Българският “напън” за ЕС

 
 27 август 2005 | 17:41
 Катимерини


Ставрос Тзимас

България е пред финалната права преди членството си в ЕС и трябва да избягва всяка досадна грешка, която може да осуети дългоочакваното й приемане. Атина побърза да подкрепи новото многопартийно правителство в София, което започна своята надпревара с времето, за да осъществи необходимите за членството реформи.
На 23 август, заместник-външният министър на Гърция Янис Валинакис се срещна с българския министър на европейските въпроси Меглена Кунева в Солун. По време на срещата беше подчертана подкрепата, която Гърция ще предложи на България в процеса на присъединяване, като и че Договорът за присъединяване на България към ЕС ще бъде внесен за ратификация в гръцкия парламент през октомври
Ако няма големи изненади, България и Румъния ще станат членки на ЕС в началото на 2007 г., последвани от Хърватия, докато другите балкански държави все още се “борят за места във влака” за Брюксел.
Гърция може само да спечели от присъединяването на съседките й към ЕС, след като бившият “барутен погреб” в Югоизточна Европа се развива като мирен, стабилен и сигурен регион. Атина изглежда убедена да предостави възможно най-голяма подкрепа, за да ускори присъединителния процес. Гръцкият премиер Костас Караманлис подчертава това навсякъде по време на обиколката си в “червената зона” на Западните Балкани; представители на правителството го повтарят на официални разговори, а гръцките дипломати го подчертават на всеки европейски форум.
Динамиката на разширяването може да е много оспорвана сред отделните членове на ЕС, но Атина остава постоянна в подкрепата си, за която и гръцкото правителство и неговата опозиция са единодушни.
Въпреки всички грешки и недостатъци на външната политика в последно време, Гърция винаги е подкрепяла съседите си в трудни времена. Сега трябва отново да направи същото. Тази подкрепа е най-значимата от всички други.

Обратно