"Атака" пали фесове

 
 20 февруари 2006 | 01:12


С викове "Оставка" бе посрещнат министър-председателят Сергей Станишев от представители на “Атака” в Алеята на възрожденците в Морската градина на Варна, където се проведе паметно честване по повод 133 години от обесването на Васил Левски.
Освен че издигаха лозунги с надпис “Земята на Ботев и Левски отново е робска земя”, хората от “Атака” и Съюза на патриотичните сили палиха жълти и червени фесове и ги подритваха с викове “Долу ДПС!”.
Протестът бе насочен срещу назначаването на пети зам.-областен управител на Варненска област от ДПС.
Премиерът Сергей Станишев заяви, че Денят на Левски е ден за размисъл, когато всеки трябва да погледне в себе си, и не трябва да се използва за търсене на евтини популистки ходове.Агенция "Фокус":
"Атака” посрещна Сергей Станишев с викове “Оставка” във Варна

Представители на “Атака” посрещнаха премиера Сергей Станишев с викове "Оставка" в Алеята на възрожденците в Морската градина на Варна. Те го нарекоха и “българския турчин Сергей Станишев”. На паметното тържество по повод 133 години от обесването на Левски присъстват още и министрите на регионалното развитие Асен Гагаузов и на транспорта Петър Мутафчиев, кметът на Варна Кирил Йорданов и областният управител Петър Кандиларов. Стече се и огромно множество варненци, дошли да отдадат почит към Апостола на свободата.
По-рано днес граждански комитет, в който влизат “Атака”, Съюз на патриотичните сили-Варна, партия “Нова зора”, Съюз на транспортните работници, Обединен съюз на пенсионерите в България и още три организации, връчи на премиера декларация, с която се обявява против назначаването на пети зам.-областен управител на Варненска област от ДПС.
В декларацията се казва, че подобно назначаване е в разрез с политиката на правителството за 10-процентно съкращаване на държавната администрация. Подобни решения трябва да се взимат при отчитане на обществените настроения, се казва в декларацията. В нея се посочва, че сред варненското гражданство има брожение не само срещу ненужното разкриване на такъв щат, но и срещу предварително подготвеното назначение на лице от ДПС. От гражданския комитет заявяват, че няма да допуснат в областната управа на град Варна да има двама души от квотата на ДПС – областен управител и заместник-областен управител.

Агенция "Фокус":
Сергей Станишев: Денят на Левски не е време за политика и политиканстване

“Всеки е в правото си да протестира, но има дни, когато не е време за политика и политиканстване”. Така министър-председателят Сергей Станишев коментира демонстрациите на привърженици на “Атака” по време на честването на Васил Левски във Варна, предаде репортер на радио “Фокус” - Варна. Освен че издигаха лозунги с надпис “Земята на Ботев и Левски отново е робска земя”, хората от “Атака” и Съюза на патриотичните сили палиха жълти и червени фесове и ги подритваха с викове “Долу ДПС!”. Част от събралото се множество варненци роптаеше, а друга аплодираше.
“Денят на Левски е ден за размисъл, когато всеки трябва да погледне в себе си, и не трябва да се използва ситуацията за търсене на евтини популистки ходове. Не мисля, че е уместно”, заяви пред журналистите Сергей Станишев.
На въпрос ще има ли във Варна пети заместник-областен управител от квотата на ДПС, премиерът отговори с въпрос: “Засега малко ли са ви?”

Агенция "Фокус":
Между 12 хиляди и 15 хиляди души са участвали в шествието на “Атака” по повод 133 години от гибелта на Апостола

Между 12 хиляди и 15 хиляди са били участниците в шествието на “Атака” в столицата по повод 133 години от гибелта на Васил Левски. Това съобщи за Агенция “Фокус” председателят на партията Волен Сидеров.
С обща клетва и едноминутно мълчание на колене пред паметника на Васил Левски в София завърши шествието на “Атака”. Участниците поднесоха цветя и венци и се заклеха заедно пред паметта на Апостола да работят за интересите на България, съобщи репортер на Агенция “Фокус”.
В словото си лидерът на “Атака” Волен Сидеров заяви: “Тук сме, за да почетем паметта на човека, който даваше надежда на българите и който беше убит от турската паплач”.
Междувременно стана ясно, че полицаи са задържали един от участниците в шествието на “Атака”. Задържаният е бил скинар, а причина за задържането е било провокативното му поведение. От пресцентъра на МВР уточниха, че 20 скинари са се присъединили към шествието в района на Съдебната палата.

Агенция "Фокус":
Лидерът на "Атака" Волен Сидеров: Това, което ни води, е заветът на Левски

С обща клетва и едноминутно мълчание на колене пред паметника на Васил Левски в столицата завърши шествието на “Атака”. Участниците поднесоха цветя и венци и се заклеха заедно пред паметта на Апостола да работят за интересите на България. В словото си лидерът на “Атака” Волен Сидеров каза: “Тук сме, за да почетем паметта на човека, който даваше надежда на българите и който беше убит от турската паплач”.
“Левски даваше на българите своето слово, даваше им вярата сами да управляват съдбата си, а не да чакат от някой отвън да ги спасява”, каза още Волен Сидеров. “България днес е окупирана държава. Тя се управлява от слуги на чужди интереси. Призвани сме да започнем нейното освобождаване”. С тези думи Сидеров се обърна към участващите в шествието.
Той допълни, че това, което ни води, е заветът на Левски. “България да бъде свободна, да бъде управлявана от българи по български закон”, бе категоричен Сидеров. По думите му това е “нашият идеал и ние няма да спрем, докато не го постигнем”.

Агенция "Фокус":
Със запалени факли и български знамена тръгна шествието на “Атака”

Със запалени факли и български знамена тръгна шествието на “Атака” по повод годишнината от смъртта на Васил Левски, предаде репортер на Агенция "Фокус". В него се включиха над 500 души от цялата страна. Сред тях са представители на “Атака” от Бургас, Пловдив, Русе, Ямбол и др. Шествието е водено от народните представители от “Атака” Волен Сидеров, Павел Шопов, Павел Чернев, Димитър Стоянов.

Агенция "Фокус":
20 скинари са се присъединили към шествието на "Атака" по повод годишнината от гибелта на Апостола

Задържаният от полицейските служители по време на шествието на “Атака” в столицата по повод 133-годишнината от гибелта на Васил Левски е бил скинар. Това съобщиха за Агенция “Фокус” от пресцентъра на МВР. От там уточниха, че 20 скинари са се присъединили към шествието в района на Съдебната палата.
Както “Фокус” по-рано съобщи, полицаи задържаха един от участниците в шествието на “Атака” по повод 133-годишнината от смъртта на Левски. Причина за задържането е било провокативното поведение на младежа.

Агенция "Фокус":
Полицаи задържаха скинар в шествието на “Атака”

Полицаи задържаха един от участниците в шествието на “Атака”, организирано по повод 133 годишнината от смъртта на Левски. Задържаният е скинар, а причина за задържането му е било провокативното му поведение. “Щом полицията го е прибрала, е прибран правилно”, коментира случилото се пред репортер на Агенция “Фокус” народният представител от “Атака” Димитър Стоянов.

Агенция "Фокус":
С възгласи “Оставка” преминава шествието на “Атака” по софийските улици

С възгласи “Оставка”, “Избори”, “Долу ДПС”, “Еничарите вън!” преминава шествието на “Атака” по софийските улици, съобщи репортер на Агенция "Фокус".
В момента привържениците на Атака преминават пред Министерския съвет.
Полиция охранява участниците в шествието, което се движи към паметника на Васил Левски.

Агенция "Фокус":
Павел Шопов: Оставката на премиера Станишев ще е нашето основно политическо послание

Привърженици на “Атака” от цялата страна започнаха да се събират пред Националния дворец на културата. Оттам в 17.30 часа ще тръгне шествие по повод годишнината от гибелта на Васил Левски. Шествието ще премине през бул. “Витоша”, бул. “Цар Освободител” и ще завърши пред паметника на Апостола.
Пред репортер на Агенция “Фокус” народният представител от “Атака” Павел Шопов коментира, че шествието няма да се присъедини към официалната церемония пред паметника на Левски, която започва в 18 часа.
“Ние няма да се месим с тях”, заяви Шопов. Оставката на премиера Сергей Станишев ще е нашето основно политическо послание, каза Павел Шопов по повод скандала във Варна, където представители на “Атака” посрещнаха премиера с викове “Оставка”.
“Ние никога не сме били във властта, ще вървим към предсрочни избори, защото сме най-непримиримата опозиция”, заяви още народният представител. Според Павел Шопов младите хора както и всички българи трябва по-често да четат писмата на Левски, защото “това, което е нужно на България, го пише в тях”.


БТВ – Новините – 19.30
На днешния ден цялата страна отбелязва 133-та годишнина от обесването на Васил Левски

На днешния ден цялата страна отбелязва 133-та годишнина от обесването на Васил Левски. Възпоменателни церемонии имаше в повечето български градове. В София ритуалът приключи преди минути. На мястото, където преди повече от век е бил обесен Апостола, тази вечер се събра държавното ръководство и много родолюбиви граждани. През целия ден пред Паметника на Васил Левски в София имаше изненадващо големи опашки от хора, дошли да се поклонят пред неговото дело.
Рядкост е на исторически дати да виждаме опашки като тази пред паметниците на нашите герои, дори когато времето е хубаво, каквото беше днес.
Дете: Кажи къде е Васил Левски, Дани?
Дете: Там е.
Малки и големи дойдоха и чакаха с часове пред паметника на Васил Левски, за да изразят своята признателност.
Репортер: На колко години си?
Дете: На две и половина.
Репортер: А знаеш ли на кой паметник отиваш сега?
Дете: Да.
Репортер: На кой?
Дете: На Васил Левски.
Репортер: Какво знаеш ти за него?
Дете: Знаем, че се е борил за свободата на България.
Дете: Той е бил, как да го кажа, герой.
Да научат своите деца и внуци тук бяха дошли и много възрастни.
Гражданин: На родолюбие, на патриотизъм, на какво, на ум, на честност, почтеност.
Гражданин: За да го науча на патриотично възпитание. Искам да му дам.
Гражданин: Ако имаше повече такива хора, поне един в днешно време, светът щеше да е по-добър, поне България.
Така в сърцата на младите българи, остава любовта към Апостола и паметта за неговия подвиг.
Дете: С обичта, която е дал на нас, борил се е за България и ни е помагал.
Дете: Много добър човек.
Дете: Защото това е Апостолът на свободата.
Апостолът, за който времето е в нас и ние сме във времето.
По време на церемонията в памет на Васил Левски във Варна, националисти от “Атака” протестираха срещу назначаването на пети заместник-областен управител от квотата на ДПС. Протестиращите издигнаха лозунги “Земята на Ботев и Левски отново е робска земя”. Коментирайки демонстрацията, премиерът Сергей Станишев заяви, че денят на Левски не трябва да се използва за евтини популистки ходове и политиканстване. В отговор депутатът от “Атака” Павел Чернев заяви, че групата ще поиска оставката на премиера.

Нова ТВ – “Календар” – 19.15
Освирквания и възгласи “оставка” посрещнаха министър-председателя Сергей Станишев във Варна

Освирквания и възгласи “оставка” посрещнаха министър-председателя Сергей Станишев във Варна. “Атака”, Съюзът на патриотичните сили и националистически организации в града протестираха против назначаването на пети заместник-областен управител на Варна от ДПС. Протестът се състоя пред паметника на Васил Левски в Морската градина, където официално бе отбелязана 133-годишнината от обесването на Апостола. Всеки има право да изрази позицията си и да протестира, но има дни, които не са за политика и политиканстване, коментира пред журналисти министър-председателят. В отговор на въпрос дали ще бъде назначен пети зам.-областен управител на Варна от квотата на ДПС, премиерът заяви: “Сега малко ли са ви”.

Дарик радио – Вечерна основна емисия – 18:00
България отбелязва 133-тата годишнина от обесването на Апостола на свободата Васил Левски

България отбелязва 133-тата годишнина от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. На възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в София, присъстваха президентът Георги Първанов, председателят на парламента Георги Пирински и кметът на София Бойко Борисов. Още рано сутринта в храм-паметника “Св. Александър Невски” беше отслужена панихида в памет на Васил Левски от Знеполския епископ Николай. През целия ден пред паметника на Апостола в София се събираха хора, които поднасяха цветя. Партия “Атака” организира шествие, което започна от НДК и завърши пред Паметника на Васил Левски. По повод годишнината от обесването му, заупокойна служба бе отслужена и в българската църква “Св. Викентий и Анастасий” в Рим. Паметта на Апостола беше още почетена и в Букурещ, Вашингтон, Буенос Айрес.

ДПС мълчи една минута за Апостола
С едноминутно мълчание в памет на Левски започна отчетно-изборната конференция на областната организация на ДПС в Габрово вчера.
В Русе пък зам.-шефовете на движението Емел Етем и Касим Дал, както и около 20 висши активисти и депутати поднесоха венци пред Паметника на свободата.
В Русе шестима ентусиасти преплуваха Дунава от румънския до българския бряг и посветиха постижението си на Левски.
Под мотото "Ако спечелим, печели цял град, ако загубим, губим само здравето си" те направиха щафета и за 25 мин изминаха разстоянието от 1 км при температура на водата 2,5 градуса.
Изявата бе под патронажа на кмета на Русе Божидар Йотов.
Във Ветово пък мраморен бюст-паметник на Апостола бе открит в двора на едноименното училище.
в. "24 часа" - стр. 2

В София общината не охранява честването
Кристина КРЪСТЕВА

Столичната община няма ангажимент да охранява честването при Паметника на Левски, това си е изцяло работа на полицията. Това каза вчера кметът на София ген. Бойко Борисов относно евентуални сблъсъци между официални лица и шествията на „Атака" и националистическата партия „Гвардия".
„Искали са ми разрешение за шествието, дал съм им - ние сме демократична държава", аргументира се кметът. От пресцентъра на общината уточниха, че са одобрили една демонстрация - тази на Волен Сидеров. Боян Расате не им е искал и не може да събира маси хора. Никой не можело да го спре, ако отиде да поднесе цветя на Апостола с група съмишленици.
В четвъртък вечерта зам.-кметът Цветан Цветанов запали осветлението на паметника. Финансите за него осигури от „Лев инс" градоначалникът Борисов. Лампите са енергоспестяващи и годишната сметка за ток ще е едва 450 лв. „Ако бюджетът няма откъде да вземе тези пари, ние с кмета ще си ги извадим от джоба", обясни Цветанов. И други компании да последват примера ни и да даряват за града, призоваха от „Лев инс".
в. "24 часа" - стр. 2

Палят фесове, Станишев: Неуместно е на този ден!
Горящи картонени фесове в краката на министър-председателя. Така „Атака" избра да отбележи 133-ата годишнина от обесването на Левски във Варна.
С крясъци „Оставка" и „Атака" активисти на Волен Сидеров посрещнаха вчера Сергей Станишев пред Паметника на Апостола в Морската градина.
"Българският турчин да си ходи", крещеше през 30 секунди екзалтиран фен на „Атака". В най-тържествения миг друг от редиците на „Атака", застанал на 100-тина метра от премиера, започна да пали картонени фесове насред декоративната зеленина в парка.
„Има дни като днешния, в които подобно поведение е неуместно", лаконично коментира премиерът.
Само ден по-рано в Перник Сидеров обяви, че с бунтове и стачки ще сваля кабинета. „Ще участваме в тях, иначе няма как това вредно правителство да бъде свалено. Хората категорично искат смяна на управлението.
Едни предсрочни избори ще пренаредят вота и ще имаме истинско, пробългарско правителство", повтори вчера Волен Сидеров. Той постави като начален срок на протестите 3 март, когато партията свиква общонационален митинг в столицата. Явно обаче партията му започна да загрява от вчера. На много места
„Атака" използва Апостола, за да демонстрира несъгласие с правителството и неговата политика.
В родния град на Левски-Карлово, хората на Сидеров отказаха да застанат до останалите политици и граждани.
„Ще застанем встрани от всички, за да покажем, че не сме съгласни с политиката на управляващата коалиция", обясняваше депутатът Павел Шопов, който водеше колоната.
Регионалните организации на „Атака" бяха мобилизирани да организират индивидуални чествания на Апостола преди обяд. Следобед пък 600 активисти от се събраха пред НДК за шествие с факли и знамена. Депутатът Димитър Стоянов, с мегафон даваше указания да се върви под строй и да се внимава да не се запалят знамената. Ехтяха „Тих бял Дунав" и други песни.
Шествието се насочи към храм-паметника „Св. Ал. Невски".
Малко преди това Сиде-ров обяви, че ще иска вот на недоверие на кабинета, но обмислял за какво точно, тъй като имало твърде много области, заради които си струва той да бъде бутнат.
„Даваме си сметка, че нашата група няма да успееда го свали, но поне ясно ще покажем отношението си към това престъпно управление и продължаващото разграбване на държавата", коментира Сидеров малко преди да потегли към сборния пункт за честванията. Той обеща мирно шествие.
Не очаквал провокации и от опонентите на „Атака" от Българския национален съюз с лидер Боян Расате. Те пък от зори застъпиха пред Паметника на Левски в София на „почетна стража".
Националистите се изнесоха демонстративно, щом започнаха да пристигат политиците, за да „покажат презрението си към тези, които се сещат за Левски само на тази дата".
Позиви с текст "Дяконе Левски, стани и ни виж и от погнуса пак умри. Вечна ти памет!" покриха Велико Търново вчера. Никоя националистическа организация не се идентифицира с акцията.
ДРУГИТЕ: ЖАЛКО, ОТЧАЯН ХОД, ОПАСНО
Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО: Всяка партия в опозиция може да иска вот на недоверие и да протестира срещу правителството. И ние сме в опозиция и не ни харесват действията на кабинета. Но не може на 19 февруари, вместо да се преклоним пред паметта на Левски, да правим политика. Същото важи и за националния празник 3 март.
Четин Казак, депутат от ДПС: Отчаян ход. След като партията на Волен Сидеров се провали в парламента, сега отчаяно се опитва да си върне поне малка част от позициите пред българските избиратели, които спечели с откровено популистки и националистически послания.
Борислав Великов, депутат от НДСВ: Недобре премерени изказвания. Такива действия също не са подходящи и с оглед на това, което всички ние очакваме - доклада на Европейската комисия на 17 май, който трябва да докаже усилията ни да влезем в ЕС в срок - на първи януари 2007 година. На този фон подобни изказвания ми се струват крайно неуместни и опасни.
Илияна Йотова, депутат от БСП: Жалко, че „Атака" политиканства в ден като днешния. Заради дребни и съмнителни политически дивиденти се заиграват със светиня като Левски. Очевиден е стремежът да се забравят скандалите в „Атака" и да се прехвърли общественото мнение върху друго. Жалко, че над всичко доминира желанието да попаднат в медиите.
в. "24 часа" - стр. 2-3

Националисти „пазиха" паметника на Апостола
Хората на Боян Расате от Български национален съюз вчера застанаха „на пост” пред паметника на Васил Левски в столицата още по изгрев слънце.
Те останаха там цял ден, но бяха твърдо решени при появата на първите политици да си тръгнат.
Демонстрацията трябваше да изрази възмущението им, че държавните мъже се сещат за Апостола само в деня на обесването му, каза пред „Труд" Расате.
Той отрече през деня да е имало напрежение между неговата формация и активисти на „Атака".
Националистите на Волен Сидеров пък бяха организирали поклонения в цялата страна и шествие в София. Над 500 души се събраха пред НДК, за да тръгнат към паметника на Апостола. „Няма да се смесваме и да участваме в честванията с така наречените управляващи", обясни депутатът Павел Шопов. Попитан дали
шествието е генерална репетиция на „Атака" преди националният им митинг на 3 март, избраникът Димитър Стоянов отсече: „Да. Но тогава ще има много повече хора." Тогава „Атака" ще призове за предсрочни парламентарни избори.
Пред храма „Св. Александър Невски" паметта на Дякона почетоха и социалистите. По-рано през деня Знеполският епископ Николай отслужи в катедралата панихида.
Премиерът Сергей Станишев и няколко министри бяха във Варна (вит стр. 6).
Пред паметника на Левски вчера цял ден се виеше огромна опашка от обикновени българи, дошли да се поклонят пред паметта на Апостола. Възрастни хора и малки деца чакаха търпеливо, за да поднесат цветя пред монумента. „Стояхме половин час, за да се поклоним. Това се случва за първи път от години", коментира 58-годишният Иво Иванов.
в. "Труд" – стр. 4

Искат оставката на Станишев във Варна
Варненската организация на АТАКА проведе голям митинг с молебен пред паметника на Васил Левски в Морската градина във Варна, с който почете паметта на най-големия български национален герой. В речта си Общинският председател на партията Цвета Георгиева призова варненци на протест срещу продажната политика на правителството и опорочаването на българските светини. По-рано същия ден, АТАКА-Варна връчи на премиера Сергей Станишев декларация против назначаването на пети Заместник областен управител на Варна от квотата на ДПС. Преди общоградския митинг пред паметника на Левски, организиран от кабинета, на който присъства и Станишев, огромна група членове и симпатизанти на АТАКА, освиркаха премиера. Станишев беше посрещнат с развени български знамена и знамето на АТАКА и скандирания "Оставка!", "Долу продажното правителство!", "Вън чужденците от правителството!", "Атака!". Присъстващите изгориха фесове в червен и жълт цвят. Протестът беше против назначаването на пети зам.-областен управител на Варна от ДПС. В отговор на въпрос дали ще бъде назначен пети зам.-областен управител на Варна от квотата на ДПС, премиерът Станишев попита: "Сега малко ли са ви?" "Назначаването на пети зам.-областен управител на Варненска област, е в разрез с политиката на правителството, оглавявано от вас, за 10-процентно съкращаване на държавната администрация", се казва в декларацията, подписана от Граждански комитет-Варна. В нея се посочва, че сред варненското гражданство има брожение на само срещу ненужното разкриване на такъв щат, но и срещу предварително подготвяното назначение на лице от ДПС. "Няма да допуснем в областната управа на Варна да има двама души от квотата на ДПС - областен и зам.-областен управител, категорични са представителите на осем формации и организации, подписали декларацията.
в. "Атака" - стр. 2

Шествие на АТАКА заля София
Яна КРУМОВА

Над 12 000 националисти се събраха на мощно паметно шествие, посветено на 133 годишнината от убийството на Левски и изпълниха централните софийски улици вчера. Със скандирания "Атака!", "Оставка!" и "Долу турските слуги!" множеството потегли от пилоните на НДК и се отправи към Паметника Левски. Хората спонтанно запяха "Тих бял Дунав". Блок от сто младежи оформяше групата на факлоносците. В челото на шествието бяха лидерът на партия АТАКА Волен Сидеров, депутатите от парламентарната група на АТАКА и централното ръководство на партията. Над сто знамена с националния трикольор и с герба на партията допълваха светлините на факлите. Пред сградата на президентството множеството спря и скандира "Оставка!" и "Еничарите - вън!". Шествието на АТАКА мина под надслов: "Паметно шествие на партия АТАКА - 133 години от убийството на Васил Левски от турските поробители". На въпрос на в. "Атака" защо "убийството", а не "обесването", както обикновено се означава, водачът на националистите Волен Сидеров поясни, че според последните исторически данни, дори по законите на Османската империя, не е имало основание за смъртна присъда за Апостола. Думата "обесване" вече е станала клише, тя някак си измества вниманието от конкретните извършители и размива същината на това, което са направили турските мародери. Те просто са убили човека, който е давал надежда на българите, че могат сами да извоюват своята свобода, че не трябва да чакат наготово отвън някой да им подари свободата и че е нужна саможертва, за да заслужиш честта да си българин. Днес България е отново под робство и освобождаването й е толкова актуално, колкото и по времето на Левски, обобщи Сидеров. Шествието на АТАКА привлече вниманието и одобрението на стотици софиянци, които поздравяваха националистите и даваха знаци на съпричастност с тях.
Колоните на АТАКА преминаха по бул. "Витоша", по "Цар Освободител" и по бул. "Левски" до паметника на Апостола, където шествието завърши с ритуал.
Водачът на партия АТАКА Волен Сидеров държа слово, което поместваме. Националистите положиха клетва, че ще следват завета на най-светлия пример за български национализъм - Васил Иванов Кунчев.
в. "Атака" - стр. 3

Освиркаха Станишев на митинг във Варна
Илка КАТРЕВА

С мощно освиркване и скандирания "Предател", "Оставка" и "Ефенди" беше посрещнат премиерът Сергей Станишев пред паметника на Васил Левски в Морската градина на Варна. Десетки привърженици на "Атака", Съюза на патриотичните сили, партия "Нова зора", Съюза на транспортните работници, Обединения съюз на пенсионерите в България и още три организации се събраха на протест срещу назначаването на пети зам.-областен управител на морския град от квотата на ДПС.
Според слуховете за поста се спряга Ерджан Себайдин, шеф на местната структура на партията на Доган.
Недоволстващите развяваха плакати "Земята на Левски и Ботев отново е робска земя". Те връчиха на Станишев декларация против назначаването на етнически турчин в областната управа.
Има дни, когато не е време за политика и политиканстване, отговори премиерът. Той не пожела да каже дали правителството наистина възнамерява да назначи пети подгласник на Петър Кандиларов. "Зам.-областните засега малко ли са ви?", попита той журналистите.
Част от варненци, дошли да почетат навършването на 133 години от обесването на Апостола влязоха в словесен двубой с протестиращите, други ги приветстваха.
В края на тържеството представители на недоволстващите извадиха червени и жълти чалми и се опитаха да ги подпалят. След като фесовете на пламнаха, те ги хвърлиха на земята и започнаха да ги тъпчат с крака.
Преди няколко месеца Варна се вдигна на бунт срещу намерението на управляващите да отстъпят на ДПС правото да назначи областния управител.
в. "Монитор" - стр. 3

Освиркаха премиера във Варна
Десислава АПОСТОЛОВА

Представители на "Атака" и други организации освиркаха вчера премиера Сергей Станишев в Морската градина на Варна. Те го посрещнаха с викове "Оставка" и го нарекоха Българския турчин Сергей Станишев. В морския град премиерът присъства на честване по повод 133-тата годишнина от обесването на Васил Левски. Освен представители на "Атака" в протестите участваха и хора от Съюза на патриотичните сили. Те се появиха с лозунги: "Земята на Ботев и Левски отново е робска земя" и подпалиха аутодафе от жълти и червени фесове.
Повод на гнева на патриотичните организации във Варна стана информация, че представител на ДПС ще бъде назначен за пети зам.-областен управител на Варна. Според протестиращите такова назначение е в разрез с политиката на правителството за 10-процентно съкращаване на държавната администрация. Освен това областният управител Петър Кандиларов също е от квотата на Доган.
Всеки е в правото си да протестира, но има дни, когато не е време за политика и политиканстване, така Станишев коментира протестите. Денят на Левски е ден за размисъл, когато всеки трябва да погледне в себе си и не трябва да се използва ситуацията за търсене на евтини популистки ходове. Премиерът нито потвърди, нито отрече, че ще бъде назначен пети зам.-областен управител от ДПС.
Това са провокации срещу "Атака", така зам.-председателят на партията Павел Чернев коментира пред "Новинар" протестите във Варна. На челата им ли пишеше, че са от "Атака", попита риторично той.
в. "Новинар" - стр. 3

“Атака” се гаври с паметта на Левски
"Атака" поруга паметта на Левски в деня, когато цяла България честваше 133 г. от обесването му. Отряд националисти подпали жълти и червени фесове насред Алеята на възрожденците във Варна. "Оставка", крещяха хората на Волен Сидеров, когато пред Паметника на Апостола се появи премиерът Сергей Станишев.
Освиркванията им заглушиха речите в чест на Левски. "Защо не викат пред Министерския съвет, а поругават светинята", възмущаваха се варненци. "Всеки има право да изрази позицията си и да протестира, но има дни, които не са за политика и политиканстване", коментира Станишев. Полицията предотврати скандал с "Атака" по време на честванията във Враца. Активисти на Сидеров се нахвърлиха с ножове върху европейското знаме в центъра на града.
в. "Стандарт" - стр. 1

“Атака” вади нож срещу знамето на Европа
Иван ИВАНОВ
ВРАЦА. Хора на Волен Сидеров се нахвърлиха с ножове срещу европейското знаме на площад "Христо Ботев" във Враца. Агитката опита да разкъса флага малко преди да се включи в честванията за Левски. Само бързата намеса на полицията спаси знамето от поругаване. Наложи се униформените да държат под око членовете на "Атака" до края на церемонията пред Паметника на Апостола. С възгласи "Наш'те идат!" и с гръм на черешово топче стотина симпатизанти на Сидеров отбелязаха 133-годишнината от обесването на Левски в Разград.
Те преминаха със знамена и четнически униформи по улиците на града. "Ние сме националисти, такива, каквито искаше от нас да бъдем Левски", обяви местният лидер на "Атака" Георги Димитров. Сподвижниците му носеха лозунги "Да си върнем България", а едноименник на Апостола бе знаменосец на колоната. "Искат да си присвоят всичко свято от историята ни. Не е нужно да стряскаш хората с топовни гърмежи и националистически лозунги, за да изразиш почитта си", коментираха разградчани, дошли да поднесат цветя пред Паметника на Левски. Със странни позиви пък осъмна Велико Търново. Централната част на града бе облепена с надписи "Апостоле наш, ако можеш сега да станеш да ни видиш, ще се върнеш обратно в гроба". Листовките не са подписани.
в. "Стандарт" - стр. 5


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени