| МНЕНИЕ
 
Пълноправното членство на България в ЕС ще бъде основен акцент в разговорите с Герхард Шрьодер, заяви министър Меглена Кунева

 
 13 август 2004 | 08:50
 БНР, "Преди всички"


Водещ: Да ви попитам първия банален въпрос, който при такива случаи винаги се задава: въпросите, които Вие смятате задължително да поставите и да бъдат обсъдени при срещите на канцлера Шрьодер у нас?
Меглена Кунева: Въпросът никак не е банален. В последна сметка тези срещи се правят затова, за да се постигне някакъв успех по предварително договорени теми от взаимен интерес, както се казва. Въпросите, които със сигурност аз ще поставя, ще бъдат свързани с европейската интеграция и с пълноправното членство на България през 2007 г. Нарочно поставям в такава двойка въпросите, логическа, затова, защото 2007 г. зависи и от нашите усилия. За да могат тези усилия да станат видими, аз бих искала да обсъдя както това, което е направено, успехите ни, така и там, където ни е трудно. Затова, защото винаги сме получавали подкрепа от Германия в решителни моменти, в хода на преговорите, в хода на подготовката за членство на България в Европейския съюз (ЕС), Германия е партньор в много от проектите по ФАР, които са свързани със съдебната система. Аз си спомням много добре трудността на преговорите в тази област, които водих двустранно с Германия и с други страни. И за мен е много важно нашите партньори да бъдат информирани за успехите ни, защото ние безспорно имаме такива в областта на правосъдие и вътрешен ред, като граничен контрол, финансово разузнаване, но и там, където ни е трудно. За да чуем още отсега тяхното мнение и да не бъдем изненадвани един друг в течение на това, което ни остава до 2007 г.
Водещ: А по отношение на тази конкретна дата, министър Кунева 1 януари 2007 г. за членството на страната ни в ЕС, смятате ли, разчитате ли федералният канцлер лично да се застъпи за тази дата?
Меглена Кунева: Абсолютно. Абсолютно и той вече го направи. Впрочем искам отново да се върна, аз в момента преглеждам записките си от последното посещение на високо ниво, когато премиерът беше на 6 май в Германия, и едно от нещата, които съм си записала, беше оценката, която е дадена в съобщението на федералното канцлерство след срещата с министър-председателя. Ето каква е оценката: Отношенията между България и Германия са тесни, доверителни и безпроблемни. На български може би не бихме направили точно такова словосъчетание, но мисля, че то е много ярко. Особено с акцент върху доверителни. Мисля, че доверието между партньорите, особено в едно общо политическо пространство, каквото е ЕС, е много, много важно. Да, ние още тогава получихме много силен, много еднозначен отговор на това: подкрепя ли Германия приключването на преговорите с България. И това се случи на 15 юни България приключи преговорите. И сега трябва да изминем заедно този път до 2007 г., за да може България да бъде един много, много добре подготвен член на ЕС, за да можем доколкото ни стигат сега силите и възможностите да скъсим пътя, да скъсим дистанцията между това, което първите десет страни от Източна Европа вече ще са направили 2007 г. Т.е. България да влезе със летящ старт в ЕС, да няма още малко забавяне и по-бавно темпо от това, което така или иначе е факт. България не влезе 2004 г. в ЕС, нашата дата, която сме избрали още при започването на преговорите, е била 2007.
 

Обратно към "България в ЕС"