За и Против новини на македонски

 http://www.focus-news.net/?id=h1115

 

27 юни 2006 | 02:32 |

 

Да се преподава македонски в български училища и да има новини на македонски език в държавните радио и телевизия в България поиска при учредяването на партията ОМО Илинден - Пирин в Гоце Делчев съпредседателят на организацията Стойко Стойков. Тези идеи предизвикаха вчера широк отзвук у нас. Председателят на комисията по гражданско общество и медии в парламента Иво Атанасов заяви, че с искането за новини на македонски език искат да наложат тезата за македонско малцинство в България. Мнението на историкът Андрей Пантев пък бе, че ОМО Илинден - Пирин носи културна, езикова и етническа корозия в България. Политици, общественици и езиковеди у нас се обединиха около тезата, че македонски език няма и той е диалект на българския. Председателят на комисията за защита от дискриминация Кемал Еюп заяви, че ОМО Илинден - Пирин може да претендира за обучение на македонски език в българските училища, само ако успеят да докажат, че са малцинство.


Агенция Фокус припомня:

Македонският език


Македонският език е южнославянски език, официален в Република Македония. Ползва се от около 2 млн. души. В България той се смята за диалект на българския, с който македонският е най-близко сроден както в лексикално, така и в морфологично отношение.
Според международния стандарт ISO-639 официалното име на македонския е Macedonian (този стандарт не прави разлика между езици и диалекти). Под натиск от страна на Гърция Съветът на Европа е обсъждал, без официално да публикува, решение и препоръка да се използва названието Macedonian (Slav), но поради широка обществена мобилизация в републиката това обсъждане е изоставено и в документите на съвета се използва названието Macedonian. Друго понякога срещано наименование е FYR Macedonian, макар че и то не е подкрепено от никакъв международен акт или стандарт, а е изработено по аналогия с временното име, с което Македония членува в ООН, а именно The Former Yugoslav Republic of Macedonia, съкратено FYROM.
В лингвистиката не съществува универсален критерий, по който да се решава дали два диалекта принадлежат на един език или не. Обикновено се приема, че два диалекта принадлежат на един език, ако хората, които ги употребяват, могат да се разбират взаимно.
Почти единодушно мнение сред българските учени е, че македонският език не бива да се счита за език, отделен от българския. Политическите и част от научните среди в Македония са на противоположното мнение.
Един от създателите на македонския книжовен език Блаже Конески, в своята Граматика на македонския книжовен език (1952 г., 1954 г., 1967 г.) разглежда историческото развитие на македонския език, като търси корените му още в езика на Кирил и Методий с твърдението, че той бил изграден на базата на солунски македонски диалект, без да посочва основните му черти. За преписите на Кирило-методиевите преводи, правени в Македония, Конески в своя труд твърди, че са на македонски, като се позовава на известни имена в славистиката: Степан Кульбакин, Ватрослав Ягич, Андре Вайан и др., които говорят за стари македонски диалекти и книжовни паметници. Той се позовава преди всичко на една класификация на Кульбакин от 1923 г., в която той отделя македонските текстове преди всичко по замяната ъ>о (сон).
През април 1934 г. Коминтерна издава решение по македонския въпрос. В него се констатира, че македонската нация съществува, независимо от това, че буржоазията на страните, които са поделили Македония, отрича националните особености на македонския народ. В това решение се изтъква и правото на македонските маси да си служат с матерния си език във всички държавни и обществени учреждения, да се използва той в училищата и да се издават на него книги. Този документ е необикновено показателен за налагането на нашето народно-освободително движение, вече с напълно изяснена национална програма, в международен аспект.
След това политическо решение се създава и основата за налагане на македонски книжовен език.
Узаконяването на македонския книжовен език става с решения на Антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония (АСНОМ) от 2 август 1944 г. до 3 май 1945 г. Комисията за кодифициране на македонския книжовен език определя неговия окончателен облик, но в първия му вариант македонската азбука е по-близка до българската. Този вариант обаче е отхвърлен от ЦК на ЮКП, защото "отдалечава македонската от сръбската азбука".
Правителството на Филип Димитров, управлявало България в периода 1991 г. 1992 г., предлага текст на споразумение между България и Македония, в което е записано, че то се подписва на официалния език (т. е. български). Македонската страна отказва да подпише споразумението. С това се поставя началото на т.н. езиков спор между двете страни.
На 22 февруари 1999 г. премиерите Иван Костов на България и Любчо Георгиевски на Република Македония подписват в София Съвместна декларация, която според всички наблюдатели открива реална възможност за решаване на спорните проблеми и нормализацията на отношенията. Сред въпросите, които документът разрешава е т. нар. "езиков спор", който разделя двете страни и не дава възможност да се подпишат 22 споразумения. Декларацията е подписана "на официалните езици на двете държави - на български език, съгласно българската конституция и на македонски, съгласно конституцията на Република Македония".


Агенция Фокус
350 души учредиха партия ОМО Илинден - Пирин, законът иска 500 делегати (ОБЗОР)

Между 330 и 350 души дойдоха в Дома на културата в Гоце Делчев на Учредителното събрание на етническата партия ОМО Илинден Пирин. Много от тях са деца, под 18 години. Това прави учредителното събрание нелегитимно, тъй като според българското законодателство за учредяване на партия са необходими 500 делегати.
От своя страна обаче организаторите от Инициативния комитет твърдят, че са присъствали 530 души.
Още през седмицата ВМРО и Атака се заканиха, че ще попречат на опита за създаване на македонска партия у нас, тъй като това е противоконституционно. Още от рано сутринта привърженици на ВМРО се събраха в Гоце Делчев, около Дома на културата. Около 40 полицаи отговаряха за обществения ред.
От самото начало на учредителното събрание възникна известно напрежение, когато организаторите отказаха да пуснат журналисти от местните медии в залата. В залата обаче са били допуснати македонски журналисти. След протест на представителите на българските медии, че се проявява дискриминация, журналистите от македонския телевизионен Канал 5, също не бяха допуснати до залата.
На пресконференцията след края на събранието беше обявено, че 530 души са се регистрирали при учредяването на Партия за икономическо развитие и евроинтеграция на населението ОМО Илинден - Пирин. Това заяви съпредседателят на новоучредената партия Стойко Стойков. Според приетия Устав на партията, организацията ще се ръководи от петима съпредседатели. Като такива в управителното тяло влизат още Иван Сингартийски, Ботьо Вангелов, Ангел Безев и Стефан Митов.
Представителите на ОМО Илинден Пирин отрекоха, че партията се учредява на етническа основа, както и, че учредяването е финансирано от македонското посолство у нас.
Ние сме отворени към всички, които биха възприели нашите възгледи и ценности, каза още Стойко Стойков. ОМО ще действа единствено с мирни средства, съобразявайки се със законите на българската държава, допълни Стойков.
Като своя цел новоучредената партия си поставя явяване на предстоящите местни избори. Новоучредената партия ОМО Илинден- Пирин се определя като центристка. Представителите й заявиха, че биха се коалирали с всяка една политическа организация у нас.
В следващите три месеца ОМО Илинден -Пирин ще набира необходимите 5 000 члена за регистриране на партията.
След допитване в училищата в Югозападна България, ОМО Илинден Пирин ще поиска в тях да се въведе преподаване на учебните предмети на македонски език. Това обяви Стойко Стойков, съпредседател на новоучредената днес в Гоце Делчев партия ОМО Илинден Пирин. Организацията ще направи и необходимите постъпки по държавните радио и телевизия да се излъчват новини на македонски език.
Стойко Стойков е обявен за негласен лидер сред петимата съпредседатели на новоучредената партия.
Стойков отрече ОМО Илиниден Пирин да се бори за отцепване на територия от България и присъединяването и към Република Македония.
След края на събранието тръгна слух, че представители на ВМРО и учредителите на партия ОМО Илинден Пирин са влезли в сблъсък. Полицията се е намесила веднага и не се е стигнало до сериозни ексцесии. Слухът за бой в Гоце Делчев се оказа провокация от страна на омовци. Група омовци са отивали към автобусите си, и когато са минавали покрай привърженици на ВМРО, са развели македонското знаме. Представители на младежката организация на ВМРО са им отговорили като са издигнали българския национален флаг. Двете групи са си разменили и заплахи и закани за бой, но до сериозен сблъсък не се е стигнало.


Проф. Андрей Пантев: Всеки може да се обяви за сенегалец, стига да не иска да има сенегалско малцинство в България

Историкът проф. Андрей Пантев пред Агенция Фокус за учредяването на ОМО Илинден - Пирин, за заявените от партията намерения да настояват за новини на македонски език в държавните медии и преподаване на македонски език в училищата от Югозападна България, за българската идентичност и начините тя да бъде съхранена в процеса на глобализация и евроинтеграция.

Фокус: Проф. Пантев, как приемате заявените от ОМО Илинден - Пирин намерения да настояват за новини на македонски език в държавните ни медии и за преподаване на македонски в училищата от Югозападна България?
Андрей Пантев: Изправени сме пред дилема, която тепърва ще бъде изпитание за нашата зрялост. Като страна, която хармонизира законодателството си и се стреми да се покаже като лоялен бъдещ член на Европейския съюз, сме изправни пред много трудно положение. Много ясно е, че такава партия е незаконна, тя носи корозия - културна, езикова и етническа в българския държавен организъм. В това отношение, тя трябва да бъде решително осъдена, но дотолкова, доколкото ние приемаме всякакви препоръки отвън, като условия, без които не може. Нашите решения по -нататък ще бъдат все по-повлиявани от този фактор.
Нима не е ясно, че признаваме тихомълком македонския език вън от България? Това само по себе си е тревожно състояние, защото на Балканите причината за съществуването на една нация е езиковият индикатор. Не случайно се измислят или признават бошняшки език, както и понятието косовари, които ние приемаме доста лекомислено. В това отношение сме изправени пред една много деликатна ситуация .
Фокус: Бяха изразени мнения, че учредяването на ОМО Илинден- Пирин, може да доведе до ситуация, аналогична на тази в бивша Югославия. Възможно ли е това?
Андрей Пантев: Бивша Югославия е мъртва като мастодонт, като митично същество от предисторическата ера. Свободата да се обявява всеки за всякакъв, свободата на сепаратизъм, може да ни изиграе такава изпитателна шега. Много решително трябва да се противопоставим на такава тенденция, дори ако това не се харесва много на Европейския съюз. В Испания например върви идеята за децентрализация. На каталонски език говорят 7 млн. души и беше нередно той да не бъде признат. Но в нашите тревоги, трябва да си спомним как признаваме молдовския език да речем, без да разбираме, че това е нож с две остриета. Как признаваме отделянето на Косово от Сърбия, което може пак да бъде употребено срещу нас и в това отношение трябва малко повече зрялост, а не само митинги.
Фокус: Какво според Вас събра хората, които отидоха на учредителното събрание на ОМО Илинден - Пирин - това, че наистина се чувстват македонци или някакви други мотиви ?
Андрей Пантев: Естествено е, че другите мотиви доминират. Това го казвам по презумпция, защото нямам пряко впечатление от това, но тази мода да се обявяваш за всякакъв, според състоянието на духа ти и родовата ти принадлежност е много опасна. Всеки може да се обяви за сенегалец. И в това да се обяви за сенегалец, няма нищо укорително, стига да не иска да има сенегалско малцинство в България.
В това отношение отново се срещаме с дилемата - какво означава демокрацията? Демокрацията означава ли, безконтролно отделяне от общите правила, от общия дух и общата национална характеристика на една държава?
Фокус: Имайки предвид европейската интеграция, глобализацията както цяло, и процесиите, които се случват в България през последните десетилетия, как виждате съхраняването на българската национална идентичност и достойнство ?
Андрей Пантев: Националната идентичност и достойнството на българите няма да бъдат съхранени със законодателни актове и с отчаяни вопли, че тя се размива. Националната идентичност се постига с по-високи качествени и културни резултати, с по-голямо културно и политическо влияние на България, поне в балканския свят. Постига се и с онзи стопански статут на страната, който я прави привлекателна за евентуалните измислени малцинства в България и за онези българи, вън от нейните граници, които могат да имат някаква съпричастност с българското си историческо отечество. Не може да има глобализация от една страна, а от друга фрагментаризация, където всеки диалект може да бъде обявен за език, а всяка местна локална общност да иска отделяне от държавата, в която се намира.
Маргарита КОЛЕВА


Агенция Фокус
Георги Шопов: Някои от омовци си изкарват хляба като съдят България в Страсбург


Георги Шопов, областен лидер на ВМРО Пловдив пред Агенция Фокус по повод исканията на ОМО Илинден Пирин за изучаване на македонски език в българските училища.

Фокус: Г-н Шопов, как ще коментирате идеята за изучаване на македонски език в българските училища в Югозападна България. И за новини на македонски?
Георги Шопов: На практика коментарът може да е само един такъв език няма и оттам нататък, ако тръгнем, тези искания стават безпредметни. При липсата на македонски език не виждам вече какво може да бъде искано. Въобще всякакви такива коментари относно македонски език, македонска нация са напълно безпочвени и не почиват на никаква историческа логика.
Фокус: Има ли в Македония политически кръгове, които имат интерес от подобен род провокации?
Георги Шопов: В Македония е нормално да има кръгове с подобен род интереси, защото всяка държава търси да си създаде история и да оправдае съществуването си. В тази връзка е нормално да търсят някаква връзка с миналото, да търсят някаква македонска нация и македонски език. А по отношение на това дали имат интереси от провокации в България, според мен, тях ги притеснява фактът, че доста македонски граждани започват да търсят български паспорти, на практика осъзнавайки произхода и принадлежността си. И всъщност, може би това ги безпокои и се опитват да създават нещо, което го няма и е свързано по-скоро с това да оправдаят някакви свои деяния. Защото знаете, че като има някакви проблеми в държавата обикновено проблемът се изнася навън, а това отвлича вниманието на обществото от същинските проблеми в държавата.
Фокус: Как изглежда това искане, при положение че в много градове в Македония хората признават българския език за роден?
Георги Шопов: В интерес на истината, в Македония доста от гражданите, които отстояват и демонстрират своята българска принадлежност, имат проблем с това самото македонско правителство оказва натиск върху тях. Като казвам натиск имам предвид заплахи, че или те или техни близки, ще останат без работа, от този род.
Друг е въпросът, че двама българи, отново са в затвора, независимо че обжалват присъдите (б.ред. случаят Радко). Така че политиката на македонското правителство е ясна в това отношение. Те нямат интерес да признават, че в Македония са българи, защото това означава да признаят, че Македония е изкуствено създадена, каквато според мен лично е.
Фокус: Законна ли е новата партия ОМО Илинден Пирин?
Георги Шопов: Още 2000 година, на 29 февруари има решение на Конституционния съд, че е противоконституционна и аз не бих ги нарекъл партия, тъй като те като политически субект не съществуват и не би трябвало да съществуват. Това за мен е някакво отражение на хора, които преследват чисто лични интереси, опитвайки се да създадат партия. Тази група от хора търси дори не толкова политическа изява, а по-скоро лично облагодетелстване. Някои от тях, имам чувството, че си вадят хляба от това да съдят България в Страсбург и на практика това, което изкарат там, поради една или друга причина, с него живеят.
Петър ПЕШЕВ


Интервю с лидера на ВМРО в Благоевградска област и депутат от БНС Борис Ячев пред радио Фокус-Пирин

Фокус: Г-н Ячев как ще коментирате учредяването на партия ОМО Илинден - Пирин, което се случи в Гоце Делчев ?
Борис Ячев: Не знам дали това, което се случи в Гоце Делчев, може да се нарече учредяване. Там видях над 60 - 70 малолетни лица, които бяха допуснати в залата, ако тези деца са сред учредителите, то инициаторите на формирането на партията са извършвали най-малкото 2 престъпления: на първо място ангажират непълнолетни деца за участие в политически партии, което е наказуемо по всички български закони; и на второ - ангажират собствените си деца и близки, и роднини с една кауза, която е противобългарска и антиконституционна. ВМРО има достатъчно доказателства, които е готова да предостави в съда за това, че независимо какъв вариант на устава са приели, учредителите на ОМО Илинден - Пирин, целта е една и тя е сепаратизъм, обособяване към съседни държави. Това не се толерира никъде в Европа, не бива да се толерира и у нас. Аз съм сигурен, че всичко това, което ние сме събрали, ако прокуратурата го използва така като подобава, може да осуети регистрация на тази партия, така като беше осуетена регистрацията й преди няколко години. Ще инициираме поставянето на въпроса за отзоваване на македонския посланик у нас пред външния ни министър Ивайло Калфин. Македонското посолство изигра ключова роля в регистрацията на тази партия. Тази регистрация стана най-вече с финансиране от Република Македония.
Фокус: Как ще коментирате идеята на ОМО Илинден - Пирин за въвеждането на изучаване на учебни предмети на македонски език?
Борис Ячев: Категорично се противопоставяме на преподаването на учебните предмети на македонски език в български училища. Припомням, че по време на последното официално преброяване на населението в страната, само 2 хиляди души са се самоопределили като македонци, а в Пиринско те са били не повече от 360, което означава 0,01%. Изучаването на учебни предмети на македонски език е опит за връщане към края на 40-те години на миналия век - нещо, от което дори партия като БСП се отказа и призна, че македонизацията на Пиринския край е било пагубно за региона.
Фокус: Имаше ли напрактика сблъсъци между ВМРО и ОМО Илинден - Пирин?
Борис Ячев: Нямаше сблъсъци между представителите на ВМРО и привържениците на ОМО Илинден - Пирин по време на учредяването на македонската партия в Гоце Делчев. С присъствието си ВМРО показа, че има обществено мнение, което категорично се противопоставя на опити за учредяване на структура като партия ОМО Илинден - Пирин. Резонно възниква въпросът: Какво прави българската полиция на събитие, финансирано от чужда държава?. Този въпрос ще поставим на вниманието на министъра на вътрешните работи Румен Петков.


Агенция "Фокус"
Кемал Еюп: ОМО Илинден може да претендира за обучение на македонски в България, ако се докаже наличие на малцинство

ОМО Илинден - Пирин може да претендира за обучение на македонски език в българските училища, но само ако успеят да докажат, че са малцинство. Така председателят на Комисията за защита от дискриминация Кемал Еюп коментира за Агенция Фокус искането на Стойко Стойков, съпредседател на новоучредената в Гоце Делчев партия за въвеждане на македонски език в училищата. По думите на Еюп, трябвало първо да се установи наличието на такъв етнос, тъй като всеки етнос, всяко малцинство имали право да искат да се създадат условия за собственото им развитие в областта на културата, бита, езика.
ОМО Илинден - Пирин като организация може да подаде жалба в Комисията за защита от дискриминация, защото жалби могат да подават и физически и юридически лица, но първо трябва да станат юридическо лице, т.е. да се регистрират като партия, каза още председателят на антидискриминационната комисия. Много е важно как ще бъде сезирана комисията. Само с учредяването на партията нито ние можем да се самосезираме, нито те могат да ни сезират като организация, защото още ги няма в юридическото пространство, категоричен бе Кемал Еюп.


Агенция "Фокус"
Проф. Иван Кочев: Световната наука преди години заяви, че македонското наречие е диалект на българския език

Да се говори за т.нар. македонски език значи да се говори за нещо, което не съществува реално. Вече имаме такъв лош пример от 1948 г., когато самите преподаватели дошли оттам, не го знаеха, а трябваше тук да го научат, това бе коментарът на българиста, преподавател в ЮЗУ Неофит рилски проф. Иван Кочев пред радио Фокус Пирин. Според него най-големите световни учени в недалечното минало са твърдели, че такъв език не съществува, че това е диалект на българския език. Тогава трябва да имаме дублиране на изучаването на български език един път книжовен, друг път регионален. Смятам, че това една безперспективна работа, категоричен бе проф. Кочев.
Няма смисъл дори и да се говори за тези неща, дори и на децата, които са на 3 години, знаят, че няма такъв език, защото те се разбират със своите връстници и оттатък Огражден, каза още лингвистът.


Агенция "Фокус"
Иво Атанасов: С новини на македонски език искат да наложат тезата за македонско малцинство в България

Неприемливо е искането за предавания на македонски език по радиото и телевизията. Това каза пред Агенция Фокус Иво Атанасов, председател на Комисията по гражданско общество и медиите в Народното събрание. Според последното преброяване 5000 души в България са се посочили като македонци. Ако се гледа откъм мащаби, турското население е няколкостотин хиляди. Затова въз основа на Рамковата конвенция на националните малцинства, ратифицирана от парламента, има основания за предавания на майчин език. Но става дума за по-големи етнически общности. За по-малките, около 5000 души, Канада например би си позволила да прави предавания. Но това е свързано с пари. Една държава, която не е в най-доброто финансово положение, трудно може да намери аргументи да прави предавания на майчин език, още повече на такъв, който не се различава много от официалния, смята Иво Атанасов.
Той припомни, че от македонски и сръбски станции в някои райони на Кюстендилския край например трудно се хващат българските радиа и телевизии. Приема се и се гледа македонска и сръбска телевизия, значи проблемът не е в това. Целта е да се наложи тезата, че има македонско малцинство в България. Това се преследва, а то не отговаря на реалностите. Самото създаване, учредяването на партия ОМО Илинден Пирин вчера, е много жалко, защото това са хора, които са загубили своето национално самосъзнание. Такива хора има, за щастие те не са много. Да се защитават права на етнос, на етническо малцинство всичко това няма абсолютно никакви основания, каза още Иво Атанасов.
Кюстендил е бил вратата към Македония по време на национално-освободителните борби. Но тук населението не е онова, което е в Благоевградския регион, Кюстендил е повече към шопския край, затова и въпрос за македонски новини и за македонски език в училищата не е бил поставян. Но както и да го гледаме, е неприемливо от всяка гледна точка, подчерта Иво Атанасов.
И сега новините у нас са на македонски език. Не виждам особена разлика между това, което се говори там и тук, така че това тяхно искане вече е постигнато пошегува се Иво Атанасов.


Агенция "Фокус"
Езикът на нашите деца е българският, заяви кметът на Благоевград

Българският език, който се преподава в българските училища, звучи много добре звънко и много сладко като реч. Така че, да се прави опит да се предлага да се прави референдум, допитване, смятам за напълно излишно, защото нашите деца си имат език и този език се казва български език, това каза пред репортер радио Фокус Пирин кметът на Благоевград Лазар Причкапов, който е филолог по образование.
Някакви диалекти на българския език да се налагат при нас е напълно излишно. Тези, които настояват за това, могат да си ги налагат, където искат и да се питат един друг сами. Нашият език е чудесен и това не трябва да се допуска, каза още благоевградският кмет.
Смятам, че официалните власти няма да допуснат това нещо. Не знам кой от кого е роден, но смятам, че за разумните хора в България има един език и този език е българският. В България официалният език, който всички знаем и сме израснали, и сме се възпитали, и сме изучили, е българският език, категоричен бе Лазар Причкапов.


Агенция "Фокус"
Никола Григоров: Позорно е, че този македонизъм се прилага в България

Македонизмът е теория измислен за хората от Пиринския край и Вардарска Македония. Позорно е, че този македонизъм се прилага в България. Така телевизионният журналистът Никола Григоров коментира пред радио Фокус Пирин намерението на сепаратистите от ОМО Илинден Пирин да се въведе изучаване на македонски в училище. Как е възможно такива безбожници да изискват изучаването на една дисциплина, която е 1000 процента лъжа, попита Григоров. Той обяви, предлага 10 млн. евро, ако омовци докажат че Гоце Делчев, Даме Груев, Райко Жинзифов Кузман Шапкарев, Братя Миладинови са македонци и че Илинденското въстание е извършено не от българи, а от македонци.
Никола Григоров определи като наглост и цинизъм желанието да се учи македонски в българското училище.


Агенция "Фокус"
Органите на реда са се справили отлично с опазването на обществения ред в Гоце Делчев, според Владимир Димитров

Общата оценка за действията на служителите на Областна служба Полиция Благоевград и в частност на полицаите от Гоце Делчев е, че те са действали абсолютно адекватно на ситуацията, която се разви там, заяви областният управител на Пиринско Владимир Димитров по повод учредяването на етническа партия на македонците в България.
Мерките, които са предприети, са осигурили на 100% опазване на обществения ред, допълни Димитров. Според него всякакви оценки, изказвания и писания за неадекватни действия на полицията трябва да бъдат оценени меко казано като неточни и уронващи престижа на тази важна държавна структура.
За мен има индикации, които са притеснителни. Недопускането на български журналисти на събранието е лош знак. На второ място, употребата на чужди символи, въпреки че не е пряко забранено от закона, също не може да се поощри. И появилата се информация за искане за изучаване на македонски език в училищата, и предаване на македонски език по телевизията и радиото са смешни и нелепи, коментира още областният управител на Благоевградско Владимир Димитров.
Информацията е на радио Фокус Пирин.


Агенция "Фокус"
Лазар Причкапов: Македонският език е диалект на българския

Смятам, че умните хора в България знаят кой е единственият език в страната. Знае се кои са го създали, кои са нашите първоучители. Така кметът на Благоевград Лазар Причкапов коментира темата за изучаване на македонски в българските училища, предаде радио Фокус Пирин. Едва ли родителите ще искат децата им да учат нещо, което не им е известно, защото българският език не е диалект на македонския, а по-скоро обратното, каза още Причкапов.


Агенция "Фокус"
Георги Шопов, лидер на ВМРО - Пловдив: Всякакви коментари за македонски език и македонска нация са безпочвени

Македонски език няма и оттам нататък, ако тръгнем, тези искания стават безпредметни. При липсата на македонски език не виждам вече какво може да бъде искано. Въобще всякакви такива коментари относно македонски език, македонска нация са напълно безпочвени и не почиват на никаква историческа логика. Това каза областният лидер на ВМРО Пловдив пред репортер на Агенция Фокус по повод обявеното вчера намерение на ОМО Илинден Пирин да се иска преподаване на македонски език в училищата в Югозападна България и да има новини на македонски език по българските медии.
На въпрос има ли в Македония политически кръгове, които имат интерес от провокации, Шопов заяви, че е нормално в Македония да има кръгове с подобен род интереси, защото всяка държава търси да си създаде история и да оправдае съществуването си. В тази връзка е нормално да търсят някаква връзка с миналото, да търсят някаква македонска нация и македонски език. А по отношение на това - дали имат интереси от провокации в България, според мен, тях ги притеснява фактът, че доста македонски граждани започват да търсят български паспорти, на практика осъзнавайки произхода и принадлежността си. И всъщност, може би това ги безпокои и се опитват да създават нещо, което го няма и е свързано с това да оправдаят някакви свои деяния. Защото знаете, че като има някакви проблеми в държавата, обикновено проблемът се изнася навън, а това отвлича вниманието на обществото от същинските проблеми в държавата.


Агенция "Фокус"
България трябва да защитава националните си ценности, а не да ги разпродава, заяви областният координатор на Атака във Велико Търново

Като член на Атака и като националист не мога да се съглася с нещо подобно. България е държава, която е суверенна и трябва да защитава националните си ценности, а не да ги разпродава, заяви областният координатор на Атака във Велико Търново Стефан Стоянов по повод намерението на ОМО Илинден Пирин да извърши допитване в български училища за изучаване на учебни дисциплини на македонски език. По думите му бездействието на управляващите в България и липсата на национално самосъзнание у тях водят до такива парадокси, че истинският българин съжалява за хората, които управляват държавата.


Агенция "Фокус"
Яне Янев: Македонски език не е имало и не може да има

Не може едно сборище, което няма нищо общо с изискванията на закона за политическите партии за учредяване на формация, да има претенции да прави допитвания за изучаване на учебни предмети на македонски език, заяви за радио Фокус Пирин депутатът от ОДС Яне Янев по повод намерението на ОМО Илинден Пирин да извърши допитване в български училища за изучаване на учебни дисциплини на македонски език.
Тази провокация от страна на ОМО Илинден Пирин е престъпление срещу България, категоричен е Янев. Той заяви, че в голяма част от градовете на Република Македония гражданите припознават единствено българския език като свой роден. Македонски език не имало и не може да има, и всякакви такива отпити са в полза на тези сепаратисти, които искат около тях да се шуми, заключи Яне Янев.


Агенция "Фокус"
Владимир Димитров: Няма кой да учи македонски език

Не виждам кой ще учи този македонски език, при положение, че последното преброяване показва, че в България има около 5 000 души, самоопределили се като македонци. Това становище изрази областният управител на Благоевград Владимир Димитров в коментар на искането на ОМО "Илинден"-Пирин македонският език да се изучава в училищата, предаде радио Фокус Пирин. Димитров уточни, че става въпрос предимно за възрастни хора, в чиито глави има заблуди отпреди 1948 година.
В момента активностите на ОМО "Илинден" имат две измерения. Едното е, че определени кръгове в Македония искат да натрупат актив преди предстоящите избори в републиката. Същите тези кръгове са изключително притеснени от големия интерес на много граждани на Република Македония към придобиване на българско гражданство предвид предстоящото ни влизане в ЕС, което автоматично бламира идеята за македонската нация и македонската държава, категоричен бе Владимир Димитров.


Агенция "Фокус"
Андрей Пантев: ОМО Илинден Пирин носи културна, езикова и етническа корозия в България

Много ясно е, че ОМО Илинден Пирин е незаконна партия. Тя носи корозия - културна, езикова и етническа в българския държавен организъм. Това заяви за Агенция Фокус историкът Андрей Пантев, който е член на парламентарната комисия по образование и наука. Пантев бе помолен да коментира намеренията на учредената вчера в Гоце Делчев партия ОМО Илинден Пирин, в училищата в Югозападна България да се въведе преподаване на предметите на македонски език, а по държавните медии да се излъчват новини на македонски. По думите на Пантев, България като страна, която хармонизира законодателството си и се стреми да се покаже като лоялен бъдещ член на Европейския съюз, е изправна пред много трудна дилема. Пантев поясни, че учредяването на тази партия и нейните намерения трябва да бъдат решително осъдени, но дотолкова, доколкото приемаме всякакви препоръки отвън като условия, без които не може. Решенията на България по нататък ще бъдат все по - повлиявани от този фактор, допълни Андрей Пантев. По думите му, ситуацията е изпитание за нашата зрялост и за компетентността на българския съд, която би трябвало да е решаваща.
Според Пантев това, че признаваме тихомълком македонския език вън от България само по себе си е тревожно състояние, защото на Балканите причинната за съществуването на една нация е езиковия индикатор.
Тази мода, да се обявяваш за всякакъв, според състоянието на духа ти и родовата ти принадлежност е много опасна, защото всеки може да се обяви за сенегалец. И в това да се обяви за сенегалец няма нищо укорително, стига да не иска да има сенегалско малцинство в България, заяви още историкът.
По думите му, отново се срещаме с дилемата какво означава демокрацията. Означава ли тя безконтролно отделяне от общите правила, от общия дух и общата национална характеристика на една държава?
Не може да има глобализация от една страна, а от друга фрагментаризация, където всеки диалект може да бъде обявен за език, а всяка местна локална общност да иска отделяне от държавата, в която се намира, категоричен бе Пантев.


Агенция "Фокус"
Филип Димитров: Правят се опити за наливане на масло в огъня в отношенията между България и Македония

Има процедури и правила в държавата, които подлежат на спазване. Така депутатът Филип Димитров коментира искането на ОМО Илинден-Пирин да се въведе преподаване на учебните предмети на македонски език в училищата от Югозападна България. Ако искаха да се преподава афгански, вероятно щеше да има по-малко драми, предположи Димитров. Той определи като комични опитите на хора от двете страни за наливане на масло в огъня на една ситуация, която е свързана с отношенията между България и Македония.


Агенция "Фокус"
Татяна Калканова: Безумно е да се събира статистика за желаещите да учат македонски език в българските училища

Идеята да се преподава на македонски език в някои български училища е странна и аз лично не бих я подкрепила. Така Татяна Калканова, народен представител от НДСВ и заместник-председател на парламентарната комисия по образованието и науката коментира за Агенция Фокус изказването на Стойко Стойков, съпредседател на новоучредената в Гоце Делчев партия. Тя обясни, че според Конституцията и законите в България, вариантът да се получат допълнително часове за изучаване на македонски е, те да са под формата на свободноизбираеми предмети. По ред исторически, традиционни причини би било безумно да се събира статистика за желаещите да учат македонски език в училище, каза още Калканова. Аз не съм видяла по данни от преброяванията някой да се е самоопределил като македонец в рамките на България. Ето защо мисля, че въвеждането на македонски език в учебната програма и излъчването на новини на македонски, са мнения на отделни личности, които е абсурдно да се осъществят, тъй като тази партия не отговаря на някакви обществени искания и нагласи, каза още депутатката от НДСВ. Това са някакви индивидуални PR-акции, които не е нужно да се коментират, бе категорична Татяна Калканова.


Агенция "Фокус"
Македонският е класическо диалектно българско наречие, заяви шефът на РИО- Благоевград

Желанието на някои да се въведе в училище т.нар. македонски език е равносилно да се изучава родопският или шопският диалект като официален български книжовен език. Така началникът на Регионалния образователен инспекторат в Благоевград Огнян Соколов коментира пред радио Фокус Пирин искането на ОМО "Илинден" - Пирин в българското училище да се изучава македонски език. Това е едно класическо българско наречие, едно от най-трайните и популярните. Просто е смешно и абсурдно, категоричен бе Соколов.
Не е приключил дебатът що е то български и македонски. Моето мнение по въпроса е, че македонският е едно класическо диалектно българско наречие, така че все едно да въведем диалект като официален български език , каза още Огнян Соколов.
"Това, което се случи в Гоце Делчев с учредяването на партия на етническите македонците в България, цели нещо материално, комерсиално, личностно, кариерно", смята Соколов.


Агенция "Фокус"
Мирослав Мурджов: В България ще има новини на македонски, когато и в Македония има на български

Искането на ОМО Илинден - Пирин, да се въведе македонски език в учебната програма на югозападните български училища е поредната провокация. Така Мирослав Мурджов, народен представител от Български народен съюз и член на парламентарната комисия по образованието и науката коментира за Агенция Фокус изказването на Стойко Стойков, съпредседател на новоучредената в Гоце Делчев партия.
Вземете преброяванията и вижте колко хора са се писали македонци. В последно време зачестяват такива сепаратистки прояви - от страна на ОМО Илинден и от страна на някакви си измислени турски партии, които просто се опитват да нарушават постоянно Конституцията - в онази част, че България е етнонационална държава, а не мултиинституционална, каза Мурджов. По думите му, според рамковата конвенция за малцинствата, България е длъжна да осигури изучаването на езици на определени етнически групи, но не е длъжна да провежда такава политика. Исканията по всяка вероятност ще продължават. Органите, които упражняват Конституцията и гарантират за нейното спазване - прокуратурата и съдът, трябва да си вършат добре работата, заяви Мирослав Мурджов. Провокациите няма да спрат. Това е ясно, каза още депутатът. Когато в Македония започнат да се излъчват новини на български език, тогава може да обмислим и тяхното предложение, категоричен бе Мурджов относно настояването на новоучредената партия да се излъчват новини на македонски език по държавните медии.


Агенция Фокус
България трябва да защитава националните си ценности, а не да ги разпродава, заяви областният координатор на Атака във Велико Търново

Като член на Атака и като националист не мога да се съглася с нещо подобно. България е държава, която е суверенна и трябва да защитава националните си ценности, а не да ги разпродава, заяви областният координатор на Атака във Велико Търново Стефан Стоянов по повод намерението на ОМО Илинден Пирин да извърши допитване в български училища за изучаване на учебни дисциплини на македонски език. По думите му бездействието на управляващите в България и липсата на национално самосъзнание у тях водят до такива парадокси, че истинският българин съжалява за хората, които управляват държавата.
Деница ЦОНЕВА


Агенция Фокус
ОМО Илинден Пирин иска новини на македонски език в държавните медии

След допитване в училищата в Югозападна България, ОМО Илинден Пирин ще поиска в тях да се въведе преподаване на учебните предмети на македонски език. Това обяви на пресконференция Стойко Стойков, съпредседател на новоучредената днес в Гоце Делчев партия ОМО Илинден Пирин, предаде репортер на Радио Фокус - Пирин. Организацията ще направи и необходимите постъпки по държавните радио и телевизия да се излъчват новини на македонски език, стана ясно още на пресконференцията.
Стойко Стойков е обявен за негласен лидер сред петимата съпредседатели на новоучредената партия.
Стойков отрече ОМО Илинден Пирин да се бори за отцепване на територия от България и присъединяването и към Република Македония.
Бойка БРАТКОВА


Агенция Фокус
Красимир Каракачанов: Учредителите на ОМО Илинден се ръководят от дипломати от Македонското посолство

Учредяването на ОМО Илинден Пирин" е поредният опит на една група сепаратисти, група маргинали в Пиринска Македония, финансирани са от македонските специални служби, да създават провокации в България. Това каза за Агенция Фокус лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов по повод новоучредената партия ОМО Илинден Пирин". По думите му "тези хора се ръководят от дипломати от Македонското посолство в България".
Каракачанов каза още, че по негова информация в Гоце Делчев, за учредяването на партията, не са се събрали повече от 200 души, което означава, че и този техен опит е пропаднал. Но въпросът е в това, че българската държава позволява на своя територия подобни сепаратистки прояви, настоя Каракачанов. Той допълни, че държавата е трябвало да предприеме всички мерки по закон. Тези личности, които в момента се опитват да учредяват някаква етническа партия, са стари познайници. Това са хора, които 15 години развиват антидържавна дейност в нарушение на Конституцията, а мисля, че във всяка правова държава онези граждани, които развиват антидържавна дейност и нарушават законите и Конституцията, биват съдени и вкарвани в затвора, подчерта лидерът на ВМРО. По думите му, така било в нормалните държави. Но България, за съжаление, не е нормална държава, все още, каза той.
Искането на ОМО Илинден за новини на македонски и преподаване на македонски в училищата Каракачанов коментира като потвърждение, че мястото на тези хора е в затвора, а не на улицата да говорят глупости. Какъв македонски език? Ще повтаряме уроците от български на български ли? Каракачанов определи учредителите на ОМО като едни неграмотни личности, които са финансирани от македонските специални служби и вършат своята провокативна дейност.
По повод информацията за сблъсъци между привържениците на ВМРО и ОМО Илинден Каракачанов заяви, че няма информация за подобно нещо. Той допълни, че ако официалните власти в България продължават да толерират подобни маргинали като ОМО Илинден, неминуемо в един определен момент гражданите сами ще вземат в ръце този проблем. И мисля, че ще го решат по-сполучливо, отколкото държавата за 15 години.


Агенция Фокус
ВМРО категорично се противопоставя на преподаването на учебните предмети на македонски език в български училища

Категорично се противопоставяме на преподаването на учебните предмети на македонски език в български училища, заяви за радио Фокус Пирин лидерът на ВМРО в Благоевградска област Борис Ячев. Той припомни, че по време на последното преброяване, само 2 хиляди са се самоопределили като македонци, а в Пиринско те са били не повече от 360, което означава 0,01%.
Борис Ячев определи изучаването на учебни предмети на македонски език като връщане към края на 40-те години на миналия век, нещо от което дори партия като БСП се отказа и призна, че македонизацията на Пиринския край е било пагубно за региона.


Агенция "Фокус"
Утрински весник: ОМО Илинден Пирин и ОМО - Илинден имаха обединително събрание в Гоце Делчев

Гоце Делчев. В българския град Гоце Делчев двете партии на македонците в България - ОМО Илинден Пирин и ОМО - Илинден, имаха учредително и обединително събрание, в което участваха над 500 делегати от Сандански, Петрич, Благоевград, Банско и други български градове, пише днес македонският Утрински весник.
Партията ОМО - Илинден беше съдебно регистрирана през февруари 1999 г., а една година по-късно на 29 февруари, Конституционният съд на България забрани нейната дейност. На 20 януари тази година ОМО - Илинден спечели в спора срещу българската държава пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург и отново беше регистрирана, отбелязва Утрински весник.


Агенция "Фокус"
Време, Македония: В Гоце Делчев се състоя учредително събрание на ОМО -Илинден - Пирин

Инициативният комитет за възстановяване на ОМО -Илинден - Пирин - партия, която се обявява за защита на правата на македонското малцинство в България, организира учредително събрание вчера в град Гоце Делчев, пише днес македонският вестник Време. Присъстваха повече от 500 делегати от Сандански, Петрич, Благоевград, Банско и от други места от България. На учредителното събрание бе избрано шестчленно председателство като колективен ръководен орган.
Според Стойко Стойков, член на ръководството, българските власти не би трябвало да отхвърлят регистрацията на партията.
Не очаквам да ни откажат да се регистрираме, тъй като всички е в съответствие с българските закони, посочи Стойков.
Учредителното събрание на ОМО -Илинден - Пирин се състоя в сградата на Културния дом в Гоце Делчев. Пред сградата имаше привърженици на радикалния Красимир Каракачанов, които протестираха с лозунга Македония е българска страна. Българската полиция предотврати инцидент между активисти на ОМО -Илинден - Пирин и активисти на националната радикална партия Атака, отбелязва Време.


Агенция "Фокус"
Дневник, Македония: Българската полиция се държа коректно в Гоце Делчев

Двама активисти на партиите АТАКА и ВМРО-БНД са се опитали след края на учредителното събрание на ОМО Илинден- Пирин да нападнат членовете на партията, пише днес македонския вестник Дневник. Служители на българската полиция обаче са се намесили и успешно са предотвратили инцидента. Полицията се държа коректно по време на цялото събитие, отбелязва Дневник. Крайните националисти носеха знамена и крещяха Македония е българска, но българската полицията бе ефикасна. Най-радикалните от събралите се националисти бяха отведени с полицейски автомобили.


Агенция "Фокус"
Дневник, Македония: Македонският посланик в София отрече да е участвал във възобновяването на ОМО Илинден- ПИРИН

Македонският посланик в София Абдурахман Алити в изявление за радио Фокус-Пирин отхвърли обвиненията, че е участвал в обновяването на партията на македонците в България ОМО Илинден- ПИРИН, пише днес македонският вестник Дневник. Нямам какво да правя с която и да било партия. Тук съм, за да представлявам страната си и правя само това, заяви Алити и добави, че знае, че някои от ОМО-вските организации искат да останат само организация, а някои искат партия. Не знам от какъв характер са тези организации и партии, заяви Алити.


Агенция "Фокус"
Дневник, Македония: ОМО Илинден- Пирин планира да участва в местни избори в България

Зачитане на човешките права според европейските стандарти е всичко, което искат македонците в Република България, бе заявено на учредителното събрание на възобновената ОМО Илинден-Пирин в българския град Гоце Делчев, пише днес македонският вестник Дневник. На събранието присъстваха 530 делегати, които единодушно приеха партийния устав и избраха и Централния комитет на партията, както и петчленно председателство, в което влизат Иван Сингартийски, Стойко Стойков, Бото Вангелов, Ангел Безов и Стефан Мицов.
Четиридесетина български крайни националисти, привърженици на партиите АТАКА и ВМРО-БНД, се опитаха да попречат на провеждането на събранието в местния Дом на културата, но полицията не им позволи да реализират намерението си. За да бъде регистрирана ОМО Илинден-Пирин сега трябва да събере и 5 000 членове в срок от три месеца. Подкрепа за възобновяването си партията е получила от всички македонски организации в дружества в България, с изключение на ОМО Илинден, чийто лидер е Йордан Костадинов.
Редица опозиционни и крайни партии в България поискаха от съда да не регистрира ОМО Илинден-Пирин, тъй като според тях тя е етническа партия, чието съществуване не се позволява от българската конституция. Иван Сингартийски вчера заяви, че партията не може да бъде третирана като етническа. Ние сме гражданска партия, в която могат да членуват хора с различна националност - македонци, българи, турци... Това, че посочваме, че ще се борим за правата на македонците, не означава, че сме изключително етническа партия. Ние добре знаем какво не позволява конституцията, каза Сингартийски. По думите на Стойко Стойков отношението към македонците ще бъде истински тест за Република България за това доколко изпълнява европейските стандарти по отношения на демокрацията. Ние не искаме нищо друго, ние сме граждани на Република България и тук трябва да реализираме и да получим правата си, заяви Стойков. Той посочи, че на всички преброявания на населението в България е имало граждани, които са се самоопределили като македонци. В България през есента ще има президентски избори, но ние няма да участваме. Планът е да се явим на местните избори догодина, а дотогава ще се подготвяме, подчерта Стойков.


Агенция "Фокус"
Би Би Си: Учредяването на ОМО Илинден-Пирин не бе подминато от македонските печатни медии

Учредяването на партията на македонците в България ОМО Илинден-Пирин намери своя отзвук в македонските печатни медии, предаде Би Би Си в програмата си за Македония. Защита на човешките права според европейските стандарти ще поискат македонците в България, бе изтъкнато на учредителното събрание на обновената ОМО Илинден-Пирин, пише днес Дневник. На събранието са присъствали 530 делегати, които са избрали органите на партията. Според изданието четиридесетина български крайни националисти, представители на партиите АТАКА и ВМРО-БНД, се опитали да попречат на провеждането на събранието, но полицията им е попречила да реализират намерението си. За да бъде законно регистрирана, ОМО Илинден-Пирин за три месеца трябва да привлече 5 000 членове.


Агенция "Фокус"
Канал 77: ОМО Илинден-Пирин ще поиска в училищата в Югозападна България да се въведе обучение на македонски език

ОМО Илинден-Пирин ще поиска в училищата в Югозападна България да се въведе обучение на македонски език, заяви Стойко Стойков, съпредседател на обновената в Гоце Делчев партия ОМО Илинден-Пирин, предаде македонското радио Канал 77. Организацията ще предприеме необходимите стъпки, за да може по националното радио и телевизия да се излъчват новини на македонски език. Представители на ОМО Илинден-Пирин отрекоха, че партията ще се бори за отцепване на територии от България и присъединяването им към Република Македония, както и че е финансирана от македонското посолство в София. Партията си поставя за цел да участва в предстоящите местни избори. В следващите три месеца ОМО Илинден-Пирин ще събира необходимите 5 000 подписи, необходими за регистрацията на партията.


Агенция "Фокус"
Канал 5: ОМО Илинден-Пирин бе учредена в Гоце Делчев

В Дома на културата в българския град Гоце Делчев вчера се проведе учредителното събрание на ОМО Илинден-Пирин. От партията заявиха, че ще защитават правата на македонското малцинство в България, предаде македонската телевизия Канал 5. Проведено бе и събрание за обединяването на ОМО Илинден- Пирин с ОМО Илинден. В събранието взеха участие над 500 делегати от Сандански, Петрич, Благоевград, Банско и други по-малки селища в България. Избрано бе шестчленно ръководство, като колективен ръководен орган, който ще отговаря пред Централен съвет, съставен от 23-ма членове от всички местни организации. Следващата стъпка на партията ще бъде да събере най-малко 5 000 подписа, необходими за регистрацията й.
Учредителното събрание се проведе при засилено полицейско присъствие от съображения за сигурност. Преди началото на събранието пред Дома на културата се събраха привърженици на партиите ВМРО-БНД и АТАКА. Структурите на ВМРО са тук, за да изразят позицията си против опитите за формиране и регистрация на една такава сепаратистка антибългарска организация, каквато е ОМО Илинден-Пирин. ВМРО ще направи всичко необходимо и ще представи всички доказателства, за да попречи на регистрацията на партията, заяви заместник-председателят на ВМРО-БНД Борис Ячев.


Агенция "Фокус"
А1: Възобновена бе партията ОМО Илинден- Пирин

Над 500 македонци от редица български градове и организации възобновиха вчера партията ОМО Илинден-Пирин, предаде македонската телевизия А1. Партията, която преди 6 години бе обявена за противоконституционна от българските власти, сега се регистрира съгласно препоръките на Международния съд за правата на човека в Страсбург, който постанови, че София няма причина да забранява партията на македонците. От ОМО Илинден-Пирин заявяват, че ще защитават правата на македонците, но и на всички останали национални малцинства. За постигането на целите си ОМО Илинден- Пирин ще използва мирни и демократични средства на базата на конституцията и законите на България и международните конвенции за правата на човека, които страната е приела, заяви Стойко Стойков от ОМО "Илинден"-Пирин.
Учредителното събрание се проведе при засилено полицейско присъствие от съображения за сигурност. Преди началото на събранието членове на ВМРО-БНД на Красимир Каракачанов протестираха с лозунги Македония е българска. По време на пресконференцията на ОМО Илинден - Пирин българската полиция предотврати опит на представители на ВМРО-БНД и на дясната партия АТАКА да нападнат македонските активисти, съобщава А1.


Дарик радио Вечерна основна емисия 18:00
Запалителен коктейл е бил хвърлен в дома на лидера на нерегистрираното национално турско обединение Мендерес Кунгюн

Запалителен коктейл е бил хвърлен в дома на лидера на нерегистрираното национално турско обединение Мендерес Кунгюн тази нощ около 3 часа, научи Дарик. Кунгюн живее сам в къща на улица Цар Калоян в Казанлък.
От самоделната бомба изцяло е изгоряло компютърното оборудване, което се намирало в най-западната стая от къщата на Кунгюн, вече няма помен от компютър, скенер, телевизор, дивиди, както и току-що нова закупена камера, съобщи самият Кунгюн пред Дарик радио. Той бил в тази стая до 23 часа, след което към 3 часа и 2 минути е бил събуден от силен шум в дома му. Когато отваря вратата на една от най-западните стаи всъщност го обгръща взривната вълна. Самият Кунгюн е потушил пожара сам с помощта на съседи около 15 мин., след което на помощ се е притекла пожарна и полиция. Според специалисти щетите са щели да бъдат по-големи, ако не са били двете вълнени завивки, с които е била покрита част от спалнята в същата стая. Самият Конгюн отказва да назове кого подозира за пожара в дома му. Категоричен е, че няма да подава и жалба в полицията. Вчера Кунгюн трябваше да бъде и сред участниците и гостите в конгреса за пререгистрация на ОМО Илинден Пирин. Той самият обаче получил сигнал в последния момент да не ходи. Пак пред Дарик радио Кунгюн съобщи, че ден само преди взривното устройство да бъде хвърлено в дома му е водил разговор с висши представители от движението за права и свободи. Той обаче отказва да назове на каква тема са били тези разговори. Това всъщност е второто покушение върху дома на лидера на нерегистрираното турско обединение у нас.


Разстрел за хората на ОМО иска лидер
Партията избрала шеф, той не знае
Чуждопоклонниците и предателите трябва да бъдат разстрелвани на място, а не да всяват смут в държавата. Това поиска в декларация лидерът на Българската партия на справедливостта Веселин Данов. Варненският общинар се обяви против създаването на ОМО "Илинден - ПИРИН" и поиска властта да събере кураж и да заяви официално, че никога не е имало македонски народ.
"За тази идея са умрели
хиляди хора и всеки опит за отцепване от страната ни на нови територии е огромно престъпление", пише Данов.
"Не съм чувал за такава партия, но този човек трябва да потърси психиатрична помощ. Толкова радикални призиви не е имало и по турско време. Това е безумие!", коментира вчера лидерът на новата партия Стойко Стойков.
Той остава на позицията, че македонска нация съществува и в България има македонско малцинство. Затова нямал намерение да опровергава очевидни факти и истини, както призовава Данов.
Ръководителят на Македонския културно-информационен център Стефан Влахов-Мицов, който бе избран за един от петимата лидери на ОМО вчера, пък отрече пред БТА да е присъствал на събранието и да е давал съгласие да бъде избиран за лидер.
в. 24 часа стр. 5


Омовец преброи едва 3200 българи в Македония
Светлана ВАСИЛЕВА

В Македония има някъде около 3200 българи. И техните права трябва да се уважават." Това заяви пред Труд" лидерът на новоучредената партия ОМО Илинден-Пирин" Стойко Стойков.
Попитан откъде е сигурен в данните си и не знае ли, че всеки ден десетки граждани на Македония подават молби за българско гражданство, Стойков потвърди, че имало и негови приятели, които кандидатствали за български паспорт. Те го правели по икономически причини".
Попитан дали ще се нагърби със защитата на правата на българите в Македония, Стойков отсече: Една партия няма как да защитава правата на граждани извън държавата ни. Но ако човешките им права са нарушени, бихме осъдили подобно действие."
Новата партия предизвика бум от реакции заради искането си македонският език да се преподава в българските училища, а по националната ни телевизия да има новини на македонски (виж вдясно).
Стойков опроверга твърденията на служители на Културния дом в Гоце Делчев, че на учредяването на ОМО Илинден-Пирин" е имало само 330 души, от които 10 деца. Според него под списък са били изброени 530 учредители.
Лидерът на новата партия, който е роден в Сандански, разказа, че е завършил история в Скопие като стипендиант на македонското правителство. Като такъв той получавал по 50 евро на месец от властите в югозападната ни съседка. По-късно е бил преводач от български на македонски в Държавния архив на югозападната ни съседка. Попитан от Труд" какви са родителите му, Стойков каза: Майка ми и баща ми живеят в Белгия
от 1990 г. Родени са в Сандански, но винаги са твърдели, че са македонци."
ОМО Илинден-Пирин" била готова да си партнира с повечето български партии с изключение на Атака" и ВМРО. По думите на Стойков с ДПС имали някаква близост", но недостатъчна, за да имат политическо сътрудничество.
Ние не само бихме приели за членове турци, цигани, българи и други, но и ще търсим такива", каза още лидерът Стойко Стойков.

***
Реакции:
Владимир Димитров, областен управител на Благоевград:
- Не виждам кой ще учи този македонски език, при положение че последното преброяване показва, че в България има около 5000 души, самоопределили се като македонци.
Лазар Причкапов, кмет на Благоевград:
- Нашите деца си имат език и този език се казва български.
Иво Атанасов, депутат от БСП:
- Една държава, която не е в най-доброто финансово положение, трудно може да намери аргументи да прави предавания на майчин език, още повече на такъв, който не се различава много от официалния.
Татяна Калканова, депутат от НДСВ:
- Идеята да се преподава на македонски език в някои български училища е странна и аз лично не бих я подкрепила.
Яне Янев, депутат от ОДС:
- Македонски език не е имало и не може да има и всякакви такива опити са в полза натези сепаратисти, които искат около тях да се шуми.
Андрей Пантев, депутат от КБ:
- ОМО е незаконна партия. Тя носи корозия в българския държавен организъм - културна, езикова и етническа.
Филип Димитров, депутат от ОДС:
- Ако искаха да се преподава афгански, вероятно щеше да има по-малко драми. Опитите да се налива масло в огъня са комични.
в. Труд - стр. 4


Узаконяват езика през 1944 година
Узаконяването на македонския книжовен език става с решение на Антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония, заседавало от 2 август 1944 г. до 3 май 1945 г., сочи справка на агенция Фокус".
В първия вариант македонската азбука е по-близка до българската, но той е отхвърлен от ЦК на Югославската компартия, защото отдалечава македонската от сръбската азбука". Един от създателите на македонския книжовен език - Блаже Конески, в своята Граматика на македонския книжовен език" търси корените му още в езика на Кирил и Методий с твърдението, че той бил изграден на базата на солунски македонски диалект, без да посочва основните му черти.
За преписите на Кирило-Методиевите преводи, правени в Македония, Конески твърди, че са на македонски език.
В България езикът на югозападната ни съседка се приема за вардарски диалект.
в. Труд - стр. 4


Външно няма да реагира
От МВнР няма да има официална реакция по случая, докато компетентните органи - прокуратурата и МВР, не го изяснят, съобщиха за Труд" от дипломатическото ведомство.
Въпреки опитите ни да открием за коментар македонския посланик в София Абдурахман Алити и българския дипломат №1 в Скопие Михо Михов и двамата не вдигаха телефоните си.
Нямам какво да правя с която и да било партия. Тук съм, за да представлявам страната си и правя само това", заяви Алити пред радио Фокус-Пирин" по повод обвиненията, че е финансирал със 75 000 евро създаването на партия ОМО Илинден-Пирин".
в. Труд - стр. 4


Политиците: Исканията на ОМО Илинден" са безумни
Политици от различни цветове възроптаха срещу исканията на ОМО Илинден ПИРИН" за новини на македонски език и допитване в училищата с цел изучаване на македонски. Най-критични бяха представителите на Атака" и ВМРО-БНД. Зам.-председателят на комисията по култура Атанас Мержданов от БСП коментира искането като пълни глупости и несъстоятелни провокации". Татяна Калканова от НДСВ пък го нарече безумно. Яне Янев от ОДС коментира, че македонски език не е имало и не може да има. Филип Димитров от ОДС определи ситуацията като опит за наливане на масло В огъня" в отношенията между София и Скопие.
в. Дневник стр. 4


Ще бъде ли регистрирана току-що учредената за втори път партия ОМО Илинден?
Андрей Пантев, депутат от левицата: Това е незаконна партия
Много ясно е, че ОМО Илинден-Пирин е незаконна партия. Тя носи корозия - културна, езикова и етническа, в българския държавен организъм. България като страна, която хармонизира законодателството си и се стреми да се покаже като лоялен бъдещ член на Европейския съюз, е изправна пред много трудна дилема. Учредяването на тази партия и нейните намерения трябва да бъдат решително осъдени, но дотолкова, доколкото приемаме всякакви препоръки отвън като условия, без които не може.
***
Филип Димитров, депутат от СДС: Наливат масло в огъня
Има процедури и правила в държавата, които подлежат на спазване. Не може току-така да се иска въвеждане на македонски език, както направиха от ОМО Илинден-Пирин. Ако искаха да се преподава афгански, вероятно щеше да има по-малко драми. Иначе това са комични опити на хора от двете страни на политическия спектър да наливат масло в огъня на една ситуация, която е свързана с отношенията между България и Македония. Това няма да доведе до добър резултат в никакъв случай.
в. Пари - стр. 3


Македонците в България искат
зачитане на човешките права според европейските стандарти. Това пише македонският в. "Дневник" по повод учредителното събрание на обновената ОМО "Илинден" ПИРИН в Гоце Делчев. "40 български крайни националисти, привърженици на "Атака" и ВМРО-БНД, се опитаха да попречат на провеждането на събранието, но полицията осуети намерението им", посочва вестникът. Медията допълва, че няколко опозиционни и екстремистки партии в България са поискали съдът да не регистрира ОМО "Илинден" ПИРИН, тъй като тя била "етническа партия" и според българската конституция не може да съществува.
в. Сега - стр. 5


Бира на корем срещу подпис за ОМО Илинден
Владимир СИМЕОНОВ

Даскали по трудово са тартори на новата формация
Идеята е с постигането на политическа легитимност, да започне постепенно навлизане на членове на сепаратистката организация в местната власт на територията на Благоевградска област. После да се поставят искания за създаване на македонски училища и църкви, на въвеждане на македонския език като втори официален в Пиринския край. Крайният етап предвижда цялата област да се откъсне от територията на България и да се обяви автономия - културна и териториална.
Сепаратистите се оказаха извън закона от 2000 г., когато Конституционният съд отмени регистрацията на партия ОМО "Илинден"
Никак не е случайно, че поредният напън за създаване на етническа сепаратистка партия идва само 6 месеца преди България да влезе в ЕС. Най-вероятно от ОМО "Илинден Пирин" се надяват, че наред с другите проблеми държавата няма интерес да създава още един, като откаже регистрация на организация, която хитро е обявила в декларацията, че нейна цел е "Да работи за превръщането на България в достоен член на ЕС". Затова не е изключено Софийски градски съд да вземе решение за регистрация на ОМО "Илинден Пирин", ако македонистите успеят да съберат 5000 подписа. В тримесечен срок от датата на учредителното събрание - 25 юни, партията трябва да внесе молбата и подписката в СГС. Според местните политици ОМО няма повече от хиляда симпатизанти. "Сигурно ще черпят с бира и кебапчета на корем по кръчмите, за да съберат подписите", предположиха благоевградчани.
Добре познати стари муцуни влязоха в 5-членното председателство на новата партия: Иван Сингартийски, Ботьо Тиков, Стойко Стойков, Ангел Безев и Стефан Мицов Влахов. Всички са в редовете на македонистите още от 1990 г. 51-годишният Иван Сингартийски е от село Мусомище, дъщеря му е омъжена за македонски гражданин. Живее в селото, но работи като учител по практика в електротехникума в Гоце Делчев. Той е начело на ОМО. През 1996 година македонистите се разделят на две крила. По-екстремисткото е ОМО "Илинден", а другото, по-умереното, е ОМО "Пирин".
50-годишният Ботьо Тиков от Сандански е бивш учител по трудово обучение. От доста години се занимава с частен бизнес. Изкупува черни и цветни метали в региона.
35-годишният ерген Стойко Стойков от Сандански е завършил "История" в Скопския университет. Работи в редакцията на вестник "Народна воля". Потомствен македонист. Баща му е емигрант в Белгия. Приет е да учи висше образование в Скопие по линия на ОМО "Илинден". Не е тайна, че всяка година в това висше училище се приемат по десетина души, които симпатизират на македонистите.
Ангел Безев е от село Копривлен, община Хаджидимово. Има цех за шиене на саи в селото си. Още от 1990 година е в редовете на омовци и е най-агресивният в председателския съвет. Петият член е столичанинът Стефан Мицов Влахов, който е директор на македонския културно-информационен център в София.
***
В суматохата около влизането в Евросъюза македонистите се опитват да узаконят своя партия. Така в Благоевград коментират учредяването в неделя на ОМО "Илинден Пирин".
Сбирката се проведе в Гоце Делчев, като в салона бяха допускани само хора, които подпишат декларация, че стават членове на новата организация. Разковничето за истинските намерения на ОМО "Илинден Пирин" е в точка 3 на тяхната декларация. Тя гласи следното: "Да подкрепя децентрализацията и засилването ролята на местните власти".
Текст под снимка
Активисти на ОМО се опитаха да учредят македонска партия в България.
в. Стандарт стр. 21


Красимир Каракачанов, председател на ВМРО-БНД: Активистите им са храненици на Скопие
Не случайно точно сега се прави поредният опит за регистриране на партия на "етническите македонци" у нас. В Македония предстоят избори и с тази "невероятна" новина се цели да се отвлече вниманието на местните избиратели и да се закрепи падащият рейтинг на управляващата коалиция в Скопие. Второ, премиерът ни Серегий Станишев посети Скопие и направи изявления, че България ще ходатайства на Македония за членството в НАТО и ЕС, но не постави нито едно условие за разрешаване на спорните моменти в отношенията между двете страни. Защото в македонските учебници по история продължават да се тиражират клевети и обиди, че българите са татари, фашисти, окупатори. Нашият президент и нашият премиер трябва ясно и твърдо да заявят, че докато Македония продължава да бъде последната лаборатория на Коминтерна, няма да влезе нито в НАТО, нито в ЕС. Във ВМРО разполагаме с достатъчно материали, доказващи антидържавния характер на ОМО "Илинден Пирин", чиито активисти са на издръжка на тайните служби на Скопие. И ще ги предадем на прокуратурата, така както предадохме съответните материали за партията на Мендерес Кунгюн. Но какво по-ясно доказателство за сепаратисткия характер на илинденци е фактът, че един от петте съпредседатели на партията - Стефан Влахов-Мицов, е на заплата в македонското външно министерство, а може би и на някое друго. Все едно дипломат от френското посолство в Мадрид да стане съпредседател на ЕТА.
в. Стандарт стр. 21


Всеки може да се обяви за сенегалец
Проф. Андрей ПАНТЕВ
Като страна, която хармонизира законодателството си и се стреми да се покаже като лоялен бъдещ член на ЕС, сме изправени пред много трудно положение. Много ясно е, че такава партия е незаконна, тя носи корозия в българския държавен организъм. В това отношение трябва да бъде решително осъдена.
Свободата да се обявява всеки за всякакъв може да ни изиграе такава лоша шега. Много решително трябва да се противопоставим на такава тенденция, дори ако това не се харесва на ЕС. Всеки може да се обяви за сенегалец. И в това няма нищо укорително, стига да не иска да има сенегалско малцинство в България.
В това отношение отново се срещаме с дилемата - какво означава демокрацията? Дали означава безконтролно отделяне от общите правила, от общия дух и национална характеристика на една държава? Но националната идентичност и достойнство няма да бъдат съхранени със законодателни актове и с отчаяни вопли. Националната идентичност се постига с по-високи качествени и културни резултати, с по-голямо влияние на България поне в балканския свят. Постига се и с онзи стопански статут на страната, който я прави привлекателна за евентуалните измислени малцинства в България и за онези българи зад граница. Не може да има глобализация, от една страна, а от друга, фрагментаризация, където всеки диалект може да бъде обявен за език, а всяка местна локална общност да иска отделяне от държавата, в която се намира.
(Пред агенция Фокус)
в. Стандарт стр. 21Copyright 1998-2018  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Партии и организации"