Тази нощ Христос отваря врати за папата, заяви главният викарий на Ватикана

 
2 април 2005 | 00:01
Агенция "Фокус"
Ватикана. Папа Йоан Павел II отчаяно се бори за живота си, докато състоянието му се влоши още, а Ватикана обяви, че дишането му е слабо и бъбреците му отказват след усложненията заради инфекцията на пикочния тракт, предаде АП. Милиони вярващи по целия свят се молят за живота на понтифика.

На площад Св. Петър десетки хиляди са се събрали, отправили молитва за живота на светия отец, вперили поглед към прозореца на апартамента на папата на третия етаж.

“Тази вечер или нощ Христос отваря вратите за папата”, заяви пред насъбралото се множество Анджело Команстри, главен викарий на Ватикана.

Официални служители на Ватикана опровергаха информацията, която италианската телевизия SKY разпространи по-рано, че главата на Римокатолическата църква няма признаци на мозъчна дейност и заявиха, че той е все още жив. Според представителите на Ватикана в спалнята на папата дори няма апаратура, която да изследва мозъчната му дейност, съобщи CNN. Въпреки това представители на Църквата, както и личните лекари на папата не веднъж потвърдиха, че за живота на Светия отец няма надежда и “той е все по-близко до Всевишния”. Според тях дишането му е силно затруднено, а нивото на кръвното му налягане е паднало критично. На площада "Св. Петър" във Ватикана са се събрали над 30 поклонници, дошли да станат съпричастни на последните мигове от живота на Йоан Павел II и да се помолят за него, а светлините на спалнята му все още светят, което означава, че папата не е мъртъв.

Сърцето и мозъкът на папа Йоан Павел II все още функционират, съобщи италианската телевизия Sky Italia, позовавайки се на източници във Ватикана. По-рано италианските медии съобщиха, че сърцето на светия отец е престанало да бие.

НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО ПАПА ЙОАН ПАВЕЛ ІІ

Кратка биография


Папа Йоан Павел ІІ, със светско име Карол Войтила, е роден във Вадовице, Полша, на 18 май 1920 г. Той е син Карол Войтила и Емилия Качоровска.

Първото си причастие приема на 9-годишна възраст, а конфирмацията си - на 18 години. След завършване на гимназията във Вадовице през 1938 г., той се записва в Краковския Ягелонски университет, профил театър.

Нацистките окупатори затварят университета през 1939 г. и Карол Войтила работи в кариера (1940 - 1944 г.), а след това и в химическа фабрика, за да избегне депортирането си в Германия.

През 1942 г. той започва курсове в нелегалната краковска семинария, ръководена от кардинал Адам Щефан Сапиеха, архиепископ на Краков. В същото време Карол Войтила е един от пионерите на тогава нелегалния “Театър Рапсодия”.

След края на Втората световна война той продължава курсовете си във факултета по теология, отново в Ягелонски университет, и на 1 ноември 1946 г. е ръкоположен за свещеник.

Скоро след това кардинал Сапиеха го изпраща в Рим, където той работи под ръководството на френския доминиканец Гарижу-Лагранж. Доктората си по теология Карол Войтила завършва през 1948 г., темата е вярата в делата на Св. Йоан Кръстител.

През 1948 г. Карол Войтила се завръща в Полша. Викарий е на различни епархии в Краков, както и капелан на студентите от университета до 1951 г., когато подновява изучаването на философия и теология. През 1953 г. той защитава професура на тема “Оценка на възможността от намиране на католическа етика в етичната система на Макс Шелер”, в Католическия университет в Любляна. По-късно става професор по морална теология и социална етика в Краковската семинария. Преподава същата дисциплина и във факултета по теология в Люблянския университет.

На 4 юли 1958 г. папа Пий ХІІ го назначава за помощник-епископ. Архиепископ Базияк го ръкополага на 28 септември същата година във Вавелската катедрала в Краков.

На 13 януари 1964 г. папа Павел VІ го номинира за архиепископ на Краков, а на 26 юни 1967 г. той става кардинал.

Освен че взема участие в Съвет ІІ на Ватикана с важен принос в разработката на Конституцията Gaudium et Spec, кардинал Войтила участва и във всички асамблеи на Синода на епископите.

Той е избран за папа на 16 октомври 1978 г.. Оттогава е направил 95 папски посещения извън Италия и 141 в Италия. Като епископ на Рим е посетил 301 от всичките 334 епархии.
Издал е 13 енциклики, написал е 13 апостолически проповеди, 11 апостолически конституции и 41 апостолически писма. Публикувал е две книги - “Прекрачване на прага на надеждата” (октомври 1994) и “Дар и мистика: 50-та годишнина от ръкополагането ми за свещеник” (ноември 1996).

Влошаване на състоянието на Папа Йоан Павел ІІ през 2005 г.

1 февруари 2005 г.
Папата е приет в римската болница Джемели в резултат на пристъп на задушаване.

6 февруари 2005 г.
Въпреки че изглежда слаб, папата е в будно съзнание и се появява за 10 минути на прозореца на своята стая в болицата “Джамели”. Въпреки това той не е в състояние да отправи традиционната съботна молитва към вярващите и тя е прочетена от негов помощник. Той обаче успява да изрече благословия с дрезгав и едва доловим нерешителен глас.

10 февруари 2005 г.
Папа Йоан Павел II е изписан от болницата и се връща във Ватикана.

24 февруари 2005 г.
Светият отец е приет отново в болницата “Джемели” с повторни затруднения в дишането. Налага се да бъде извършена трахеотомия. (хирургична намеса, операционно разкритие в долната част на гърлото с цел облекчаване на дишането)

13 март 2005 г.
Папата отправя първите си думи (кратка благословия към вярващите в рамките на съботната католическа служба) от болничния прозорец след операцията на гърлото му. По- късно през деня той е изписан от болницата.


20 март 2005 г.
За първи път от 26 години папата не отслужва религиозната служба за католическата Цветница.

25 март – 28 март 2005 г.
По време на великденските католически празници религиозните служби чете Кардинал Йозеф Рацингер – най–близкият помощник на папата. В неделя (27 март ) папа Йоан Павел II благословява вярващите от прозореца на своя апартамент, но не успява да произнесе традиционната благословия “Урби ет Орби” (“Към града и към света”). На следващия ден нарушава традиция и във втория ден на Великден не се показва на прозореца си.
Първите съобщения за ново сериозно влошаване на състоянието на светия отец започват да се появяват на 29 март 2005 г. Предполага се, че папата може отново да постъпи в болница. Същевременно той преминава на изкуствено хранене чрез сонда през носа.

Сред по-значителните заболявания на Папа Йоан Павел II след избирането му през 1978 г. са:

13 май 1981 г.
Папата оцелява след покушение. Прострелян е от близко разстояние от турския фанатик Али Агджа на площада Св.Петър. Два куршума попадат в тялото на папа Йоан Павел II. Единият преминава през стомаха му, а вторият попада близо до сърцето. Главата на Римокатолическата църква оцелява след вътрешно-чревна операция.


Юли 1992 г.
Папа Йоан Павел II е опериран от доброкачествен тумор на стомаха. По твърдения на извършилите операцията хирурзи туморът е бил с големина на портокал. В резултат на операцията са отстранени 20 см от стомаха на папа Йоан Павел II.

Ноември 1993 г.
Папата е приет в болница с фрактура на рамото, получена при падане по време на аудиенция във Ватикана.

Април 1994 г.
В следствие на подхлъзване в банята, папа Йоан Павел II счупва бедрена кост, която след това се формира като изключително крехка. Впоследствие развива болестта Паркинсон.

Октомври 1996 г.
Направена му е успешна апендоктомия, след която е подложен на продължителни грижи.

11 февруари 2003 г.
Папата отменя обръщение към вярващите в базиликата Св. Петър заради простуда.

Септември 2003 г.
По време на четиридневно пътуване до Словакия здравословното състояние на папата е причина за тревоги. Главата на Римокатолическата църква е отпаднал и неспособен да завърши речите си.


Обратно към "Епископ Евгений Босилков"