ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
10 февруари 2000 г.
 
  Тема на деня | Отношения с ЕС | Отношения с НАТО | Отношения с Русия | Отношения с балканските страни
  | Отношения с Иран | Армия | Парламент | Правителство | Съдебна власт | Политически партии и организации
  | Социална обстановка | Икономика
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Англия отново въведе пряко управление върху Северна Ирландия.

 • Израел трети ден бомбардира Южен Ливан и въведе извънредно положение в Северен Израел заради Хизбула.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • България ще започне преговорите с ЕС по 5 теми.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С НАТО
   

 •  Пристигна генералният секретар на НАТО лорд Джордж Робъртсън.

   


  ОТНОШЕНИЯ С РУСИЯ
   

 • София и Москва сключиха бартерна сделка "автомобили срещу лекарства".

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Отзиви за постигнатото споразумение между България и Румъния за мястото на втория мост над Дунав.

 • Вчера за Косово замина български взвод от 39 човека за силите на КФОР.

   


  ОТНОШЕНИЯ С ИРАН

    

 • Иранският посланик Асгари заявява, че България и Иран могат да докарат годишен стокообмен от 1 млрд. дол.

    
      
    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Агов запази поста си на шеф на Комисията по външната политика след парламентарен дебат за оставката му по искане левицата.

 • Премиерът Костов внесе в парламента актуализираната правителствена програма "България 2001".

 • Депутатът Цветелин Кънчев от Евролевицата  бе осъден за рекет на 6 години затвор.

 • Милошевич кани БСП на конгрес на сръбските социалисти на 17 февруари.

 • Възможно е управляващите да предизвикат предсрочни парламентарни избори чрез разпускане на  парламента, заявява в интервю за "Труд" лидерът на ОБТ Кръстьо Петков.

 • Безработните висшисти през януари са били 25 000 или 6% от всички безработни.

 • В Пловдив бе открито изложеинието "Винария 2000" с рекорден брой изложители.

 • Текущият дефицит в централния републикански бюджет към 31 януари е 142 млн. лв.

 • Световната банка  и инвестиционната й компания Ай Еф Си е вложила в проекти в България през 1999 г. повече от 103 млн. долара.

 • Суми до 1000 долара за чужбина ще могат да се изпращат и с пощенски запис.

 • Варненската корабостроителница върви към фалит.

 • "Филип Морис", Бритиш американ табако и "Галахард" са кандидати за "Булгартабак".
   
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  Отзиви за постигнатото споразумение между България и Румъния за мястото на втория мост над Дунав
  В. "Сега" публикува статията "Румънската сделка: токът срещу газа". Позовавайки се на анонимен високопоставен правителствен източник в нея се изтъква, че при посещението си на 11 февруари в Букурещ премиерът Костов ще представи на своя колега Изареску две спогодби, едната от които е за моста при Видин - Калафат на базата на подписания протокол в Брюксел. Втората спогодба ще бъде за решаването на двустранните енергиийни проблеми. На Румъния ще се предложи да определи реалистична такса за транзита на природен газ през нейната територия, срещу което тя ще получи правото за транзит на ток към Турция, при също такава реалистична такса. Румъния е поискала такса от 9% за тока. България ще предложи таксите да се определят според Европейската енергийна харта, където таксите се определят след подробен технико-икономически анализ. В хартата се казва още, че условията за транзита не трябва да са по-лоши от тези, при които самата транзитна страна изнася своята енергия. България ще поиска същите условия и за транзита на газ през Румъния за България. През последните 7-8 години Румъния е увеличила таксата 3 пъти, без да е правила анализи, въпреки че България сама поддържа газопровода от Исакча до българската граница. България допълнително ще поиска да се премахнат плащанията в ток, които България прави ежегодно заради неработещия далекопровод от 750 киловолта, който свързваше България с Русия. От Румъния ще се поиска да покаже договор с Турция за износ на ток. Предложението на Румъния за превоз на ядрено гориво било абсолютно неприемливо, защото пътят бил много дълъг и таксата много висока.
  В. "Сега" публикува и аналитичната статия "Мостът над Дунав е само виртуален". Заключението в статията е, че с подписаното споразумение в Брюксел Румъния "получи реални отстъпки, а България - половин "да". Отбелязва се, че "утре премиерът Костов ще договаря в румънската столица пакет от компенсации срещу съгласието на Букурещ за втори мост. Ясно е, че сред тях са още таксите за транзита на руски газ през Румъния за България и транзита на отработеното гориво от АЕЦ през румънска територия. Възможно е Румъния да измисли и нови компенсации. Решението от Брюксел отговаря на интересите на Букурещ. Румъния получава реални неща, а България - нещо виртуално. Въпреки това половинчатото "да" на Букурещ очевидно задоволява правителството на Костов, което го политизира и обявява за свой голям пробив и успех - в стил бакърджиевите газови фанфари."
  В. "Монитор" публикува статията "Костов предлага пакетна енергийна сделка на Букурещ". Според статията Костов ще предложи пакетна сделка по транзитните такси за ток, газ и транспорта на ядрено гориво. Той ще гарантира пред Букурещ, че стриктно ще се съобразява с Енергийната харта на ЕС. Очаква се да бъде договорена такса по транзита на ток от 9%. Досега високите такси, които е искала България за транзита на румънски ток към Турция, са една от причините за блокирането на въпроса за моста над Дунав. Свалянето на таксите ще даде основание на България да поиска от Румъния сваляне на таксите за преноса на руски газ към България. Според "Монитор" в Брюксел в присъствието на Бодо Хомбах и Ферхойген е била направена договорка за транзит на румънски евтин ток за Турция, но Костов ще поиска Румъния да покаже подписан договор с Турция. Той се надява Турция да не подпише такъв договор, защото има сключен бартерен договор с България за строителството на хидрокомплекса "Горна Арда" срещу износ на ток от България от него.
  В. "Земя" публикува статията "Балкански майтапи", в която пише: "Голям майтапчия излезе тоз Муравей. След като надяна на шията на всеки българин по един касов апарат, той си помисли, че морето е вече до коляно. Но румънците, и те разбират от майтап: "Готови сме да приемем този подарък от българите!", казаха и се изкискаха в очите ни. Балкански майтапи."
  В. "24 часа" съобщава, че вчера президентът на израелската фирма "Ашстром" Садик Садик се е срещнал с министър Евгени Чачев и му е предложил създаването на консорциум за строителството на моста при Видин - Калафат.    


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения с ЕС
   
  България ще започне преговорите с ЕС по 5 теми
  Вчера министърът на външните работи Надежда Михайлова проведе консултации в парламента с парламентарните групи по започващите преговори с ЕС за членство. След консултациите тя заяви, че ЕК смята да започне преговори с всички държави, кандидатки за членство, по 5 еднакви теми. Това са образование, малки и средни предприятия, наука и технологии, култура, обща външна политика и политика на сигурност. Зам.-външният министър Владимир Кисьов назова още 6 теми, по които България има възможност да води преговори - статистика, конкуренция, защита на потребителя, дружествено право, индустриална политика и телекомуникации. Точните теми ще станат ясни на 28 март, когато преговорите ще започнат. Преговорите ще стартират официално на 15 февруари. Депутатите обещаха на министър Михайлова, че до тази дата ще бъде създадена специална парламентарна комисия по евроинтеграция. След срещата в парламента стана ясно, че представителите на БСП настоявали в екипите на преговарящите да бъдат включени и хора от различни партии. Този опит на БСП е бил отхвърлен от външно министерство и парламентарното мнозинство. Михайлова каза, че за нея е важно да бъде оценен трудът на хората, които досега са работили по евроинтеграцията., а сред тях има хора с различни политически убеждения и експерти, които дълго време са работили по тези въпроси. Михайлова обвини БСП, че иска да включи в групите за преговори бивши дипломати, изгонени от външно министерство. Румен Овчаров от БСП каза, че те не са определяли конкретни имена при предложението си. /"Пари"/
   

   

  ****
  Отношения с НАТО
   
  Пристигна генералният секретар на НАТО лорд Джордж Робъртсън
  Снощи пристигна на посещение в България генералният секретар на НАТО лорд Джордж Робъртсън. Той веднага проведе среща с президента Стоянов, която продължи около чес. На срещата присъстваха външният министър Михайлова и военният министър Бойко Ноев.
  Днес в програмата на Робъртсън се предвиждат срещи с премиера Костов и шефа на парламента Соколов. Той ще произнесе реч пред парламента.
  България е първата страна, която Робъртсън посещава при настоящата си обиколка в редица страни, кандидатстващи за членство в НАТО. /"Демокрация"/

   

  ****
  Отношения с Русия
   
  София и Москва сключиха бартерна сделка "автомобили срещу лекарства"
  На посещение в София е 11-членна делегация на град Москва. Делегацията се води от Евгений Пантелеев, министър в правителството на Москва и шеф на департамента по промишлена политика. Тя е на посещение по покана на шефа на Общинска банка - София Любомир Павлов, който е и координатор на програмата София - Москва.
  Вчера кметът Стефан Софиянски и г-н Панталеев се  договориха за бартерна сделка, по която Москва ще достави 100 автомобила "Москвич" срещу български лекарства от "Фармахим" на същата стойност. Част от колите ще бъдат дадени на общинската таксиметрова компания "Софтакси", а останалите коли ще бъдат дадени на лизинг на частни лица за таксиметрови услуги. Двете страни подписаха и предварителен договор за размяна на имоти между двете столици. България ще предостави на Москва сградата на старото руско посолство и на училището към него, а ще получи две сгради в Москва, в едната от които е българският културен дом.  Договорът за бартерната сделка ще бъде подписан на 12 февруари. Днес руската делегация ще подпише във Варна и протокол за доставка на двигатели от варненските автомобилни заводи за ЗИЛ от Москва. /"Монитор"/
   
   
   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Вчера за Косово замина български взвод от 39 човека за силите на КФОР
  Вчера сутринта министърът на отбраната Ноев и началникът на Генщаба ген. Михо Михов изпратиха българския взвод от 39 човека, който ще действа в състава на КФОР. Той ще изпълнява задачи в Призрен в състава на холандския контингент. Ще бъдат извършвани инженерно-строителни дейности на военни обекти, възстановяването на стари и строителството на нови сгради за цивилното население. В състава на взвода са включени професионални войници, електротехници, зидаро-мазачи, дърводелци, един преводач и един лекар. Всички доброволци от взвода са преминали специално обучение в Холандия и Германия. Те имат немски сертификат, че са готови да участват в миротворчески операции. Месечната заплата е от 1550 марки, а времето за техния престой е 6 месеца, след което ще бъдат заменени с други. /"Демокрация"/
   
   
   

   ****
  Отношения с Иран
   
  Иранският посланик Асгари заявява, че България и Иран могат да докарат годишен стокообмен от 1 млрд. долара
  В. "24 часа" публикува интервю с посланика на Иран в София Сейед Мохаммад Асгари, който заявява следното: "Отношенията ни са прекрасни повече от 100 години. Ние никога не забравяме България, която ни подкрепи в най-трудните дни на нашата революция. През последните години обаче има сериозен спад в икономическите отношения. Подготвили сме 50 проекта, които ще ви предложим. Ако успеем да реализираме поне част от тях, можем да правим по 1 млрд. долара стокообмен годишно". Сред тези проекти споменава газопровода от Иран през Турция за Европа. Той трябва да мине и през България. В момента е готова отсечката до турската граница. Той предлага още: "Ние имаме много мини, а вие разполагате с техника и добри специалисти. Можем да изнасяме в трети страни. България може да развие отношенията си с всички ислямски страни. Ние председателстваме организацията "Ислямска конференция" и ще ви помогнем за това".  


  ПАРЛАМЕНТ
   
  Агов запази поста си на шеф на Комисията по външната политика след парламентарен дебат за оставката му по искане на левицата
  Асен Агов остава шеф на Комисията по външната политика в парламента. Това гласуваха вчера 148 депутати от СДС /122/, Народен съюз /10/, ОНС /15/  и един независим.
  БСП поиска оставката на Агов за изявленията му след срещата на Костов с лидерите на косовските албанци Хашим Тачи и на албанците в Македония Арбен Джафери. Предложението на депутатите от левицата подкрепиха и 5-има независими депутати и 1 от ОНС.
  "За" оставката гласуваха 56 депутати от БСП, 1 от ОНС и 5 независими. 19-те въздържали се бяха предимно от Евролевицата и по двама от ОНС и независими.
  Близо 3 часа депутатите от БСП и СДС се караха за съдбата на шефа на външната комисия. Спорът се пренесе и върху позициите за Косово и НАТО.
  От ПГ на СДС изцяло се обявиха в защита на колегата си, но никой от ръководството на СДС или на парламентарната група на управляващата партия не взе думата, информира "Труд". Единствен Панчо Панайотов /СДС/ е казал, че гаф е имало но без последици за страната. Иван Глушков /СДС/ обвини левицата, че не са европейци, щом не са за евроатлантическата ориентация на България..
  Действията на Агов са в ущърб на държавата и СДС трябва да каже има ли промяна в позицията за Косово, заяви депутатът от БСП Евгени Кирилов. Искаме оставката не заради лично отношение, а за сигурността на България, обясни той.
  "Вие сте глашатаи, дистрибутори на САЩ, а трябва да отстоявате по-европейска позиция. Вие сте политически пътници, които с време ще се сгромолясате", зави Иван Генов от БСП.
  На призива на БСП да каже ясно дали е за или против Агов Николай Камов от Евролевицата заяви, че от неговата партия пък чакали такъв ясен отговор от БСП за НАТО.
  ОНС обяви, че подкрепя Агов.
  Според независимия Жорж Ганчев "Няма извинение за това, че наркотрафикант, лежал заедно с Аркан, беше тук, както и за късогледата ни външна политика".
  Нямаме никакви критики към Агов, а искането на опозицията е несериозно, заяви външният министър Надежда Михайлова. Тя участва в дебата, за да види дали има еволюция в позицията на БСП за НАТО, уточнява в. "24 часа".
  Оговорът ми е "не", обобщи Михайлова накрая и разказа как от БСП пишели окуражаващи писма на Милошевич.
  Останете достоен политик, който отстоява мнението и позициите си и сам подайте оставка, обърна се към Агов депутатът от БСП Георги Пирински.
  "Няма да реагирам на личната злоба и ще запазя спокойствие", заяви Асен Агов. С неговата оставка опозицията искала отказ от успехите на България пред Европа, повечето от които били постигнати и с помощта на външната комисия, но без БСП . 


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Премиерът Костов внесе в парламента актуализираната правителствена програма "България 2001"
  "Още до края на мандата да завършим по принцип разговорите по няколко от областите в бъдещия договор за присъединяване към ЕС". Това пише в актуализираната програма на СДС. Вчера премиерът Костов я внесе в парламента, но отчетът по изпълнението на програма 2001 ще стане утре, 11 февруари.
  Иван Костов обещава до парламентарните избори да изравни визовия режим на България с този на Полша, Унгария и Чехия. Правителството щяло да действа и за облекчен търговски режим с Европа.
  Акцент ще бъде свалянето на бариерите пред фирмите и привличането на големи международни компании в България.
  За една година премиерът смята да приключи с приватизацията на банките и големите холдингови структури. Властта щяла да насърчи банките да отпускат кредити на малки и средни предприятия.
  Костов декларира, че ще запази финансовата стабилност и ще въведе "единна система и институция" за събиране на всички данъци.
  Няма съществен напредък в независимостта на съдебната власт и професионалното равнище на магистратите, отчитат от СДС. Те ще работят за подобряване на взаимодействието между МВР и правосъдното министерство. Предвижда се изграждане на съдебна полиция.
  Ще се въведат и методи за решаване на извънсъдебни спорове. В програмата пише, че до 2001 г. ще се създаде на национално равнище "институция от типа на омбудсмана" за защита на човешките права. Щяло да има и граждански посредници по общините.
  Ще бъде уредена и защитата на личните данни на българите.  


  СЪДЕБНА ВЛАСТ
   
  Български депутат ще лежи в затвора
  Депутатът от ромски произход Цветелин Кънчев от Евролевицата  бе осъден за рекет вчера на 6 години затвор, 6000 лв. глоба и конфискация на половината имущество от Софийски окръжен съд с председател Нели Куцкова. Той ще изтърпява наказанието си при първоначален строг режим, съобщава пресата.
  Присъдата може да се обжалва в 30-дневен срок пред Апелативния съд.
  Бодигардът на Кънчев Джамяров получи 4 години затвор и 4000 лв. глоба. Пазачът на Кънчев Георгиев ще плати глоба от 4000 лв. на държавата.
  Цветелин Кънчев, Джамялов и Георгиев остават в ареста, тъй като магистратите не промениха мерките им.
  Кънчев ще лежи в затвора заради рекет и нанасяне на телесни повреди на няколко от пострадалите от набезите му. Най-тежкото от всички обвинения - това за грабеж на кучето на Вельо Велчев, не бе доказано. Съдът реши, че Кънчев не е грабил, а е рекетирал Велчев, за да му вземе животното, което струва 22 лв.
  За грабежа прокурорът по делото Евгени Христов поиска 10 години затвор за депутата. Съдът обаче прие, че случката на 30 януари 1995 г. не е грабеж. Тогава Кънчев, Джамяров и други неизвестни лица са причинили средна телесна повреда на Вельо Велев и само са го изнудили да им даде кучето си. Кънчев е виновен заедно с Джавяров и Георгиев и за побоя над Тодор Александров на 14 февруари т. г. Той е виновен и за изнудването на Радослав Цанев и Евгени Ненов, реши съдът.
  В съдебната зала Цветелин Кънчев заяви: "Трябва да ми измислят какви ли не обвинения, за да бъда осъден поне по едно". Според защитника му Георги Гатев тази присъда ще бъде отменена от Апелативния съд, тъй като не било възможно да се защитаваш през цялото време за грабеж, а накрая да те осъдят за рекет.    
   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Милошевич кани БСП на конгрес на сръбските социалисти на 17 февруари
  Депутатите от левицата Иван Генов и Емилия Масларова ще бъдат гости на конгреса на сръбските социалисти, съобщиха от централата на БСП. Форумът ще се проведе на 17 февруари в Белград,
  Лидерът Слободан Милошевич е изпратил официална покана до БСП, а Георги Първанов е делегирал Генов и Масларова.
  Очаква се за Белград да пътува по своя инициатива и водачът на Антифашисткия съюз Велко Вълканов. Независимият депутат Жорж Ганчев също заявил, че ще присъства на форума, съобщава в. "Стандарт".  
   

  Възможно е самите управляващи да предизвикат предсрочни парламентарни избори чрез разпускане на Народното събрание, заявява в интервю за "Труд" лидерът на ОБТ проф. Петков
  Той коментира, че има такива анализи, които показват, че е възможно от самите управляващи да бъдат предизвикани предсрочни парламентарни избори чрез рзпускане на Народното събрание под натиска на два фактора - растящото недоволство към СДС - електоралната подкрепа е стигнала 15% през януари, а през септември 1999 г. е била около 30%, през май 1997 г. - 65%. "Просто е невъзможно да се работи в тези условия", смята проф. Петков. И вторият фактор - веригата от финансови фалити на общините според лидера на ОБТ ще предизвика сътресения в цялата бюджетна сфера. Не било изключено общините и гражданите да предприемат свои действия за самозащита и да поискат преразглеждане на финансовите си отношения с централната власт.
  "Изобщо след местните избори СДС попадна в една черна дупка, от която не може да излезе", е заключението на Кръстьо Петков. Според него сериозната глътка въздух, която СДС  е получил с ранната покана за преговори с ЕС, не е помогнала, тъй като от друга страна сериозни проблеми създават вътрешноопозиционните групи в управляващата партия.
  Лидерът на ОБТ обвинява правителството, че показва "явен мързел и липса на каквото и да е въображение, за да се пребори със структурната безработица". Затова сега, на 4-тата година от мандата си, плащало най-скъпата цена за това - масово недоволство и оттегляне на електоралната подкрепа.
  Петков съобщава, че в левицата се работело по алтернативната програма за управление на страната - паралелно по няколко актуализирани програми. Такава се подготвяла от вътрешни и външни експерти на БСП. ОБТ готвела рамковата програма за ограничаване на бедността и безработицата. Евролевицата била заявила вече, че подготвя макроикономическа програма. Това, заедно с очакваното от либералите и от експертите на "Св. Георги Софийски" ще е добра основа за програма за управление, смята Петков. Същевременно той подчертава, че със започването на преговорите с ЕС въпросът с алтернативната управленска програма вече не стои така, както преди година, тъй като рамката на приоритетите при преговорите е строго очертана.
  Лидерът на ОБТ очаква на предстоящия конгрес на БСП да се вземе официално решение във връзка с евроатлантизма. Петков вижда вариант на бъдещо правителство, което да е дясноцентристко с участие на либерали и социалдемократи без БСП., или  без БСП правителство на политическия център. "Но не бих препоръчал на никой да се хваща на това хоро. Логично е при условие, че отговори на очакванията /за НАТО и изчистване от елементи на неокомунизъм/, БСП да бъде основен партньор в една левоцентристка коалиция". Петков вижда в нея социалисти, либерали, социалдемократи, еветуално и ДПС.

  Утре, 11 февруари, Евролевицата прави дебат за бедността. Партията настоява най-малката заплата да е 110 лв. Днес Евролевицата внася законопроект за минималното заплащане на труда. Според него прагът на бедност трябва да стане 63 лв. По време на утрешния дебат по темата от Евролевицата щели да обяснят на правителството откъде може да вземе пари за по-високи заплати, а именно, че ако се реформират митниците, ще се съберат 1 млрд. марки.    


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  25 хиляди са безработните висшисти към 18 януари т.г., съобщиха от образователното министерство. Това прави около 6% от всички безработни.  


  ИКОНОМИКА
   
  В Пловдив бе открито изложеинието "Винария 2000" с рекорден брой изложители
  Предложение за безмитен износ на 60 млн. литра вино е получила България от ЕС в преговорите за присъединяване, съобщи шефът на парламентарната икономическа комисия Никола Николов при откриването на "Винария 2000" вчера в Пловдив.
  Рекорден брой изложители ще се представят на тазгодишното изложение - 23 фирми от 22 държави. Това е с 25% повече от миналата година, съобщава в. "24 часа.  
   

  Текущият дефицит в централния републикански бюджет към 31 януари е 142 млн. лв., съобщиха от финансовото министерство
  Републиканският бюджет също е на червено с дефицит от 58 млн. лева. Приходите за бюджета са съответно 410 млн. лв. и 483 млн. лв.
  Разходите са били 552 млн. лв. и 541 млн. лв. Общинските бюджети пък показват излишък с 15 млн. лв.
   

  Световната банка  и инвестиционната й компания Ай Еф Си е вложила в проекти в България през миналата година повече от 103 млн. долара. Това съобщи представителят на СБ в България Томас О' Брайън пред Ройтерс вчера.  Парите са вложени главно за модернизация  на "Девня Цимент" и на хартиената фабрика "Целхарт", и в приватизацията на Пощенска банка. Средствата, изразходвани през миналата година, са се удвоили, съобщи О' Брайън.

  Суми до 1000 долара за чужбина ще могат да се изплащат и с пощенски запис. Това е заявил пред "Труд" изпълнителният директор на "Български пощи" Людмил Йосифов. Досега това можеше да става само с банков превод. Услугата ще заработи след около 3 месеца. Дотогава трябва да бъде уточнена подзаконовата нормативна база съгласно валутния закон.
  Получаването на записи във валута ще става по Интернет. За това вече има постигната договореност със страните, в които има големи колонии от български емигранти - Канада, САЩ, Германия, Франция, Турция. За тях максималният размер също ще бъде 1000 долара.
  Цените на пощенските записи за и от чужбина ще са по-евтини от банковите преводи и ще пристигат по-бързо, заяви шефът на пощите.
   

  Варненската корабостроителница върви към фалит
  Варненската корабостроителница върви към фалит, стана ясно вчера след среща на вицепремиера Жотев със синдика на предприятието и членове на ръководството. Няма кандидати за завода, задълженията му към доставчици са 160 млн. лв., управителният съвет не е избран "по коректен начин", каза вицепремиерът. Министерството на икономиката не стои зад избрания от надзорниците 3-членен управителен съвет и следващата седмица ще направи промени, обяви Жотев. Според него 3 кораба биха могли да бъдат продадени от Банковата консолидационна компания, която е техен собственик по реда на особените залози във връзка с кредит към Експрес банк. Корабите обаче не са достроени и към тях имат претенции и други кредитори.  
   

  "Филип Морис", Бритиш американ табако и "Галахард" са кандидати за "Булгартабак". Трите международни компании са купили книжа за участие в приватизацията на холдинга. Това съобщи зам.-министърът на икономиката Христо Михайловски. Очаква се книжа да купят  "Рейнолдс" и "Сеита".
  Законът за тютюна в позициите му за определяне на изкупните цени на тютюна в България трябва да бъде променен, смятат  икономическият министър Жотев и заместникът му Михайловски. Значителна част от цената ще бъде изплащана от фонд "Тютюн", а останалата - от търговците, предвиждат промените. .
   

30% от инвестициите на ОТЕ и "Кей Пи Ен" в БТК ще влизат в касата на частната империя на магната Кокалис "Интраком", ако гръцко-холандският консорциум стане собственик на българския телеком. Притеснен съм от това, което открих в Интернет за генерално споразумение между ОТЕ и "Интраком", заяви новият зам.-министър на съобщенията и транспорта Иван Таушанов вчера.
Според договор между двете компании от 1996 г. 30% от доставките на оборудване за ОТЕ трябва да се осъществяват от корпорацията на Кокалис. По тази схема от пазара на Румъния и Армения беше изхвърлен традиционен доставчик като "Сименс", след като държавната ОТЕ купи 35% от местния телеком. По същия на чин "Алкател" ще трябва да подели с "Интраком" поръчка за 116 млн. евро за Румъния, пише в. "Труд".