/www.segabg.com

Красимир Каракачанов: Докога ще подкрепяме антибългарския елит в Македония?

 

 

 

 

 

 

Скопските медии очернят България, за да я злепоставят пред ЕС и за да спрат ребългаризацията сред македонците

Антибългарската кампания в Скопие изненада много хора в България, но нито един от тези, които наблюдават процесите в Македония през последните 15 години.
Тази кампания започна още през април 2006 г. с опита по един много демонстративен начин да се регистрира у нас партията ОМО "Илинден-Пирин". Това е партия, която претендира за наличието на някакво македонско малцинство в България, за изучаването на измисления коминтерновски македонски език от населението в Благоевградска област и т.н. Още по това време скопските медии подеха една кампания против България. После стана ясно, че това не е само медийна кампания. Тогавашното правителство на социалистите в Македония беше организирало и много сериозна дипломатическа кампания. Тя стана известна малко по-късно, когато четирима зелени евродепутати поставиха пред външната комисия на Европейския парламент въпроса за "обезправените македонци" в България.
Възниква въпросът защо се прави това?

Защо подобна кампания се води от страна, която в последните 16 години е получавала само жестове на добра воля от България. България беше първата държава, която призна Република Македония и по този начин предотврати гражданската война, каквато наблюдавахме в Хърватско и по-късно в Босна и Херцеговина. Когато Гърция наложи икономическо ембарго на Македония, България беше единствената страна, която с финансова помощ и добро отношение спаси Македония от гладна смърт. България беше и страната, която подари на Македония 150 танка, с които най-малкото бяха респектирани албанските сепаратисти, които вече бяха започнали военни действия.
Обикновеният българин не може да намери нормален отговор на този въпрос. Но отговорът всъщност е много прост. Почти целият т. нар. политически елит в Македония е съставен от синове и внуци на хората, които още от времето на Кралска Югославия провеждаха антибългарска политика в Македония. Това беше политика на избивания на българите, на изгонване на учители, свещеници и на всички интелигентни хора. Това беше една кампания, в която след 1944 г. над 300 000 българи от Македония бяха изпращани по концлагери, а няколко хиляди бяха и физически унищожени в масови гробове. И се оказва, че днешният политически елит в Македония не може да си представи, че антибългарската идеология, която го е хранила десетилетия, рухва.
Перспективата България да стане европейска държава до голяма степен събужда една по-голяма смелост у хиляди граждани на Македония, които открито започват да заявяват, че са българи. В македонските медии, макар и плахо, започват да се публикуват материали, в които редица видни интелектуалци директно заявяват, че Скопие трябва да преразгледа своята национална история, да се откаже от фалшификатите и да признае, че историята на Македония е част от общата българска история. Всичко това плаши т.нар. елит, който си живее много добре.

Целта на авторите на антибългарската кампания от страна на Македония е много ясна и проста. С влизането ни в ЕС те загубват основните си козове. И затова се стремят да злепоставят България пред европейските институции и евентуално да попречат на нейното влизане в ЕС. Ето един прост пример: още през месец май министър Ивайло Калфин предложи на тогавашната министърка на външните работи Илинка Митрева между двете държави да бъде подготвена визова спогодба, защото след 1 януари 2007 г. България като част от ЕС ще бъде принудена да въведе визи. В отговор Митрева заяви пред македонските медии, че такава спогодба няма да се подписва, защото не е сигурно, че България ще влезе в ЕС.
Когато не успяха да попречат на членството ни в ЕС, от Скопие предприеха нова атака - тотално оплюване чрез македонските медии. С това се цели да се дискредитира България и най-вече да се подразнят българските институции и България да направи две грешни стъпки. Първо, да затегне визовия режим, като отмени безплатните визи. И второ, да промени политиката си за даване на български паспорти на македонски граждани. По този начин т.нар. елит в Македония се надява, че тази ребългаризация на националното съзнание на гражданите на Македония ще спре. Това обаче няма да се случи. България трябва да си направи няколко много сериозни извода.

Първо, докога ще подкрепяме един политически елит в Скопие, който в своята същност е антибългарски и който въпреки жестовете на добра воля от наша страна винаги действа против страната ни. България ясно и категорично трябва да заяви, че Македония не е готова нито за НАТО, нито за ЕС. Защото и в двата съюза членуват страни-партньори и приятели, а не комплексари.
И второ, българското правителство трябва да гледа на обикновения гражданин на Македония като на наш сънародник и да се опитва по всякакъв начин да облекчава неговите желания за интегриране в общата ни история и общото ни бъдеще.

2006


Обратно към "Македония"