БОГОМИЛ БОНЕВ


  Роден е на 18 септември 1957 г. в Радомир 
  През 1981 г. завършва Висшия институт  за подготовка на офицери и научни кадри към МВР. През 1989 г. получава втора магистърска степен по право в СУ "Св. Климент Охридски". 
  Приет е за член на Българската комунистическа партия /БКП / на 18 -годишна възраст. 

  От 1981 до 1990 г. работи като инспектор по тежки криминални престъпления в отдел "Следствен" - София-град. 
  От 1991 до 1992 г. е директор на Софийска дирекция на вътрешните работи. 
  През 1992 г. е назначен за Главен секретар на Министерството на вътрешните работи /МВР/. 

  В периода 1993-1997 г. работи като адвокат и експерт по националната сигурност към парламентарната група на Съюза на  демократичните сили
  През януари-февруари 1997 г. работи като съветник на президента Стоянов по националната сигурност. След това е министър на вътрешните работи в служебното правителство на Стефан Софиянски
  През май 1997 г. става министър на вътрешните работи в Правителството на Обединените демократичните сили начело с Иван Костов

От есента на 1997 г. влиза в остър конфликт с  тогавашния главен прокурор Иван Татарчев и с шефа на Националната следствена служба Рашков. Причина за войната между институциите е обвинението на Бонев и правителството, че прокуратурата и следствието освобождават закоравели престъпници срещу парична гаранция или проточват делата им безкрайно.
През декември 1999 г. е освободен от поста вътрешен министър по предложение на  Костов за структурни и персонални промени в правителството на ОДС. Костов не даде обяснения за отстраняването на Бонев , въпреки че той беше и остава с много висок рейтинг.
Разведен. Ползва  английски и руски език.

* * *

След като Костов отстрани Бонев без обяснения, въпреки че той беше сред министрите с най-висок рейтинг, какъвто запазва и по-късно, Бонев каза за незаконната приватизация на ВЕЦ-овете и Костов спря процеса. Бонев разкри далаверата с компенсаторните записи и на 9-ти юни 2000 г. Костов отстрани Божков като главен преговарящ за България с ЕС .
На 12 юни Бонев направи нови скандални разкрития около приватизацията на Булбанк и поиска оставката на Костов.
През септември шефът на Националната служба "Сигурност" ген. Атанасов заяви, че има данни за връзки на Бонев с Майкъл Чорни и че Бонев е укрил доклад на НСС за кражба на импулси от БТК чрез "МобилТел", защитавайки по този начин Чорни.
Бонев опроверга твърденията на Атанасов за укриване на доклада и поиска от прокуратурата да го разследва. Главният прокурор Филчев отказа с обяснението, че не участва в предизборни кампании.
Във връзка с избухналия в СДС скандал за финансиране на партията от руския милиардер Лучански, който дарил и фондацията на премиершата Елена Костова с огромна сума в долари Бонев, обявен от Костов на семинар на СДС в Пампорово на 9-10 септември с. г. за врага на партията, заедно с чужди граждани и служби като Чорни и Лучански, заяви, че не той, а Костов е свързан с Лучански чрез съпругата си и бизнесмена Красимир Стойчев – приятел на премиера.  Бонев призова всички честни хора в СДС да се обявят против Костов.

Участва като кандидат за президент в президентските избори на 11 ноември 2001 г. и печели 547 005 гласа /19,8% от гласувалите/. По време на предизборната кампания влиза в пряк двубой с действащия президент Петър Стоянов, който също е кандидат-президент. В скандален телевизионен дебат Стоянов изважда доклад на НСС, сочещ Бонев като корумпиран. Самият Бонев характеризира доклада като поръчков и "менте".

2001 - участва като кандидат-президент в изборната надпревара за президентското място.

2004 - излиза с публични изявления, в които обвинява Костов в злоупотреба с власт.

2005 - назначен е от Румен Петков, министър на МВР в коалиционното правителство, сформирано след парламентарните избори, за член на Консултативния съвет към министерството. Съветът просъществува за много кратък период поради бурната обществена и политическа съпротива срещу състава му.

 

2007 - На 18 септември, датата на 50-годишния юбилей на Б. Бонев,  официално се открива внушителният комплекс на хотел Royal Palace, собственост на Бонев и двама негови съдружници.

 

През март 2009 става изпълнителен директор на Международния пловдивски панаир.
 

Разведен, с две деца. През 2006 сключва втори брак с актрисата Нона Йотова.


Говори английски и руски език.

 

 

Начало на Справочник Омда

 

 

 


Защо "приказка"? | Земята на българите | Народът на България | История | Етнография и фолклор | Българска кухня | Хайд парк

 

Карта на сайта

Христоматия "Омда" 

Библиотека "Омда"

Големите промени

Студентски форум

Гише "Справки"


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени