАТО в Брюксел с помощник-генералните секретари на НАТО Клаус-Петер Клайбер по политическите въпроси и по военното планиране Едгар Бъкли. Ноев е провел и среща с посланиците от Съвета на НАТО. Обсъдена е била тревожната обстановка в Косово, Южна Сърбия и Черна гора. Особено внимание е било отделено на обстановката в Южна Сърбия. Министър Ноев е информирал за резултатите от посещението на премиера Костов в Косово и разговорите, които е имал с представителите на сърбите и албанците. Според в. "Сега" в момента в Брюксел се разглежда необходимостта от по-дългосрочна стратегия за региона, а не толкова възможностите за нови военни действия, позовавайки се на информация на БТА. /"Монитор", "Сега"/

  През България преминаха полски и холандски военни части за КФОР
  Вчера от Русе за Македония тръгнаха 6 вагона с полска бронетехника. Те са част от най-голямата досега военна композиция, съставена от 27 вагона с направление към Косово. Тя се съпровожда от 193 полски войници в 7 пътнически вагона, 3 вагона с контейнери, и 11 - с автомобили. Вчера сутринта от Русе за Косово отпътува и ешелон от 17 холандски войници и 25 вагона с автомобили и контейнери.
  От началото на 2000 г. досега през Русе са преминали 5 ешелона на КФОР. През Русе вече преминаха и първите ТИР-ове с контейнери на части от КФОР, които се връщат обратно от Косово. /"Демокрация", "24 часа"/
   

   

  ****
  Отношения с Германия
   
  България търси подкрепата на Германия за преговорите с ЕС
  На двудневно работно посещение в Германия е главният преговарящ с ЕС Александър Божков. Основната цел на посещението е осигуряване на германската подкрепа при преговорите с ЕС за присъединяването на България. В програмата на Божков се предвиждат срещи в Бундестага, федералното канцлерство, външното министерство и с министъра по европейските въпроси Кристоф Цьопел. На срещите на Божков ще бъде обсъдена както общата политическа подкрепа от страна на Германия, така и конкретни въпроси по темите на преговорите. Божков ще постави и въпроса за отменяне на визовия режим за българите и за зелените карти за българските компютърни специалисти в Германия. Божков заяви, че България ще търси подобни срещи с всички страни - членки на ЕС.
  Вчера вицепремиерът Петър Жотев, който е на посещение в Германия, се срещна с ръководството на Дойче банк. От страна на Дойче банк е била изразена готовност да съдейства за привличане на повече чужди инвеститори в България. Жотев е разговарял с директора на банката Петер Тилс, който преди няколко години ръководеше преговорите за уреждане на българския дълг към страните от Лондонския клуб. Шефовете на Дойче банк лично са благодарили на Жотев за бързото изясняване на случая около сделката с "Балканфарма" за три български фармацевтични завода. Парламентарната комисия "Антимафия" бързо разследва случая и обяви сделката за напълно законна. През Дойче банк минават 30% от разплащанията по стокообмена между двете страни.
  Жотев проведе среща и с ръководството на "Кредитанщалт фюр видерауфбау", която даде съгласие да увеличи тавана на кредитите, които отпуска за малки и средни предприятия в България. Досега размерът на заемите беше максимум 50 000 ДМ, а занапред ще бъде 100 000 марки. Кредитите ще се отпускат чрез българските банки "Евробанк" и "Юнионбанк" До края на април ще бъде готово споразумението за новата кредитна линия с Насърчителната банка  Реално заемите от немската банка ще могат да се получават от началото на юли.
  В Хановер Петър Жотев се срещна с представители на Съюза на германските машиностроители и след срещата се разбра, че съвсем скоро група германски индустриалци ще посетят България, за да проучат възможностите за участие в приватизацията. Жотев е посъветвал гераманските индустриалци да се насочат към инвестиции в България в тежкото машиностроене, производството на металообработващи машини, товароподемна и земеделска техника. /"Стандарт"/
   

   
  ****
  Отношения с балканските страни
   
  СДС отказа покана на сръбската Скупщина, а висш български дипломат се срещна с представители на сръбската опозиция в Лондон
  Вчера след заседание на Националния изпълнителен съвет ръководителката на парламентарната група на СДС Екатерина Михайлова заяви, че СДС няма да приеме поканата на сръбската Скупщина да посети отбелязването на годишнината от агресията на САЩ и НАТО срещу СР Югославия. Поканата е била изпратена от югопосолството на 20 март и се отнасяла за 23 и 24 март. "Ние не празнуваме агресия и не можем да се включим в подобни чествания", каза Михайлова. Понеже поканата е до всички политически сили в парламента, днес представител на СДС ще проведе срещи с тях и ще ги информира за позицията на СДС. Лични покани са получили и депутати от парламента. Вчера не стана ясно какво отношение към поканите ще вземат другите парламентарни групи и поканени депутати. /"Демокрация", "Монитор"/
  В. "Монитор" информира, че на 20 март в Лондон зам.-министърът на външните работи Марин Райков е разговарял с представители на сръбската опозиция. Той е участвал в Кръгла маса по проблемите на региона, организирана от Форин офис. Разговорите са били в "Уилтън парк" и от сръбска страна са участвали ръководители на опозицията в Белград и нейни представители в чужбина, шефове от външното министерство на Босна и Херцеговина, както и високопоставени представители от Англия, Хърватия, Словения и др. държави. Участвал е също и бившият шеф на централната банка на СР Югославия Драгослав Аврамович. Досега външно министерство не е дало никаква информация за срещите на Райков в Лондон.  
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Земеделският министър Върбанов спря със заповед дърводобива в цялата страна 
  Временно са прекратени търговете за концесии върху горски участъци заради оплаквания от Асоциацията на мебелните предприятия за корупция и нередности при тяхното провеждане, е пояснил за пресата министърът.
  От началото на годината беше премахнат монополът на държавните лесничейства върху дърводобива.
  Сега лесничействата само определят парцелите, за които частни фирми се състезават кой ще сече.
  Сключените досега сделки ще бъдат проверени, заяви министър Върбанов. Наредбата за търговете ще бъде променена. Ще се добавят изисквания за доказване на произхода на капиталите на фирмите, които участват в търговете, и условия за възстановяване на сечищата.
  Общините няма да пречат на държавата при реституцията на горите. Това са завили от Нациналното сдружение на общините след среща с министър Върбанов вчера. Гарантираме, че ще помагаме процесът да приключи успешно, е заявил председателят на сдружението Костадин Паскалев, кмет на Благоевград.
  Общините ще отстъпят горите, които са получили за вечно ползуване от държавата, ако те подлежат на реституция, обяви Върбанов. За сметка на това те ще получат безвъзмездно други терени от държавния фонд.

  Вътрешният министър обсъди стопанската престъпност на съвещание с полицейските шефове
  Министърът на вътрешните работи Йорданов привика вчера на съвещание директорите на национални спецслужби и на РДВР.
  Полицейските шефове са обсъждали икономическата престъпност в България и мерките, които трябва да се вземат, за да бъде тя пресечена. Директорите на РДВР са предоставили анализ за бандитизма в стопанската сфера по региони, съобщава "Труд".
  Според полицейски източници по време на заседанието е станало дума и за нови форми на икономическа престъпност, засягащи сферата на здравното осигуряване.
  На съвещанието са били обсъждани и проблемите в страната по издаването на новите документи за самоличност. Шефовете на РДВР са изложили пред министър Йорданов затрудненията, с които са се сблъскали при издаването на паспортите.
  Междувременно стана ясно, пише пресата, че в България е пристигнал екип на "Хюлет Пакард", който заедно с експерти на МВР ще подготвя система от мерки за предотвратяване на компютърни сривове при ваденето на паспортите.
   

  Здравният министър Илко Семердджиев вече не е шеф на Здравната каса, след като управителният съвет прие оставката му вчера. Министърът поискал да напусне касата още през януари. Причината е, че не можел да съвместява двата най-отговорни поста в здравеопазването.
  Касата ще се оглавява до избора на нов шеф от досегашния изпълнителен директор д-р Бойко Пенков.
   

  Финансовият министър Радев се срещна с банкери във връзка с промените в закона срещу прането на мръсни пари
  Разбрахме се да си помагаме взаимно в борбата срещу прането на мръсни пари, заяви финансовият министър Радев след среща с банкери във връзка с промените в едноименния закон. Преди дни кабинетът прие банковите сметки на фирми и граждани да се отварят от Агенцията за финансово разузнаване по сигнал и без съдебно решение. Според Радев прането на пари тррябвал да се хваща бързо и ефикасно, но без да се уронва престижът на банките.
  Според шефа на ДСК Спас Димитров банките са склонни да съдействат, още повече че по закон са длъжни да сигнализират за съмнителни пари. Някои финансисти обаче са се обявили против представянето на данни без съдебен контрол.
  В. "24 часа" посвещава на темата значително повече място. Пред вестника банкер, пожелал анонимност, е заявил, че американци ни натискат да отваряме банкови сметки. Чужденците настоявали да се приеме промяната в Закона за мръсните пари. Финансови експерти, на чието мнение се позовава "24 часа", са коментирали, че в цял свят банковата тайна е защитена, затова и банковата система е добре развита.
  Сегашната идея за промяна на закона е напълно неприемлива, били според "24 часа" съвсем категорични от банките. "Казваме го неофициално, защото, ако застанем с имената си, ще ни смажат", цитира нечии думи вестникът.
  Утре Асоциацията на търговските банки трябва да оформи крайното си предложение за поправка на закона, е съобщил финансовият министър. Според Радев никой нямало да ни пусне в Европа, ако няма закон, който да противодейства на прането на пари.
   
   

  Глобяват турците, които все още ползват паспортите с имената от възродителния процес, е научила пресата вчера. РДВР - Кърджали налага санкции на всички, които са възстановили по административен или съдебен път майчините си имена, но не са сменили документите си.
  Месец след възстановяването на името гражданинът е длъжен да подмени и паспорта. В противен случай глобата е от 20 до 150 лв. Ние обикновено налагаме санкция от 20-30 лв., е казал шефът на паспортното майор Станков. Той е пояснил, че се прави компромис за тези, които за първи път се връщат в родината, а глоби плащали само често пътуващите между двете страни. 
   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Вътрешнопартиен арбитраж ще реши да бъде ли Евгений Бакърджиев едновременно зам.-шеф на СДС  и лидер на столичната структура. Това е научила пресата след заседание на Националния изпълнителен съвет /НИС/ на СДС вчера.
  НИС е обсъждал казуса "Бакърджиев", макар че официално бе отречено, информира в. "Труд". Зам.-шефката на СДС Екатерина Михайлова заяви, че "НИС не може да реши този въпрос". Тя уточни, че вътрешнопартийният арбитраж ще следи не само за спазване на устава, но и на решенията на националната конференция. Друг член на НИС е съобщил констатацията на ръководството, че не може да се пишат писма до НИС по такава тема.  Изявлението е по повод решението на СДС-София да пише писмо до НИС с настояване той да остане техен лидер. Въпросът е от морално естество, НИС не е арбитражен орган, за да се занимава с Бакърджиев, е обявил д-р Михаил Михайлов. Според него не трябва да има прецеденти, защото могат да доведат до верижни реакции, т.е. хора на по-ниски нива също да сметнат, че резолюциите на конференцията не се отнасят до тях.
  Контролният съвет, който ще бъде вътрешнопартиен арбитраж, ще  бъде създаден на 28 март на заседание на Националния съвет на СДС. Структурата ще  се състои от 9 члена, макар в устава да е записано, че е от петима, с 3-годишен мандат. Председателят му вероятно ще бъде юрист. Той не трябва да е от НИС, дори не бива да е областен лидер, смята Екатерина Михайлова. Ще бъде юрист от Народното събрание, е казал член на НИС, според "Труд". "24 часа" е научил,, че за шеф на контролния съвет може да бъде поканен независим експерт-юрист.
  В. "Пари" коментира проблема с Бакърджиев в публикация със заглавие "СДС-София започна атака срещу правителството". В нея се казва че стличното СДС ще поиска Костов да прочисти правителството от бивши комунисти /визира се секретарка на образователния министър Димитров/, позвавайки се на точка от Резлюцията на Националната конференция. Шефове на СДС-София са направили и критични бележки за Националната кнференция. По всичко личи, че Костов е отрязъл възможността сините активисти да се проявяват като кадрвици в правителствто. Точно затова сред сините се разпространява версията, че това не е правителство на СДС. Все по-често се чувало според "Пари", че истинските седесари са в централата на СДС-София, а не в централата на СДС на Раковски, където се били настанили колаборационисти. Тон за тази кампания даде самият Бакърджиев, който заяви веднага след избирането му за шеф на столичното СДС, че понякога не може да разбере какво става в правителството, пише в. "Пари".
   
   
  "Гергьовден" ще приема нови членове с въпросник, реши движението
  Въпросник, по който ще се приемат нови членове, утвърди движение "Гергьовден" на конференцията на 77-те си учредители вчера. Партията е приела само 1 член за две години, пише "24 часа". "Труд" добавя, че форумът се е провел тайно.
  Коефициентът на отговорност според "Гергьовден" ще се определя според броя на децата, независимо дали са родени в брак, отглеждането на животни, броя на дипломите, управленския опит и боравенето с компютър и др. техника, е съобщил секретарят Любен Дилов-син. Несъбралите достатъчно точки ще бъдат кандидат-членове.
  Партията ще расте заради голамия мерак за членство и за да се съобрази с бъдещия закон за партиите. Според него членската маса трябва да е поне 500 души.
   

  Появи се опозиция в Турската демократическа партия на Кенан
  Заместникът на Адем Кенан в нерегистрираната Турска демократическа партия /ТДП/ Емин Хамди се бунтува  срещу лидера си и заплаши с напускане. Хамди не одобрява военновременния правилник на ТДП и авторитаризма на Кенан, информира в. "24 часа".

  Партията на ромския цар Киро "Свободна България" отива сама на изборите и отказва коалиции, заяви вчера синът на цар Киро Иван Рашков, който е зам.-лидер на партията. Той е обещал политическата карта на България да се промени, ако след изборите се създаде ромска парламентарна група.  810 000 са ромите в България по данни  от последното преброяване. Хората ни са подложени на дискриминация, се е оплакал Рашков, според информация на "24 часа".    
   


  СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
   
  Според изследване на НОЕМА от февруари разочарованите от новия кабинет били 19%
  В периода 15-22 февруари НОЕМА направила допитване за оценка на работата на подновения кабинет на Костов. Според данните всеки 5-и българин над 18 години счита, че новото правителство се справя по-добре със задълженията си от старото. Същият дял пълнолетни българи са точно на противното мнение - според тях новият кабинет работи по-зле от стария. Всеки 4-ти гласоподавател не намира разлика в стила и методите на новия в сравнение със стария кабинет. Почти всеки трети се въздържа от оценка. Песимистичните нагласи на населението към дейността на кабинета проличават и в отношението към членовете на новото правителство. Изразеното недоверие към повечето министри в кабинета е по-високо от изразеното доверие към тях. Само премиерът Костов и външният министър Михайлова плучават по-високо доверие от избирателите, в сравнение с изразеното недоверие. Те са и начело на класацията според рейтинга. С най-високо недоверие се ползва финансовият министър Радев. Част от новите членове на кабинета се ползват с много ниска популярност и над 40% от запитаните в проучването се въздържат на този етап от изразяване на лично мнение и доверие или недоверие към тяхната дейност. /"Пари"/  
   
   


  СИНДИКАТИ
   
  Синдиктите свикват днес национален протестен митинг срещу бедността и безработицата
  Кукери с маски и геги ще гонят днес силите на злото на национален протестен митинг в столицата, информира "Труд". Митингът е насочен срещу срочните трудови договори, безработицата и бедността.
  Според организаторите в шествието, което ще тръгне в 14 ч от Националния дворец на културата, ще  участват над 5000 работници и синдикалисти. Те ще пристигнат със 100 автобуса от цялата страна. Колоните ще преминат по бул. "Витоша" и ще се съберат пред църквата "Св. Неделя".
  Кукерската група ще бъде следвана от три блока привърженици на младежкия форум към синдиката. Част от студентите ще бъдат облечени като оплаквачки и ще жалят хала на народа, пише "Труд". Те щели да овикват тежките данъци и осигурвки, непосилните цени на тока и парното.
  Митингът не преследва политически цели и не иска оставки, заяви вчера лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов. Той нарече непочтени опитите на някои политически сили да използват протеста за свои цели. Синдикатът искал да бие тревога за хилядите безработни, които едва свързват двата края, за българите, принуени да търпят насилие на работното си място, за бедните, които разчитат само на помощи.  


  ИКОНОМИКА
   
  Булгартабак откри своя цигарена фабрика в Сочи на 17 март
  На 17 март в Сочи тържествено бе открита новата цигарена фабрика на все още държавния български тютюнев холдинг "Булгартабак". Руският партньор на "Булгартабак холдинг" е "Международная табачная корпорация". Заводът вече е започнал производството на българските марки цигари "Родопи", "Стюардеса", "БТ", "Опал", Ту 134" и "Шипка".
  "Засега цялото произведено количество се продава без никакви затруднения", са заявили за българската преса от работещите там българи. В завода работят 82-ма български специалисти. Освен българите в тютюневия комбинат работят и над 300 руснаци. Заплатите им са около 150 долара месечно, което е над средната заплата за града.
   

  Тютюневата реколта за тази година е пред провал, са предупредили вчера общинари от Кирково, Джебел и Ардино
  Селяните нямали пари да си платят социалните и пенсионните осигуровки за старата реколта.
  Регистрациите на тютюнопроизвдителите за 2000 г. трябваше да приключи до края на февруари, но селяните изчаквали заради неяснотите около осигуровките. Нито една фирма не е започнала да сключва договори за кампания 2000, а срокът изтича след седмица.

  ДЗУ пак иска да прави компактдискове
  В бизнеспрограмата на ДЗУ - Стара Загра за тази година се предвижда да се възстанови призвдството на компактдискове.
  Собствениците на завода от унгарския холдинг "Видеотон" оспорват заповедта на промишления министър от м. г., с която се отнема лицензът на фирмата. Причината бе производството на нелицензирани компактдискове и стампери. Върховният касационен съд насрочи вчера ново заседание, на което ще бъде разгледана жалбата на ДЗУ срещу отнеманет на лиценза за CD-та.
   

  Днес иконмическото министерство решава кой ще е новият собственик на "Бороспорт". Ведомството кани на заключителни преговори двамата кандидати, класирани от първия търг - РМД "Бороспорт Боровец" и "Боровец спорт" ООД.
  РМД-то внесе до крайния срок 15 март 10% от подобрената цена от първия кръг, а "Боровец спорт" представи банково нареждане за превод. После министерството удължи срока до 22 март.
  Този ход експерти коментираха като нарушение на правилата за преговри от страна на министерството, информира "24 часа". Ако ни дисквалифицират при втория кръг, значи парите ни не са дошли, е обяснил вчера шефът на "Боровец спорт" Славейко Хаджидимитров.
  Още не можем да кажем точно колко ще инвестираме в курорта, ако спечели "Боровец спорт". Това ще определят консултантски компании, е заявил Доминико Скиавон, генерален директор на "Фунивие Мадона ди Кампильо". Италианците имали договор, че ще станат мажоритарен собственик в българското дружество, ако спечели. Инвестициите щяла да направи друга италианска фирма "Джеспи индустри", специализирана в производство и експлоатация на съоръжения за изкуствен сняг.  
   


  КУЛТУРА

  Българчета печелят конкурс на ЮНЕСКО
  Две българчета са победители в конкурса на ЮНЕСКО "Мечтатели на хилядолетието". Имената на Стоян Стоянов от село Хаджиево, Пазарджишко, и Мирослав Георгиев от Враца бяха обявени вчера от генералния секретар на ООН Кофи Анан.
  Те ще бъдат на Световната детска среща от 8 до 10 май в увеселителния център "Уолт Дисни" край Орландо, Флорида.
  Стоян е в четвърти клас, а Мирослав е в седми клас, учи рисуване в СОУ по изкуствата "Отец Паисий". В есето си той излял болката по наскоро починалия си от рак баща. /"Новинар"/
  В. "Земя" съобщава, че са отличени 2000 деца от над 100 страни, сред които са и двете българчета.