АНАЛИЗ НА ДЕНЯ
 
България след приключването на преговорите

 
 18 юни 2004 | 10:50
 Der Standard


След предсрочното приключване на преговорите за присъединяване към Европейския съюз в България в сряда цареше ведро настроение. Правителството в София показа оптимизъм, че присъединяването на България може да бъде осъществено на определената дата 1 януари 2007 г. “Днешният ден превърна членството в ЕС от далечна мечта в близка реалност”, коментира министър-председателят Симеон Сакскобургготски. “В историята на страната има само няколко такива дни”, каза министърът по европейските въпроси Меглена Кунева.

Сакскобургготски каза, че страната е изминала голям отрязък по пътя към Европейския съюз. В благодарствената си реч към българските институции и европейските партньори премиерът каза, че това е ново начало за България, която “от сега нататък ще живее според основните закони на Съюза”. В същото време той предупреди да не се гледа с розови очила на близкото бъдеще. Работата още не е приключена, каза премиерът.

На въпроса дали България не е съумяла да защити националните си интереси пред ЕС, Сакскобургготски каза: “По време на преговорите България не можеше да се държи като страна-членка. Нашата страна обаче в общи линии е в изгодна позиция”.

Вицепремиерът Пламен Панайотов каза, че “няма основание за тревога, че присъединяването на България към ЕС може да се забави”. В същото време той подчерта, че този приоритет може да бъде реализиран, само ако настоящият “курс на съобразяване с европейските основни закони и стандарт стриктно се спазва”.

За изключително оспорваното спиране на 3 и 4 реактори на атомната електроцентрала “Козлодуй” Панайотов каза, че правителството ще приложи решението на парламента и няма да допусне спирането преди пълноправното членство на страната в ЕС. Премиерът Сакскобургготски коментира същия въпрос с думите, че “безопасността е едно, а изискванията на държавите от ЕС съвсем друго”.

При междуправителствената конференция с представители на 25-те страни членки и България бяха затворени последните глави по преговорите. В глава “Други въпроси” България се задължава да спре двата реактора до 2006 година.

Панайотов отхвърли опасенията, че Румъния, която досега е постигнала доста по-малък напредък при осъществяването на необходимите реформи, може да бъде пречка за българското членство. Двете съседни страни, които се стремят към едновременно присъединяване, си обещаха двустранна подкрепа. А фактът, че румънският министър-председател Адриан Нъстасе поздрави България за успешното приключване на преговорите, доказва партньорските отношения на двете страни.

Обратно към "България в ЕС"