Македонският президент загина при самолетна катастрофа

http://www.news.bg/article.php?cid=31&pid=0&aid=136988

Борис Трайковски
Cake Photo Caption

news.bg / 26.02.2004 11:06

В Босна и Херцеговина се разби самолетът на президента на Македония на път за Мостар, предаде Ройтерс.
За това съобщават и източници от босненското правителство.

Катастрофата е станала малко след 8 часа тази сутрин в планински терен в южна Босна и Херцеговина, уточнява Ройтерс, като се позовава на правителствен източник от Скопие.
В момента, в който самолетът тип "King Air" е изчезнал от радарите, в района на катастрофата е бушувала силна буря, придружена от силни ветрове.
На въпрос на Ройтерс дали самолетът е катастрофирал, източникът е отговорил:

Да. Някъде близо до Столак.
Столак е разположен между планини, източно от град Дубровник.

Президентът е бил в самолета, заедно с няколко придружаващи го лица. Нямаме сведения за оцелели. Спасителни екипи с хеликоптери на SFOR са на път за мястото на катастрофата, е допълнил източникът.

Междувременно AFP съобщи, че останките на президентския самолет са открити, като се потвърждава информацията, че няма оцелели.

Кореспондентът на БНР в Скопие потвърди информацията за катастрофата. Самолетът се е разбил около 15 минути преди да кацне на летището.
Македонската правителствена делегация, водена от премиера Бранко Цървенковски, която около 11.00 часа днес трябваше да поднесе официалната си молба за членство в Европейския съюз, прекъсна посещението си в Дъблин и се връща в Македония.
Отменена е и редовната сесия на парламента.
Ирландският премиер Бърти Ахърн потвърди, че Трайковски е загинал, а междувременно стана известно, че SFOR е затворила въздушното пространство над Македония заради инцидента.

Босна Припомняме, че днес в присъствието на президенти и министър председатели от балканските страни, представители на световноизвестни компании и фирми, политици, дипломати и многобройни журналисти в град Мостар бе открита международната конференция за инвестиране в Босна и Херцеговина.
Сред участниците в проявата, организирана от Председателството на Босна и Херцеговина, е българска делегация, водена от министър-председателя Симеон Сакскобургготски.

Албанският премиер Фатос Нано отложи полета си до Мостар.
Времето в района е лошо и това принуди албанският министър-председател Фатос Нано да отложи полета си до конференцията, съобщи говорителят на Нано Алдрин Далипи.


Copyright 1998-2018  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"