Дончо Папазов

 

 

 

  Дончо Ботев Папазов е български мореплавател, икономист, журналист и политик.

  Световна известност му донасят околосветските пътешествия по море с яхта, съчетани с научни експерименти. Заедно със съпругата си Юлия участват в няколко проекта "Планктон", като се хранят само с планктон.

  В продължение на над 20 години работи като журналист в Българската национална телевизия. Сценарист, редактор и автор на документални филми и предавания. Главен продуцент на телевизионното филмово производство и главен редактор на телевизионно филмово творчество в БНТ. Заместник-председател на Съюза на българските журналисти (1993-95).

  През 1972 година се жени за преподавателката по музика Юлия Гурковска (Джу), която е негова трета съпруга. Развежда се с нея през 1990 г., а през 1992 г. се жени за фотографа Светлана Бахчеванова.

  Дончо и Юлия Папазови са организатори на научноизследователската Програма „Планктон“ – поредица от пет експедиции с тяхно участие под егидата на ЮНЕСКО, подкрепени от БАН (Институт по морски изследвания и океанология) и вестник „Орбита“ и финасирани предимно от Комитета за наука, технически прогрес и висше образование, Параходство „Български морски флот“, ДСО „Воден транспорт“ и Българската национална телевизия.

  Програмата „Планктон“ продължава 12 години. Осъществени са:

  Експедиция „Планктон I“, 1970;   Експедиция „Планктон IІ“, 1972; Експедиция „Планктон IІІ“, 1974; Експедиция „Планктон IV“, 1976; плаване около Европа (1978) с двумачтовата яхта „Тивия“ на Българската национална телевизия - съпрузите, дъщеря им Яна (на 5 г.), българският телевизионен журналист и пътешественик Симеон Идакиев и колегите му от БНТ Борис Сирийски, Румен Костов, Петър Андонов;  Експедиция „Планктон V“, 1979, обиколка на света с яхта „Тивия“; Експедиция „Невъзможният път“, 1988, обиколка на света с яхта „Тивия“. 

  От 1990 е член на Националния координационен съвет на Съюза на демократичните сили.

  През лятото на 1991 се присъединява към Протеста на 39-имата срещу приемането на Конституцията, приет е в палатковия лагер на протестиращите заедно с Блага Димитрова.

  Депутат е в 36-тото народно събрание (1991 – 1994) на мястото на Стоян Ганев, докато Ганев е министър на външните работи.

  Членува в Демократическата партия и участва в нейното ръководство.

  През 2000 г. е бил експерт в Националния съвет за радио и телевизия.


  Дончо Папазов е автор на четири книги, описващи морските приключения, преведени на пет езика.

  За всички плавания е снимал документални филми, които са излъчени в над 20 страни. Отразени са в много български и международни медии.

   

  Начало на Справочник Омда

 

 

 


Защо "приказка"? | Земята на българите | Народът на България | История | Етнография и фолклор | Българска кухня | Хайд парк

 

Карта на сайта

Христоматия "Омда" 

Библиотека "Омда"

Големите промени

Студентски форум

Гише "Справки"


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени