“Атака” отново в акция

05 март 2006 | 03:34

Привърженици на "Атака" и още няколко неправителствени организации протестираха във Варна срещу евентуалното назначение на пети заместник-областен управител на града от квотата на ДПС. Областната конференция на ДПС обаче започна два часа по-късно, което обърка протестиращите.
По повод протеста заместник-председателят на ДПС Юнал Лютфи прогнозира, че след седмица никой не би отишъл на протестните митинги на партията, защото “Атака” не предлага политическа и икономическа алтернатива.
В същото време заместник-председателят на БСП Ивелин Николов каза, че зад Волен Сидеров и “Атака” стоят мощни фирми от сивата икономика, които вероятно са финансирали и вчерашния митинг в София. В Силистра Николов призова държавните институции да си свършат работата и да разкрият поръчителите на подобни прояви.Агенция “Фокус” припомня:

На 23 август 2005 година варненци се готвят за обсада на областната управа. Недоволни жители на морския град не желаят местният областен управител да е от ДПС. Според последните договорки в управляващата тройна коалиция постът в морската столица трябва да се заеме от човек посочен от ДПС.
Лидерът на партия “Атака” Волен Сидеров обявява, че ще организира протестен митинг срещу назначаването на областен управител от квотата на ДПС.
Нежеланието морският град да се управлява от човек на ДПС се споделя и от местните ръководства на БСП и НДСВ. Двете партии са готови да приемат кандидатурата на Петър Кандиларов, който до момента е заместник областен управител на Варна.
На 30 август 2005 година става ясно, че Петър Кандиларов ще бъде назначен за областен управител във Варна. От ДПС съобщават, че до неговата номинация се е стигнало след продължителни дебати и обсъждания в парламентарната група на движението.
Същия ден ПГ на “Атака” излиза с декларация, в която протестира срещу назначаването на областни управители от ДПС във Варна, Ямбол, Добрич, Смолян, Ловеч и София – област. Парламентарната група на “Атака” смята, че с тези назначения се подменя народният вот и 6 области в страната попадат в ръцете на най-корумпираната, антиконституционна политическа формация. Управляваните досега от ДПС кметства са олицетворение на лошо управление, корупция и ограбване на бюджетите, се казва в документа.
На 31 август 2005 година представители на така наречения Варненски революционен комитет протестират срещу назначаването като лягат на жп релси и дори символично разливат кръв.
Четирима души, представители варненските патриотични организации обявяват, че ще се запалят пред сградата на варненската областна управа, ако Петър Кандиларов бъде назначен от квотата на ДПС.
Революционерите от “Атака”, Дружеството за приятелство с ОНД и Русия, и Комитета за защита на националните интереси заявяват, че на са против личността на губернатора Петър Кандиларов, а против влиянието на ДПС. От ВМРО се разграничават от акциите на комитета.
На 2 септември 2005 г. варненският революционен комитет приключва с протестите, защото новоизбраният областен управител на Варна Петър Кандиларов не е от квотата на ДПС, а е избран консенсусно.
Поздравявам всички варненци с победата, обявява на пресконференция Асен Ташев от комитета. Той обяснява, че преди това е разговарял с министъра на държавната администрация Николай Василев, който лично го е уверил, че Кандиларов е назначен по консенсус, а не от квотата на ДПС.
На 19 февруари тази година представители на “Атака” посрещат премиера Сергей Станишев с викове "Оставка" в Алеята на възрожденците в Морската градина на Варна. На паметното тържество по повод 133 години от обесването на Васил Левски присъстват още и министрите на регионалното развитие Асен Гагаузов и на транспорта Петър Мутафчиев, кметът на Варна Кирил Йорданов и областният управител Петър Кандиларов.
По-рано същия ден граждански комитет, в който влизат “Атака”, Съюз на патриотичните сили-Варна, партия “Нова зора”, Съюз на транспортните работници, Обединен съюз на пенсионерите в България и още три организации, връчва на премиера декларация, с която се обявява против назначаването на пети зам.-областен управител на Варненска област от ДПС.
В декларацията се казва, че подобно назначаване е в разрез с политиката на правителството за 10-процентно съкращаване на държавната администрация. Подобни решения трябва да се взимат при отчитане на обществените настроения, се казва в декларацията. В нея се посочва, че сред варненското гражданство има брожение не само срещу ненужното разкриване на такъв щат, но и срещу предварително подготвеното назначение на лице от ДПС. От гражданския комитет заявяват, че няма да допуснат в областната управа на град Варна да има двама души от квотата на ДПС – областен управител и заместник-областен управител.


Агенция "Фокус"
Протестиращите срещу ДПС във Варна не успяха да се срещнат с участниците в областната конференция
Протестиращите срещу ДПС и назначаването на пети зам.-областен управител от квотата на движението във Варна не успяха да изразят гнева си пред участниците в областната конференция, както възнамеряваха. Началният час на конференцията в зала 1 на Фестивалния и конгресен център бе изместен от 12 в 14 часа и вероятно това обърка организацията на протестния митинг. След като около час скандираха лозунги пред сградата на областната управа, протестиращите начело с хора на "Атака" и Съюза на патриотичните сили се отправиха към ФКЦ. Там обаче все още нямаше никой от ДПС. Импровизираният митинг пред фестивалния комплекс вече бе позагубил от ентусиазма ми, а от стотина участниците в него бяха намалели до около 60. Те изпяха няколко патриотични песни и малко след това се разотидоха.
Юлия ГЕОРГИЕВА


Агенция Фокус
Митингът на "Атака" е опасна политика срещу етническия мир в България, заяви Лютви Местан

"Определено смятам, че се прави опит да се отрече демократичната базова система. Това е опасна политика срещу етническия мир, политика, която цели да нагнети напрежение". Така коментира митинга на "Атака" на националния празник на България зам.-председателят на ДПС Лютви Местан. "Ако България днес е член на НАТО, а след месеци и на ЕС, това се дължи на факта, че съумяхме да запазим етническия мир в страната. Отричането на модела, поставянето на карта на етническия мир е политика, насочена не само към ДПС, а и срещу националния интерес на България. А той е пряко свързан с членството на България в НАТО и ЕС, защото така тя става част от глобалната система за сигурност и член на една общност, свързана не само с толерантност, но и с благоденствие. Всеки, който е срещу членството в ЕС, не заслужава да бъде наречен патриот, защото това е срещу България", каза още Лютви Местан.
Зам.-председателят на ДПС бе в Смолян на отчетно-изборна конференция на ДПС-Смолян, която избра нов областен председател – бившият кмет на Рудозем, който тогава бе избран от листата на СДС, Ахмед Хутев.
Информацията е на радио "Фокус" – Смолян.
Евелина ТОШЕВА


БТВ – Новините – 19.30
Привърженици на "Атака" и още няколко неправителствени организации протестираха във Варна

Привърженици на "Атака" и още няколко неправителствени организации протестираха във Варна срещу евентуалното назначение на пети заместник-областен управител на града, от квотата на ДПС. От сградата на областната администрация, митингът се пренесе пред фестивалния комплекс, където малко по-късно започна областна конференция на ДПС.
“Атака” няма сили да предизвика предсрочни избори. Това коментира в Добрич, заместник-председателят на ДПС - Юнал Лютфи. Според Лютфи искането на "Атака" за предсрочни избори е несериозно и несъстоятелно. Той допълни, че "до няколко седмици балонът ще се спука и всичко ще се забрави." Тройната коалиция е стабилна и правителството има сериозни задачи във връзка с присъединяването на България към Европейския съюз през 2007-ма година, заяви заместник-председателят на ДПС.


Нова ТВ – “Календар” – 19.15
Повече от 200 привърженици на “Атака” се включиха в митинга пред варненската Областна администрация

Повече от 200 привърженици на “Атака” се включиха в митинга пред варненската Областна администрация. Те се обявиха против създаването на силно лоби във властта на ДПС, чрез избора на пети вицегубернатор на Варна от квотата на Ахмед Доган. С лозунги “Оставка на правителството!”, “Долу ДПС!”, “Не даваме Варна на мафията на Доган!” и “Земята на Левски и Ботев отново е робска земя!” привържениците на “Атака”, Сдружението на транспортните работници, Съюзът на патриотичните сили протестираха пред областната управа в морския град. Те се обявиха против назначаването на пети вицегубернатор на града от квотата на ДПС. “Това е безпрецедентно. Варна няма никаква нужда от пети областен управител. Освен това този щат е специално направен за ДПС”. Според варненската “Атака” България имала нужда от ново правителство на националната справедливост. След митинга, с развети трибагреници, протестиращите се отправиха на шествие по варненските улици.


Нова ТВ – “Календар” – 19.15
“Атака” няма нито сили, нито ресурс, за да предизвика предсрочни парламентарни избори

“Атака” няма нито сили, нито ресурс, за да предизвика предсрочни парламентарни избори. Така зам.-председателят на НС Юнал Лютфи коментира в Добрич обявения вчера от Волен Сидеров курс към предсрочни избори. Лютфи определи като крайно несериозно и несъстоятелно всичко, което се казва от “Атака”.
Юнал Лютфи: Това, което демонстрира е един “балон”. “Атака” е един “балон” и вие ще видите до няколко седмици, както ви казах преди малко, ще се спука и ще видите, че...Това имам предвид, всичко ще се забрави. Какво имам предвид – хората ще извикат, ще слушат приказки, Волен Сидеров няма да им реше проблемите и “Атака”, и те ще се разотидат.


БНТ - По света и у нас – 20.00
Зад Волен Сидеров и “Атака” стоят мощни фирми от сивата икономика

Зад Волен Сидеров и “Атака” стоят мощни фирми от сивата икономика, които смятат, че сега е моментът да се блокира приемането ни в ЕС. Това заяви в Силистра заместник-председателят на БСП Ивелин Николов. Той подчерта, че призивите на “Атака” за национализация на приватизираните предприятия са груб популизъм, който може върне страната ни в XIX век.
Държавните институции трябва да си свършат работата и да разберат кой стои зад “Атака” и откъде идват парите за прояви, като вчерашния митинг, заяви Ивелин Николов. Той е убеден, че Волен Сидеров и неговата партия нямат нито финансов, нито професионален ресурс сами да организират това, което правят.
Ивелин Николов: Идеите, които проповядват, доколкото има идеи, намеренията, които проповядват, едно към едно копират националсоциализма, а това е тъжното.
Очевидно за такъв опасен популизъм в България има среда, посочи Николов и допълни: "Българските граждани не очакват от Сидеров да им се повишат доходите, те не очакват от Сидеров да почнат да живеят по-добре. Те очакват от него възмездие и наказание. Всичко, което прави той, е нещо антинещо.”
Депутатът от КБ Добромир Гущеров предупреди, че заиграването с националистическата карта е опасно, а призивите за национализация от страна на “Атака” целят да озлобят хората към предприемачите и частниците. Пускането на духа от бутилката може да доведе до неуправляеми процеси, от които богатите ще излязат още по-богати, а бедните още по-бедни, каза още Гущеров. Днес той откри първата партийна школа за обучение на кадри на БСП в Силистра.
"Атака" няма сили и не може да предизвика предсрочни парламентарни избори, заяви в Добрич заместник-председателят на ДПС Юнал Лютфи. Той определи "Атака" като балон, който в най-скоро време ще се спука.
Юнал Лютфи: За мене повярвайте ми е много несериозно нещо. Абсолютно всичко което става и се казва от "Атака" е толкова несъстоятелно , толкова не сериозно ,че вие ще се убедите тука в близките седмици – две. Предсрочни избори "Атака" няма сили и не може да предизвика. България с тази тройна коалиция и с това правителство, и това мнозинство в парламента, повярвайте ми, има сериозни задачи да изпълнява във връзка с приемането ни в ЕС на 1 януари 2007 година.


БНР - Централен осведомителен бюлетин - 19:00
Ивелин Николов: Зад Волен Сидеров и “Атака” стоят мощни фирми от сивата икономика

Зам.-председателят на БСП Ивелин Николов каза, че зад Волен Сидеров и “Атака” стоят мощни фирми от сивата икономика, които вероятно са финансирали и вчерашния митинг в София. В Силистра Николов призова държавните институции да си свършат работата и да разкрият поръчителите на подобни прояви.
Ивелин Николов: Работа наистина на държавата, на държавните институции е да разберат кои стои все пак зад всичките тези действия. Аз съм убеден, че “Атака”, нейният лидер, нейната парламентарна група, нямат ресурс сами да организират това, което правят. Кой има интерес и сметка това да се случва? Аз имам за себе си версия кой би могъл да стои. Това са фирми от сивата икономика, които смятат, че сега е моментът да се блокира приемането в Европейския съюз, защото при едно членство в ЕС има друг ред и тогава тези представители на сивата икономика няма да могат по този начин да грабят българина. Те си купиха няколко общини на местни избори. Имаме частни общини – като Свиленград, Велинград, Своге и сега остава да си купят държавата.


БНР - Централен осведомителен бюлетин - 19:00
Юнал Лютфи прогнозира, че след седмица никой не би отишъл на протестните митинги на “Атака”

Зам.-председателят на Народното събрание и зам.-председател на ДПС Юнал Лютфи прогнозира във Варна, че след седмица никой не би отишъл на протестните митинги на “Атака”, защото те не предлагат политическа и икономическа алтернатива, а само искат оставката на правителството. На следващите парламентарни избори “Атака” няма да премине 4 %-ната бариера, защото след влизането на България в ЕС, социално-икономическите реалности у нас коренно ще се променят и животът ще се подобри, каза още Лютфи. Той присъства на Шестата областна конференция на ДПС във Варна и потвърди намерението на ДПС да има пети зам.-областен управител на Варненска област.
За поста е номиниран областният председател на ДПС в морския град Ерджан Сейбатин.
Около 60 души участваха в митинг във Варна срещу назначаването на пети зам.-областен управител от квотата на ДПС. Протестът беше организиран от осем организации, сред които “Атака”, Съюзът на патриотичните сили и Съюзът на пенсионерите в България. Организаторите обявиха, че ще изпратят декларация до президента и Народното събрание. В нея се казва, че ДПС действа като политически чадър за сивата икономика и организираната престъпност.


Дарик радио – Вечерна основна емисия – 18:00
“Атака” няма сили и не може да предизвика предсрочни избори, заяви в Добрич зам.-председателят на ДПС Юнал Лютфи

“Атака” няма сили и не може да предизвика предсрочни избори, заяви в Добрич зам.-председателят на ДПС Юнал Лютфи. Според него, управляващата коалиция има ясна цел, ресурси и воля, за да я постигне и няма от какво да се страхува. Юнал Лютфи определи “Атака “ като “балон”, който до няколко седмици ще се спука. “Хората ще слушат приказки, Волен Сидеров няма да им реши проблемите и те ще се разотидат”, заяви Юнал Лютфи.


Дарик радио – Вечерна основна емисия – 18:00
Телевизионен оператор пострада при протести на “Атака” във Варна, където се е провеждала областна конференция на ДПС
Телевизионен оператор пострада при протести на “Атака” във Варна, където се е провеждала областна конференция на ДПС. Симпатизанти на “Атака” и членове на няколко граждански сдружения блокираха входа на сградата, където се провежда конференцията. Представители на местните структури на ДПС пристигнаха с автобуси във Варна, но се наложи да влизат във фестивалния център през полицейския кордон, тъй като привърженици на “Атака” и други патриотични граждански сдружения обсадиха входа на сградата. При блокадата на входа заплаха и лек удар получи оператор на телевизия “Канал 0”, кореспондент на БТВ. Не се стигна обаче до полицейска намеса. Близо 100 души от гражданския комитет започнаха протестите срещу назначаването на пети заместник-областен управител от ДПС още в ранните часове пред сградата на Областна администрация. От партията на Волен Сидеров поискаха оставката на правителството, а гражданският комитет поиска Върховния съд да забрани партията ДПС като антиконституционна. Протестиращите приеха декларация, в която настояват главният прокурор да се самосезира и да започне следствени действия срещу Ахмед Доган за държавна измяна и създаване на заплаха за националната сигурност.


„Атака" национализира, но и що връща вложени пари
Диляна ЦЕНОВА
„Атака" обеща да върне на собствениците вложените пари в приватизираните предприятия, след като ги национализира. Депутатът Павел Шопов обясни, че средствата щяла да даде държавата. Иначе детайлите на национализацията са описани в специалния законопроект.
Шопов, Волени Сидеров и Димитър Стоянов са негови автори, а идеята им била да
предизвикат широк дебат. В проектозакона на „Атака" се казва: „Национализират се и стават публична държавна собственост всички предприятия, обособени обекти от тях и други имоти, които са били приватизирани след 11 май 1992 г." „Атака" не е против частната собственост, не искаме като комунистите. Приватизацията, която извършиха, беше криминална", заяви депутатът. Хората на Волен ще национализират и всички имоти, които не са върнати по реституцията. Тази клауза е за царските къщи и земи. Шопов все още не знае какво точно ще се прави с тези имоти. Според депутата от „Атака" „преди да се тръгне към нова приватизация, обществото трябва да реши каква част от държавната собственост да стане частна", което навремето не било направено.
Шопов обяви също, че във вторник групата отива при новия главен прокурор с искания. Те пратили писмо на Борис Велчев на 22 февруари, след като разговаряли с предшественика му Никола Филчев. Едно от исканията щяло да е за ролята на прокурорите в приватизационните сделки и следприватизапионния контрол.
„През 1997 г. Костов извади прокурорите от кръга на лицата, които могат да оспорват сделки", поясни Шопов. За да стане възможно, трябва да бъдат направени промени в приватизационните закони. Друго искане на „Атака" пред Велчев щяло да е за снемане на имунитетите на следствени депутати. Имената им бяха разгласени от прокуратурата през февруари. Седемте са Атанас Атанасов, Иван Даков, Стоян Иванов, Фидел Беев, Юксел Хатиб, Владимир Кузов и Венцислав Върбанов, чийто имунитет вече бе поискан. В списъка бе и Со-фиянски, но парламентът вече сне неговата защита.
***
Елеонора Николова, СДС: Това противоречи на конституцията. Освен това са приватизирани вече 70 процента от държавната собственост. Четох, че собственикът на СКАТ например си брани бизнеса.
***
Красимир Каракачанов, ВМРО: Национализация реално не може да се случи. Това означава страхотни международни скандали, защото много от сделките са с чужди компании. Има обаче една камара фрапиращи сделки -БТК, „Балкан", Булбанк, които задължително трябва да се разследват и виновните да бъдат съдени.
***
Олимпи Кътев, НДСВ: Значи след управлението на царя идва пак 9 септември? Национализация, лагери, 40-50 години социализъм и комунизъм. Едва ли ще се намери сериозен човек, който да обърне внимание на такова искане.
***
Добромир Гущеров, БСП: Липсата на ясни послания отляво и отдясно предизвиква появата на най-различни политически плевели.
***
Лютви Местан, ДПС: Политиката на „Атака" е опасна и е на-сочена срещу етническия мир. Който е срещу ЕС, не е патриот.
в. "24 часа" - стр. 2


Гневна група анатемосва Доган заради зам. областен управител
Дияна ЖЕЛЕВА
„Анатема за Доган и ДПС." С такива викове вчера 60-ина националисти от Варна протестираха срещу назначаването на пети зам. областен управител от ДПС.
„Ако премиерът си позволи това, по улиците на Варна ще излязат повече от 10 000 души, за да се противопоставят на антибългарската политика на това правителство", се закани варненският лидер наСъюза на патриотичните сили Кънчо Бонев.
„Ахмед Доган и продажната шайка еничари край него се държат като господари на България, но ние няма да търпим повече това положение", изкрещя активист на „Атака" пред групата. Гневните националисти ще настояват Конституционният съд да забрани ДПС като партия. Пред държавната администрация във Варна активистите на 5-те формации, които преди дни поискаха незабавно разследване срещу ДПС за политика, с която застрашава националната сигурност, изправиха картонени чучела на Доган като агент Сава, на Йордан Цонев и на общинския лидер Янко Станев. С тях те се отправиха да посрещнат активистите на ДПС, които часове след митинга започнаха своята VI областна конференция. Грип попречил на Доган да се включи в избора на ново областно ръководство на партията във Варна. Това обяви зам.-шефът на парламента Юнал Лютфи пред 368 делегати. Той даде авансово благословията си за преизбирането на досегашния областен председател на движението във Варненско Ерджан Себайтин, чието име се спряга за петото място на зам. областен.
Коалиционното правителство няма да се поколебае от каквито и да е форми на протест, за да комплектува екипа в областната администрация на Варна, обяви Лютфи.
Заместникът на Доган в ДПС Касим Дал също бе категоричен, че ДПС трябва да има зам. областен управител във Варна. Лютфи обяви подписката на мюсюлманите, които атакуваха етническия модел, наложен от движението, за гигантска манипулация
Група емисари ходили из Родопите и събирали подписи сред правоверните, като са им обяснявали, че това е акция срещу публикуването на карикатурите на пророка Мохамед. По-късно сменили първата страница на подписката, за да провокират скандал.
***
Текст под снимка
Митинг на Атака пред областната управа във Варна
в. "24 часа" - стр. 2


ДПС иска да властва само
Илка КАТРЕВА, Ива ДИМИТРОВА, Анета КИСЬОВА
Мераците на ДПС един ден цялата власт да е негова се потвърдиха за пореден път вчера. На шестата областна конференция на движението във Варна зам.-председателят Касим Дал заяви, че "един ден ДПС ще управлява самостоятелно".
"Ние сме българска партия и е естествено да се стремим към властта", обясни пред репортер на "Монитор" депутатът.
"Изборът на ляв президент предполага бъдещото позициониране в полза на леви политически сили, а изборът на десен президент - позициониране в полза на десни такива", обяви в доклада си пред делегатите на конференцията областният председател Ерджан Себайдин.
"Атака" и националистическите организации, макар и без да бъдат назовани, фигурираха в доклада му като "дестабилизиращи фактори в българското политическо пространство".
ДПС ще поиска пети заместник-управител в областната администрация на Варна, стана ясно от думите на Касим Дал. Искането на партията това да бъде етническият турчин Ерджан Себайдин предизвика масови протести на националисти в града. Ръководството на ДПС спусна и други цели пред делегатите - два депутатски мандата и по-голяма група в местния парламент. За лидер на областния съвет бе издигната само една кандидатура - тази на досегашния председател. На конференцията присъстваха деветима депутати от ДПС, както и депутати от НДСВ и БСП.
"Ако България днес е член на НАТО и предстои да стане член на ЕС това се дължи на факта, че успяхме да съхраним етническия мир", заяви пък Лютви Местан на сбора на партията в Смолян. Бивш син кмет стана новият лидер на ДПС там. Ахмед Хутев е еколог по образование и надви областния управител на Смолян д-р Петър Фиданов.
Заместникът на Доган Юнал Лютфи заяви пред конференцията на ДПС в Добрич, че движението било в апогей. "Няма друга политическа сила, която през последните 15 години да е в непрекъснат възход", каза той.
Отсъствието на Доган и от форумите на ДПС беше оправдано от Лютфи с "временно неразположение". "Има някакъв вирус, грип май, обясни Лютфи и допълни, че липсата на Доган няма връзка със заплахите за живота му.
Текст под снимка
Симпатизанти на "Атака" протестираха вчера във Варна срещу назначаването на пети зам.-областен управител на ДПС.
Текст под снимка
Около стотина фенове на "Атака" развяха вчера във Варна чучела на Ахмед Доган, Йордан Цонев и местния шеф от ДПС Янко Станев.
в. "Монитор" - стр. 1, 5


“Атака” развя чучела на Доган и Й. Цонев
Чучела на Ахмед Доган, Йордан Цонев и Янко Станев, който е шеф в ДПС-Варна, развяха на контрамитинг до залата, където се провеждаше конференцията на партията местни активисти на "Атака". Под снимките на тримата протестиращите бяха изписали "агент Сава", "Данчо Ментата" и "Янко ага". Около стотина националисти, пенсионери, членове на Съюза на патриотичните сили и транспортните работници, охранявани от полиция, посрещаха с освирквания 405-те делегати на форума. Поводът за митинга бе слухът за назначаването на шефа на ДПС в града Ерджан Себайден за пети зам.-областен управител.
"Долу ДПС!", "Атака", "Волен Сидеров" и "България", скандираха присъстващите на фона на революционни български песни. Един след друг пред сградата на ул. "Преслав" вземаха думата ораторите на осемте партии и организации, инициатори за протеста. Те обявиха, че ще сезират за пореден път президента и Народното събрание срещу евентуалното назначаване на пети заместник в областта.
България има нужда от ново правителство на националната справедливост. Народът не е безразличен, а големият брой на събралите се завчера в София показвал силата на народа, каза пред присъстващите общинската лидерка на "Атака" Цвета Георгиева. От "Атака" повториха искането за оставка на правителството, а Съюзът на транспортните работници ще иска от Върховния съд да забрани ДПС и да обяви движението на Доган извън закона. Протестиращите приеха и декларация, в която настояват главният прокурор да се самосезира и да започне следствени действия срещу лидера на ДПС Ахмед Доган за държавна измяна и за създаване на заплаха за българския народ.
в. "Монитор" - стр. 5


Сивата икономика стои зад “Атака”
Мощни фирми от сивия сектор стоят зад Волен Сидеров и "Атака". Това обяви зам.-шефът на БСП Ивелин Николов.
Според него целта е да се блокира приемането ни в ЕС.
Николов призова институциите да разкрият поръчителите на подобни прояви.
в. "Стандарт" – стр. 1


Сивата икономика стои зад “Атака”
Кръстина МАРИНОВА
Партията на Сидеров ще се спука като балон, заяви Юнал Лютфи
СИЛИСТРА/ДОБРИЧ. Мощни фирми от сивата икономика стоят зад Волен Сидеров и "Атака". Това обяви зам.-шефът на БСП Ивелин Николов в Силистра. Според него има вероятност тези фирми да са финансирали и митинга в София за 3 март. Николов призова институциите да си свършат работата и да разкрият поръчителите на подобни прояви. Работа на държавата е да разбере кой стои зад тези действия, каза зам.-шефът на БСП. Убеден съм, че "Атака" и нейният лидер не могат сами да организират това, което правят, допълни Николов. Според него са замесени фирми от сивата икономика, които смятат, че сега е моментът да се блокира приемането в ЕС. Защото при членство в Европа има друг ред и тогава тези представители на сивата икономика няма да могат да грабят българина, уточни Николов. Те си купиха няколко общини на местните избори, сега остава да си купят държавата, каза още той.
"Атака" е балон, който до няколко седмици ще се спука, заяви зам.-шефът на ДПС Юнал Лютфи. Той беше гост на Шестата областна конференция на ДПС в Добрич. Партията на Сидеров няма сили и не може да предизвика предсрочни избори, отсече Лютфи. Зам.-шефът на ДПС съобщи, че лидерът Ахмед Доган не присъства на конференцията, защото не се чувства добре и може би има грип. Засега на хоризонта Георги Първанов стои добре, каза Лютфи в отговор на въпрос кого ще подкрепи ДПС на президентските избори. ДПС като всяка партия се стреми към властта, заяви пък Касим Дал. Защо един ден да не управлява, допълни той.
в. "Стандарт" – стр. 2


БСП: Държавата да види кой стои зад "Атака"
Държавните институции да се заинтересуват кой стои зад „Атака". Това призова зам.-шефът на БСП Ивелин Николов вчера в Силистра. Според него националистическата партия няма финансовия и организационния ресурс сама да организира хилядния митинг за Трети март. „Аз знам със сигурност, че това са фирми от сивата икономика, които са дали пари на Сидеров за шествието. Тези фирми нямат интерес от приемането на България в ЕС", допълни Николов. „Вече можем да говорим за националсоциализъм в лицето на „Атака", допълни членът на Изпълнителното бюро Добромир Гущеров.
Червените бяха в Силистра за откриването на Школа за обучение на кадри на БСП. „До година-две ще има такива школи и в други градове", обясни Николов. Курсистите ще слушат лекции на видни политолози и университетски преподаватели. Целта била модернизация на партийните структури и създаването на ново поколение политици, обясниха социалистите.
в. "Труд" – стр. 2


Полиция пази сбирка на ДПС във Варна
Симпатизанти на „Атака" и членове на граждански патриотични обединения блокираха входа на фестивалния и конгресен център във Варна преди началото на Шестата областна конференция на ДПС вчера. Около 300 делегати от партията на Ахмед Доган се наложи да влязат в сградата под плътен полицейски кордон.
Над 60 души от Гражданския комитет протестираха срещу назначаването на пети заместник областен управител от ДПС още в ранните часове пред сградата на Областната администрация. Хората на Волен Сидеров поискаха оставка на правителството.
ДПС трябваше да си избере нов областен във Варна. В работата на конференцията участваха зам.-шефът на партията Касим Дал, зам.-председателят на парламента Юнал Лютфи и депутатът Йордан Цонев. „Решения за назначаването на областни управители се взимат от кабинета", коментира Касим Дал по повод протестите. „ДПС е българска национална партия и като всяка такава се стреми към властта", каза още той. Свлачище затрупа път Свлачище тръгна над пловдивското село Извор и затвори пътя към съседното село Цар Калоян. Земните маси са се активизирали в резултат на излелите се дъждове през последните няколко дни и топенето на снеговете.
Свличането на земните маси било забелязвано още в понеделник от един от пазачите на вилните зони, който видял, че са съборени и изкоренени три орехови дървета. „Със средства от Комисията по бедствия и аварии се надяваме да оправим пътя, който в момента е в ужасно състояние", коментира кметът на с. Извор Тодор Павлов.
в. "Труд" – стр. 5


Петър Берон, заместник - председател на 40-ото народно събрание и депутат от „Атака": Национализация няма как да стане
Милена ДИМИТРОВА
- Къде бяхте на 3 март, г-н Берон?
- Бях на връх Шипка, присъствах и на официалното вдигане на знамето в Стара Загора.
- Изпуснал сте, значи, митинга на „Атака"?
- Не, не съм. Слизайки от върха, в нашия клуб в Стара Загора изгледах целия митинг по телевизията.
- Говори ли целият народ чрез устата на Волен Сидеров?
- Целият народ никога не говори чрез устата на един човек. Това е абсурд. Особено за българския народ, дето оттрима души двама са на друго мнение.
- Какво анализирахте, като гледахте митинга?
- Първо видях старото СДС от 1990 г. Просто се пренесох в онова време.
- Не се ли връщаме в историята с 16 години?
- Важното е, че хората наистина не харесват сегашното управление и имат желание нещо да се промени. Това желание избива в различни форми.
- Предлага ли „Атака" алтернатива на управлението, нещо по-добро?
- Това е същественият въпрос. От митинга се чуха разни закани - ще правим национализация, ще правим конфискация, да им вземем ограбеното, да ги затворим... Като приказка звучи хубаво. Но като изпълнение е изключително трудно. Първо, ще трябва да се приеме законопроектът за национализацията.
- Кой ще го гласува?
- Абсурд е да мине през това Народно събрание! А не виждам как ще мине и през който и да било парламент. За да има шанс да го прокара, трябва „Атака" да има над 121 депутати. После ще й трябва огромен апарат, с който да извърши това. Да си спомним национализацията през 1947 г. За една нощ, но след дълга тайна подготовка партийният актив блокира цялата страна. Взе им всичко на фабрикантите, изсели ги, затри ги. И държавата взе да управлява 6000 национализирани предприятия.
- Сидеров иска да се национализира всичко, приватизирано след 11 май 1992 г.
- Юридически май не може да стане. Защото се смесват едни приватизационни сделки, които са законни и нормални, с други, които са си откровен грабеж. Те може да са законни, но са си грабежи. Да речем БТК или „Балкан", които са пладнешки обир на България. Обаче има и много други и не може да се смесват всички в един кюп.
- Какво е общото между национализма и национализацията?
- Ако се гледа произхода на думите, и едното, и другото се правят в полза на нацията. Обаче практически тук става въпрос за национализация с оглед на повторна приватизация. Не да се остави държавата да управлява тези имоти, а да се приватизират те отново. И какво ще стане, след като се конфискуват имотите? Трябва една по една да се преразгледат сделките и това ще е гигантски процес.
- А кой ще е този „господ", който с чисти ръце и чисто сърце ще отсъжда кои сделки са били праведни и кои не?
- Не знам, не знам. Много документи са изчезнали. Ще има адвокати, всякакви шмекери. А голяма част от имуществото е изнесено. Димитър Калчев, докато беше министър на държавната администрация, каза, че има 3000 опорочени приватизационни сделки. Според мен са много повече. Но и той се чудеше какво да правим. Сега даже да развалим договорите, ще вземем само едни празни черупки от заводите. Машините отдавна са изнесени. Парите - и те.
- Способна ли е „Атака" да осигури некорумпирана власт в държавата?
- Задавате ми практически въпроси, които са трудно изпълними... Хубаво, .Атака" ще спечели изборите, ще вземе 121 места. Ще й се възложи да управлява страната - сама или в коалиция. Но трябва да управлява по-добре от предишните правителства. Иначе за какво ще ги ручаме жабетата? За да управлява по-добре, й трябват честни, неподкупни и висококвалифицирани кадри. Тези кадри не можем да ги внесем от чужбина. Нали опитахме с юпитата! Просто разсъждавам на глас.
Аз съм член на тази парламентарна група и бих искал тя да спечели. Това не е говорене против „Атака", в никакъв случай. Откъде обаче ще намерим девствени ангели, отлично обучени да управляват, без да пипат, и да останат такива, бидейки на власт? Би било прекрасно, но е „Сън в лятна нощ".
- Утопия е да се разминете с корупцията...
- Другият вариант е диктатура - каквото направиха комунистите през 1944 г. Идват на власт, арестуват всички, натикват ги в лагери. Вдигат си мраморни палати и се обявяват за каймака на обществото.
- Много често обвиняват „Атака", че нейният национализъм избива в популизъм.
- Естествено. Всяка партия прибягва до популизъм. Като 800-те дни на царя!
- Лидерът на коалицията, от която вие сте депутат, на митинга в петък обиди държавния глава. Това как трябва да се търпи?
- Аз не бих го направил. Макар че и в други страни обиждат държавния глава. Аз съм виждал във Франция как рисуваха Де Гол с празна глава. Срещу Джордж Буш в САЩ има не обиди, ами потоци от какви ли не гаври. Така че държавният глава не е някаква девица, върху която не бива да пада и капка. Той трябва да внимава с действията си да не дава повод за критики. Единия повод Първанов даде с настояването си ДПС да влезе на всяка цена в управлението. Втория повод даде с абсолютно непремереното си изказване в Германия, че щял да се справи с „Атака". Това е парламентарно представена партия, за която държавният глава не може да прави такива изявления.
- Видяхте ли, че на митинга на „Атака" в София беше издигнат лозунг „Отиде си Доктора, наред е Доган"?
- У нас постоянно се говори и се пише кои са предвидени за убиване.
- Чухте ли как парламентарният лидер Сидеров говори обидно за колегата си Доган?
- Доган просто загуби чувство за мярка и сметна, че може да се разпорежда като султан. Смята се за настойник на президента. Ние не можем да търпим подобно държание. Той си е виновен и аз съм му обръщал внимание: „Ахмед, въшката като се напие, излиза на челото". Жив и здрав да е, казвал съм му и на турски: „На една гарга лайното не може да размъти морето".
- Все пак не е ли възможно критиките на „Атака" да се изразяват в по-толерантен дух?
- Това, което прави депесарската администрация по места у нас, е недопустимо! Има областни управители, които не стъпват на нито един български празник. За да те назначат в системата на земеделието, трябва да си член на ДПС. В ДПС влязоха голям брой кириакстефчовци -българи хитреци, за да се облагодетелстват.
- Ако недоволството от такива неща е разпространено, излиза, че проявите на „Атака" онзи ден са отдушник...
- Естествено! Всеки митинг е отдушник. Няма значение дали е на 3-и или на 4-и март.
Но нямаше ексцеси, не се оскверни празникът. И управляващите трябва да си вземат бележка. Те и по-рано наричаха „шумотевици" подобни прояви, а после си отиваха с подвити опашки. Трябва правителството да не разчита само на чуждестранните си покровители. На народа му идва до гушата - вдигат му цените на всичко. Плаща парно за стотици левове. Падат заплатите на лекарите. В един момент този изключително търпелив, да не кажа овчедушен, народ изведнъж ще кипне и тогава ще стане много зле за тарикатите, които управляват страната в момента. Те трябва да отпуснат малко парата! А не само да угаждат на чуждите посланици. Последният голям скандал е изпращането на 154 наши войници с голи ръце при муджахидините. После политиците пак ще подсмърчат и ще се правят на опечалени, когато посрещат ковчезите.
- На 3 март се роди още една партия на градивния национализъм - „Целокупна България"...
- Имам чувството, че някой плаща на тези партии да бъдат контрапункт на национализма и като доброто ченге да отвличат вниманието от „Атака". Не мога да се отърва от това чувство. Трудно се правят партийни структури без пари, и в цялата страна.
- Допада ли ви кметската партия?
- Няма такава партия. Бойко Борисов също каза, че няма, няма и да има нищо общо с „Атака". Той има много висок личен рейтинг, обаче нека да му видим партията. Да му видим кои са хората. Да им видим програмата. Няма смисъл да се обсъжда отсега.
- Колко време според вас ще изкара правителството на Станишев?
- По-добре е с него да влезем в ЕС и дотогава да не стават избори и други сътресения. Голямото напрежение ще бъде до 17май, когато се депозира докладът. Тогава се взима решение ще ни приемат ли, нямали. Послеи да има смяна на властта, това няма да се отрази на приемането ни. След това - каквото дал Господ.
Текст под снимка
Такива кристално чисти хора, които не са влизали в никакви други партии, откъде ще ги вземе Бойко Борисов? Вярно, 53% от хората не подкрепят никоя от съществуващите партии. Около 40% не гласуват на никои избори. Това е огромният резерв за новите партии. Плюс разочарованите. Плюс тарикатите. Ако една патриотична коалиция вземе властта, на другия ден в нея ще се вмъкне половината НДСВ.
в. "Труд" – стр. 8 - 9


"Атака" се стреми към нелегалност
Д-р Антоний ГЪЛЪБОВ
„Атака" се опитва да избяга от отговорностите си като парламентарна политическа сила. Вдъхновителите на този проект разбират, че мястото им в легалната политическа система ги обрича на постепенно обезцветяване и нормализация, а това би сложило край на мисията им.
Засега „Атака" показва, че няма политически потенциал. Нито една тема, нито една идея на депутатите й не се превърна в част от публичния дебат. Те не успяват да се впишат в политическия дневен ред на България, може би просто защото не това е истинската им цел. „Атака" все по-отчетливо ще се стреми към нелегалността. Само по този начин тя може да продължи да генерира напрежение, без да носи отговорност за действията си. Пространството за национал-популизъм се разшири (около 15% от избирателите са податливи на такава реторика). Оцеляването на „Атака" в него зависи от радикалността на тезите и призивите, които тя е готова да отправи. За да запази предимството си, групата на Сидеров подмени предизборната коалиция с партия „Атака". Но за да се справи с конкуренцията в лицето на кръга „Нова зора", новата „Гвардия" и всички, които биха яхнали вълната на популизма с национален оттенък, „Атака" се нуждае от устойчивата подкрепа на разочарования комунистически вот.
Именно към него Сидеров все по-често ще отправя своите послания. Именно за тези 7-8% от избирателите, които бяха в твърдото ядро на БСП, са предназначени исканията за национализация на всичко приватизирано след 1992 г.; оттегляне от НАТО и денонсиране на договора с ЕС.
Абсурдността на тези искания показва, че те не са отправени към политическата система. Нито едно от тях не може да бъде прието и тъкмо в това се състои целта на „Атака". Групата около Сидеров адресира исканията си към разколебаните избиратели на БСП и „новите губещи" в България. Тя се стреми към алиби за собствената си непригодност. „Атака" просто иска да бъде забранена. Но тази пропагандна схема работи, тъй като обединява усещането за безперспективност, загубата на ориентация и неприязънта към ДПС. Тя се проектира върху широкото поле на носталгията по комунистическия режим, страха на мнозинството от малцинството и комплекса за национална малоценност. Именно затова не трябва да бъде подценявана като източник на риск. Искането за национализация на частната собственост, придобита след приватизацията, е онова, което много избиратели на БСП очакваха дълго да чуят от собствената си партия. Нелепостта на това искане не трябва да замъглява факта, че за известна част от българските избиратели то е не само възможно, но и социално справедливо. Никой от тях не си задава въпроса дали изобщо тази собственост още съществува, нито как би се отразила „национализацията" върху позициите на България. За тях превръщането на страната ни в „сухопътен остров", отделен от света по модела на Северна Корея или Куба, е „възстановяване на социалната справедливост".
Електоралният профил на „Атака" се променя. На изборите през юни 2005-а за коалицията гласуваха и хора, които искаха по-радикално противопоставяне на ДПС, отколкото им предлагаше ДСБ. А днес „Атака" разширява позициите си сред традиционните избиратели на БСП и губи онези, които преди са подкрепяли СДС и са симпатизирали на ДСБ. Симпатизантите на Сидеров все по-отчетливо възпроизвеждат реториката на БСП от периода след преименуването й. Вече няма никакви основания за съмнение, че „Атака" е прототип на нова комунистическа партия. Отлагането на нейното създаване удължава агонията в БСП и затормозява демократичния политически процес.
Единственият възможен път за неутрализиране на национал -популизма е той да бъде удържан в рамките на легитимната политическа система. „Атака" би трябвало да бъде третирана по еднакъв начин с всяка друга партия и спрямо нея да бъдат предявявани същите изисквания. Политическата практика е адът на всеки популизъм, който вирее най-успешно в нелегалност. Така че това как българската политическа система ще реши теста „Атака", ще покаже и нейната зрялост.
в. "Труд" – стр. 8 - 9
 

 


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Какво пише в старите вестници"