news.bg / 08.12.2004


Заявяваме официално: Готови сме за членство в ЕС

правителство Съветът по европейска интеграция утвърди документ, в който е записана официалната позиция на България, че страната ни огласява политическото приключване на преговорите за членство в Европейския съюз.

В него е записано още, че желанието на страната ни е да получим дата за подписване на договора с ЕС възможно най-рано през 2005 година.

Утре външният министър Соломон Паси ще внесе този документ за утвърждаване от правителството.

Документът, с който се потвърждава още веднъж желанието на България да стане пълноправен член на ЕС от 1 януари 2007 година, ще бъде гласуван утре от министрите, а по-късно с него страната ни ще заяви официално своята готовност за членство по време на 10-тото заседание на Съвета за асоцииране България – ЕС, което ще се проведе на 14 декември.

Този документ е и официалната българска позиция за европейската среща на върха на 17 декември, на която се очаква да получим дата за подписване на договора за присъединяване.

Съветът по европейска интеграция утвърди днес и плана за действие за 2005 година, в който са заложени общо 586 мерки.
Сред тях има 47 законопроекта, които се предвижда да бъдат одобрени от МС.

Приет е бил и докладът на министъра на финансите Милен Велчев за договарянето в основни програми с ЕС.
Общата сума на договорените средства по програма ФАР е 103.506 млн.евро.
4.5 млн. от тях ще бъдат отделени за подкрепа на борбата с корупцията, информира БНР.

Ще бъде укрепен и граничният контрол на бъдещите външни граници на България като член на ЕС. За тази цел са предвидени 5.3 млн. евро.
В рамките на трансграничното сътрудничество с Гърция и Румъния ще започне рехабилитация и частична реконструкция на пътищата Разлог – Банско, Гоце Делчев – Садово и Мизия – Оряхово на обща стойност 11.8 млн. евро.

Обратно към "България в ЕС"