По обяд на 18  юни:

При 99,9 % от протоколите, по данни от ЦИК. Остават да се броят 12 секции в страната и пристигналите от чужбина

Национално движение Симеон ІІ 43.04%
Обединени демократични сили 18.26%
Коалиция за България 17.36%
Движение за права и свободи, Евророма, Либерален съюз 6.73%
Гергьовден - ВМРО 3.68%
Общо гласували

(забележка - около 6 на сто са пуснали бюлетина за друга партия; "ментетата" на Националното движение вземат 5 на сто)

.
66.69%

    Уважаеми посетители на ОМДА, 
    Когато започнахме да правим всекидневен преглед на печата, българското интернет-пространство изглеждаше по съвсем различен начин. Днес в ефир са  вестниците, радиото, телевизията... 
    Българинът, където и да се намира по света, има множество източници на информация за живота в страната -и бързи, и достоверни. 
    Ще продължим да публикуваме седмични коментари. 

    ТАЗИ РУБРИКА Е ОТВОРЕНА ЗА ВСЕКИ АВТОР. 


18 - 25 юни 2001

 

ШИРОКИЯТ КОНСЕНСУС

България избра своето 39-то Народно събрание. 

Победителят беше предварително известен - Националното движение Симеон ІІ.

Изглежда само управляващите не го знаеха. В нощта на обявяването на резултатите те бяха неприятно изненадани. СДС регистрира най-голямата си загуба в своята история. 

Преминалата избирателна кампания беше уникална. Управляващото мнозинство стори възможно и невъзможно,  за да остане на власт.

Тяхното поведение беше скандално. Те унищожиха (точно така трябва да се квалифицира!) Българсоко национално радио с неговата най-слушана програма "Хоризонт". Унищожението беше предприето, защото журналистите от радиото се държаха по-независимо. Позволяваха си да критикуват. Чрез НСРТ премиерът Костов предприе атака и смаза радиото. 

Беше унищожена държавна медия. Каква е нейната стойност,  не се знае. По същия начин в предишното правителство на СДС  (Филип Димитров) бяха разсипани земеделските кооперативни стопанства. При сегашното правителстгво на СДС, без да говорим за корупцията и разграбването на собственост,  бяха доведени до крах  стотици  фирми - в промишлеността,  в услугите... 

Целият мандат на Костов премина под знамето на политическото безочие. Той беше решил, че външнополитическата му активност - сближаването с НАТО и Европейската общност са достатъчни, за да извърши изцяло непазарна приватизация на държавната собственост. Това беше съпроводено с драматична социална диференциация. Мнозинството от народа обедня и загуби статуса си. Управляващите обратно - станаха балкански мандарини.

Изборите бяха времето за реванш на избирателите. Те избраха Симеон ІІ. Изборът  промени политическите реалности. Промяната в кадрови и структурен план е радикална. По инерция досегашният елит  ще запази статуса си известно време, което ще му даде възможност да кацне меко в политическото небитие. Но след изборите идат разтърсващи (вероятно?) политически събития:

- формирането в окончателен вид на парламентарното мнозинство;

- структурирането на изпълнителната власт;

- оценката на изборната загуба от страна на СДС и отделно на БСП;

-  създаването на партия на основата на Националното движение Симеон ІІ;

- първите властови стъпки на новото мнозинство;

- президентските избори...

Като имам предвид мотивацията на избирателите, смятам, че пред  всички политици и политически структури беше зададен един съществен въпрос:

НАУЧИХА ЛИ СЕ БЪЛГАРСКИТЕ УПРАВНИЦИ, ЧЕ УПРАВЛЕНИЕТО ИМ Е С МАНДАТ?

ПРОУМЯХА ЛИ, ЧЕ  МИНИСТЕРСКИТЕ КРЕСЛА НЕ ГИ ПРАВЯТ ВЕЧНИ, ВСЕСИЛНИ,  БЕЗКРАЙНИ?

РАЗБРАХА ЛИ, ЧЕ И В ЖИВОТ И СМЪРТ НЕ СА ПО-ГОЛЕМИ ОТ "МАЛКИЯ" ЧОВЕК?

Пред очите ми са тържествуващите лица на Филип Димитров и компанията му през 1991. Те, според тогавашните думи на Ал. Йорданов,  смятаха  че са спечелили "с малко, но завинаги".

Жан Виденов и групата му  уж разбираха, че незабавно трябва да започнат "строителството на капитализма", но само след броени месеци започна да прозира, че те се захласват по нов полувековен "реванш" на бившата компартия. Като капак неговата вътрешнопартийна опозиция искаше да направи точно това.

Иван Костов, който за двайсетина дни на 1996 от противник на "валутния борд"  се превърна в негов защитник, на когото властта беше подарена от вътрешни и външни обстоятелства, сметна, че Провидението така му се е усмихнало, че той може да удря безнаказано шамари на народа.

Сега на власт е Симеон ІІ.

Надявам се, че неговото  възпитание, възраст и житейски опит са го научили, че е временно избран. Симеон ІІ  би трябвало да превъзхожда Филип, Жан и Иван. 

Надявам се, че  Симеон ІІ и воденото от него Движение ще уважават българския народ на дело и ще дадат на всекиго чувството за принадлежност към обществените процеси.

Надявам се, че Симеон ІІ и воденото от него Движение ще изпълнят обещанието си и ще създадат условията всеки български гражданин да има равно право (независимо от властовите си позиции и политическите си убеждения) да се труди за своето щастие и значимост.

Бих препоръчал на новото мнозинство, заедно с консултациите за определяне на коалиционни партньори, да проведе  политически консултации по РАЗШИРЯВАНЕТО НА КОНСЕНСУСА В БЪЛГАРСКИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ ЖИВОТ.

В момента има консесус по два въпроса: кандидатстването в НАТО и в Европейската общност.

Трябва да се търси консенсус по:

- приоритетите на икономическото развитие на страната;

- механизмите на раздържавяването на големите монополи;

- политиката към Македония. Тук съгласието трябва да бъде до детайли и за десетилетия напред;

- основните параметри на социалната политика;

- десетилетната политика по въпросите на малцинствата;

- политиката по възпроизводство на населението и младежта...

Колкото е по-широка консенсусната база, толкова по-стабилна ще бъде България. Толкова по-устойчиво ще бъде правителството, толкова ще бъде по-ефективна неговата дейност.

Петко Симеонов

[email protected]


Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени.