| АНАЛИЗ НА ДЕНЯ
 
Усърдно по пътя към ЕС

http://www.focus-news.net/
 9 октомври 2004 | 11:37
  Le Monde


Ден след обявяването на “благоприятната” позиция на Европейската комисия относно присъединяването на България към ЕС през 2007 г., българският министър-председател Симеон Сакскобуррготски, който беше приет на 7 октомври от своя френски колега Жан-Пиер Рафарен, не скри задоволството си, отбелязва френският вестник Le Monde. Комисията не отхвърли датата 2007 г., но въпреки това настоя за разрешаването на проблемите, свързани с корупцията, организираната престъпност и малцинствата, отбелязва изданието. След затварянето на всички преговорни глави през юни, България, която е член на НАТО от април месец тази година, има сериозни намерения да се присъедини към ЕС на 1 януари 2007 г., въпреки съществуващата “предпазна клауза”, която би могла да забави присъединяването с година, ако не са спазени необходимите критерии, се посочва още в материала.
В доклада, оповестен от Европейската комисия в Брюксел на 6 октомври, бяха посочени серия “недостатъци”, които продължават да “разяждат” българското общество: корупцията, организираната престъпност, дискриминацията на малцинствата. По повод посочените проблеми някогашният цар, управлявал три години преди да бъде изгонен през 1946 г. от комунистите заявява: “Ще трябва да се работи усърдно до 2 януари 2007 г., а вероятно и след това. Брюксел привлече нашето внимание върху факта, че предстоят още усилия в модернизирането на съдебната система, както и в борбата с корупцията. Аз не съм почитател на обобщенията. По-добре е да се разграничат местата, където тази корупция присъства, без явлението да се генерализира”.
При все това обаче докладът, оповестен от Брюксел, е твърде конкретен по отношение на сферите, където е “вкоренена” корупцията: образование, здравеопазване, икономика. “Работим по проблема”, отбелязва Сакскобургготски. А по отношение на организираната престъпност?, пита авторът на материала. “За съжаление, проблемът с организираната престъпност е явление, което се наблюдава и в други страни, но като държава, която се стреми към присъединяване към ЕС, на нас със сигурност се отделя повече внимание в това отношение отколкото на останалите държави, които вече членуват в ЕС и въпреки това вероятно също срещат трудности в борбата с феномена”, е обяснението на премиера.
Що се отнася до неравностойното положение на ромите в България (400 000 души от 8-милионно население), което се отбелязва в доклада, “това също е нещо, което е свързано с икономическото положение. Когато една страна е в състояние на икономически подем, очевидно тя има повече перспективи. В крайна сметка, става въпрос за солидарност, образование. Не може това да се отстрани с укази в рамките на няколко месеца”, отбелязва премиерът.
По думите на Сакскобургготски, не трябва да се акцентира прекалено на въпроса с ромите, тъй като много от българите също се намират в икономическо и социално положение, “което не е за завиждане”. А прекаленото наблягане върху съдбата на дадена социална група, би могло да доведе до съответните реакции. “Малко е рисковано да повтаряме непрекъснато “Ромите! Ромите!”. Да, те също искат да се интегрират, но трябва да си даваме сметка, че тяхната култура е твърде различна, което пък е богатство за страната”.
Човекът, когото българите наричат “Симеон” или “царят”, но никога “министър-председателят”, смята, че европейският проект за създаване на огромно пространство на споделени ценности е чудесен и заслужава някои малки жертви. “С моите смесени корени, аз съм убеден европеец”, подчертава той. Роден в България през 1938 година и прокуден от трона на 6-годишна възраст, Симеон Сакскобургготски прекарва “50 години и три месеца” в Испания. През 1996 г. той се завръща в България и се отдава на политиката, като създава свое собствено движение през 2001 г.
 

Обратно към "България в ЕС"