Йордан Нихризов

 

Йордан Нихризов
  Роден на 8 октомври 1953 г. в Провадия. 

  Средното си образование завършва в Априловска гимназия гр. Габрово през 1971 г.

  Има две висши образования  - електронна техника и икономика и организация на промишлеността. 

  Пет месеца е програмист в ТИИЦ "Б. Гъдев" в Габрово; една година и 6 месеца технолог и две години началник на ЕМО и на "Машини и съоръжения" в комбината  по медицинска техника; пет години зам.-директор  в "Медицинска техника" АД в София. 

  Член на Изпълнителното бюро на БСДП

  1997 г. -  зам.-председател на БСДП.

  1997 г.  - депутат в 38-ото Народно събрание от БСДП с листата на ОДС.

  1998 г.  - член на Инициативния комитет за свикване на извънреден конгрес на БСДП  във връзка с водената от лидера на партията политика. 

  Избран за председател на БСДП на проведения на 24-25 октомври 1998 г. извънреден конгрес на БСДП, организиран от недоволните от политиката на лидера Дертлиев

  2001 - депутат в 39-ото НС с листата на СДС, от София 24МИР.

  През февруари 2004 година напусна СДС заедно с още 29 народни представители, които последваха Иван Костов и формираха парламентарна група на ОДС, а по-късно основаха и нова партия  - Демократи за силна България.

  2005 - кандидат за депутат с листата на Демократи за силна България (Иван Костов), от Сливен.

  Автор, вносител и съвносител е на над 30 законопроекта със социална насоченост, десет от които са станали част от законодателството на Република България. През месец април 2004 г. по негова инициатива и с негово съавторство, макар и от опозиция, е приет Закон за гарантираните вземания на работници и служители при несъстоятелност на работодателя, посредством който България изпълнява и ратифицира Конвенция №173 на Международната организация на труда (МОТ).

  След 1989 г. публикува множество политически статии в партийния орган, вестник „Свободен народ“, и в периодичния печат, а от месец юли 2002 г. редактира и издава вътрешнопартийния бюлетин на БСДП – „Позиция“.

  Издава романите „Минало незабравимо“, трилогия (2015), „Изповедта на един карък“ (2016), романа антиутопия  „56-а година“ (2017) и романа  „Обикновена история“.

  Женен, с дете. 

  Ползва руски и немски език.

Начало на Справочник Омда

 

 

 

 


Защо "приказка"? | Земята на българите | Народът на България | История | Етнография и фолклор | Българска кухня | Хайд парк

 

Карта на сайта

Христоматия "Омда" 

Библиотека "Омда"

Големите промени

Студентски форум

Гише "Справки"


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени