ОМО “Илинден” превърна България в основна тема на македонския печат

 

05 декември 2006 | 13:53 | Агенция "Фокус"

 

 

 

Скопие. Темата за регистрацията на ОМО “Илинден”-Пирин отново набра скорост в македонските медии, съобщи кореспондентът на Агенция “Фокус” в македонската столица. “Полицията привиква 6 000 члена на ОМО ”Илинден” – пише “Дневник”, “”България се опитва да ни унищожи” приглася “Вечер”, като се позовава на официално съобщение на нерегистрираната организация. “Време” също цитира апела на ОМО : “България иска да ни унищожи партията!” Според “Нова Македония” – “България увеличава натиска над македонците”. Апотеоз на ОМО “Илинден” е текстът на Виктор Цветановски в “Утрински весник”, който драматично констатира “Невиждан натиск на София над македонците, за да се откажат от ОМО”Илинден”.

Всички медии поставят на водещо място в текстовете си, разпространеното съобщение на ОМО “Илинден” – Пирин, според което подписалите се в подписката за създаването на организацията са “привиквани” за проверка в районните полицейски управления. Вестниците цитират комисар Кирил Георгиев, началник на РДВР – Благоевград, според който “проверката се извършва, за да се провери дали лицата , които участват в списъците, са се подписали лично и дали са знаели какво подписват.”

Македонските медии припомнят половинчато, че при отказа за регистрацията на ОМО “Илинден”-Пирин са били открити редица нередности в документите, предложени на съда.

Не правят изключение в опита да се оклевети България за последно преди приема на страната електронните медии. Македонското национално радио съобщава, че “България иска да унищожи с всички средства ОМО “Илинден” и да спре нейната регистрация”, а частния “Канал 5 ” успокоява, че “ръководителят на македонската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ Елеонора Петрова-Митевска ще поиска от Комитета на министрите на Съвета на Европа да се въздейства България да регистрира незабавно политическата партия ОМО ”Илинден” – Пирин.

 

 


Copyright 1998-2011 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно