Интервю на Калина Влайкова, журналист във вестник "24 часа"16 април 2006

Въпрос: Г-н Чернев, кога казвате истината? Когато твърдите, че шофирате Ситроен-а - обект на атентат срещу Сидеров и вас, или когато спите в него и не си спомняте какво точно се е случило на магистрала "Тракия", а в колата освен Волен Сидеров са и двама непознати за вас хора? Или е вярна третата версия, която вчера приятелят ви Пело Стоев лансира - че двамата не сте били в Ситроен-а?
Павел Чернев: Сега и единствено сега казвам истината. Съжалявам, че трябва да я кажа първи аз. Работа на МВР беше да установи истината. Но бавните темпове, с които това става... или може би трудността да се обърне едно вече взето политическо решение, ме накараха да го направя аз. А и истината вече излиза наяве и нямам повече право да мълча.
Въпрос: Коя е вашата истина?
Павел Чернев: Обективната, за която никой не може да претендира- че аз не бях в този Ситроен онази вечер. Аз бях на 50 км по-назад в черно БМВ заедно с лицето Пело Стоев Стоев. Пътувахме към София. Пристигнахме след Волен Сидеров.
Въпрос: Тези неща разказа и самият Стоев пред "24 часа". Вие ли го принудихте?
Павел Чернев: Не. Той е много прям човек, трудно се поддава на внушения. Дни наред ме гледаше и мълчеше отстрани. Най-вероятно е взел решение, за което не мога да му държа сметка.
Въпрос: Вероятно сте прочели в "24 часа" неговата версия. Тя съвпада ли с вашата?
Павел Чернев: Това не е версия, а истината.
Въпрос: Да я чуем в детайли.
Павел Чернев: Някъде след 21,30 на 7 април тръгнахме от Стара Загора заедно с г-н Сидеров. Той се возеше в Ситроен- а с Любчо Бакърджиев. Аз и Стоев бяхме в БМВ-то. Тръгнахме в пакет.
Въпрос: Любомир ли шофираше Ситроен- а със Сидеров?
Павел Чернев: Да. А аз карах БМВ-то, а не Ситроен-а. Това може да се провери, ако някой си направи труда да прегледа записите от охранителните камери на бензиностанцията на ОМВ.
Въпрос: Вече са прегледани, но не пречи да сте сменили колите по пътя.
Павел Чернев: Не пречи. Затова да погледнат и записите от камерите на "Лукойл" от Пловдив към София. Там слязохме с г-н Стоев да починем и да си купим газирана вода. Действително бях уморен. И аз се уморявам. Това беше някъде по пътя и не бих се учудил, ако е съвпаднало по време с инцидента.
Въпрос: Към колко часа спряхте на "Лукойл"?
Павел Чернев: Сигурно около 23 ч. И тази бензиностанция е доста далеч от 60-и километър. За да стигнем за 10 минути до мястото на инцидента, би трябвало да сме карали с 350 км/ч. Но работа на дознанието е да установи тези неща. Освен това! Защо дактилоскопските следи не са сравнени?
Ще дам отпечатъци днес. Ще дам и проби за ДНК анализ, тъй като има следи от кръв по автомобила на семейство Докови. И те са оставени от лицето, което е разбило прозореца. Тоест от Любомир Бакърджиев. Те трябва да се изследват и ДНК анализът по категоричен начин ще отговори - аз или той. Но ще дам отпечатъците само по следния начин. В Националния институт по криминалистика и криминология има експерти. Отивам с дознателя, съставя се протокол и пред експерта полагам отпечатъците. Дознателят носи със себе си вече снетите от автомобила. Експертът взема моите и почва сравняване. На този метод съм съгласен.
Въпрос: Защо сте толкова сигурен, че Бакърджиев е побойникът?
Павел Чернев: Каза ми го Волен Сидеров. Каза ми го същата нощ в София. Вече бях пристигнал и получих обаждане от Димитър Стоянов. Веднага набрах Сидеров. И оттук почнаха несъответствията. Волен Сидеров има моите мобилни номера. Аз имам два и всички вие, журналистите, ги знаете. Тази нощ падна батерията на единия. Но Волен има и другия. Когато Димитър Стоянов ми се обади, го питах защо Волен не ми звъни. "Защото си изключил телефона", каза той. Ако Волен е искал да ми звъни, е можел непосредствено след инцидента. А Сидеров изчака час, час и нещо, за да ме викне в ресторант.
Какво е правил през този час и нещо? Защо кара Димитър да ми се обажда?
Въпрос:Къде бяхте, когато ви се обади?
Павел Чернев: Край жк "Дружба".
Въпрос: Какво ви каза Стоянов?
Павел Чернев: Димитър Стоянов ми каза, че с Волен се е случила беля, май че е атентат. Аз питах стреляли ли са, отговорът беше отрицателен. Било нападение с автомобил. "Ударили са го, бързо отивай в ресторант "Грозд", ние сме там." Веднага набрах Волен, питах какво става, а той: "Стана екшън, ти защо си си изключил телефона! Бързо идвай да ги мислим нещата."
Въпрос: Към колко часа беше това?
Павел Чернев: Около полунощ. Минаваше даже. Ако ми се направи разпечатка на разговорите, ще се види до секундата кога е било.
Въпрос: И отивате в "Грозд".
Павел Чернев: Отивам. Пред ресторанта виждам Любо с чадърче и окървавена превързана ръка. Обикаля нервно, а Ситроен- ът - ударен. Само ни направи знак с ръка и се отдалечи. От вратата ме посрещна Капка (Георгиева, приятелката на Волен Сидеров - бел. ред.) и каза: Като има нужда Волен от вас, вие къде сте? Нали уж карате зад него. Подминах това с мълчание и Волен ми разказа историята.
Въпрос: Какво ви разказа?
Павел Чернев: Че на магистралата са били ударени от "износен червен пикап" с двама души в него. Пикап със седалки, Форд. Ударил го съвсем злонамерено, с голяма скорост, за да ги избутат в пропастта отстрани. И че Любо успял да овладее колата. Каза ми, че Любчо е нанесъл побой на водача на пикапа и е надупчил гумите му. Волен каза, че е извадил личния си пистолет
Той има личен пистолет "Глок". Питах го дали е стрелял, не отговори нито с да, нито с не. Беше неубедително. Питах го за втория човек в колата и той каза "Ами странното е, че той залегна на задната седалка и не помръдна." Описа водача като "на средна възраст, с фланелка без ръкави, по-млад така, видя ми се строен, здрав, с тъпо изражение". Казах му, че тия от Ихтиманско са големи побойници...
Въпрос: Кои от Ихтиманско?
Павел Чернев: По тези села мъжете на средна възраст се напиват безпаметно и карат, затова често се случват инциденти. Реших, че е станало нещо такова. Тогава Волен каза, че 97 % сигурен, че е преднамерено. Защото, ако били просто шофьори хулигани, щели да почнат и те да се бият. Били много яки. Но каза те много се уплашиха като видяха, че не катастрофирахме, и опитаха да избягат. И стояха, докато Любо ги биеше".
Въпрос: Всичко, което разказвате, не обяснява защо на другия ден пред полицията давате фалшиви показания.
Павел Чернев: Питах ги какво правим. И Волен ми каза: "Аз вече се обадих на министъра на вътрешните работи и му казах, че срещу мен е имало атентат". Казвам "Добре, но ако е било инцидент?" И Волен: "Ако е инцидент, е преднамерено. И единственото, което ще развали новината, че срещу мен е имало атентат, е, че Любчо, както знаеш, е условно осъден. И реално това ще бъде новината - че шофьорът ми е криминален." Питах пак какво правим. И някой от двамата ми каза: "Ами кой от нас тук прилича най-много на Любчо?" Аз посочих себе си. "Еми добре, значи ще трябва ти да дадеш показания". Питах Волен не може ли първо да го обмислим. Той каза, че не може, защото ни чака утре Камен Пенков (зам.-министъра на вътрешните работи-бел. ред.) да дадем показания. "Аз вече казах на министъра, че ти си карал", ми каза Волен. Отговорих: "Както се прецени. Вярвам ти, щом така си решил".
Въпрос: Не е ли прекалено рицарско, за да е истина?
Павел Чернев: Уместен въпрос. В наши дни, както се оказа, рицарство вече няма. Само че, когато си подел една кауза, когато си работил месеци наред за нея, когато си вложил душа и сърце и си казал, че има един лидер, на когото вярваш... Не можеш изведнъж да се дръпнеш. Освен това тази вечер Волен ми се закле, че е 97 % сигурен, че това е атентат. А останалите до 100%, че може би са някакви хулигани.
Въпрос: Тоест вие сега казвате, че Волен Сидеров ви е излъгал.
Павел Чернев: Така излиза, да. Време е нещата да се назовават с истинските имена. Защо ме излъга? Излъга ли ме? С каква цел? Ако не е лъгал, щеше да се обади веднага. Да каже: "Павка, стана така и така. Настигайте ни, да видим какво да се прави." Не. Той не е бил притеснен. Той е мислил какво да прави. И ме посреща с взето решение. Аз, отивайки в "Грозд", вече съм нагласен. На уличен език на това му се вика нареждане.
Въпрос: След това великодушно решение какво ви накара да дадете вторите показания, които отново се разминават с това, което казвате сега?
Павел Чернев: Много просто. Видях истината за инцидента в
"24 часа" на следващия ден. И стана ясно, че нещата не са такива, каквито са ми били представени. И предстои да бъда опозорен публично. Защото в това, което е станало там, няма никаква чест. Вторите показания вече ги дадох в присъствието на адвокат Иво Найденов, с когото се съветвах. Като юристи преценихме, че е време да наведем МВР към идеята да не събира само доказателства, уличаващи мен. А да търси обективната истина. Сега казвам истината, която ще потвърдя пред МВР. И това ще бъдат моите окончателни показания.
Въпрос: Приятелят ви Пело Стоев каза пред "24 часа", че освен че е криминално проявен, Любомир Бакърджиев знае много скандални неща за хората от върховете на "Атака". Знаете ли какви са тези неща?
Павел Чернев: Вечерта в " Грозд" ми се каза, че Любо не трябва да излиза наяве, защото не се знае дали няма да проговори. Питах за какво. И тогава Капка ми каза: "Той е навътре в много неща". И млъкна. Това е, което знам. Какво знае и какво не знае Любо, не съм разпитвал. Нямам и желание да знам.
Въпрос: Вие познавате ли се с Бакърджиев?
Павел Чернев: Да. Отдавна. Реално аз го препоръчах на Волен като изключително добър шофьор. В един момент той остана без шофьор и ги сменяше през ден. Препоръчах да бъде ползван временно, именно защото е с криминално досие. Макар че не го познавах като толкова зъл и агресивен. Но той го задържа. И това решение не зависи от мен. Аз не мога да уволнявам шофьора на Волен. Дори Капка ми е натяквала за миналото му, но аз им отговарях, че те, а не аз, го държат на работа.
Въпрос: Питахте ли Волен Сидеров дали да дадете вторите си показания?
Павел Чернев: Не. Защо да го питам? Вече бях силно усъмнен в истинността на казаното от него. А истинската история видях в "24 часа". Такова нещо не може да се скалъпи. Извинявам се много.
Въпрос: Явор Доков и до днес (вчера - бел. ред.) твърди, че вие сте го бил, а не някой друг. Любомир Бакърджиев действително прилича на вас физически, но е с 10-ина години по-млад.
Павел Чернев: Било е тъмно. Валеше дъжд. И някакъв едър субект изскача и ти нанася удари в главата. Това момче е видяло грамаден силует и една голяма ръка го е праснала, от което му е светнало пред очите. Не е видял добре. Няколко часа по-късно на Явор му е представен един ред снимки, сред които и моя. А на Любо - най-вероятно не. Просто му е подадена моя снимка. Това не е пиронът на обвинението срещу мен.
Въпрос: Видяхте ли се с Волен Сидеров .след вторите показания?
Павел Чернев: Да. И оттук започнах да се разубеждавам в лоялността на Сидеров към мен. В сряда (когато Румен Петков докладва пред парламента-бел.ред.) Волен се държа съвсем кротко. Но вечерта Капка ме викна у тях. Бяха двамата. И тя започна да ме упреква в предателство, да ме ругае, че съм страхливец, пита ме защо съм предал четата и защо не съм казал на Волен. Истината е, че го уведомих, но не считах за нужно да му обяснявам повече какво предприемам в своя защита, защото дълбоко се съмнявах, че моята невинност е приоритет за него. Никъде през тази седмица той не каза " Чернев е невинен".
Въпрос: Кога отивате в полицията?
Павел Чернев: Утре (днес - бел. ред.)
Въпрос: Ще напуснете ли "Атака"?
Павел Чернев: Защо? Защо аз да напусна " Атака" ? Аз ли предадох някого? Аз ли пратих някого да поеме чужда отговорност? Едно е сигурно - на събранието на парламентарната група ще бъдем аз, Волен и 12 мъже. Един съдебен състав. И пред него аз ще поставя моите въпроси към Сидеров.
Въпрос: Например?
Павел Чернев: Защо бях предаден? Защо беше решено в мое отсъствие да бъда предаден? Защо бе злоупотребено с моята лоялност? Всички знаят, че аз бях най-верният човек зад Волен и никога не го предадох. Защо бе злоупотребено с качеството ми да се доверявам? Какво направи шофьорът по-ценен от зам.-председателя? Тези въпроси ще задам право в очите му и очаквам честен и мъжки отговор. Честен и мъжки разговор.
Въпрос: Не сте ли разговаряли до момента?
Павел Чернев: Не. Обаждат ми се колеги от ПГ. Едни ме ругаят... Функционери ме питат колко сребърника съм взел. Сребърници не взех, ще им отговоря. Изпих една бъчва с отрова.
Въпрос: Ако всичко, което казвате, е вярно, как ще мелите с Волен в една партия?
Павел Чернев: Животът ще покаже. Но аз нямам намерение да напускам постройка, която съм градил. Да зарязвам кауза, на която съм посветил живота си. Аз съм националист. Работих за мощна и модерна партия, която да работи за националния интерес. "Атака" е и моя рожба. Няма да си тръгна доброволно.
Въпрос: Може ли тази партия да постигне целите ви?
Павел Чернев: Може. С честност.
Въпрос: Току що казахте, че сте се сблъскал с предателство.
Павел Чернев: Това трябва да се реши веднъж завинаги. Аз считам, че най-голямото оръжие на "Атака" беше истината. Ако искаме да я съхраним, трябва да излезем, да посипем глави с прах... Не само аз. И Волен. Да каже - да уплаших се, излъгах. Това ще го направи голям политик. Но това е негово решение.
Въпрос: Очаквате ли да бъдете изключен?
Павел Чернев:Нищо чудно. Усещам, че предстои кърваво заседание. Но искам да чуя с какъв мотив ще стане. Твърде рано е да се говори, много неща още не са изяснени и от МВР. Вместо да говорят по медии и в парламента, те трябваше като работни мравчици да събират доказателства. И нашите политически опоненти избързаха. Това обвинение срещу мен не може да бъде доказано, дори да ми свалят имунитета или да си го дам доброволно. Тогава дали всички, които се упражняваха върху мен, ще съберат кураж да кажат поне едно сбъркахме".Copyright 1998-2018  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Какво пишат старите вестници"