news.bg / 28.08.2005


Създадоха революционен комитет против ДПС-областен на Варна

област Варна 17 организации, браншови организации и партии, заедно с Варненската митрополия сформираха Варненски революционен комитет.

Комитетът е сформиран срещу назначаването на областен управител на морската столица от квотата на ДПС, заяви председателят на Дружество за приятелство с народите на Русия и ОНД и един от ръководителите на комитета Асен Пършев, цитиран от Днес+ ( http://www.dnesplus.com ).

В понеделник, 29 август, от 20.00 часа на входа на Морската градина ще бъде организиран общоградски митинг от всички организации и партии, сформирали комитета и от граждани на Варненския регион, информира още Пършев.
Лозунгът на митинга ще бъде “Братя, падне ли Варна, губим България”, заяви той.

Пършев каза, че ако бъде назначен областен управител от квотата на ДПС, революционният комитет ще блокира пътните артерии на града и Областната управа.
Ще бъдат блокирани още Аспаруховият мост, магистралата, пътят до комплекс “Златни пясъци” и село Каменар, както и районите Одесос и Младост.
На всяка от барикадите ще има комендант и заместник-комендат, лекар и свещеник.
Ще бъдат допускани единствено коли на пожарната, Бърза помощ и коли с дипломатически мисии.

От революционния комитет призовават всички варненски депутати да присъстват и да изкажат мнението си, защото са избрани да защитават интересите на града.
Ръководителите заявиха, че трябва да бъде сезирана прокуратурата за действията на ДПС по време на парламентарните избори и за купените гласове.
Според Цвета Георгиева, общински координатор на “Атака”, тези действия са заявка за провеждането на нови парламентарни избори.

На мероприятието присъства и Шенер Ахмедов, учредител на Международната младежка организация.
Според него не трябва да се разочарова вота на избирателите, като бъде назначен областен управител от ДПС в морската столица на България.

Росен Марков председател на Партия на българските мъже, заяви че ще даде една банка с кръв на областния управител, но няма да даде Варна.

Във Варненския революционен комитет участват още Тракийското, Добруджанското и Македонското дружества, Съюзът на пенсионерите, Съюзът на репресираните, Съюзът на патриотичните сили - Варна и други.
 

 

***

МОНИТОР

Партии и граждански сдружения протестират в морския град срещу областен управител на Доган

Революционен комитет брани Варна

"Монитор"

“Рома” вещае второ Косово

В последно време в страната се забелязват прояви на етническа нетърпимост и ксенофобия към циганите в България. Ако не овладеем тези сблъсъци, държавата няма да издържи и ще се стигне до етнически сблъсъци, каквито е имало в съседните страни. Това каза депутатът от Коалиция за България и лидер на партия "Рома" Тома Томов. Според него държавата не изглежда добре в икономически план и етническите борби биха я довършили.
 

Планът на блокадата

Районите си разпределиха задачите

20-те организатори на протестите заплашиха, че ще блокират и входа на морската градина.

Район "Аспарухово" ще блокира Аспаруховия мост и пътя за Бургас, сочат плановете на революционния комитет. Активистите в "Одесос" и "Младост" ще спрат подстъпите към жп гарата и централните пътища. Район "Приморски" е получил задание да спре движението в посока към село Каменар и Златни пясъци. Квартал Владиславово ще блокира изхода към София и летището.
Отличителните знаци на опълчението ще бъдат националните знамена, свещеник, лекар и комендант. Ще се пропускат само линейки, полицейски и дипломатически коли.

 

Лозунгът на днешния митинг е: “Падне ли Варна, губим България”

Лидерът на ВМРО в морската столица Костадин Костадинов отсече, че премиерът Станишев обижда българите, наричайки ги маса без собствено мнение.

"Братя, падне ли Варна, губим България", е лозунгът на днешния митинг в Морската градина, съобщи Асен Ташев. Той обеща градът да осъмне днес в плакати и знамена. "Щом властта не пожела да се вслуша в гласа на гражданското общество, ще й покажем, че не сме един файтон хора, както смятат, и ще сменим досегашния цивилизован тон и поведение с тотално неподчинение", заяви Вълчо Друмев.
"Турско ще стане, турчин няма да стъпи тук, дори и ако ДПС предложи евреин, българин или какъвто и да е", заявиха от революционния комитет.

 

Етнически турчин подкрепи протестите

Сезират прокуратурата за ДПС

Учредителят на Международната младежка организация - етническият турчин Шанер Мехмедов от Дулово, също подкрепи организаторите. "Доган върна населението на смятаните за етнически райони във феодализма", заяви той и обеща да говори на днешния митинг.
Общинската координаторка на "Атака" Цвета Георгиева пък заяви, че ще бъде сезирана прокуратурата за купените от ДПС гласове на парламентарните избори. Имаме доказателства, че Доган е напазарувал 6000 ромски гласа, заяви тя. Митингът е заявка за нови парламентарни избори, допълни Георгиева.
 

Готвят поправка за валиите

Законодателни промени, според които областните управители да се назначават според вота на избирателите в региона, ще внесе лидерът национално сдружение БЗНС Яне Янев. Идеята му е, че губернаторите трябва да са от тази политическа сила, която е спечелила най-много гласове на парламентарния вот.
ОДС и ДСБ също готвят законодателни промени. Те пък предлагат областните управители да се избират пряко.

 

Миналата седмица патриотичните партии и организации събраха около 200 варненци на мълчаливо бдение край областната управа във Варна.

20 партии и граждански сдружения във Варна сформираха революционен комитет срещу назначаването на областен управител от ДПС. Активистите му вече разработиха план за блокада на Аспаруховия мост, жп гарата, летището, магистралата за Бургас и София и курортните комплекси и го разпратиха до подкрепящите ги в различните райони на морския град. Той ще влезе в сила, ако правителството даде областта на Доган.
Сред организаторите на съпротивата са ВМРО, БЗНС-НС, БЗНС на Георги Пинчев, добруджанското, тракийското и македонското дружество, Съюзът на пенсионерите, Партията на българските мъже, Дружеството за приятелство с Русия и ОНД, Общонационалният комитет за защита на националните интереси, арменското настоятелство и Варненската митрополия. В редиците им вече е приета и "Атака".
Революционният комитет излъчи и свое оперативно бюро, в което влизат 17 души. Заради страх от провокации, името на шефа на ръководния орган бе запазено в тайна. Разбра се обаче, че сред членовете е известният строител Игнат Раденков.

 

20 организации се обединиха в революционен комитет, който да брани Варна от валията на Доган


Днес в 20 ч. бюрото свиква митинг в Морската градина и кани на него всеки, който носи български дух и сърце.
"Ще посрещнем новината за назначаването на ДПС-управител с тотална блокада на Варна. Лидерите на революционния комитет по квартали са получили плана и трябва да спрат движението на най-възловите места в района си с жива сила. В пунктовете по магистралите на варненското опълчение ще има знаме, комендант, свещеник и лекар. Движението ще бъде разрешено само за коли на МВР, "Бърза помощ" и дипломатическия корпус", обясниха Атанас Ташев от дружеството за приятелство с Русия и ОНД и Вълчо Друмев от ОКЗНИ.
Членовете на революционния комитет отхвърлиха твърденията на Сергей Станишев, че зад недоволството стоят партии и икономически групировки. "Сами плащаме за лозунгите, за знамената и за всичко останало", заявиха те. Областният координатор на ВМРО Костадин Костадинов пък отсече, че премиерът обижда българите, като ги определя като маса без собствено мнение, която подлежи на обработване от политически и икономически групировки.Недоволстващите са възмутени от твърденията на Станишев, че зад тях стоят партии и икономически групировки, и обявиха, че сами си плащат за лозунгите и знамената

 

Премиерът Сергей Станишев съзря заговор в протестите срещу областните управители от ДПС и ги нарече "съзнателни провокации на междуетническо напрежение"

Станишев заподозря комплот в бойкота на ДПС Премиерът призова църквата да не стига до крайности Венцислав Петков Коалиция "За България" осъди с нарочна декларация протестите срещу областните управители на ДПС и ги нарече "съзнателни провокации на междуетническо напрежение".
Подобни прояви могат да доведат до непредвидими последици за страната, предупреди соцлидерът Сергей Станишев и обясни, че организатори на протестите са "безотговорни политически и икономически кръгове".
Във връзка с участието на свещеници във варненското опълчение, министър-председателят заяви, че "църквата не бива да стига до крайности, а на протестите да се придава верска подправка". Според него по същата логика биха възникнали протести и от страна на привърженици на ДПС срещу областни управители на други партии.
Соцлидерът отрече да има конфликт по места между организациите на коалиционните партньори. Публична тайна е обаче, че във Варна и Ловеч и местните червени организации са против областни на Доган. "Никое ведомство не е феодална собственост, и ако някой областен злоупотребява, очаквам други коалиционни партньори да реагират", каза Станишев. Той обясни, че водещ елемент в обсъждането на кандидатурите на областните управители и заместник-министри, е била силната личност и харизмата на кандидатите. Соцлидерът каза, че още днес се очаква да бъдат финализирани преговорите по избора на областни управители и заместник-министри. До края на седмицата се очаква министрите да предложат свои заместници, които да бъдат назначени.Според министър-председателя организатори на опълчението са "безотговорни политически и икономически кръгове"
 

 


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени


Обратно към "Атака - архив (от пресата - 2006)

Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени