В писмо до главния прокурор, бившият директор на Агенцията за чуждестранна помощ иска ново приключване на дело от 2002 годинаhttp://www.focus-news.net/?id=n506587

 

13 юни 2006 | 17:24 | Агенция "Фокус"

София. В писмо до главния прокурор Борис Велчев, изпратено днес, бившият директор на Агенцията за чуждестранна помощ (АЧП) Петко Симеонов настоява делото, водено срещу него, като директор на АЧП, да бъде приключено по законосъобразния ред.
Делото срещу Петко Симеонов е едно от делата, споменати в предварителния доклад за резултатите от ревизията, извършена във Върховна касационна прокуратура и Върховната административна прокуратура. В доклада се посочва, че проверката по следствено дело № 280 от 2001 г, образувано срещу Петко Симеонов за длъжностно престъпление по чл.282 и безстопанственост по чл.219 от Наказателния кодекс, извършени в качеството му на изпълнителен директор на Агенцията за чуждестранна помощ, през периода 1990-1992 година, е установила допуснати нарушения от прокурора. Нарушенията се състоят в незаконосъобразното инстанционно произнасяне по делото и задържането на материалите, както и в неуведомяването на компетентната прокуратура с екземпляр от прокурорския акт. След продължително разследване, извън всякакви разумни срокове, делото е прекратено на 30.09.2002 г. от прокурор Цеко Йорданов, завеждащ отдел във Върховна касационна прокуратура, вместо от съответния прокурор от компетентната прокуратура Софийска градска прокуратура, пише още в доклада.

Пред Агенция Фокус Петко Симеонов заяви, че делото е продължило повече от пет години. На няколко пъти то е било приключвано от Главно следствено управление и изпращано в прокуратурата с мнение за прекратяване, поради липса на данни за престъпление. От прокуратурата обаче са връщали делото обратно в Главно следствено управление с формулиране на нови искания за проверки, твърди Петко Симеонов.
Настоявам това дело да бъде придвижено и приключено, защото сега, след като е констатирано някакво процесуално нарушение, нещата пак някак увисват, заяви още Петко Симеонов. По думите му, обвиненията срещу него за злоупотреби били клевета и имат политически характер.


Маргарита КОЛЕВАCopyright 1998-2018  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Рафт "АЧП"