Уважаеми посетители на ОМДА, 
  Когато започнахме да правим всекидневен преглед на печата, българското интернет-пространство изглеждаше по съвсем различен начин. Днес в ефир са  вестниците, радиото, телевизията... 
  Българинът, където и да се намира по света, има множество източници на информация за живота в страната - и бързи, и достоверни. 
  За известен период от време ще запазим само архива в начина, по който ви е познат.
  9 октомври 2000

4 - 11 май 2001

ЦАРСКИТЕ РАБОТИ 

 Царят води. 

Всички изследвания на електоралните нагласи показват, че “царската коалиция” има безспорно предимство пред останалите участници в предизборното състезание. Подкрепата за нея прилича на наводнение, което помита всичко по пътя си.

Опитът на СДС да подкрепи организации, които биха поели негативния вот (ВМРО-Гергьовден, Евролевицата...) или биха разпилели “царските гласове” (различни коалиции с имена, наподобяващи царската) приличат на чували с пясък, които трябва да запушат безнадежно разкъсана дига. Ако не се случи нещо непредвидено, победата на Царя е безспорна.

За неговата политическа сила съществуват няколко риска: 

 1. Забавя се изграждането на организация, която да проведе кампанията.

      Колкото и да е голяма надеждата в Симеон, трябва да има някой, който да покаже на редовия гласоподаветел поне каква е неговата бюлетина. И че точно с нея се гласува за него.

            В страната има около 12 500 секции. За тях трябва да се осигурят застъпници. Това са не по-малко от 25 000 души. Те трябва да бъдат инструктирани.

             Кой ще разлепва плакатитге на Царя? Кой ще организира събранията, срещите и другите масови прояви на кандидатите за народни представители от “царската листа”? Самите кандидати? Те трябва да се занимават със своите прояви, а не да се разпиляват.

 

     2.     Формирането на “царската листа”, колкото и да бъде прецизно, рискува да се извърши в насипно състояние. Това ще бъдат хора, които вероятно не се познават достатъчно помежду си. Постигането на единен език помежду им, уеднаквяването на мотивацията, формиране на единство в ценностите, формулиране на еднакви цели, съгласие за еднакви средства в постигането на целите, са все проблеми, които изискват време, с което Царят не разполага и което не може да бъде пълноценно заменено с неговия авторитет.   Рискът “царската парламентарна група” да затъне в противоречие е реален.

  

 1.     Държавният апарат е на СДС. Ако “царската група” има мнозинство в 39-ото народно събрание, тя ще трябва да формира изпълнителна власт, която ще разчита на този апарат, а не на друг.

   

 1.      Перспективата Царят да има мнозинство в 39-ото народно събрание и да не може да използва формалните му възможности е реална. Тогава срутването на Парламента и на  Властта и на Надеждата би могло да бъде с непрогнузируеми последствия както за Царя, така и за страната. За да се избегне това, е необходимо

-         Царят да формулира “пакета на единството”: основни политически ценности, цели и средства, които да бъдат споделени от всички, които го подкрепят и ще работят за него.

-          Царят да използва политическия кадрови и организационен потенциал  вън от ОДС, Левицата, ДПС, за да създаде по принципа на играта лего структурите, върху които ще се опре.

                   -     Още в предизборната кампания да започне семинарно обучение на актива на Движението  в политически и  граждански умения. Така ще се образува кадровата  и организационна основа, от която ще има нужда.            

Петко Симеонов

4  май 2001

 

[email protected]

Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени.