Кунгюн със своя партияhttp://www.focus-news.net/?id=s1053

22 май 2006 | 02:52 |

Хората на Мендерес Кунгюн не отидоха в хотел Тримонциум в Пловдив, където се очакваше да бъде учредена организация на турското малцинство. Засилено полицейско присъствие и десетки активисти на ВМРО и Атака бяха пред хотела в Пловдив. Дни по-рано ВМРО в града сигнализира прокуратурата за предстоящата проява и поиска властите да я спрат.
Разбрахме, че въпреки всичко Кунгюн и неговата група са се събрали някъде тайно и в момента учредяват своята организация, обявиха обаче националистите. По неофициално информация това се е случило в Казанлък, градът, от който преди месеци тръгна подписката на Миллиет Тракия.


Агенция "Фокус"
Активисти на ВМРО се събраха в Пловдив, за да спрат учредяването на партия на Мендерес Кунгюн

Пловдив. Хората на Мендерес Кунгюн не отидоха в хотел Тримонциум в Пловдив, където се очакваше да бъде учредена организация на турското малцинство, предаде репортер на Агенция "Фокус". Пред хотела има засилено полицейско присъствие. Пресаташето на Тримонциум заяви, че в хотела хората на Кунгюн няма да бъдат допуснати.
Около 60 души от младежката организация на ВМРО се събраха пред хотела и дори влязоха в самата зала, където се очакваше да се съберат участниците в срещата.
Благодарение на бързата намеса на структурите на ВМРО, прокуратурата и българските служби за сигурност бяха уведомени и беше осуетено учредяването на една антибългарска сепаратистка партия, заяви Ангел Джамбазки, съпредседател на Националния младежки комитет на ВМРО.
Той допълни, че хората от ВМРО са се събрали, за да са сигурни, че няма да се учреди една антиконституционна партия, насочена срещу териториалната цялост и суверенитета на Република България.
Разбрахме, че въпреки всичко Кунгюн и неговата група са се събрали някъде тайно и в момента учредяват своята организация.
Ние няма да оставим нещата така и ще продължим да информираме прокуратурата, за да сме сигурни, че законите в България ще се спазват.
На срещата ни с главния прокурор той ни увери, че лично ще следи законите в България да бъдат спазвани и че подобни организации като тази на Кунгюн, на Кенан и ОМО-Илинден няма да бъдат пазени по никакъв начин, заяви още активистът на ВМРО.
Петър ПЕШЕВ

Агенция "Фокус"
Привържениците на Мендерес Кунгюн са отпътували към Казанлък, твърди Павел Шопов

Пловдив. Хора на Атака се събраха в Пловдив, в очакване привържениците на Мендерес Кунгюн да се появят в хотел Тримонциум, където се очакваше да бъде учредена организация на турското малцинство. Това съобщи репортер на Агенция "Фокус".
Активистите на Атака, водени от Павел Шопов, са очаквали пресконференцията на Кунгюн, който обаче не се е появил.
Павел Шопов заяви, че 100 души от Атака очакват учредителите на организацията. Според неофициална информация, още преди обед хората на Кунгюн са потеглили към Казанлък.
Очаквахме да се появят тези мистериозни делегати, но явно всичко е протекло при пълна секретност и непрозрачност и ако нещо се е учредило, не ясно какво е. Липсата са информация буди съмнение за нещо конспиративно, каквото всъщност е тази партия. Прокуратурата въобще не биваше и да допуска и в зародиш такива действия за създаване на подобни организации, заяви Шопов.
Той коментира, че според Атака учредяването на организация на Кунгюн
е огромна заплаха.
Шопов определи учредяването на подобна формация като заплаха за Българската Конституция, опит за създаване на двунационална държава, опит за атака срещу българската държава.
Петър ПЕШЕВ

Агенция "Фокус" припомня:
На 19 февруари 2006 г. в декларация до парламента и посланиците на всички европейски държави у нас сдружението "Миллет Тракия" и Националната асоциация на малцинствата искат регламентиране чрез нарочен запис в Конституцията на турско национално малцинство в България. Авторът на декларацията Мендерес Кунгюн заявява, че в България има етническа криза, а ДПС е "туморно образувание в политическата система, което трябва да бъде отстранено хирургически преди влизането ни в ЕС". Някои от основните искания в декларацията са турският език да стане втори официален език в държавата, правителството публично да декларира, че българските граждани имат право на свободно народностно самоопределение, статутът на политическите права и задълженията на малцинствата да се уреди със специален закон за малцинствата, да отпадне конституционната забрана за учредяване на етнически партии, да се открие Държавен турски университет с цел закрилата на езиковото и културното наследство на турското малцинство и изучаването на турски език да стане задължително за всички български граждани, които се самоопределят като турци.
Скоро след обявяване на подписката ВМРО сезира прокуратурата и прокурорът Димитър Димитров образува преписка по този сигнал.
В началото на май тази година Мендерес Кунгюн обявява, че в края на месеца в Пловдив ще бъде създадена нова организация на турското малцинство, която няма да има нищо общо нито с Движението за права и свободи, нито с добилата лоша слава националистическа партия на Адем Кенан Турска демократична партия. Учредители на новото политическо сдружение са Мендерес Кунгюн и още 50 души. Кунгюн е бивш активист на СДС и съветник от НДПС. Новото турско обединение има за цел да защитава интересите на малцинствата и да се бори за тяхната интеграция в обществото. Според инициаторите организацията "стъпва" изцяло върху Европейската конвенция за малцинствата.
На 18 май 2006 г. областният организатор на ВМРО - Пловдив Георги Шопов изпраща сигнал до Главния прокурор на Република България, Районна прокуратура Пловдив, началника на РДВР - Пловдив и кмета на район "Централен", за опитите на Мендерес Кунгюн да учреди на 21 май, от 12 часа, в зала "Пълдин" на хотел "Тримонциум", национална организация на турското малцинство в България. Протестът е срещу опита за създаване на организация на етнически признак, което води до подклаждане на етническа и религиозна омраза. Пред репортер на Агенция Фокус Георги Шопов коментира, че това не са първите сигнали, които подава ВМРО, във връзка с дейността на Кунгюн. Колегите от Казанлък, Стара Загора, Пазарджик преди време също алармираха обществеността и прокуратурата. Част от ръководството на ВМРО се срещна с главния прокурор Борис Велчев. Той е казал, че не толерира подобни прояви и те ще бъдат следени.
На 20 май 2006 г. ръководството на хотел Тримонциум обявява, че няма да разреши в него да се състои срещата за учредяване на партията, инициирана от Кунгюн.

Агенция "Фокус"
Георги Първанов: Действията на Кунгюн са катализатор в негативна посока за етнополитическия климат в страната

Варна. Действията на Мендерес Кунгюн са катализатор в негативна посока за етнополитическия климат в страната. Това каза днес във Варна президентът Георги Първанов, предаде репортер на радио Фокус - Варна.
Нека припомня, че преди доста време аз сигнализирах главния прокурор за дейността на една друга личност Адем Кенан. Не защото неговата дейност може да представлява някаква реална заплаха за нашата национална сигурност, а защото като държавен глава не мога да допусна оценки, квалификации, изказвания от рода на неговите, допълни Георги Първанов. Според него, това катализира в негативна посока и без това напрегнатия етнополитически климат в последните 1-2 години. По същия начин бих оценил действията на Кунгюн в Пловдив. Смятам, че тук главна прокуратура трябва да се самосезира, трябва да се запознае с документите и с реалните действия на този кръг, подчерта държавният глава. Според него, този кръг не е голям, но би могъл да има голям ефект от своята дейност. Още повече, че има заинтересувани среди от другата страна на барикадата, които веднага да поемат тази тежка полемика.
Искра УРУМОВА

БТВ Новините 19.30
Президентът Георги Първанов разкритикува вътрешния министър Румен Петков за решението му да отвори избирателно досиетата на популярни журналисти

Президентът Георги Първанов разкритикува вътрешния министър Румен Петков за решението му да отвори избирателно досиетата на популярни журналисти. На специална пресконференция по повод доклада на Еврокомисията за България и Румъния, държавният глава отчете, че нашата страна има висока, но недостатъчна готовност за членство в Европейския съюз.
При критикувани 6 от общо 145 области няма място нито за песимизъм, нито за излишна еуфория, смята президентът.
Георги Първанов: Подценяване не може да има, защото всяка една от тези шест области би могла да спъне или сериозно да накърни достойното членство на България, тоест, потвърдена е не датата, а шансовете да получим дата.
Държавният глава призова спешно да се приемат нов Закон за съдебната власт, промени в Наказателния кодекс и Закон срещу прането на пари. Припомни идеята си за създаване на независима служба за борба с корупцията по високите етажи на властта. Утре той ще огласи доходите и имуществото си, но това трябвало да сторят и останалите висши държавници и лидери на опозицията. Обяви се и за промени в Закона за политическите партии.
Георги Първанов: Необходими са мерки, които да ограничат финансирането по размер, които да не допускат превръщането на политическите партии в заложник на корпоративни интереси.
Първанов не е убеден, че смени на министри сега ще дадат резултат.
Георги Първанов: Но, пак казвам, ако премиерът прецени, аз бих приветствал действия, които да бъдат ефективни - не самоцелни.
Президентът разкритикува последните действия на вътрешния министър Румен Петков по темата досиета.
Георги Първанов: Аз смятам, че това е грешка. Не мисля, че това трябва да се прави избирателно за една или друга категория, трябва да има единен подход, не може един човек да решава този въпрос, ще се решава съобразно закона.
Шест месеца преди изборите Първанов отказа да обяви намеренията си за втори мандат, както и дали, ако се състезава, ще бъде независим или партиен кандидат.
Президентът Първанов каза още, че прокуратурата трябва да се самосезира по повод информациите за учредяване на турска партия в Пловдив. Нейн идеолог е Мендерес Кунгюн, който преди време организира подписка за признаването на турски език и етнос у нас. Учредяването на новата партия беше планирано за днес, но хотелът-домакин отказа да приеме делегатите. Според някои информации учредителното събрание все пак се е състояло, но в на връх Бузлуджа. Преди малко Мендерес Кунгюн каза за Би Ти Ви, че организацията е учредена в присъствието на 50 делегати от цялата страна и петима гости от Турция. До месец партията ще поиска регистрация в Пловдивския окръжен съд, тъй като седалището й ще бъде в Пловдив. Днес в града имаше протести срещу новата формация.
В Пловдив, където предварително бе оповестено, че ще се учреди новата организация, почти цял ден националисти очакваха Мендерес Кунгюн и делегатите. Те обаче така и не се появиха и това провали планираните от ВМРО и Атака протести.
Ангел Джамбазки - съпредседател на Националния младежки комитет на ВМРО-БНД: Ние се събрахме тук, за да се уверим, че антибългарски речи няма да се държат и няма да се учредяват каквито и да е било антибългарски, антиконституционни партии, организации, сдружения и прочие мимикрии. Павел Шопов - народен представител, Атака: Не протестите на Атака днес всъщност трябваше да бъдат мерките срещу такъв акт - това трябваше да бъдат действията на правоохранителните органи, на специалните служби и на прокуратурата, които не биваше да допускат каквито и да е действия в зародиш на такива образувания.
Младежката организация на ВМРО вече е имала среща с Главния прокурор и е получила уверенията му, че законите в България ще бъдат спазвани.

БТВ Новините 22.00
Националното турско обединение вече е факт

Въпреки осуетения по-рано днес в Пловдив опит да се учреди етническа партия, Националното турско обединение вече е факт. Организацията е основана на връх Бузлуджа. За неин председател около 50 делегати са избрали Мендерес Кунгюн от Казанлък, който преди време организира подписка за признаването на турски език етнос у нас.
Пред Би Ти Ви Кунгюн обяви, че формацията не е учредена с политическа цел.
Мендерес Кунгюн: Ние нямаме за цел да създаваме нова политическа формация в България. Ние създаваме правозащитна организация. Ние не сме алтернатива на никоя етническа политическа партия в България. Ние сме гражданско сдружение и тяхното отрицание. Така че, ако искате да информирате обществеността какво се е създало, отрицание на партийните етнически формации в България.
Предварително бе оповестено, че новата организация ще се учреди в Пловдив и там националисти цял ден очакваха Мендерес Кунгюн и делегатите. Те обаче не се появиха и това провали планираните от ВМРО и Атака протести.
Ангел Джамбазки, съпредседател на Националния младежки комитет на ВМРО-БНД: Ние се събрахме тук, за да се уверим, че антибългарски речи няма да се държат и няма да се учредяват каквито и да е било антибългарски, антиконституционни партии, организации, сдружения и прочее мимикрии, насочени срещу териториалната цялост, суверенитет и интегритет на Република България.
Младежката организация на ВМРО вече е имала среща с главния прокурор и е получила уверенията му, че законите в България ще бъдат спазвани.
По-рано днес президентът Георги Първанов заяви, че прокуратурата трябва да се самосезира по повод информациите за учредяване на турска партия. Държавният глава разкритикува вътрешния министър Румен Петков за решението му да отвори избирателно досиетата на двама популярни журналисти. На специална пресконференция по повод доклада на Еврокомисията за България и Румъния, държавният глава отчете, че нашата страна има висока, но недостатъчна готовност за членство в Европейския съюз.
При критикувани 6 от общо 145 области няма място нито за песимизъм, нито за излишна и еуфория, смята президентът. Той призова спешно да бъдат приети нов закон за съдебната власт, промени в Наказателния кодекс и закон срещу прането на пари. Утре държавният глава ще огласи доходите и имуществото си, но това трябвало да сторят и останалите висши държавници и лидери на опозицията. Първанов не е убеден, че смени на министри сега ще дадат резултат. Той разкритикува последните действия на вътрешния министър Румен Петков по темата досиета: "По отношение на досиетата, вероятно имате предвид избухналия дебат във връзка с обявената информация от министър Петков. Аз смятам, че това е грешка. Не мисля, че това трябва да се прави избирателно за една или друга категория, трябва да има единен подход, не може един човек да решава този въпрос, ще се решава съобразно закона".
Георги Първанов не пожела да обяви намеренията си за втори мандат. Той не каза и дали, ако се състезава, ще бъде независим или партиен кандидат.

Нова ТВ Календар 19.15
Провали се опитът на Мендерес Кунгюн да учреди в Пловдив национална организация на турското малцинство в България

Провали се опитът на Мендерес Кунгюн да учреди в Пловдив национална организация на турското малцинство в България. Нито един от хотелите в града не се съгласи да приеме бизнесмена и водените от него делегати. По неофициална информация Кунгюн е успял да създаде формация. Това е станало на тайна среща, проведена по-късно днес в Казанлък.
Репортер: Мендерес Кунгюн и водените от него 50 турски делегати трябваше да пристигнат в Пловдив около 12 часа. До последния момент те не бяха отменили резервацията си за зала Пълдин в хотел Тримонциум, където трябваше да се проведе националната конференция, на която да бъде учредена организация на турското малцинство в България. Според предварителната инфорамация на срещата са били поканени да присъстват и бизнесмени от съседна Турция, както и представители на районите със смесено население у нас. Засилено полицейско присъствие имаше през целия ден около хотел Тримонциум. От управата на хотела днес отново заявиха, че няма да допуснат хората на Кунгюн да влязат вътре. Повече от 4 часа представители на ВМРО и журналисти очакваха тук да се появи Мендерес Кунгюн с водените от него 50 делегати. Той не само, че не дойде, но и мобилният му телефон остана изключен през целия ден. Около 60 души от младежкият комитет на ВМРО се бяха събрали в хотела и дори влязоха в самата зала, в която трябваше да се учреди Националното турско обединение. Те бяха дошли, за да попречат на Кунгюн да създаде организация на турското малцинство.
Ние се събрахме тук, за да се уверим, че антибългарски речи няма да се държат и че няма да се учредяват никакви антибългарски организации, противоконституционни партии, организации, сдружение и т.н. мимикрии, насочени срещу териториалната цялост, суверенитета и интегритета на република България. Уверяваме ви, че няма да оставим нещата до тук. Ще продължим да уведомяваме българските служби за това какво се случва, ще продължим да държим прокуратурата в течение.
Около хотела бяха забелязани и представители на Атака. Те заявиха, че учредяването на подобна формация е заплаха за българската конституция и е опит за създаване на двунационална държава.

Нова ТВ Календар 23.30
Сдружение по името национално турско обединение е било създадено днес на Бузлуджа

Сдружение по името национално турско обединение е било създадено днес на Бузлуджа след като пловдивският хотел Тримнциум отказа да бъде домакин на учредяването на партията Мендерес Кунгюн. Присъствали са над 50 делегати от цялата страна. Следващата седмица юрист от новото сдружение ще внесе документите му в Пловдивския окръжен съд. По-рано днес президентът Първанов заяви, че за действията на Кунгюн трябва да се самосезира Главна прокуратура.

БНТ - По света и у нас 20.00
Над 50 делегати от цялата страна се събраха на връх Бузлуджа и създадоха сдружение под името Национално турско обединение

След като управата на пловдивския хотел Тримонциум отказа да бъде домакин на учредяването на партията на Мендерес Кунгюн, днес над 50 делегати от цялата страна се събраха на връх Бузлуджа и създадоха сдружение под името Национално турско обединение. Следващата седмица юрист на новата формация ще внесе документите за регистрация в Пловдивския окръжен съд.

Дарик радио Вечерна основна емисия 18:00
Успяхме да осуетим учредяването на нова турска, националистическа, сепаратистка партия в пловдивския хотел Тримонциум

Успяхме да осуетим учредяването на нова турска, националистическа, сепаратистка партия в пловдивския хотел Тримонциум. Това заяви съпредседателят на Националния младежки комитет на ВМРО Ангел Джамбазки. В района на Пловдив предстои учредяване на нова турска партия на Мендерес Кунгюн. ВМРО сезира прокуратурата предварително.
По телефона Мендерес Кунгюн не отрече факта, че вя този момент все пак се учредява нова турска партия, но не пожела да посочи мястото в Пловдив. Кунгюн заяви, че по-късно ще направи официално изявление. На предполагаемото място на учредителната среща в хотел Тримонциум се бяха събрали около 60 члена на младежката организация на ВМРО, чиято цел по думите им бе да осуетят учредителното събрание в случай, че се провежда в хотела. Събрахме да се уверим, че в Тримунциум няма да се държат сепаратистки речи на турски език. Това заявиха младежите от ВМРО.
Преди минути стана известно, че е учредено национално турско обединение на връх Бузлуджа от 50 представители от турския етнос у нас. За лидер на формацията беше избран казанлъшкият бизнесмен Мендерес Кунгюн. Неправителствената организация ще се ръководи от петчленен управителен съвет, двама от членовете на който са чужди граждани. При учредяването на новата формация са били и петима представители на правозащитната турска неправителствена организация Бахат.
Националното турско обединение прие и свои десет цели и задачи, по които ще работи. Те са: развитие и утвърждаване на гражданското общество сред турско-мюсюлманската общност в България, както и подпомагане на социалната интеграция на турското население у нас, защита на индивидуалните човешки права и на турското национално малцинство в България, така че развитието на политическия плурализъм и демонопизирането на турската етническа общност са другите цели на новата формация. За Дарик специално Мендерес Кунгюн, който бе избран за лидер сред трима кандидати съобщи също, че други важни цели на новото турско обединение ще бъдат различни граждански инициативи за защита на националната идентичност като езикова, културна, етническа и религиозна на българските турци и противодействие на агресивните прояви, шовинистичните и расистките пропаганди срещу турския етнос в страната. Мендерес Кунгюн бе категоричен, че националното турско обединение ще съдейства и сътрудничи с всички държавни органи и структури за гарантиране на етническия мир в страната. На въпрос на Дарик защо в последния момент са решили и са променили мястото на сбирката, Кунгюн бе категоричен, че са получили информация, че са нежелани в Пловдив. Съобщението до националните медии вчера от служител на Тримонциум той определи като пропаганда, както и двоен стандарт от страна на ръководството. Кунгюн изрази недоумение как и защо търговско дружество, каквото се явява Тримонциум принцес в Пловдив проявява двоен стандарт спрямо българските граждани. Ако не получим удовлетворителен отговор за това, което се случи, ни е ще потърсим нашите права в Българския хелзински комитет, категоричен бе Мендерес Кунгюн. Националното турско обединение, създадено днес на Бузлуджа, прие и свои символи знамето ще бъде черен кон на зелен фон и надпис национално турско обединение България. Обединението ще има и свой девиз. Той е: Правата не се дават. Правата се отвоюват.

БНР Централен осведомителен бюлетин 19:00
В Пловдив гражданско сдружение под името Национално турско обединение

В Пловдив гражданско сдружение под името Национално турско обединение. За негов председател е избран Мендерес Кунгюн. Седалището на сдружението ще бъде в Пловдив. Следващата седмица юристът му ще внесе документите за регистрация в Пловдивския окръжен съд. Националното турско обединение, учредено от 50 делегати, предимно координати на подписката на Националната асоциация за евроинтеграция на малцинствата, за признаването на турския език като втори официален в България, събрала 15 хиляди подписа от цялата страна, най-много от Шуменска, Разградска и Търговищка област. Мендерес Кунгюн съобщи, че днес подписката се прекратява, а асоциацията се саморазпуска. Новото сдружение ще се бори основано за изграждане на гражданско общество сред турско-мюсюлманската общност в България и ще съдейства на държавата за гарантиране на етническия мир, коментира неговият председател. Той е бил избран за поста в конкуренцията на още двама претенденти - ексдепутатът от ДПС от Великото народно събрание Сабри Юсеин и Осман Бюлбюл, бизнесмен. Националната турско обединение днес гласувало и своя устав. На въпрос на Хоризонт къде е станало учреждението днес Кунгюн отговори, че законът не изисква специално разрешение, а сбирката е била на закрито.

БНР, новини
50 делегати учредиха Национално турско обединение в Пловдив

Пловдив. 50 делегати от цялата страна учредиха днес в Пловдив гражданско сдружение под името Национално турско обединение. За негов председател е избран Мендерес Кунгюн. Седалището на сдружението ще бъде в Пловдив. Следващата седмица юристът му ще внесе документите за регистрация в Пловдивския окръжен съд. Председателят на сдружението каза, че днес се саморазпускала Националната асоциация за евроинтеграция на малцинствата в България, от чието име беше пусната подписка с искане за признаването на турския език като втори официален език в страната. Днес подписката е приключила, събрани са 15 хиляди подписа, най-много от Шуменска, Разградска и Търговищка област.

Кунгюн се скри, няма турска партия засега
Прокуратурата да се самосезираза антибългарските изявления, зове президентът
Агитки на ВМРО и Атака", полиция, общинска охрана и десетки журналисти чакаха близо 5 часа вчера да се учреди турска антибългарска партия. В хотел Тримонциум Принцес" в Пловдив трябваше да се съберат председателят на Националното турско обединение Мендерес Кунгюн, ексдепутатът Селим Дервиш, представители на над 50 инициативни комитета, гости от Турция.
Нито Кунгюн, нито други учредители се появиха. Негов приближен пусна слуха, че срещата е изнесена тайно в Казанлъшко.
Още в края на миналата седмица, когато ВМРО сигнализира съда, прокуратурата и полицията, ръководството на хотела прати писмо на учредителите да си вземат обратно депозита от 100 лв., с който запазили зала Пълдин". От хотела не искали да се забъркват в никакви политически действия. В същото време младежкият комитет на ВМРО резервирал съседната зала Тракия".
В 9 сутринта се събраха членове на ВМРО от цялата страна, облечени с фланелки с надпис Силата на българския дух". Въпреки че от хотела бяха категорични, че при тях няма да има никаква сбирка, наоколо бдяха десетина полицаи от II РПУ и още толкова общински охранители. Тръгнаха си чак след 13 ч.
Дотогава Кунгюн твърдеше пред репортери по телефона, че е в Пловдив с хората си и ще дадат пресконференция точно в 14 ч в хотела. Тръгнаха версии, че учредителите са на друго място под тепетата.
Малко преди уречения за брифинга час пристигнаха членове на Атака", водени от Павел Шопов. Това, че не се знае къде са, е по-опасно, коментира Шопов. От ВМРО обещаха да следят под лупа инициаторите.
Тази личност (Кунгюн - бел. ред.) е просто провокатор, заяви вчера президентът Георги Първанов и призова Главна прокуратура да се самосезира за дейността му. Той припомни, че преди време лично сигнализирал за дейността на Адем Кенан - не защото тя може да представлява реална заплаха за националната ни сигурност, а защото като държавен глава не мога да допусна изказвания от рода на неговите". По същия начин оценявал действията на Кунгюн.
Решението срещу радикализирането на политическия климат у нас на етническа основа да се намери с ясна позиция на всички партии, призова президентът. Има лидери, които се радват от това, че Сидеров полемизира така директно с Първанов", предупреди той и напомни, че така е било през 20-30-те години в някои европейски страни при появата и развитието на едно ново явление".
в. 24 часа стр. 4

Роди се нова турска партия на Бузлуджа
тайно. Шеф ще е Мендерес Кунгюн, който през февруари направи подписка с 10 искания, между които и конституционно признаване на турското малцинство.
Целта на Националното турско обединение е развитие на гражданското общество сред турската общност и премахване на монопола на ДПС нея. Символът на организацията ще бъде черен кон на зелен фон. Според Кунгюн около 5 хил. души щели да се запишат веднага при него.
На въпрос защо са променили мястото на сбирката, която трябваше да е в Пловдив, той заяви, че са получили информация, че са нежелани в града под тепетата.
в. 24 часа Второ издание стр. 4

Напразно чакаха Кунгюн в Пловдив
Учредяването на турско национално обединение се състоя на връх Бузлуджа вчера вместо в Пловдив.
По предварителна заявка в пловдивския хотел Тримонциум Принцес" трябваше да пристигнат делегати от районите със смесено население, които да се обединят в нова турска партия под ръководството на Мендерес Кунгюн.
Преди ден обаче турските шефове на хотела обявиха, че няма да приемат учредителите. Кунгюн се бе заканил, че въпреки това ще дойде в града. Затова още от обед пред хотела застанаха младежи от ВМРО с фланелки с надписи: Силата на българския дух". Дойдохме да се уверим, че днес тук няма да се държат антибългарски речи и няма да се учредяват антибългарски, противоконституционни партии", каза съпредседателят на младите войводи Ангел Джамбазки. По-късно пред хотела дойде и ,Атака".
в. Труд - стр. 5

Турци се обединиха на връх Бузлуджа
Турският националист Мендерес Кунгюн учреди вчера Национално турско обединение на връх Бузлуджа вместо в Пловдив.
Петдесет мюсюлмани от страната и петима представители на Турция положиха основите на новата формация. Членовете й имат десет цели. Между тях са развитие и утвърждаване на гражданското общество и турско-мюсюлманската общност и защита на националната идентичност на българските турци - езикова, културна, етническа и религиозна. По предварителна заявка формацията на Кунгюн трябваше да се учреди в пловдивския хотел Тримонциум Принцес".
Преди ден обаче турските шефове на хотела обявиха, че няма да приемат учредителите. Националистът се бе заканил, че въпреки това ще дойде в града. ПредТруд"той съобщи, че до момента не е получавал обяснение за отказа на хотела. Получил обаче информация, че от централата на ДПС до собственика на хотела е изпратена депеша да не бъдат допускани делегатите за учредяването. В противен случай имало опасност" за бизнеса на собственика на хотела у нас Суди Озкан.
Още от обед пред хотела се събраха младежи от ВМРО с фланелки с надписи: Силата на българския дух". Дойдохме да се уверим, че днес тук няма да се държат антибългарски речи", казаха воеводите от града на тепетата. Към тях се присъединиха и хора от Атака".
в. Труд Второ издание стр. 5

Турско обединение учредено в нелегалност
Екатерина ТЕРЗИЕВА

ВМРО и "Атака" нахалост чакат Мендерес Кунгюн пред пловдивски хотел
Национално турско обединение беше учредено вчера от скандалния Мендерес Кунгюн, който от месеци събира подписи за признаване на турския за втори официален език в България. То е създадено от 50 делегати и документите за регистрацията му ще бъдат внесени в Пловдивския окръжен съд до дни, предадоха "Дарик" радио и БНР.
Мястото на учредителната сбирка остана в пълна мъгла. По предварителна информация Кунгюн пожелал сбирката да е в пловдивския хотел "Тримонциум" и сградата попадна в двойна обсада от полиция и младежи на ВМРО и "Атака". Те обаче не видяха и следа от учредителите. По-късно "Дарик" радио съобщи, че учредителната сбирка е станала на сакралния за БСП връх Бузлуджа. Пред други медии Кунгюн само уточни, че е събрал хората си в български град, но не Пловдив. "Сега" не го откри за коментар.
Управата на "Тримонциум" категорично е отказала зала за сбирката. Говорителят Ертен Късова обясни, че в продължение на седмици организаторите твърдели, че ще правят конференция за евроинтеграцията на малцинствата. "Хотелът е турски, но политиката му е да стои далеч от политиката", каза Късова.
60-ина членове на младежката организация на ВМРО и на "Атака" обаче обсадиха вчера хотела, твърдо решени да се уверят лично, че там няма да се държат антибългарски речи на турски език. За всеки случай районът беше отцепен и от полиция. Кунгюн и хората му обаче така и не се появиха.
"Тази личност е просто един провокатор", коментира междувременно президентът Първанов. Той припомни, че преди време е сезирал главния прокурор за дейността на Адем Кенан. Според държавния глава прокуратурата трябва да се самосезира, да се запознае с документите и с реалните действия на този кръг. "Той не е голям, но би могъл да има голям ефект от неговата дейност", предупреди Първанов.
КОЙ Е ТОЙ
Мендерес Кунгюн е бивш член на СДС. На 19 февруари в декларация до парламента и посланиците на всички европейски държави у нас от името на сдружението "Миллет Тракия" и Националната асоциация на малцинствата той поиска промяна в конституцията, която да признае турско национално малцинство в България. Кунгюн настоя още за признаването на турския като втори официален език у нас.
в. Сега стр. 2

Тайно направиха турска партия на Бузлуджа
Николай КРЪСТЕВ

Полицията и ВМРО подплашиха сепаратистите в Пловдив
Сепаратистите на казанлъшкия бизнесмен Мендерес Кунгюн тайно направиха турска партия на Бузлуджа късно следобед вчера. 50 представители на турския етнос у нас се събраха на върха и избраха за лидер на обединението си Кунгюн. Организацията ще се ръководи и от 5-членен управителен съвет, двама от членовете на който са чужди граждани.
Националното турско обединение си постави 10 задачи - утвърждаване на гражданското общество сред мюсюлманската общност, социалната интеграция и защита на правата на турското население у нас, защита на езиковата, културна, етническа и религиозна идентичност на българските турци и съпротива на расистки пропаганди срещу тях.
По-рано през деня вчера пловдивската полиция и активистите на ВМРО подплашиха мераклиите около Мендерес Кунгюн да основат партия.
Още в ранни зори около 30 служители на реда завардиха хотел "Тримонциум-Принцес", където трябваше да се роди новата формация, която да се бори за налагането на турския език като официален в държавата ни. Заедно с тях на щрек бяха и охранителите на хотела, тъй като шефовете им още в събота бяха отказали да дадат зала на сепаратистите.
Скоро след полицията пристигнаха и около 60 активисти на ВМРО от цялата страна, готови да пресекат всякакви мераци за създаване на протурска етническа партия. Войводите даже бяха наели зала в хотела, за да могат при нужда да нахлуят при хората на Кунгюн и да не допуснат провеждането на техния форум.
Изненадващо обаче не се появи нито един от съратниците на казанлъшкия бизнесмен. Междувременно из Пловдив плъзнаха слухове, че турците са се събрали в хотел "Родопи".
Самият Кунгюн мина в нелегалност. След кратко изявление сутринта, че никой не може да му провали учредяването на партията, той изключи мобилния си телефон.
През цялата седмица създаването на представяната като Национална организация на турските малцинства подхранваше политическата интрига в Пловдив. ВМРО ежедневно приканваше гражданите да не допускат такова нещо. Местната структура на партията дори подаде жалба до Районната прокуратура срещу новата формация, а след това прати сигнал и до главния прокурор Борис Велчев.
Представителите на партията коментираха вчера, че действията им не са напразни. Според тях именно заради активността им и съдействието на полицията хората около Кунгюн са се уплашили и изпокрили.
в. Монитор стр. 5

Турската партия на Кунгюн мина в нелегалност
Николай КРЪСТЕВ

Учредяването на нова турска партия, фондация или каквото и да било друго етническо сдружение от кръга около Мендерес Кунгюн и бившия депутат Сабри Хюсеин вчера премина в игра на криеница. Учредителната сбирка трябваше да се проведе в пловдивския хотел "Тримонциум", където те бяха ангажирали зала. Вместо учредителите, пред сградата пристигнаха около 60 активисти на младежката организация на ВМРО.
След това из Пловдив плъзнаха слухове, че турците са се събрали в хотел "Родопи", а по-късно се заговори, че учредяването ще бъде в Казанлък или на съседно на този град село. Мобилният телефон на Мендерес Кунгюн беше изключен и така не стана ясно дали революционният комитет все пак някъде заседава.
Коментарите вчера бяха, че ако Кунгюн се бе явил, той можеше да извлече дивидент като репресиран, а защо не и като физически малтретиран от събралите се пред "Тримоницум" негови опоненти.
Мендерес Кунгюн бе категоричен в изявленията си, че в Пловдив около 50 представители на инициативни групи ще учредят гражданско обединение за защита правата на турското население в България. За проявата синът на Сабри Хюсеин - Дениз, предварително ангажира за неделя зала
"Пълдин" на пловдивския гранд "Тримонциум" и плати капаро за нея. Учредителната сбирка е била обявена като семинар за евроинтеграция на малцинствата, обясниха пред "Телеграф" от администрацията на хотела. След като разбраха от медиите за истинските намерения на инициаторите, от "Тримонциум" отказаха залата с мотив, че дружеството стои в
страни от политиката. Часове преди обявеното начало Мендерес Кунгюн пак потвърди, че среща в пловдивския хотел все пак ще има и че делегатите пътуват.
Вместо тях около 60 членове на младежките организации на ВМРО от цялата страна чакаха полиция и журналисти пред хотела. Преди това те бяха наели съседната на "Пълдин" зала "Тракия".
Имаме съмнения, че сдружението ще послужи като основа за създаването на протурска етническа партия, заяви съпредседателят на Националния младежки комитет на ВМРО Ангел Джамбазки. Той обясни, че сигналът от областната организация на ВМРО до Районната прокуратура срещу новата формация е стигнал до главния прокурор Борис Велчев.
в. Телеграф стр. 2

Хотел осуети учредяването на турска партия
Ръководството на хотел Тримонциум" в Пловдив отказа да допусне хората на Мендерес Кунгюн, които бяха планирали в неделя да учредят там партия на турското малцинство. Пред хотела имаше засилено полицейско присъствие. Пресаташето на хотела обяви, че хотелът е турски, но политиката им е друга.
Пред журналисти Кунгюн заяви, че това е провокация, но независимо от всичко партията ще бъде създадена. Преди два месеца той поиска България да признае турското малцинство В конституцията, турският език да стане официален и да се създаде турски университет. Главната прокуратура трябва да се самосезира и да се запознае с документите и дейността на Кунгкзн и кръга около него, коментира президентът Георги Първанов.
в. Дневник стр. 4

Партията на Кунгюн премина в нелегалност, преди да се учреди
ДПС играе ролята на доброто ченге, плаши с по-радикални от него, каза Павел Шопов

Новата етническа турска партия с лидер Мендерес Кунгюн потъна в нелегалност, преди да се учреди в Пловдив. Вчера в хотел "Тримонциум" трябваше да се състои среща на 50 турски инициативни комитета за създаването на формацията. От управата на хотела обаче обявиха, че няма да предоставят зала за проявата.
В очакване учредителите и Кунгюн да се появят в "Тримонциум", пред хотела се събраха привърженици на АТАКА.
Зам.-председателят на националистите Павел Шопов заяви, че според неофициална информация, още преди обед хората на Кунгюн са потеглили към Казанлък с няколко автомобила.
"Очаквахме да се появят тези мистериозни делегати, но явно всичко е протекло при пълна секретност и непрозрачност и ако нещо се е учредило, не е ясно какво е. Липсата на информация буди съмнение за нещо конспиративно, каквато всъщност е тази партия. Прокуратурата въобще не биваше и да допуска и в зародиш такива действия за създаване на подобни организации", коментира Шопов. В първия ден от мандата на главния прокурор Борис Велчев имахме среща с него и получихме уверение, че се прави проверка и ще има дознание и предварително производство по отношение на Кунгюн. До този момент обаче, няма резултати, подчерта той. Депутатът допълни, че според АТАКА учредяването на организация на Кунгюн е огромна заплаха. Според него създаването на подобна формация е "заплаха за българската Конституция, опит за създаване на двунационална държава, опит за атака срещу българската държава". Действията на турския националист Мендерес Кунгюн целят разделяне на страната на етнически признак и това става по различни канали, но основната роля е на ДПС, допълни Павел Шопов. Ахмед Доган играе ролята на "доброто ченге" и се опитва да сплашва с аргумента: "приемете ме, защото има и по-радикални и опасни от мен", поясни той. Кунгюн, Адем Кенан и ДПС работят паралелно и действията им се контролират от един център, каза още Шопов.
Действията на Мендерес Кунгюн са катализатор в негативна посока за етнополитическия климат в страната, заяви във Варна президентът Георги Първанов. Смятам, че тук главна прокуратура трябва да се самосезира, трябва да се запознае с документите и с реалните действия на този кръг", подчерта държавният глава. Според него, този кръг не е голям, но би могло да има голям ефект от неговата дейност. Още повече, че има заинтересувани среди от другата страна на барикадата, които веднага да поемат тази тежка полемика, добави Първанов.
Вчера пред "Тримонциум" имаше засилено полицейско присъствие. Директорът на РДВР - Пловдив, Ангел Рангелов заяви, че полицията ще се намеси тогава, когато налице е нарушение на обществения ред, а такова за момента нямало. ВМРО - Пловдив, пък алармира Районна прокуратура за опасността от създаването на турска етническа партия в града.
Преди дни Кунгюн обяви намерението си да създаде формацията в Пловдив, като лично посочи хотел "Тримонциум" за мястото, където ще се проведе учредителното събрание.
в. Атака стр. 3Copyright 1998-2018  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"