в. "Труд", 14 юни 2006 г.


 Дело за безстопанственост и престъпление по служба

През 2001 г. срещу Петко Симеонов е образувано дело за дейността му като шеф на Агенцията за чуждестранна помощ през 1990-1992 г. Обвиненията са за длъжностно престъпление и безстопанственост. Навремето се твърдеше, че Симеонов е резследван за неотчетени дарения за милиони левове и задължения от 35 млн. лв. на фирмата "Артемис" към АЧП. Неин президент е бил заместникът на Симеонов Спас Русев.

Делото е прекратено на 30 септември 2002 г. от Цеко Йорданов вместо от прокурор от софийската градска прокуратура, пише в доклада. Няма данни постановлението за прекратяване да е пращано в СГП. 45-те тома по делото още са във Върховната касационна прокуратура.

 

Петко Симеонов: Имаше натиск, безобразие...

- Г-н Симеонов, в доклада на прокуратурата се сочи, че по ваше дело са допуснати нарушения - прекомерно забавяне, незаконосъобразно произнасяне от по-висш прокурор, задържане на материали... Вие като потърпевш какво мислите?

- Делото бе за Агенцията за чуждестранна помощ и доколкото си спомням, се влачи много години. От следствието излизаше с мнение да бъде прекратено, тъй като няма данни за престъпление. От прокуратурата го връщаха за доразследване. На мен ми казаха, че това е една политическа игра...

- Кой ви го каза?

- Няма значение... Но вътре имаше смехотворни работи, по които са ме питали. Включително защо в еди-какъв си вестник било писано еди-какво си. Неща, които нямат отношение към мен. Или защо не съм давал отчети (б.р. - за агенцията), при положение, че те са публикувани в Държавен вестник. Не ми е отправяно обвинение. Знаех, че правят следствие срещу неизвестен извършител. Връщаха го няколко пъти. Веднъж отидох при един прокурор да моля, ако има нещо, да бъда даден на съд. Молех да бъда съден. прокурорът много ехидно се изсмя и каза, че няма да стане това...

- Ще кажете ли името...

- Не, това няма значение. Смятам, че някой искаше да не се занимавам с политика. Това бе един политически натиск. През цялото време ме мотаеха, безобразие. Накрая - преди 2 или 3 г. ми дадоха заключителен документ от прокуратурата, че делото се прекратява.

- Очаквате ли някой да бъде наказан?

- Не съм вътре в нещата. Знам, че делото бе неправомерно и политически бавено, подиграваха се с мен. Дори мислех да си търся правата в Страсбург.

- Кой имаше интерес да се протака делото?

- От няколко места имаха интерес. По това дело са похарчени толкова пари, при положение че предварително беше ясно, че нищо няма.Copyright 1998-2018  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Рафт "АЧП"