Георги Фотев

 

    Проф. д-р Георги Фотев  е изтъкнат български социолог.

    Роден е на 24 август 1941 г. в с. Димитровче, Хасковско.

    При разгрома на демократичната опозиция през 1947 година убийствата без съд и присъда вървят редом със скалъпени политически процеси. Баща му, който вече е лежал в затвора след 9 септември 1944, е принуден да емигрира.  По тази причина семейството му е изселвано в Разградско.

     

Георги Фотев завършва с отличие средното си образование в Свиленград. Служил е като трудовак. Отначало не му  разрешават  да следва, а по-късно, преди да завърши Университета, е оказван натиск от Държавна сигурност да бъде изключен.

Не го изключват. Допуснат е да се дипломира. Спечелва конкурс за аспирант по логика в Софийския университет и няколко дни преди да бъде назначен, под натиск на Държавна сигурност конкурса е анулиран. Следват седем години, в които не му позволяват да кандидатства  за научна работа. През този период е покровителстван от стария си приятел Георги Карауланов. Стремежът му за реализация в науката многократно,   е поставян пред заплаха. В такива моменти е намирал подкрепа в учени от Академията и Университета.  

През 1976 година на Георги Фотев е разрешено да участва в конкурс за научна длъжност в Института по социология.

Професор по социология от 1989 г. Доктор на философските науки.

 

През 1991-1992 г. е Министър на науката и висшето образование на Република България в правителството на Димитър Попов.

1990 - 2004 - три мандата директор на Института по социология при БАН.

Преподавател по социология на религиите в СУ "Св. Климент Охридски".

Действителен член на Европейската академия за наука и изкуства (Academia scientiarum et artium Europaea), заместник-председател на Борда на директорите на Американския университет в България. Бил е "Фулбрайт" учен в Университета Дюк, Северна Каролина, САЩ през 1997-1998 г. Софийският университет го е наградил с Почетен знак със синя лента.

Член на Настоятелството на НБУ от 14 март 1994 година.


Автор на многобройни научни трудове, между които: Социологическите теории на Е. Дюркем, В. Парето, М. Вебер (1979); Принципите на позитивистката социология (1982); Социална реалност и въображение (1986, превод на гръцки, публикуван през 1996); Гражданското общество (1992, публикувана на гръцки през 1996); История на социологията, том 1, том 2 (1993); Другият етнос (1994).

Женен, има син и дъщеря.

Включи се по собствена инициатива в работата на СДС. Има основната заслуга за  лозунга "Времето е наше" в предизборната кампания на СДС за 7 ВНС. Автор на някои предизборни документи на СДС. Макар и да не е партийно обвързан, той безспорно принадлежи към политическата десница.

Георги Фотев разказва за своите патила в книгата си "Дългата нощ на комунизма", която беше издадена през лятото на 2008 година.

 

Начало на Справочник Омда

 

 

 

 


Защо "приказка"? | Земята на българите | Народът на България | История | Етнография и фолклор | Българска кухня | Хайд парк

 

Карта на сайта

Христоматия "Омда" 

Библиотека "Омда"

Големите промени

Студентски форум

Гише "Справки"


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени