АНАЛИЗ НА ДЕНЯ
 

България и Румъния на път за ЕС

 

 5 октомври 2004 | 17:37
  АФП

www.focus-news.net/
В сряда Европейската комисия би трябвало да потвърди, че България и Румъния са готови да се присъединят към ЕС заедно през 2007 г., въпреки критиките към Букурещ за известни закъснения в подготовката спрямо София.
Докладът на Европейската комисия, който ще бъде публикуван в сряда, ще бъде придружен, обаче, от “предпазна клауза” за запазване правото присъединяването на България и Румъния да бъде отложено с една година - за януари 2008 г., ако една от двете страни “не е достатъчно подготвена” за конкретната дата, съобщават осведомени източници.
Агенцията припомня, че България приключи преговорите за присъединяване към ЕС през юни тази година, а пред Румъния остава задачата да затвори три от преговорните глави (околна среда, конкуренция, правосъдие и вътрешни работи).
По-бързият напредък от страна на България подхрани известни спекулации, че кандидатурата на София за членство в ЕС би могла да бъде разделена от тази на Букурещ. Според същите осведомени източници, в доклада, който ще бъде обнародван утре от Европейската комисия, за момента сценарият за присъединяването на двете страни едновременно се запазва, като се посочва, че е необходимо подписването на присъединителните договори да стане “възможно най-скоро” през 2005 г., отбелязват европейски дипломати. Ако, обаче, съществуват видими причини, че една от двете страни не е готова за това, ще бъде приложена клаузата за отлагане на датата за 1 януари 2008 г., предвижда сценарият на европейската изпълнителна власт.
Така че, препоръките на Европейската комисия за България и Румъния ще бъдат официално оповестени в сряда, след което ще бъдат обсъдени по време на срещата на върха на ЕС на 17 декември, на която лидерите на съюза ще се произнесат и за това дали ще започнат или не преговори за присъединяването на Турция. В сряда Румъния ще получи статут на страна с “функционираща пазарна икономика”, способна да отговори на изискванията на пазара, както и на конкурентната среда - качество, абсолютно необходимо за присъединяването към ЕС. България се ползва с този статут от две години.
Въпреки, че още от вторник румънският президент Йон Илиеску изрази задоволството си от препоръките на Европейската комисия, годишните доклади на европейската изпълнителна власт съвсем не са благосклонни.
По отношение на България се отправя призив за борба с корупцията и подобряване на положението на ромите.
Комисията е още по-строга спрямо Румъния, където корупцията остава сериозен и разпространен проблем, който касае на практика всички аспекти на обществената сфера. Най-слаби остават резултатите в борбата с корупцията по високите етажи на властта. Притеснително е положението и що се отнася до свободата на печата, честите случаи на насилия над журналисти, особено тези, които се занимават с разследвания. Според Брюксел, разследванията по тези случаи са довели до твърде “ограничени” резултати. Трафикът с хора, особено млади жени, деца и хора в неравностойно положение, също остава разпространен в страната, отбелязва в доклада си комисията.

Обратно към "България в ЕС"