Агенция"Фокус"

 

Подписи срещу пари?

 13 09 2006

Между 800 и 1000 лева за подпис в полза на регистрацията на ОМО Илинден-Пирин прибирали емисарите на сепаратистите, които през последните дни масово навестяват циганските махали и помашките села в региона, предаде кореспондентът на Фокус. Трескавото събиране на подписите било продиктувано от недостига на желаещи да се включат в регистрацията на македонистката партия.
Комисар Кирил Георгиев съобщи, че в Областна дирекция на полицията в Благоевград няма постъпил официален сигнал за събирането на подписи от срещу пари. Той обаче не отрече, че е достигнала информация и в момента процесът се следи от Регионално звено Сигурност.
Съпредседателят на ОМО Илинден- Пирин Стойко Стойков заяви, че е абсолютна лъжа, че емисари на организацията предлагат пари срещу подписи.


Агенция "Фокус"
Между 800 и 1000 лева за подпис за ОМО прибирали емисарите на сепаратистите

Между 800 и 1000 лева за подпис в полза на регистрацията на ОМО - Илинден-Пирин прибирали емисарите на сепаратистите, които през последните дни масово навестяват циганските махали и помашките села в региона, предаде кореспондент на Фокус.
Трескавото събиране на подписите било продиктувано от недостига на желаещи да се включат в регистрацията на македонистката партия.
Според запознати, на македонистите не им стигали още около 2 000 подписа.
Парите за заплащане на подписите, които по условие оставали у емисарите, били заделени от македоно-канадско-австралийски организации, създадени навремето с благословията на титовата федерация.
Естествено за подписващите се, оставала само почерпка, подобна на скромната закуска при учредяването на партията в Гоце Делчев, преди три месеца.
На нас ни купиха по един сандвич и по една лимонада, а с парите за подписите искат да си построят къщи и затова обикалят циганските махали и селата на помаците. Прав беше бай Йордан (Костадинов б.ред.), който каза, че всичко е за пари- заяви разочаровано за Фокус дългогодишен член на ОМО Илинден, който не пожела за бъде цитиран.
Според стари деятели на македонисткото движение, новата вълна, начело със Стойко Стойков, искала да натрупа политически дивиденти и изгоди тук в България и затова използвала връзките с Македония, вместо действително да се бори за правата на македонците.
Преди три месеца в Гоце Делчев бе проведено учредително събрание на новата македонистка партия ОМОИлинден- Пирин. Въпреки, че македонистите не успяха да съберат 500 учредители, те твърдяха че събранието им е легитимно. Тогава представители на българските медии не бяха допуснати да присъстват в залата. На последвалата пресконференция за съпредседател на организацията бе обявен Стефан Влахов Мицов, работещ на македонска служба в Културния център в София. След протеста на българската страна, че не е възможно служител на Културно-информационния център на Македония да влиза в подобна длъжност, македонистите се измъкнаха със зле скалъпеното обяснение, че Мицов бил предложен от част от местните организации, без да бъде питан лично.

Агенция Фокус припомня:

На 25 юни 2006 година в Гоце Делчев се провежда учредително събрание на партия на етническите македонци ОМО Илинден Пирин. Съгласно действащото законодателство, за да бъде официално регистрирана като политическа партия, ОМО Илинден Пирин в тримесечен срок от датата на учредителното събрание трябва да внесе молба и подписка с подписите на пет хиляди души в Софийски градски съд.
За председател на партията е избран Стойко Стойков, а за подпредседатели Иван Сингартийски, Ботьо Вангелов, Ангел Безев и Стефан Мицов, който е ръководител на Македонския културно-информационен център в София и това е обявено официално пред медиите.
Един ден след събранието на 26 юни 2006 г. Влахов официално заявява, че не е присъствал на учредителния конгрес и няма участие в основаването на партията. Той също така подчертава, че в Гоце Делчев за последен път е бил през октомври миналата година. Останалите членове на ръководството твърдят, че Мицов е присъствал на учредителното събрание.
След провеждането на учредителното събрание учредителите дават пресконференция, на която обявяват, че ОМО Илинден Пирин не е етническа партия и че основните цели за които ще работи, са България да се присъедини към Европейския съюз, децентрализация на местната власт, равни права на всички етнически малцинства, икономически просперитет на България.
Събитието се провежда в Дома на културата в Гоце Делчев със знанието на общинските власти и платени 450 лв. за 3 часа използване на зала. Журналисти не са допуснати в залата по време на събранието.
Според кореспондента на Фокус в Гоце Делчев информацията, че на учредителното събрание на ОМО Илинден" Пирин са присъствали 530 души не е вярна. Хората, които са присъствали в Дома на културата в Гоце Делчев, били между 330 и 350 души. Много от присъстващите били деца, под 18 години, имало е голям брой гости на събранието. Съгласно българското законодателство е необходим кворум от 500 делегати за учредяване на партия.
По време на пресконференцията след учредителното събрание новоизбраното ръководство обявява, че новата партия ще носи името Обединена македонска организация (ОМО) Илинден - Партия за икономическо развитие и интеграция на населението (ПИРИН) и си поставя за цел да участва на следващите избори, ако бъде регистрирана. Учредителите заявяват, че са македонски етнос и като такъв имали право да говорят на собствения си език.
Иван Сингартийски заявява, че партията не можела да бъде третирана като етническа . Ние сме гражданска партия, в която могат да членуват хора с различна националност - македонци, българи, турци... Това, че посочваме, че ще се борим за правата на македонците, не означава, че сме изключително етническа партия. Ние добре знаем какво не позволява конституцията , казва Сингартийски. Според Стойко Стойков отношението към македонците ще бъде истински тест за Република България за това доколко изпълнява европейските стандарти по отношения на демокрацията . Ние не искаме нищо друго, ние сме граждани на Република България и тук трябва да реализираме и да получим правата си , заявява Стойков. Той посочва, че на всички преброявания на населението в България имало граждани, които са се самоопределили като македонци. В България през есента ще има президентски избори, но ние няма да участваме. Планът е да се явим на местните избори догодина, а дотогава ще се подготвяме , казва Стойков.
Разноските по транспорта и провеждането на мероприятието стрували 3 000 евра и били от парите, които съдът в Страсбург присъжда като глоба на България заради непризнаването на ОМО -Илинден - Пирин, твърди Стойко Стойков. Глобата е 7 000 евра. Сбирката била проведена в Гоце Делчев, а не в Благоевград, защото разходите тук били по-малко.
По време на пресконференцията трима от новоизбраните ръководители признават, че са с двойно гражданство - Иван Сингартийски, Стойко Стойков и Стефан Мицов.
Докато се учредява партията ОМО Илинден ПИРИН ВМРО провежда протестна акция. Представители на Атака също се присъединяват към този протест.
С лозунги Вън посланикът на Македония Абдурахман Алити от България, И преди, и сега Македония е българска и с химна на ВМРО Изгрей зора на свободата агитката от протестиращи, в която има и активисти на Атака , посреща учредителите на ОМО Илинден ПИРИН. Протестът е охраняван от полицейски състав на РПУ - Гоце Делчев. Д-р Теменужка Любенова от Женското дружество към ВМРО-Благоевград предлага да бъде организиран референдум Признава ли България македонската нация. Депутатът от ВМРО Борис Ячев заявява, че Македонското посолство било дало на ОМО Илинден ПИРИН 75 000 евра за мероприятията на Рожен и конференцията в гр. Гоце Делчев, парите били записани в графа за културни изяви на фолклорни групи от двете страни и казва още, че ВМРО щяла предостави на прокуратурата и парламента всички доказателствени материали и щяла оспорва до дупка регистрацията на ОМО Илинден ПИРИН. Привърженици на ОМО Илинден ПИРИН и на ВМРО влизат в ръкопашни схватки. Полицията успява да се намеси навреме и да предотврати по-сериозни сблъсъци. Димитър Москов братът на кмета на Гоце Делчев Владимир Москов е сред охраната на мероприятието на ОМО - Илинден. Той е с червена фланелка с надпис Македония е вечна и твърди, че тя му е скъп подарък от македонския премиер Бучковски, който бил и неговият министър-председател. Кметът Владимир Москов не е открит за коментар по въпроса.

***
Обединена македонска организация (ОМО) Илинден - Партия за икономическо развитие и интеграция на населението (ПИРИН) е обществена организация, която си поставя за цел да защитава правата, езика и националността на хората в България, самоопределящи се като македонци. Регистрирана е като политическа партия през 1999 година. На дебюта си на местните избори през октомври 1999 г. ОМО "Илинден"-ПИРИН спечелва две селски кметства в Гоцеделчевско.
На 29 февруари 2000 година с решение на Конституционния съд, партията е прогласена за противоконституционна, като й̀ се забранява участието на политически избори.
През 2001 година Европейският съд за правата на човека в Страсбург постановява България да заплати 40 000 франка за нематериални щети и 36 127 франка за съдебни разходи (общо над 10 000 долара) на ОМО "Илинден" заради нарушаване на два члена от Европейската конвенция за правата на човека. В решението на съда по делото "Станков и ОМО Илинден срещу България" се казва, че е погазен чл. 11 (свобода на сдружаване) и чл. 41 (справедливо обезщетение).
В 7-членния съд, председателстван от Елизабет Палм, шестима се произнасят в подкрепа на решението, а Снежана Ботушарова е против.
Нашите съдилища отказват регистрация на ОМО "Илинден" през 1990 г. и 1991 г., защото проповядва етническа омраза и създава заплаха за териториалната цялост на страната.
Жалбата на ОМО "Илинден" в Страсбург е внесена през 1994 г. Делото се гледа на 17 октомври 2000 г., а за произнасянето на присъдата евромагистратите разсъждават почти година. Те уважават основанията за отказ на регистрация на ОМО "Илинден", но обявяването на една организация за антиконституционна не било достатъчно да оправдае системните забрани на нейните мирни сбирки.
Не е било доказано, че ОМО-вци са създавали въоръжена заплаха за обществения ред, и освен това искането за автономия на Пиринска Македония и дори за отцепването й от България не било основание за отказ на мирн
о сдружаване. "Исканията за териториални промени, изложени чрез речи и демонстрации, не могат да се смятат автоматично за заплаха за териториалната цялост и националната сигурност. Смисълът на демокрацията е да се разрешават проблемите чрез открит дебат", постановява съдът. Имало е изолирани заплахи за насилие, но те били преувеличени. Българските съдилища са можели да ги санкционират при всеки отделен случай. Освен това организацията имала само 3000 привърженици.
Снежана Ботушарова, която за първи път от три години гласува против осъдително за България решение, казва, че ОМО-вци са можели да предизвикат сблъсъци, защото са искали да правят сбирки по време на други официални прояви, където техните позиции са можели да бъдат сметнати за "провокационни". Освен това е имало инциденти с техни активисти. Българските власти не са забранявали въобще сбирките на ОМО-вци, а провеждането им на определени места и на определени дати.
През октомври 2005 г. Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъжда България по жалба, внесена от обявената за незаконна у нас организация ОМО Илинден.
По делото ОМО Илинден и Иванов срещу България съдът достига до извода, че в 12 случая между март 1998 г. и септември 2003 г., когато организацията е искала да организира мирни демонстрации, властите са й попречили. Европейската конвенция предвижда, че в определени случаи правото на събиране може да се ограничава, но според съда в случая условията не са били налице. Въпреки че мерките, предприети от българските власти, са били в съответствие с българското законодателство и са обслужвали легитимна цел, те не са били пропорционални на тази цел, смятат съдиите.
В решението се подчертава, че в едно общество, основано на правото, дори политически идеи, които оспорват съществуващия ред, трябва да могат да бъдат изразявани, ако това става с мирни средства.
По делото ОМО Илинден-Пирин срещу България съдът отново стига до извода, че е нарушен чл. 11 от Конвенцията, но по отношение свободата на сдружаване. Според съда решението на българските власти да разпуснат с незабавен ефект политическата партия ОМО Илинден-Пирин, създадена през 1998 г., не е съобразено със стандартите на Европейската конвенция. Подобни радикални мерки могат да се налагат само в крайни случаи, а в този случай партията не е предприела никакви конкретни действия, с които да застраши териториалната цялост на България. Нещо повече, политическото й влияние е било минимално и затова трудно може да се приеме твърдението на българския Конституционен съд, че с дейността си партията реално е застрашавала националната сигурност.
По делото ОМО Илинден и Иванов Европейският съд присъжда 6000 евро обезщетение на жалбоподателите за претърпените от тях нематериални вреди. По делото на ОМО Илинден-Пирин обезщетението, което България трябва да плати, е 3000 евро.
През април 2006 година Върховната касационна прокуратура образува проверка за изказванията на активисти на ОМО Илинден Пирин заради подбуждане към национална вражда и омраза. Проверката е по разпореждане на заместник-главния прокурор Христо Манчев и е за изясняване на обстоятелствата, конфликтите, издигнатите лозунги и направените изказвания от активисти на ОМО "Илинден"- Пирин, възникнали по повод на честванията на 91-та годишнина от смъртта на Яне Сандански.
Тогава ОМО Илинден издига лозунг 115 години легално македонско движение. Членове на ВМРО са изхвърлили агрегат, който осигурявал тока на митинга на ОМО, след което представители на ВМРО и ОМО са си разменили обиди и са се сбили.
За изхвърлянето на агрегата са задържани двама души от ВМРО. Прокурорската проверка има за задача да установи има ли извършено престъпление по текстовете за хулигански действия и подбуждане към национална вражда и омраза.
Според лидера на ВМРО Красимир Каракачанов е публична тайна, че ОМО Илинден е организация, която се финансира от македонските тайни служби и изпълнява поръчка на просръбската власт в Македония да разваля отношенията между България и Македония.

Агенция "Фокус"
Йордан Костадинов: Предлагането на пари за подписи, от която и да е политическа организация, е престъпление

Предлагането на пари, за да се събират подписи, от която и да е политическа организация, е престъпление. Така Йордан Костадинов от ОМО Илинден коментира пред Агенция "Фокус" информацията, че между 800 и 1000 лева за подпис в полза на регистрацията на ОМО - Илинден-Пирин обещавали емисарите на сепаратистите, които през последните дни масово навестяват циганските махали и помашките села в Петричко.
Костадинов обаче поясни, че досега не е чувал за подобно предлагане на пари от страна на ОМО - Илинден-Пирин.
Надежда БОЧЕВА

Агенция "Фокус"
Не ме изненадва сигналът за купуване на подписи от ОМО Илинден Пирин, заяви Борис Ячев

Не съм изненадан от купуването на гласове от сепаратистите на ОМО, така народният представител от ВМРО Борис Ячев коментира новината, че между 800 и 1000 лева се дават за подпис в полза на регистрацията на ОМО "Илинден Пирин". Според него предишното македонско правителство е наляло доста пари за авантюрата ОМО Илинден.
Аз дори мога да ви кажа сумата, която предишното управление на Македония даде за този сепаратизъм на територията на България от 25-50 хил. до 70 хиляди евро, допълни още войводата. На въпрос дали тази проява трябва да се криминализира и да се отнесе въпросът до прокуратурата Ячев заяви: Разбира се, но трябва доказателства за това, ако някой дори и участник в този неправомерен акт, желае може да потърси или мен, или някой от нашето движение, или дори да отиде в прокуратурата, друг начин няма. Така че приканвам всички, които по някакъв начин са участвали в този безскрупулен акт, да потърсят съответните органи, за да се спре тази противоконституционна антибългарска практика.
Таня СПАСОВА

Агенция "Фокус"
Волен Сидеров: Ако съм президент, бих отнел българското гражданство на активистите на ОМО Илинден-Пирин

"Едно от правомощията на президента на България е освен да дава и да отнема българско гражданство. Ако съм президент, веднага бих им отнел българското гражданство". Така лидерът на Атака Волен Сидеров коментира пред Агенция "Фокус" информацията, че емисари на ОМО Илинден- Пирин през последните дни масово навестяват циганските махали и помашките села в Петричко и обещават между 800 и 1000 лева за подпис за регистриране на партия. Прокуратурата трябва да се самосезира от вашите публикации и да се намеси. ОМО Илинден- Пирин е сепаратистка организация и е забранена от съда, посочи Волен Сидеров.
Никола ЛАЛОВ

Агенция "Фокус"
Андон Тотев: Купуването на гласове за регистрацията на ОМО е противоконституционно

Купуването на гласове е недопустимо и противоконституционно, но много социално слаби хора биха се подали на изкушението да получат пари за своите гласове. Така кметът на Сандански Андон Тотев коментира пред радио Фокус Пирин новината за купуването на гласове за регистрацията на ОМО Илинден Пирин.
Тотев обаче уточни, че до общинска администрация - Сандански няма постъпили сигнали, че емисари на ОМО предлагат пари срещу подписите на граждани за регистрацията на партията.

Агенция "Фокус"
Божидар Димитров: Обещаването на пари срещу подписи показва, че в България няма 5000 човека, които да заявят, че са македонци

Това, че емисарите на ОМО - Илинден-Пирин предлагат между 800 и 1000 лева за подпис в полза на регистрацията на партията, показва, че в цяла Пиринска Македония и в цяла България не могат да се намерят 5000 човека, които да заявят, че са македонци. Това заяви пред Агенция Фокус директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Заради невъзможността да събере необходимия брой подписи за регистрацията, въпросната партия тръгва да купува души с пари, посочи Димитров и допълни, че това го радва. Не мога да не си спомня, че нашият голям етнограф Васил Кънчов пише в едно от своите съчинения как в Охрид са се появили двама сърби. Т.е. двама от жителите на града са се записали като сърби. И Кънчов казва: Срещу пари, аз и в Сливен мога да намеря четирима сърби, посочи директорът на Националния исторически музей.
Радвам се, че броят на македонците в България е толкова малък, но работа на нашите служби е да проверят откъде въпросните омовци имат тези пари, за да предлагат на циганите и българо-мохамеданите пари, за да се записват като македонци, посочи каза още Димитров.
Помолен да коментира информацията, че парите идват от македоно-канадско-австрийски организации, Божидар Димитров посочи, че в Канада имало македонски национален конгрес с представител от Македония със звучното македонско име Тодор Петров и този конгрес се финансира от Сърбия.
Мартина БОЗУКОВА

Агенция "Фокус"
Владимир Дончев: ОМО Илинден - Пирин може да си купи 2 000 подписа, но няма да излъже хората на изборите

ОМО Илинден - Пирин може да си купи още 2 000 подписа, но на изборите вероятно няма да успеят да излъжат хората. Това каза за Агенция Фокус депутатът от НДСВ Владимир Дончев. Той бе помолен да коментира информацията, че емисарите на сепаратистите прибирали между 800 и 1000 лева за всеки събран подпис за ОМО "Илинден - Пирин". По думите на Дончев напълно вероятно било и тези купени подписи да не се трансформират автоматично в гласове в тяхна полза по време на избори. Повече от ясно е, че няма да могат да успеят да съберат гласове на същинските избори. Затова - няма защо да се занимаваме с тях. Даже много внимание им обръщаме, коментира още Дончев. Не ме учудва, че го правят по незаконен начин. Те нищо законно не са правили до този момент, заяви депутатът от НДСВ. Той бе категоричен, че нито някой знае ОМО Илинден - Пирин, нито някой ги познава.
Цветомира ГЕОРГИЕВА

Агенция "Фокус"
Комисар Кирил Георгиев: В ОДП-Благоевград има само неофициална информация за събирането на подписи от ОМО Илинден Пирин

В Областна дирекция на полицията в Благоевград няма постъпил официален сигнал за събирането на подписи от ОМО Илинден - Пирин срещу пари. Това каза за радио Фокус Пирин комисар Кирил Георгиев. Той обаче не отрече, че е достигнала информация за събирането на подписи за регистрация. В момента процесът се следи от Регионално звено Сигурност, уточни комисар Георгиев.
При всички положения събирането на подписи срещу пари е нарушение и то трябва да се санкционира, заяви комисар Кирил Георгиев.
Ние непрекъснато реагираме спрямо поведението на тази организация. Днес очаквахме да се проведе шествие от страна на омовци в Благоевград, което не бе разрешено от кметското ръководство, каза още шефът на благоевградската дирекция на полицията.

Агенция "Фокус"
Яне Янев: Трябва да бъдат забранени политически формирования като ОМО Илинден - Пирин

Аз отдавна съм казал, че тази шайка, която се подвизава в моя роден пирински край, е изключително опасна и тя трябва да получи необходимият отпор от държавата и от гражданското общество. Така главният секретар на НС-БЗНС Яне Янев коментира пред Агенция Фокус новината, че между 800 и 1000 лева се дават за подпис в полза на регистрацията на ОМО "Илинден - Пирин". Отпор трябва да има и от всеки български гражданин, които има поне необходимия минимум патриотизъм, каза още Янев. Нашата Конституция позволява подобни вратички. Считам, че при една следваща радикална промяна на българската Конституция, трябва да бъдат заложени категорични текстове, които забраняват създаването на подобен род политически формирования, допълни той.
Галина ГИРГИНОВА

Агенция "Фокус"
Абсолютна лъжа е че емисари на ОМО Илинден- Пирин предлагат пари срещу подписи за регистрацията на партията

Абсолютна лъжа е че емисари на ОМО Илинден-Пирин предлагат пари срещу подписи за регистрацията на партията. Това каза пред Агенция "Фокус" съпредседателят на ОМО Илинден- Пирин Стойко Стойков по повод информацията, че емисари на организацията през последните дни масово навестяват циганските махали и помашките села в Петричко и обещават между 800 и 1000 лева за подпис за регистриране на партия. В неделя се събира Централният съвет и тогава ще има информация дали са събрани подписите. По моя преценка вече са събрани, добави Стойков. По думите му срокът за регистрацията на партията изтича на 25 септември, но ОМО Илинден Пирин смята да не чака последния момент. Стойков каза още, че ако партията бъде регистрирана, първите избори, на които ще участва, са предстоящите местни избори следващата година.
Никола ЛАЛОВ

Агенция "Фокус"
Нямам информация за купуване на подписи за регистрацията на ОМО Илинден Пирин, заяви Алиосман Имамов

Нямам информация за проблем с купуването на гласове срещу подпис за регистрацията на ОМО Илинден Пирин в районите със смесено население. Това заяви за радио Фокус Пирин депутатът от ДПС за Благоевградски район Алиосман Имамов.
"Ако този факт обаче се потвърди, то той е в противоречие с българското законодателство", каза народният представител. Той подчерта, че познава добре районите със смесено население в Благоевградско. "Ако нещо подобно се случва, то би достигнала някаква информация до мен", уточни Имамов. Депутатът не отхвърли възможността някой да продаде подписа си срещу сума от 800 или 1 000 лв. без да се замисля за последствията. Резонно обаче възниква въпросът откъде идват парите за финансиране на подобна акция, риторично попита Алиосман Имамов.

Агенция "Фокус"
Филип Димитров: Купуването на гласове от която и да е партия е недопустимо

Купуването на гласове от която и да е партия е недопустимо и наказуемо съгласно приетите промени в Наказателния кодекс. Това каза пред репортер на радио Фокус Пирин депутатът от СДС за Благоевградски район Филип Димитров по повод информацията, че ОМО Илинден Пирин предлагат заплащане срещу подпис за регистрация на организацията. Той уточни, че до него детайлизирана информация по темата все още не е пристигнала.

Агенция "Фокус"
Купуването на гласове е престъпление, категорична е Елиана Масева

Купуването на гласове е недопустимо и по закон и от морална гледна точка, заяви депутатът от ДСБ Елиана Масева, която беше потърсена от радио Фокус Пирин за коментар по темата за купуването на гласове от страната на ОМО Илинден - Пирин, които са им нужни за регистрация. Масева уточни, че с поправките в Наказателния кодекс вече има текстове, които инкриминират тези действия. В случай, че се установи купуването на гласове като факт, би могло да се приложи срещу престъплението цялата сила Наказателния кодекс. Това е престъпление. Не е редно и няма такава житейска ситуация, в която човек да оправдае подобно действие, като купуването на гласове, категорична беше Елиана Масева.

Агенция "Фокус"
В районите с мюсюлманско население трудно може да се продадат гласове на ОМО Илинден Пирин, заяви Ахмед Башев

В районите с мюсюлманско население трудно може да се продадат гласове на ОМО Илинден Пирин, заяви в ефира на радио Фокус Пирин кметът на община Гърмен Ахмед Башев. Такава проява може да се случи най-вече в ромските квартали, където все още хората са неориентирани, допълни кметът. В останалите населени места това просто не може да се случи, каза още Башев.

Агенция "Фокус"
Благоевградски музикант от ромски произход започва разследване заради продаването на гласове

Напълно възможно е ромите в Пиринско да продават подписа си срещу пари за регистрацията на ОМО Илинден- Пирин, защото те живеят много зле, заяви за радио Фокус - Пирин музикантът от ромски произход Ивайло Романов - Пелето. Той допълни, че няма информация за купуване на ромски гласове, но не изключи възможността това да се случи. Купуването на гласове е лошо явление в обществото, всеки трябва да подкрепя дадена политическа сила по съвест и убеждение, категоричен е Романов. Той обеща, че ще проведе собствено разследване в региона, кои ромски махали са посещавани от емисари на македонистите.

Агенция "Фокус"
Дневник, Македония: Кметът на Благоевград отказа разрешение за шествие на ОМО Илинден в града

Кметът на Благоевград Лазар Причкапов е отказал да разреши на ОМО Илинден да организират проява по повод 82-та годишнина от масовите убийства на македонци в Пиринска Македония, пише днес македонският вестник Дневник. Кирил Иванов от ОМО Илинден е заявил, че са искали да организират мирно шествие до паметника на Гоце Делчев в Благоевград. Иванов е посочил, че са подали жалба до Районния съд, но тя била отхвърлена.
С шествието си ОМО Илинден иска да отбележи годишнина от погрома над македонците в България през 1924 година, когато бяха убити 168 интелектуалци от страна на българските власти или от привърженици на Ванчо Михайлов, пише изданието.

Агенция "Фокус"
ОМО Илинден Пирин купува подписи за регистрация (ОБЗОР)

Между 800 и 1000 лева за подпис в полза на регистрацията на ОМО - Илинден-Пирин прибирали емисарите на сепаратистите, които през последните дни масово навестяват циганските махали и помашките села в региона, предаде кореспондентът на Фокус. Трескавото събиране на подписите било продиктувано от недостига на желаещи да се включат в регистрацията на македонистката партия.
Според запознати, на македонистите не им стигали още около 2 000 подписа.
Парите за заплащане на подписите, които по условие оставали у емисарите, били заделени от македоно-канадско-австралийски организации, създадени навремето с благословията на титовата федерация.
Комисар Кирил Георгиев съобщи за Фокус, че в Областна дирекция на полицията в Благоевград няма постъпил официален сигнал за събирането на подписи от ОМО Илинден Пирин срещу пари. Той обаче не отрече, че е достигнала информация за събирането на подписи за регистрация. В момента процесът се следи от Регионално звено Сигурност, уточни комисар Георгиев.
Ние непрекъснато реагираме спрямо поведението на тази организация. Днес очаквахме да се проведе шествие от страна на омовци в Благоевград, което не бе разрешено от кметското ръководство, каза още шефът на благоевградската дирекция на полицията.
Съпредседателят на ОМО Илинден-Пирин Стойко Стойков каза, че е абсолютна лъжа, че емисари на организацията предлагат пари срещу подписи за регистрацията на партията. В неделя се събира Централният съвет и тогава ще има информация дали са събрани подписите. По моя преценка вече са събрани, добави Стойков. По думите му срокът за регистрацията на партията изтича на 25 септември, но ОМО Илинден Пирин смята да не чака последния момент. Стойков каза още, че ако партията бъде регистрирана, първите избори, на които ще участва, са предстоящите местни избори следващата година.
Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров от своя страна каза че емисарите на ОМО Илинден-Пирин предлагат между 800 и 1000 лева за подпис в полза на регистрацията на партията, показва, че в цяла Пиринска Македония и в цяла България не могат да се намерят 5000 човека, които да заявят, че са македонци. Заради невъзможността да събере необходимия брой подписи за регистрацията, въпросната партия тръгва да купува души с пари, посочи Димитров и допълни, че това го радва.
Депутатът от СДС за Благоевградски район Филип Димитров заяви, че купуването на гласове от която и да е партия е недопустимо и наказуемо съгласно приетите промени в Наказателния кодекс.
Депутатът от НДСВ Владимир Дончев заяви, че ОМО Илинден - Пирин може да си купи още 2 000 подписа, но на изборите вероятно няма да успеят да излъжат хората. По думите на Дончев напълно вероятно било и тези купени подписи да не се трансформират автоматично в гласове в тяхна полза по време на избори. Повече от ясно е, че няма да могат да успеят да съберат гласове на същинските избори. Затова - няма защо да се занимаваме с тях. Даже много внимание им обръщаме, коментира още Дончев. Не ме учудва, че го правят по незаконен начин. Те нищо законно не са правили до този момент, заяви депутатът от НДСВ. Той бе категоричен, че нито някой знае ОМО Илинден - Пирин, нито някой ги познава.
Лидерът на Атака Волен Сидеров заяви, че ако е президент, веднага би им отнел българското гражданство на тези активисти на ОМО Илинден - Пирин", които предлагат пари за подписи.
Прокуратурата трябва да се самосезира от вашите публикации и да се намеси. ОМО Илинден- Пирин е сепаратистка организация и е забранена от съда, посочи Волен Сидеров.

Обратно към "Македония"