Първанов:

Да отворим границата със Сърбия

Президентът Първанов сподели с хората, че по време на визитата му в Сърбия с Борис Тадич са постигнали много договорки. Една от тях е за полагане на допълнителни усилия за отстояване на културната самобитност на Димитровградския край. Това означава повече часове по български език от сегашните 5 часа седмично, заяви Първанов, бурно аплодиран от присъстващите в залата.

Българският президент е убеден, че развитието на пограничните райони е обща работа на двете държави. Според него европейският бизнес трябва да бъде поощрен да инвестира на тези места с данъчни облекчения и други преференции. Първанов смята, че затова ще спомогне и реализирането на проекти като автомагистралата София - Ниш и газопреносната мрежа. Между мен и Тадич се установиха не само партньорски, но и приятелски взаимоотношения, което е най-голямата гаранция, че договореното с Белград ще се изпълни, категоричен бе Първанов.
От своя страна, Борис Тадич разчупи атмосферата в залата с признанието, че за момент се е объркал, че се намира в България. Той сподели, че преди време е попитал известен сръбски писател отношенията между Сърбия и кой народ са могли да бъдат много по-добри. Полученият отговор бил: "Отношенията с българите!" Лично се чувствам щастлив, че точно по време на моя мандат отношенията между двете страни достигнаха своя връх, коментира сръбският държавен глава.
Според него противно на европейските практики пограничните райони на Балканите са бедни, защото държавите твърде дълго са се изморявали с конфликти помежду си. Тадич смята, че Европа се развива именно чрез своите региони и даде два балкански примера за успех в това отношение: Видин - Калафат - Зайчар, и София - Скопие - Ниш. Сръбският президент подчерта, че е необходимо този модел да заработи и за района на Димитровград. Според него това развитие ще донесе просперитет и в двете държави.
Пред българите в Димитровград Тадич обяви категорично, че лично той е гарант за правата на малцинствата в Сърбия.
В леко нарушение на дипломатическия език сръбският държавен глава сподели с димитровградчани и своята убеденост, че Първанов ще бъде преизбран за президент на България. Хората посрещнаха думите му с бурни аплодисменти.
След това двамата държавни глави поднесоха венци на паметника-костница "Нешков връх", където лежат костите на убити сръбски и български войници, загинали по време на Балканската война. Тадич и Първанов посетиха и културно-информационния център на българското малцинство в града.
 

27.04.2006


Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени