ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
18 януари 2000 г.
 
  Тема на деня | Президент | Отношения с ЕС | Отношения с балканските страни | Парламент | Правителство
  | Политически партии и организации  | Синдикати | Икономика |
   
   


   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • ПАСЕ предупреждава Русия за Чечения.

 • Португалия, председателстваща ЕС, предупреди Турция да не изпълнява смъртната присъда на Йоджалан.

 • Среща в Охрид на премиерите на Македония, Албания и Черна гора.

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Започват преговори с ЕС за износа на българско вино.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • На 21 януари в курорта Хисаря ще започне "срещата без вратовръзки" на министър-председатели от балканските страни.

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Посещението на президента Стоянов в Израел: "България заема специално място сред приятелите на Израел".

 • Президентът Стоянов връща поправките в Наказателния кодекс за размера на глобите за клевета и обида.

 • Парламентарният шеф Соколов разговаря с главния мюфтия Мустафа Хаджи.

 • МВФ одобрява стремежа на правителството към увеличаване на заплатите в България, а икономическите показатели са много добри, заяви шефът на мисията на МВФ за България Юха Каконен.

 • Днес Националният съвет на СДС ще гласува дневния ред на националната конференция на СДС на 26-27 февруари.

 • В Кърджали общинските съветници от ДПС ще бойкотират кмета от СДС.

 • Лидерът на "Открит форум" в БСП Премянов заяви, че ръководството на БСП е във война с неговата формация.

 • КНСБ организира митинг срещу бедността.

 • Според синдикат "Промяна" 1 млрд. от валутния резерв трябва да се даде за повишаване на пенсиите и заплатите на държавните служители.

 • Още през март България може да мине на режим на тока заради решението на 1 февруари да започне преструктурирането на Националната електрическа компания, алармират синдикатите.
   

   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  Посещението на президента Стоянов в Израел: "България заема специално място сред приятелите на Израел"
  Вчера цял Ерусалим беше украсен с български знамена във връзка с посещението на президента Стоянов и българската делегация. Президентът Езер Вайцман и съпругата му посрещнаха сърдечно президента Стоянов и неговата съпруга пред президентския дворец в Ерусалим. Двамата президенти направиха преглед на почетната рота под звуците на "Тих, бял Дунав". В своето приветствено слово Вайцман отбеляза, че посещението на Стоянов става в един изключително важен за Израел момент, когато се кове мирното бъдеще на региона. Той наблегна на винаги сърдечните отношения между българите и евреите и тази добра традиция трябва да стане основа за развитие на отношенията в бъдеще във всички области. Той поздрави България за постигнатите успехи по пътя на демокрацията и в областта на външната политика. В своя отговор президентът Стоянов не скри надеждата си, че след неговото посещение двустранните отношения ще се задълбочат и разширят, включително и в областта на човешките контакти. Той също отбеляза ролята на взаимната симпатия между двата народа за бъдещето сътрудничество. Стоянов цитира народната поговорка, че "приятел в нужда се познава", за да пропомни заслугата на българския народ за спасяването на българските евреи. Веднага след официалното посрещане президентът Стоянов се е срещнал с външния министър Давид Леви. На срещата е присъствал и президента Вайцман в нарушение на държавния протокол. Стоянов е бил запознат в подробности с усилията на Израел за постигане на мир в преговорите с Палестина и Сирия.
   Давид Леви е заявил: "Посрещаме България не само с уважение, но и с обич, заради специалното място на вашата страна сред приятелите на Израел". Леви е изразил мнение, че отношенията между двете страни трябва максимално да се прагматизират в сферата на научното сътрудничество - особено в областта на високите технологии, на земеделието и медицината.
  Становището на президента Вайцман е, че двустранните отношения трябва да се съсредоточат  във високите технологии и земеделието, в които България има прекрасни специалисти и традиции.
  Днес президентът Стоянов ще се срещне с премиера Ехуд Барак и с Ясер Арафат, както и редица други срещи. Предстои и подписването на две споразумения. Извън съобщените вече от "Омда" срещи, днес Стоянов ще се срещне с Абрахам Фоксман и представители на еврейската общност от САЩ.
  Преди да замине за Израел, президентът Петър Стоянов заяви на летището: "В никакъв случай не искам въпроса за еврейските имоти в България да бъде основен в отношенията ни с Тел Авив. Ще говорим за много по-различни и много по-важни неща. Ще се срещна, разбира се, и с Ясер Арафат. Българските интереси налагат едно много интензивно развитие на сътрудничеството. Но нашите национални интереси налагат и запазване на традиционните арабски пазари. Аз съм убеден, оптимист съм, че близкоизточният мирен процес ще завърши скоро. Тогава България трябва да се възползва от своите възможности за интервенция на тези пазари и защо не в пряко сътрудничество с Израел."
  С делегацията на България пътуват и 28 бизнесмени, които представят 40 български фирми в областта на финансите, електрониката и информатиката, химията, металургията, шивашката и хранително-вкусовата промишленост, туризма, търговията, строителството и винопроизводството. Бизнесделегацията се води от председателя на БТПП Божидар Божинов. Утре българските предприемачи ще участват в бизнесфорум и контактна борса във Федерацията на израелските търговски камари, където ще имат възможност да договарят конкретни споразумения с фирми от Израел. Предвиждат се и срещи на български фирми с фирми от Израел по предварително заявени от фирмите производствени и търговски интереси.
  Към българската делегация са включени и 27 представители на различни медии в България, което е един рекорд и говори за големия интерес в България към посещението и към отношенията с Израел. /"Пари", "Демокрация", "Стандарт", "Труд"/  

   
   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Президентът Стоянов връща поправките в Наказателния кодекс за размера на глобите за клевета и обида. Това заяви вчера Стоянов на летище София, преди да замине на тридневна официална среща в Израел.
  Държавният глава обяви намерението си да наложи вето 4 дни след като парламентът прие на второ четене наказанието за клевета, разпространена чрез медиите, да е глоба от 5000 до 30 000 лв., а за обида - от 5000 до 20 000 лв.
  Журналисти и политици се обявиха против огромните санкции, като за намаляването им се изказа дори евронаблюдателят Хениг Гелерод.
  "Правя това не защото ме смаяхте със своите аргументи през последните няколко дни, нито заради популистките изблици на настоящи и бивши политици, а заради самоуважение към президентската институция", обяви президентът Стоянов.
  Според президента глобите били несъразмерно високи в сравнение с ниските български заплати. "Освен това не искам да се създава впечатление, че чрез закони по някакъв начин се влияе на свободата на словото", допълни държавният глава. Той обеща да употреби всичките си възможности, за да убеди вносителя - Министерския съвет, и депутатите, информира в. "Труд".
  "Но искам да бъда съвсем честен по отношение на едно - тези санкции, големи или малки, не се отнасят за онзи журналист, който казва истината", заяви Стоянов. "Точно обратното, те се отнасят за този, който не казва истината, нещо повече - за онзи, който обижда с клевети и поставя под съмнение един много важен конституционен принцип - този за достойнството на човешката личност", уточни Стоянов. Според него проблемът трябва да се разглежда в неговата цялост - "свободата на мнение, на свободно журналистическо волеизявление, включително и чрез медиите, но също така и свободата на човека да защитава своето достойнство".
  Веднага след изявлението на президента "Труд" е потърсил за коментар някои политици.
  "Налагането на вето е справедливо, подкрепям напълно президента", заяви зам.-шефката на парламента и зам.-председател на Евролевицата Петя Шопова. "Глобите са непосилни, а за да имат смисъл, трябва да са по-ниски", смята Шопова. Според нея трябва да се търси имуществена отговорност от изданията, а не от журналистите.
  Председателката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова заяви, че не е запозната с мотивите на президента и не би могла да ги коментира.
  Според Пантелеев от ПГДЛ наказателните санкции са толкова драстични, че ще злепоставят не само СДС, но и България. "Ето защо президентът заслужава похвала, че се съобрази с общественото мнение и собствения си цивилизационен избор", коментира Пантелеев.
  Председателят на правната комисия в парламента Светослав Лучников заявява от страниците на "Труд", че не би могъл да се произнесе по "такива импровизирани изказвания" на президента. "Нашият президент г-н Стоянов се специализира по изказвания не на място и не навреме, но това си е негова работа", смята Лучников. Що се отнасяло до текстовете, те не били негови. "Аз винаги съм бил привърженик на старите текстове от НК, които предвиждаха затвор", заявява шефът на правната комисия. Идеята да се замени затвора със завишена глоба дошла от правителството. Лучников щял да бъде лично много доволен, ако парламентът подкрепи ветото на президента и останат старите текстове в НК. Що се отнася до изявлението на г-н Гелерод, Лучников подчертава, че евронаблюдателят не е юрист, а във всички европейски законодателства обидата и клеветата са криминализирани. 
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения с ЕС
   
  Започват преговори с ЕС за износа на българско вино
  Днес в София ще започне поредният кръг от преговорите на България с Еврокомисията на експертно ниво за износа на вино за ЕС. Целта е да се подпише дългосрочно споразумение за периода, през който България ще бъде кандидат-член на ЕС. През 2000 г. износът на България на вино за ЕС ще става по стария договор, който изтече в края на 1999 г. и автоматично беше продължен за 2000 г. Износът на вино представлява 30% от общия износ на България за ЕС. Дългосрочното споразумение  ще регламентира както условията за търговия и преференциите за нея, така и защитата на наименованията на вината и спиртните напитки. Ще бъдат обсъдени бъдещите концесии, които страните ще си предоставят в периода до присъединяването на България към ЕС. Ще се обсъди и по нататъшното либерализиране на търговията. В хода на преговорите за селскостопанските стоки ще бъде съгласуван списък от позиции, за които ще се прилагат нулеви мита. България ще връчи списък от стоки, по които ще настоява за договаряне на допълнителни  концесии по вноса на мед, грах, кайсии, ябълки, дюли, консервирани домати и др. /"Демокрация"/
   
   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  На 21 януари в курорта Хисаря ще започне "срещата без вратовръзки" на министър-председателите от балканските страни
  От 21 до 23 януари в курорта Хисаря ще се проведе неформалната среща "без вратовръзки" на съседните на СР Югославия страни. Идеята за срещата е на премиера Иван Костов, който я лансира още през средата на ноември, 1999 г. и беше одобрена от НАТО и ЕС. Покани за участие са изпратени до премиерите на Македония - Любчо Георгиевски, на Албания - Илир Мета, на Румъния - Мугур Изареску, на Унгария - Виктор Орбан, на Хърватия - Златко Метеша, на Босна и Херцеговина - Харис Силайджич и Светозар Михайлович. В срещата ще участва Хавиер Солана, върховен представител на ЕС по общата външна политика и сигурността. Това ще бъде четвъртото посещение на Солана в България от 1996 г. насам. Генералният секретар на НАТО няма да може да присъства, но ще дойде неговият заместник Серджо Баландзино. Срещата няма предварително обявен дневен ред и уговорка за приемане на общи документи. Това ще бъде първата среща след войната в Косово, на която ще присъстват толкова лидери от балканските страни. По всяка вероятност ще се обсъди обстановката в региона и Пактът за стабилност, както и необходимостта от общи проекти за придаването на реални измерения на този пакт. Присъствието на Солана и Баландзино дава възможност да се предполага, че може да възникне нова инициатива в региона. /"Демокрация", "Пари", "24 часа"/  


  ПАРЛАМЕНТ
   
  Парламентарният шеф Соколов разговаря с главния мюфтия Мустафа Хаджи
  След като президентът Стоянов прие и разговаря с главния мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Алиш Хаджи, той проведе вчера разговор и с председателя на Народното събрание Йордан Соколов. Хаджи е заявил, че "мюсюлманите в България свободно изповядват своята религия и нашата цел е външният свят също да узнае, че в страната има един работещ етнически модел, който може да служи за пример на бъдещото общуване между хора от различни етноси и религии". При срещата е бил обсъден въпросът за преподаването на турски език в училищата, както и въвеждането на часове по вероизповедание за мюсюлманите. Според Хаджи липсата на квалифицирани преподаватели и невъзможността да бъдат изпълнени изискванията на Висшия ислямски институт са основен проблем. Мустафа Хаджи е поставил и въпроса за връщането на имотите на мюфтийството. Парламентарният шеф Соколов е уверил, че парламентът и правителството са решени да гарантират правата на малцинствата и пълноценно да ги интегрират в обществото. Той е дал уверение, че предстои обсъждането на законопроект за вероизповезданията и очаква Главното мюфтийстнво да даде мнението си как новият закон да гарантира най-убедително правото на малцинството на вероизповедание. /"Демокрация"/  


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  МВФ одобрява стремежа на правителството към увеличаване на заплатите в България, а икономическите показатели са много добри, заяви шефът на мисията на МВФ за България Юха Каконен
  Поставих увеличението на заплатите като един от твърдите приоритети на правителството през 2000 г. и получих от МВФ положителен сигнал. Това обяви вчера вицепремиерът и министър на икономиката Петър Жотев след тричасов разговор с шефа на мисията на МВФ в България Юха Каконен. Освен жизнения стандарт приоритетни за кабинета до 2001 г. ще са преструктурирането на "Булгаргаз", НЕК, БДЖ, продажбата на БТК, банковата приватизация, търговската политика.
  Юха Каконен потвърди одобрението на МВФ за стремежа на правителството да осигури по-високо ниво на заплащане в страната, без да уточни за какво увеличение на доходите може да се говори.
  Според финансовия министър Радев рязкото увеличаване на работните заплати е ключът към решаването на проблемите на Националния осигурителен институт и събираемостта на осигурителните вноски.
  Страната има много добри икономически показатели. Цифрите на статистиката са задоволителни. Нормално е, когато частният сектор се увеличава, сметките да са по-ненадеждни, заяви Каконен. Според него състоянието на платежния баланс и външният дълг са удовлетворителни.
  Преструктурирането на дълга не било належащо заради големите валутни резерви. МВФ ще поиска от правителството списък на проектите, за които да се дадат държавни гаранции. Досега за т. г. са кандидатствали 31 проекта за 1,4 млрд. долара общо. Ако всички те бъдат гарантирани обаче има риск от увеличаване на външния дълг.    


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Днес Националният съвет на СДС ще гласува дневния ред на националната конеренция на СДС на 26-27 февруари. На форума се очаква да пристигнат около 3500 души. Сред делегатите ще бъдат членовете на Националния изпълнителен съвет и Националния съвет на СДС, регионалните и общински ръководства, по един представител на местен и младежки клуб. Още не е ясно дали кметовете и шефовете на общинските съвети ще бъдат с право на глас или само като гости.
  Делегатите ще гласуват новия НИС на СДС. Със сигурност в синьото ръководство щели да останат Иван Костов, Йордан Соколов, Екатерина Михайлова и Христо Бисеров, пише в. "Труд". Положението в НИС на доскорошните вицепремиери Евгений Бакърджиев и Александър Божков, както и на посланика на България в САЩ Филип Димитров не било сигурно. Оставки от НИС ще подадат Надежда Михайлова и Муравей Радев, защото останаха министри, и Васил Гоцев - заради възрастта си. Голямата борба ще е за техните места. В надпреварата ще се включат най-вече депутати.
  Доклади за конференцията ще готвят 2 комисии. Едната се оглавява от лидера Костов и ще оценява местните избори и организационното състояние на СДС. Другата е с шеф Екатерина Михайлова и ще анализира вътрешната политика и коалиционните отношения.
  Още не било сигурно дали ще има промени в устава. Ако се правят, те няма да са радикални, са съобщили за вестника от централата на СДС.
   
  В Кърджали общинските съветници от ДПС ще бойкотират кмета от СДС
  На заседание на общинското ръководство на ДПС в Кърджали е било взето решение 18-те съветници от ДПС в 37-членния Общински съвет да не подкрепят на сесията на 27 януари четири от предложенията на кмета Румен Димитров, избран с листата на СДС. Лидерът на ДПС Сейфи Неджеб заяви вчера на пресконференция, че предлаганата нова структура на общинската администрация е опит за етническа и политическа чистка. Близо 90% от предвидените за съкръщение 38 щатни бройки сега се заемат от етнически турци. Този сценарий е писан в централата на СДС и областната администрация, твърди Неджеб. Групата на ДПС няма да подкрепи и предлаганите от кмета Румен Димитров имена за негови заместници. След местните избори местното ръководство на ДПС реши да не участва в управлението на общината чрез свой зам.-кмет. Общинските съветници от ДПС ще гласуват против и срещу предлаганите от кмета имена на 20 души за кметски наместници. Настоява се кандидатите да бъдат излъчени след провеждане на допитване сред населението във всяко едно населено място и едва тогава да бъдат предложени за назначаване. ДПС ще настоява да бъдат запазени част от сегашните управители на 5-те общински фирми, които са от ДПС. Кметът Румен Димитров е изразил съжеление за позицията на ДПС. /"Пари"/
   

  Лидерът на "Открит форум" в БСП Премянов заяви, че ръководството на БСП е във война с неговата формация
  Ръководството на БСП е във война с нас, оябив на брифинг вчера водачът на "Открит форум" Красимир Премянов. Според него председателят на БСП Първанов и екипът му са обладани "от страх да не им се потърси политическа сметка" заради връщането на мандата на 4 февурари 1997 г.
  Идейното обединение "Марксистка платформа" на Минчо Минчев разпространи декларация срещу решението на ИБ на БСП да снеме политическото доверие от шуменския си лидер Валентин Захариев заради изборния провал. "След като загуби 3 избори досега - местните в Кърджали през 1995 г., президентските през 1996 г. и парламентарните през 1997 г., Първанов, който бе ръководител на съответните изборни щабове, сега раздава партийно правосъдие", се казва в документа.
  Премянов изрази опасенията си "ръководството на БСП да се изроди в клика", защото се занимавало със "саморазправа и отстраняване на своите опоненти".  
   


  СИНДИКАТИ
   
  КНСБ организира митинг срещу бедността
  КНСБ организира национален протестен митинг на 22 март в София, заяви в Пловдив синдикалният лидер Желязко Христов. КНСБ ще  изрази недоволството си от нарастващата безработица, увеличаващата се бедност и продължаващото използване на срочни трудови договори. Профсъюзът настоява за минимална заплата от 100 лв. и премахване на регулирането на заплатите. Тези искания ще бъдат поставени днес и пред представителя на МВФ  г-н Каконен.
   
  Според синдикат "Промяна" 1 млрд. от валутния резерв трябва да се даде за повишаване на пенсиите и заплатте на държавните служители
  На България не й трябва валутен резерв от 6 млн. марки, това са мъртви пари. Един милиард от тях може да послужи за повишаване доходите на бюджетните служители и на пенсионерите. Това се казва в разпространено вчера изследване на Центъра за социално-икономически анализи към синдикат "Промяна".
  Повишаването на доходите ще стимулира производството и в бюджета ще се върнат обратно 300 млн. марки под формата на данъци.
  Ръстът на икономиката през 1999 г. не може да е нтад 0,5-1%, а тази година няма да надхвърли 2%, прогнозира "Промяна".
  Най-малко 2 млрд. марки инвестиции трябват, за да се осигури планираният от кабинета ръст на икономиката от 4% през 2000 г.
  Според "Промяна" една германска марка би трябвало да струва сега 1,20 лева. Реалният курс на марката при старта на борда е бил 0,80 лв., а през юли 1998 г. - 1,011 лв. /"Новинар"/    


  ИКОНОМИКА
   
  Още през март България може да мине на режим на тока заради решението на 1 февруари да започне преструктурирането на Националната електрическа компания /НЕК/ на търговски дружества. За това алармираха на пресконференция вчера федерациите на енергетиците към синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа". Според тях последиците от преждевременното разделяне ще са пагубни за енергетиката. Те имали данни, че от МВФ ще поискат да се отложи с 6 месеца реформата в НЕК.
  Премиерът Костов, който се е разпоредил за незабавно разделяне, е подведен от оптимистичнните разчети на шефа на Агенцията по енергетика Шиляшки, заявиха от федерациите. Според тях енергетиката е националната сигурност на една страна, а тя не може да се разделя на парчета.
  Токът може да поскъпне с 40% след преструктурирането заради увеличените разходи за производство, пренос и разпределение на електроенергията.
  След разделянето електроцентралите няма да имат пари да си купуват гориво. Въгледобивните дружества са в изолация и не могат да участват пряко в търгове. В резултат ще се появят посредници. Най-опасно според синдикатите е изваждането на АЕЦ "Козлодуй" от НЕК. Много от консуматорите не плащат или закъсняват, поради което приходите на АЕЦ са само на хартия. 215 млн. лв. от предвидените постъпления за т. г. са външни заеми за модернизация и реконструкция. В резултат АЕЦ може да не намери необходимите 87 млн. долара за ядрено гориво, прогнозират синдикалните експерти.

  "Булгаргаз" внесе в хазната 4,408 млн. лв.
  Държавната фирма "Булгаргаз" внесе авансово в бюджета 4,408 млн. лв. данъци за януари, съобщи пресслужбата на дружеството.
  От цялата сума около 3,052 млн. лв. са отчисления от печалбата, а 1,356 млн. лв. са налозите за общините. Най-голяма сума е получила столицата - 252 932 лв.
  Авансовата вноска е в изпълнение на задълженията на "Булгаргаз" по Закона за корпоративно подоходно облагане, уточни фирмата.
   

  "ЛУКойл затяга дисциплината в "Нефтохим"
  Сериозни нарушения по спазването на правилата по безопасност на труда е установило новото ръководство на "ЛУКойл Нефтохим". Ще бъдат взети спешни мерки за подобряване на дисциплината, уточниха от рафинерията. Като начало целият инженерно-технически персонал ще се яви на изпит относно изискванията на компанията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труда.
  През 2000 г. руският петролен гигант "ЛУКойл" планира да преработи 14 млн. т. нефт в Източна Европа. Общите приходи на собственика на "Нефтохим" за м. г. са около 200 млрд. рубли.

  "Дойче телеком" с интерес към БТК
  Немският телекомуникационен гигант "Дойче телеком" и испанската "Телефоника" са възобновили интереса си към БТК. Това потвърди лично министърът на транспорта и съобщенията Славински.
  Германците и испанците купиха информационен меморандум за БТК, след като бяха обявени за продажба 51% от телекома, но в последствие не подадоха оферти.
  Миналата седмица Славински е бил на посещение в Испания и е разговарял за приватизацията на БТК с испанския си колега.
  в средата на тази седмица ще стане ясно дали преговорите със сегашните кандидат-купувачи ОТЕ и Кей Пи Ен ще продължат, допълни Славиннки.
  Дотогава гръцко-холандският консорциум трябва да отговори на 27 нови условия по сделката, които българското правителство постави миналата седмица. Едно от тях е цената на компанията да се увеличи със 100 млн. лева, колкото е чистата й печалба през 1999 г. Досегашната оферта предвиждаше БТК да се продаде срещу 510 млн. долара.