ВЕРСКА ВОЙНА В КОСОВО


Верска война в Косово?

 
 18 март 2004 | 04:08


18 души загинаха, а повече от 250 са ранени след междуетнически стълкновения между сърби и албанци в Косово. Вълненията в започнаха в ранни зори в сряда с протестна акция на около 200 косовски сърби в село Чаглавица, на три километра от Прищина, по време на която влезнаха в съприкосновение с полицаи от международните миротворчески сили в провинцията, предаде АП. Демонстрацията беше организирана заради покушението над 18-годишен сръбски младеж, който беше тежко ранен от неизвестни нападатели.
По късно пламна и Косовска Митровица след като местните жители намерили телата на три албански деца, удавили се в ледените води на река Ибар. Според етническите албанци децата се опитвали да избягат от група разгневени сърби, търсещи отмъщение за ранения по- рано 18 годишен младеж. За да умиротворят сбилите се сърби и албанци на моста на Ибар, силите на НАТО и полицаи от ООН използвали сълзотворен газ, гумени куршуми и шокови гранати.
В Косовска Митровица живеят и сърби и албанци, но албанците са преобладаващото мнозинство. Сблъсъци имаше и при село Чаглавица, близо до Прищина. Генералният секретар на ООН Кофи Анан осъди новите прояви на междуетническо насилие в Косово. Той призова всички заинтересувани страни да сложат край на кръвопролитието. Гръцките власти също осъдиха проявите на насилие в Косовска Митровица и призоваха мирният процес в региона да продължи

Хронология на важни политически събития и сблъсъци между сърби и албанци в Косово след спирането на бомбардировките през юни 1999 и решението на ООН за създаването на автономия за Косово в рамките на Федерална Република Югославия (Сърбия - Черна Гора днес)

1999
21 юни: Сблъсък между етнически албанци и сърби станал на следващия ден след формалното приключване на бомбардировките и сключването на споразумение между АОК и многонационалните сили на НАТО (КФОР) за демилитаризирането на албанските партизани.
16 юли: Поредно стълкновение между сърби и албанци в Прищина, две седмици след назначаването на французина Бернар Кушнер като администратор на ЮНМИК и назначаването на Съвета за преход съставен главно от албанци и сърби, като представители на общностите.
23 юли: 14 сърби убити близо до Старо Грачко. Повече от 220 000 не-албанци, главно сърби, напускат провинцията. Около 80 000 сърби все още живеят там.
20 септември: Сключено е споразумение между КФОР и АОФ за трансформацията на АОК в Орган за защита на Косово с цивилни служители (около 5 000 служителя)
15 декември: Подписана е спогодбата за създаването на временен съвет между албанци, сърби и членове на МЮНИК.

2000
3 февруари: След заявлението на Ибрахим Ругова за разпускане на всички институции на Република Косово, на която той е избиран двукратно за президент (без да е бил признат от Белград) започва един от ожесточените сблъсъци в Косовска Митровица. За месец и половина в този разделен на две град ще загинат десет души, а десетки ще бъдат ранените.
8 декември: Бернар Кушнер е заменен от Дане Ханс Хакеруп, който ще бъде наследен от немеца Михаел Щайнър на 21 януари 2002.

2001
16 февруари:
Атакуван е рейс превозващи сърби в близост до Подуево: 11 мъртви

2002
4 март:
Ибрахим Ругова е презибран за президент на Косово от мултиетническия парламен
11-12 август: Конфронтации между албанци и международните сили за сигурност след ареста на бивши членове на АОК от КФОР и полицейските сили на ЮНМИК.

2003
12 април:
Взривен е железопътен мост в северната част на Косово, като отговорност за това поема Албанската национална армия. Последват други атаки в Косово, южна Сърбия и в близост до Македония. ЮНМИК обявява АНА за терористична организация.
15 август: Белград изисква от новият председател на МЮНИК, финландецът Хари Холкери, да прекрати анти-сръбското насилие след убийствата на 13 август на две сръбски момчета в западно Косово.
14 октомври: Сръбски представители от Белград и албански представители от Косово започват за първи път директни преговори във Виена след края на войната.

2004
17 март:
Четиринадесет са убити и повече от 250 са ранени (жертви са дадени и от двата лагера) по време на тежки сблъсъци в Косовска Митровица и Чаглавица, в близост до Прищина и в почти всички населени със сърби селища в Косово. Единадесет френски войника от КФОР са ранени, от тях трима са сериозно пострадали.КОСОВО

Косово е провинция в южната албанска част на Сърбия, под протектората на ООН след юни 1999. Многонационална военна сила под командването на НАТО е разположена в провинцията. Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН приета на 10 юни 1999 признава суверенитета на Федерална Република Югославия (Сърбия и Черна Гора след 2003) и предвижда устройването на провинция Косово като автономия.
Географско разположение: площ - 10 877 квадратни километра. Граничи на югозапад с Албания, на югоизток с Македония и на запад с Черна Гора.
Население: Близо 1,8 милиона албанци и около 80 000 сърби. Преди избухването на етническия конфликт през януари 1998 между югославяните и сепаратистите албанци от Армията за освобождение на Косово (АОК), населението е наброявало близо 2 милиона жители, от които 1,6 милиона са албанци, над 200 000 са сърби, а останалите са представени от малцинствени групи, най-големите от които са турци, мюсюлмани (не-албанци), роми и горани (сърби приели исляма). След началото на бомбардировките на НАТО над СРЮ, близо милион бежанци, изселени от югославяните се завръщат в провинцията след края на войната. Междувременно, близо 200 000 не-албанци, главно сърби, напускат провинцията поради страх от покушения от страна на албанците.
Главен град: Прищина
Езици: Албански, Сръбски, Турски
Политическа история/ситуация: център на Сръбското средновековно царство. Разгромът на сърбите в битката на Косово поле на 28 юни 1389 открива пътя за установяването на Отоманската империя на Балканите. Съгласно югославската конституция от 1974, Косово придобива статута на автономна провинция в Република Сърбия. Този автономен статут е премахнат през 1989 от Слободан Милошевич. Политическите институции на провинцията са разпуснати през 1990. През 1991 албанците обявяват провинцията за република и организират полу-явен референдум за независимост (който не е признат от Белград) - според референдума независимост се подкрепя от 99% от населението. През 1992 са албанското население избира парламент и президент на републиката - Ибрахим Ругова. В последствие, Ибрахим Ругова ще бъде преизбран за президент през 1998. След като международният дипломатически натиск над Милошевич не успява да го принуди на прекъсне репресията над албанското население и да приеме уговорените компенсации, на 24 март 1999 НАТО започва бомбардировки над СРЮ. След единадесет седмици бомбардировки, на 10 юни 1999 Белград се съгласява да оттегли всички свои сили от Косово. Разполагането на многонационална сила под командването на НАТО (КФОР, в момента наброяваща около 21 000 души). Мисията на ООН в Косово (ЮНМИК) поема администрацията на Косово. АОК, демилитаризирана през септември 1999 се трансформира в Орган за защита на Косово с цивилни служители (около 5 000 души). През месец февруари 2000, институциите на Република Косово са разпуснати. От друга страна ЮНМИК изгражда автономни институции - президент, парламент, правителство. На 4-ти март 2002 Ругова е избран за президент от парламента на Косово.
Икономика: Косово е най-бедната област на бивша Югославия. Районът е богат на руди (оловна, цинкова, златна, хром, желязо, никел) и изкопаеми горива.


АП
Сблъсъци между сърби и миротворци избухнаха в Косово

Около 200 косовски сърби участваха в протестна акция в селище край Прищина, по време на която влезнаха в съприкосновение с полицаи от международните миротворчески сили в провинцията, предаде АП. Няколко от протестиращите сърби започнали да замерят представителите на органите на реда с камъни. Един полицай е бил ранен в резултат на избухналите безредици.
Демонстрацията беше организирана заради покушението над 18-годишен сръбски младеж, който беше тежко ранен от неизвестни нападатели.


Бета, Сърбия
Сръбската радикална партия се обяви за отмяна автономията на Войводина в новата сръбска Конституция

Сръбската радикална партия ще настоява в новата Конституция на Сърбия териториалната организация да бъде дефинирана като съществуване на силно местно самоуправление, провинция Косово и Метохия и държавата над всичко това, предаде за агенция Фокус сръбската агенция Бета.
Заместник-председателят на Сръбската радикална партия Томислав Николич оцени, че не е нужна никаква трансмисия между републиканските и местните власти и никакво допълнително организиране в автономии и региони.
Радикалите се обявяват за отмяна на автономията на Войводина, а статутът на Косово, по думите на Николич, в момента не зависи от нас.
Това са идеи за конституционни решения, а дали ще бъдат реализирани, зависи от мнозинството от две трети в парламента и от изхода на референдума, добави Николич.
Томислав Николич каза, че радикалите са открити за преговори по начина на избор на президент на Сърбия. В партийната си програма Сръбската радикална партия се обявява за това президентът да бъде избиран от парламента, но партията е готова да приеме и други предложения.


Бета, Сърбия
Напрежение възникна в град Косовска Митровица

Няколко хиляди албанци са се събрали в южната част на Косовска Митровица и след 12 часа българско време са се опитали да преминат по моста на река Ибър в северната част на града, където живеят предимно сърби, предаде за агенция Фокус сръбската агенция Бета.
Войниците от СФОР са спрели хората на средата на моста и са успели да ги върнат на южния бряг на реката. Бил е употребен сълзотворен газ, както и шок-бомби.
От другата страна на моста в северната част на града са се събрали няколкостотин сърби.
Ситуацията в Косовска Митровица е много напрегната.


Reuters
Етническото напрежение в Косово се повиши рязко

Етническото напрежение в Косово се повиши рязко след като в река Ибър близо до град Косовска Митровица бяха намерени телата на две албански деца, предаде агенция Reuters.
Според местните албанци, децата са били нападнати от сръбски тинейджъри като отмъщение за стрелбата срещу техен връстник.
Едно албанско дете все още се счита за изчезнало.
Говорител на ООН в Косовска Митровица заяви, че ситуацията все още е под контрол, но напрежението нараства.


АФП
При сблъсъци между сърби и албанци в Косовска Митровица са били ранени много хора

По време на сблъсъци между сърби и албанци в Косовска Митровица, в северната част на Косово, са били ранени много хора, съобщава АФП.
Силите на ООН, разположени в Косово са били принудени да използват гумени куршуми, за да разпръснат насъбралата се протестираща тълпа, е съобщил говорител на организацията.
Точният брой на пострадалите, както и подробности за случилото се не се съобщават .


ТАНЮГ, Сърбия
В Косовска Митровица има опасност от директно стълкновение между сърби и албанци

Няколко хиляди албанци са стигнали близо до Чаглавица, централно Косово, където голямо количество сърби продължават протестите си, предизвикани от зачестилите неразкрити престъпления срещу техни сънародници в провинцията, предаде сръбската АгенцияТанюг. Според съобщенията на местни радиостанции, силите на ЮНМИК и КФОР са решени да предотвратят назряващия конфликт межди сърби и албанци в централно Косово. Напрежението в района е нарасна, след като се разбра за преминаването на албанците от южната в северната част на Косовска Митровица, допълва агенцията.


Бета, Сърбия
В северно Косово са открити телата на две момчета, които са се удавили в река Ибар

Международните полицейски сили в северно Косово са открили телата на две момчета в река Ибар, предаде за Фокус сръбската Агенция Бета. Момчетата са на 9 и 12-годишна възраст. Едното е открито късно снощи, а другото рано тази сутрин. Издирва се и трето дете. Все още не е утвърдено дали момчетата са се удавили сами или става дума за насилствена смърт. Според албанските медии, става дума за три момчета от албански произход, които са в роднинска връзка. В тях се твърди, че смъртта им е причинена от техни сръбски връстници, допълва агенцията.


АФП
Безредиците в Косовска Митровица са възникнали след убийството на 3 албански деца

Сблъсъците между сърби и албанци в Косово, при които, както по-рано съобщи АФП, са пострадали много хора, са възникнали след вчерашното убийство на три албански деца, за които албанската преса твърди, че са били удавени от група сърби в река Ибар, която минава през Косовска Митровица.
Южната част на Косовска Митровица е населена предимно с албанско население, около 80 000 жители, докато северната част е основно сръбска, уточнява агенцията.
Силите на ООН са използвали сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръснат протестиращите, събрали се по двата склона на реката.
Както по-рано съобщи АФП, по време на безредиците са пострадали много хора, но точният им брой не се уточнява.


Бета, Сърбия
ЮНМИК се опитва да разпръсне няколко хиляди албанци от моста на река Ибар в южна Косовска Митровица

Специалните части на ЮНМИК се опитват да разпръснат и отдалечат няколко хиляди албанци от моста на река Ибар в южна Косовска Митровица, предаде за Фокус сръбската Агенция Бета. Полицията използва сълзотворен газ и шок-бомби. От южната част на Митровица, населена предимно с албанци, се чуват изстрели насочени към северната част, която е с доминиращо сръбско население. Конфликтът възникна след съобщението на албанските медии, че две албанчета са се удавили в Ибар, опитвайки се да избягат от свои сръбски връстници. Според албански източници, са изчезнали три момчета, едното от които още не е открито. Кореспонденти от мястото на събитието съобщават, че атмосферата в Косовска Митровица е изключително напрегната. Сред демонстрантите от южната част вече има ранени, а на моста е подпален един автомобил, допълва агенцията.


АФП
Една жена е била убита в Косовска Митровица

Една жена е била убита по време на безредиците между сърби и албанци в Косовска Митровица, съобщава АФП, като се позовава на информация на агенция Танюг.
Жената, сръбкиня, е стояла на терасата на апартамента си в северната част на града, където случайно е била улучена от куршум. Същевременно агенциите съобщават за много ранени.
Сблъсъците между албанци и сърби в Косовска Митровица са възникнали след вчерашното убийство на три албански деца, за които албанската преса твърди, че са били удавени от група сърби в река Ибар, която минава през Косовска Митровица, както по-рано съобщи АФП.
Южната част на Косовска Митровица е населена предимно с албанско население, около 80 000 жители, докато северната част е основно сръбска, уточнява агенцията.


АФП
Трима души са загинали в Косовска Митровица

Трима души са загинали по време на сблъсъците между сърби и албанци в Косовска Митровица, съобщава АФП, като се позовава на болнични източници.
Първоначалната информация бе за една убита сръбкиня в северната част на града.


АФП
Нови сблъсъци между сърби и албанци са избухнали в Чаглавица

Сблъсъци между сърби, албанци и войници на НАТО и ООН са избухнали в село Чаглавица, разположено близо до Прищина, съобщава АФП, като се позовава на информация на радио B92.
Както по-рано съобщи АФП, в Косовска Митровица при подобни обстоятелства са загинали трима души.


АФП
Петима са загиналите в Косовска Митровица

Петима души загинаха и 250 са ранените в Косовска Митровица при ожесточените сблъсъци, които избухнаха днес между етнически албанци и сърби, предаде АФП, като се позова на източници от медицинските среди.


АФП
Четирима от загиналите в Косовска Митровица са косовски албанци

Петима души загинаха и 250 са ранените в Косовска Митровица при ожесточените сблъсъци, които избухнаха днес между етнически албанци и сърби, предаде АФП, като се позова на източници от медицинските среди.
Представители на местните власти съобщиха, че четирима от загиналите са етнически албанци.
Междувременно белградското радио Б92 съобщи за отделни сблъсъци между албанци и сърби, както и войници от НАТО и полицейски части в село Чаглавица край Прищина.


АФП
Сблъсъците между сърби и албанци в Косово продължават

Нови сблъсъци между сърби, албанци и войници на НАТО и ООН са избухнали в село Чаглавица, разположено на около 2 км. от Прищина, както по-рано съобщи АФП, като се позовава на информация на радио B92.
Тълпа от около 100 албанци се опитала да изтласка сръбските местни жители, блокирали пътя за Македония край селото.
Според информацията, сърбите блокирали пътя в знак на протест срещу убийството на 19-годишен техен съгражданин в понеделник вечерта. Сблъсъците с части на КФОР са избухнали, след като войниците се опитали да осуетят намеренията на албанците.
КФОР и полицейските части на ООН са били принудени са използват сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите, но разприте между сърби и албанци придобили още по-застрашителни размери, съобщава радио B92.
Същевременно, в северната част на Косово, в Косовска Митровица, при сблъсъци между сърби и албанци са загинали петима души, а десетки са ранени.
Според първоначалната информация, сблъсъците между сърби и албанци в Косово са възникнали след вчерашното убийство на три албански деца, за които албанската преса твърди, че са били удавени от група сърби в река Ибар, която минава през Косовска Митровица.


ТАНЮГ, Сърбия
Сблъсъкът между косовски сърби и албанци край Косовска Митровица взе втора жертва

Сблъсъкът между косовски сърби и албанци край Косовска Митровица взе втора жертва, предаде сръбската АгенцияТанюг. Това е сърбинът Боривое Спасоевич, загинал в Косовска Митровица. Малко по-рано на терасата на дома си бе убита друга сръбкиня на име Яна Тучев. И двамата са починали от огнестрелни рани. До 14ч. местно време, или 13 българско, в косовската болница са приети около 70 граждани, като 15 от тях са тежко ранени от огнестрелно оръжие или камъни, допълва агенцията.


РИА Новости
6 души са загинали в Косово, близо 250 са ранените

Най-малко шест души са загинали по време на сблъсъците между сърби и албанци в Косово, а около 250 са ранените, съобщава РИА Новости.
Според информацията, международните сили на реда в Косово, се опитват да въдворят ред и използват сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръснат протестиращите.
При сблъсъците в Косовска Митровица за загинали както сърби, така и албанци.


Бета, Сърбия
Четири от жертвите на въоръжения сблъсък в Косовска Митровица са идентифицирани

Четиримата идентифицирани до сега жертви от сблъсъка между сърби и албанци в Косовска Митровица са Боривое Спасоевич, Яна Тучев, Фериз Читаку и Исак Ибрахими, предаде за Фокус сръбската Агенция Бета. Според албанските медии в Прищина, албанците убити във въоръжения конфликт са трима, но техните имена не са съобщени. Според кореспонденти от мястото на събитието, от около 14ч. местно време, или 13ч. българско, има известно затишие в многочасовите престрелки, допълва агенцията.


РТС, Сърбия
Свикано е спешно заседание на сръбските парламентарни Съвети за отбрана и сигурност и за Косово

Свикано е спешно заседание на сръбските парламентарни Съвети за отбрана и сигурност и за Косово и Метохия, предаде РТС. Общото заседание на двата съвета е насрочени по повод актуалните събития в Косовска Митровица. Председателят на сръбския национален съвет в Косовска Митровица Небойша Йович заяви, че ще поиска от КФОР и ЮНМИК обявяване на военно положение в тази част от провинцията, като обвини именно тях за избиването на днешните сблъсъци, допълва РТС.


Макфакс, Македония
Най-малко шестима са убити и десетки са ранени в сблъсъците между сърби и албанци в Косово

Най-малко шестима са убити и десетки са ранени в сблъсъците между сърби и албанци в Косовска Митровица, предаде македонската Агенция Макфакс. Все още обаче съществуват противоречиви информации какъв е точният брой на жертвите в конфликта. Мироопазващите сили на ООН се опитват да спрат тълпата албанци, която се опитва да навлезе в сръбската част на етнически разделената Косовска Митровица.
Сблъсъкът бе предизвикан след намирането на телата на две албански деца, удавени в река Ибар в северната част на Косово и съобщението на албанските медии в Прищина, че те са се опитвали да избягат от свои сръбски връстници от съседно село, допълва агенцията.


АФП
Сръбското правителство се събира на спешно заседание

Сръбското правителство на Воислав Кощуница се събира на спешно заседание във връзка със ситуацията в Косово, където при сблъсъци между сърби и албанци до момента са загинали седем души, а над 250 са ранени, съобщава АФП.
Веднага след края на заседанието министър-председателят Воислав Кощуница ще направи изявление.
Най-малко 200 албанци и близо 60 сърби са били ранени по време на безредиците в Косовска Митровица, в северната част на Косово, според информация на сръбски и албански медицински източници от мястото на събитията.


АФП
11 френски войници са били ранени по време на сблъсъците в Косово

11 френски войници от силите на КФОР са били ранени по време на днешните сблъсъци между сърби и албанци в Косовска Митровица, в северната част на Косово, съобщава АФП, като се позовава на изявление на говорителя на КФОР.
Състоянието на трима от ранените войници е тежко.
До момента в резултат на безредиците са загинали седем души, а над 250 са ранените.


АФП
Байрам Реджепи призова международните сили за намеса в Косово

Министър-председателят на Косово Байрам Реджепи призова международните сили НАТО и ООН да се намесят за въдворяването на ред в Косовска Митровица, където при днешните сблъсъци между сърби и албанци загинаха седем души, а над 250 бяха ранени, предаде АФП.
Обстановката в Косовска Митровица остана напрегната и следобед. Линейки продължават да кръстосват непрекъснато между болниците в града и бреговете на река Ибар, където се разиграха кървавите сцени.
Агенцията припомня, че в Косово, което формално е част от Сърбия и Черна гора, но се намира под администрацията на ООН, са разположени около 20 000 войници на НАТО


Kosova Live
Косовското министерство на здравеопазването потвърди за 6 загинали в метежите

Министерството на здравеопазването на Косово потвърди, че в метежите в Косовска Митровица са загинали 6 албански граждани, съобщи косовската Агенция Kosova Live. Четирима от тях са в Университетския клиничен център в Прищина, а другите двама в болницата в Митровица, допълва агенцията.


РИА Новости
В болниците в Прищина и в Косовска Митровица постъпват десетки ранени

В болниците в Прищина и в Косовска Митровица постъпват десетки ранени в резултат на сблъсъците между сърби и албанци, при които загинаха 7 души, а над 250 бяха ранени, съобщава РИА Новости.
Ситуацията в Косовска Митровица се изостри след нападението над сръбски ученик и гибелта на три албански деца, които се удавиха вчера в река Ибар, припомня агенцията. Според разпространената информация от някои албански медии, виновни за смъртта на децата са група сръбски младежи.


АФП
Хавиер Солана осъди днешните безредици в Косово

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността, Хавиер Солана, осъди днешните безредици в Косово, като нарече сблъсъците абсолютно неприемливи и призова силите на ЮНМИК и КФОР да въдворят ред, предаде АФП.
Подобни силови прояви са абсолютно неприемливи и заплашват сериозно визиите за едно по-добро бъдеще в Косово, се казва в комюнике от името на Солана, разпространено в Брюксел.
Солана призова всички политици, съпричастни на случващото се, да си сътрудничат с международните миротворчески сили и да осигурят стабилността и реда в Косово.
Седем души петима албанци и двама сърби загинаха по време на днешните безредици в Косовска Митровица. 11 миротворци на КФОР са сред общо 250-те ранени.


БНР - Централен осведомителен бюлетин - 19:00
Най-малко седем души са загинали, а над 200 са ранените, след като албанци навлязоха в северната част на Косовска Митровица и се стигна до тежки стълкновения с жители от сръбска националност. Директорът на местната болница Милан Йованович потвърди, че в града цари истинска военна обстановка. Шефът на Гражданската администрация на ЮНМИК в Косово Хари Холкери осъди раняването на 18-годишния Йовица Ивич, който от вчера предизвика острата реакция на косовските сърби, които блокираха две основни пътни артерии в областта Гниляне- Прищина и Прищина - Скопие. Холкери каза, че е разговарял по телефона със сръбския министър в косовското правителство Милорад Тодорович и го е помолил да използва своя авторитет и влияние върху протестиращите сърби в централната част на Косово. Косовското правителство също осъди инцидента с Ивич и го характеризира в посланието си като криминално деяние, което не работи за постигането на мир и стабилност в Косово. По-рано днес прищинските електронни медии на албански език съобщиха за убийството на две деца от албанска националност в Косово, което е предизвикало насилственото нахлуване на албанците от иначе разделения етнически град Косовска Митровица в северния сръбски район. Информацията за смъртта на двете албански деца бе потвърдена от косовските и международните полицейски сили в областта. Това е най-сериозният инцидент в южната сръбска провинция косово от един месец. Утре в Прищина от черна гора се очаква да пристигне руският заместник-външен министър Сергей Разов, който ще разговаря с Холкери и с косовските политици в рамките на своето минибалканско турне.


АФП
В Белград се събраха посланиците на страните, постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН

Министърът на външните работи на Сърбия и Черна гора Горан Свиланович свика спешна среща с посланиците на страните, които са постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и на Контактната група в Белград във връзка с днешните безредици в Косово, предаде АФП. На срещата е поканен и представителят на ООН в Белград. Свиланович поиска от посланиците незабавна реакция от страна на Съвета за сигурност на ООН за да бъде спряно насилието в Косово.
САЩ, Русия, Франция, Великобритания и Китай са постоянни страни-членки на Съвета за сигурност на ООН. В Контактната група участват САЩ, Русия, Франция, Великобритания, Италия и Германия.
Седем души петима албанци и двама сърби загинаха по време на днешните безредици в Косовска Митровица. 11 миротворци на КФОР са сред общо 250-те ранени.


Нова ТВ - Календар - 19.30
Косово стана свидетел на най-кървавите размирици на етническа основа от 4 години насам

Косово стана свидетел на най-кървавите размирици на етническа основа от 4 години насам. Най - малко 7 души бяха убити при сблъсъци между етнически албанци и сърби в гр. Косовска митровица. Натовските умиротворителни сили използваха сълзотворен газ, гумени куршуми и шокови гранати, за да разпръснат биещите се тълпи. По последни данни ранените са над 250. Насилието избухна, след като местните власти откриха в реката телата на 2 от трите изчезналите вчера албанчета. 13 - годишно момче разказва, че било с изчезналите, когато сърбите ги подгонили.
Стотици албанци се събраха в южната част на града, за да изразят гнева си от случилото се. В същото време в северната част на Митровица сърбите се готвели за отбрана. Сред ранените има и 11 френски войници от миротворческите сили, 2 от тях са ранени сериозно.


БТВ Новините 19.30
Сръбското правителство заседава извънредно

Причината е сблъсъкът между сърби и албанци в Косово.
Правителството на Сърбия днес се събира на извънредно заседание, за да обсъди положението в Косово. Очаква се обръщение на премиера Воислав Кощуница.
Призиви за въздържане от насилие отправи днес ръководителят на Координационния център за Косово и Метохия - Небойша Чович. Подобни призиви отправиха в изказванията си и други сръбски политици, сред които председателят на сръбския парламент и изпълняващ длъжността президент на Сърбия - Предраг Маркович.


БТВ Новините 19.30
7 души загинаха при сблъсъци между сърби и албанци в град Косовска Митровица

250 са ранените при инцидента, съобщи "Франс прес". Агенцията се позова на източници от болницата в етнически разделения град в Косово.
Умиротворителните сили от НАТО и полиция от ООН са използвали сълзотворен газ, гумени куршуми и шокови гранати, за да прекратят сблъсъците. Те са предизвикани от информации, че две албански деца се удавили в заледена река, докато се опитвали да избягат от разгневени сърби.
В Косовска Митровица живеят и сърби и албанци, но албанците са преобладаващото мнозинство.
Информационните агенции цитират различни данни от болниците. Според "Асошиейтид прес" двама албанци и трима сърби са починали от огнестрелни рани. "Франс прес" съобщава за трима убити и четирима починали от раните си.
Инцидентът е удар за силите на ООН и НАТО, които полагат усилия да накарат албанците и сърбите в града да живеят заедно в мир, коментира "Асошиейтид прес".
Сблъсъци имаше и при село Чаглавица, близо до Прищина. Там сърбите блокираха пътя за Македония, след като техен сънародник беше прострелян в понеделник.


АФП
В Косовска Митровица е въведен полицейски час

В Косовска Митровица е въведен полицейски час, съобщава АФП.
Мярката е свързана с днешните кървави сблъсъци между сърби и албанци, при които загинаха седем души, а над 250 бяха ранени.


АФП
По последна информация, 12 френски миротворци са били ранени в Косово

12 френски миротворци са били ранени по време на днешните кървави сблъсъци между сърби и албанци в Косовска Митровица, съобщава АФП, като се позовава на информация на ГЩ на Френската армия.
Първоначалната информация беше за 11 ранени войници.


БНТ - По света и у нас
Сблъсъци в Косовска Митровица

Седем души, според информационните агенции, девет, според местни източници, са загинали в сблъсъците, избухнали днес при моста на река Ибър в град Косовска Митровица.
Ранените са над 250. Пострадали са и 11 френски войници от КейФор, трима от тях -тежко. Дали в Косово започва новата война на Балканите, този въпрос задават днес медиите в Сърбия и провинцията.
Сблъсъците започнаха след съобщенията на косовските медии, че три албански момчета са удавени в река Ибър от група сърби. Силите на КейФор, използвайки сълзотворен газ и шок-бомби се опитаха да овладеят стълкновенията, но в следобедните часове те избухнаха отново. Болниците в Косовска Митровица са пълни с ранени. Кръжат линейки, чуват се сирени и изстрели. Действат снайперисти. КейФор е изпратил бронетранспотрьори и хеликоптери. Прогнозира се, че през тази нощ ще има нови безредици и в село Чаглавица, на три километра от Прищина се водят битки между сърби и албанци. Има запалени къщи и блокади. Има и опасения, че въоръжения конфликт може да се прехвърли към Прищина и други градове като верижна реакция. Сръбските косовски политици призоваха за въвеждане на извънредно положение в Косово, а косовският премиер Байран Реджепи за намеса на международните сили на НАТО и ООН.
В Косовска Митровица е въведен полицейски час.


АФП
По последни данни, 10 души са загинали при днешните сблъсъци в Косово

По последни данни, десет души са загинали при днешните сблъсъци между сърби и албанци в Косовска Митровица, а над 250 са ранените, съобщава АФП, като се позовава на болнични източници.
Осем от загиналите са албанци, а двама сърби.


РИА Новости
Премиерът на Косово потърси помощ от гражданската администрация на ООН за възстановяването на мира

Косовският премиер Байрам Реджепи потърси помощ от гражданската мисия на ООН в Косово и международните умиротворителни сили КФОР за възстановяването на мира в град Косовска Каменица, където са ранени над 250 души, съобщи РИА Новости
Прес-кореспондентът на ООН Анджела Джозеф заяви че албанци са изгонили сърби от местността Бело Поле, близо до град Печ, и са запалили всички 25 къщи. Италиански миротворци са укрили сърбите в тяхната база.
Ситуацията в Косовска Митровица се изостря след нападения над сръбски ученик и удавилите се в последствие три албански деца в река Ибр. Албанците считат че винонвни за трагедията са сръбски младежи.


АФП
Дванадесет френски военнослужещи от КФОР са ранени при сблъсъци в Косово

Дванадесет френски военнослужещи от умиротворителните сили КФОР са ранени по време на сблъсъците между сърби и албанци в сряда в Косовска Митровица, съобщи АФП, позовавайки се на съобщение на френският щаб в Париж.
Френските войници са взели участие в сблъсъците между двете общности, заедно с войници от Дания и Белгия. КФОР са се намесили в подкрепа на полицейските сили, които имат за цел опазването на реда и закона. В момента има 13 ранени, от които 12 са французи и един е датчанин, съобщи полковник Кристиян Баптис. Според него напрежението все още властва в началото на нощта в Митровица. Френските войници, които са се намесили в сблъсъците са от 126 пехотна бригада от Бриж и са част от североизточната многонационална бригада BMN-NE. В тази бригада участват войници от Франция, Дания, Белгия, Люксембург, Мароко и Гърция, като общият им брой е 3850, от които 2385 са французи. Многонационалните умиротворителни сили се състоят от четири бригади и наброяват общо 18 548 души от 35 държави, от които 2550 са французи. Освен ранените 13 войника от КФОР, са загинали осем албанци и двама сърби и над 250 са ранени, според ТАНЮГ. Конфронтациите настъпват, след като ден преди това три албански деца се удавиха в река Ибр, които според албанската преса са били удавени. Тази версия не е потвърдена и в момента се води следствие.


РИА Новости
Броят на жертвите в Косовска Митровица достигна десет души

Броят на жертвите в междуетническите стълкновения между сърби и албанци в Косово достигна десет души, съобщи РИА Новости. Според представители на КФОР са загинали осем албанеца и двама сърби, а над 250 са ранените. От силите на КФОР са ранени 12 френски войника, като трима от тях са тежко ранени.
В сряда няколко хиляди албанци се опитаха да преминат в северната, сръбска част на Косовска Митровица но международните сили ги заставиха да се върнат и така предотврати мащабни и по-жестоки сблъсъци между сърби и албанци.


АФП
Десет автобуса с въоръжени албанци са пристигнали в Митровица

Десет автобуса с въоръжени албанци са тръгнали от град Дреница и са се отправили към Косовска Митровица, предаде АФП като се позова на информация от сръбски източници, които са пожелали анонимност. Според тях, въоръжените мъже ще подсилят позициите на албанците в района на Косовска Митровица. Дреница е център на сепартистката организация Армия за освобождение на Косово. По последни данни, при сблъсъците в района на Косовска Митровица са загинали десет души, а повече от 250 са били ранени.


БТВ Новините 22.00
10 души загинаха при сблъсъци между сърби и албанци в град Косовска Митровица

250 са ранените при инцидента, съобщи източник на ООН. Властите в Косово въведоха полицейски час в град Косовска Митровица.
Сблъсъците бяха предизвикани от информации, че три албански деца се удавили във водите на ледена река, докато се опитвали да избягат от група разгневени сърби. За да умиротворят сбилите се сърби и албанци на моста на Ибар, силите на НАТО и полицаи от ООН използвали сълзотворен газ, гумени куршуми и шокови гранати. Сръбската агенция БЕТА съобщи, че след 14 часа обстановката в града вече била мирна. Хората се прибрали по домовете си и улиците останали пусти до вечерта.
В Косовска Митровица живеят и сърби и албанци, но албанците са преобладаващото мнозинство.
Сблъсъци имаше и при село Чаглавица, близо до Прищина. Там сърбите блокираха пътя за Македония, след като техен сънародник беше прострелян в понеделник.


РИА Новости
Генералният секретар на ООН осъди новите прояви на насилие в Косово

Генералният секретар на ООН Кофи Анан осъди новите прояви на междуетническо насилие в Косово, предаде РИА Новости. Той призова всички заинтересувани страни да сложат край на кръвопролитието. Насилието застрашава стабилността в Косово и сигурността на всички негови граждани, заяви Анан. По последни данни, при сблъсъците в Косовска Митровица са загинали 10 души, а повече от 250 са били ранени.


Бета, Сърбия
Четирима сърби са били убити в Липлян

Четирима сърби са били убити тази вечер в косовското селище Липляни, предаде за Фокус сръбската агенция Бета, като се позовава на полицейски източници от Централно Косово.
Жертвите са били дадени след нападение на десетки албанци срещу останалите в селото сърби, след което техните къщи са били запалени.
Военнослужещите от КФОР се опитват да евакуират оцелелите сърби в Липляни.
В съседното село Добротин сръбските къщи също са били обстрелвани. Край село Чаглавица в местността Ветереник продължават да стоят едни срещу други сили на КФОР и косовски албанци.
При сблъсък с косовски албанци край Чаглавица са били ранени 10 войници на КФОР, които веднага са били евакуирани.
С това жертвите на днешните прояви на насилие в Косово станаха 14.


Бета, Сърбия
400 въоръжени албанци от Дреница се придвижват към Косовска Митровица

400 въоръжени албанци от Дреница се придвижват към Косовска Митровица, предаде за Фокус сръбската информационна агенция Бета.
Десет автобуса с въоръжени албанци са напуснали Дреница и са тръгнали на поход срещу сърбите. Заедно с това край село Осляне продължава събирането на въоръжени албанци, които се готвят за действие.


АФП
Гръцките власти осъдиха проявите на насилие в Косово

Гръцките власти осъдиха проявите на насилие в Косовска Митровица и призоваха мирният процес в региона да продължи, предаде АФП. В изявление на гръцкото правителство се казва, че Атина настоява двете страни в конфликта да постигнат съгласие по пътя на преговорите. Шест църкви в Урошевац са били подпалени, след като по тях е стреляно с гранатомет. В същото време в една от църквите са се намирали 15 гръцки войници от контингента на КФОР. Един от войниците е бил леко ранен.


Бета, Сърбия
Албанци подпалиха автомобили на ЮНМИК в Прищина

Група албанци подпалиха автомобили на Мисията на ООН в Косово (ЮНМИК) в района на Прищина, предаде за "Фокус" сръбската информационна агенция Бета.
Няколко автомобила на ЮНМИК са били подпалени и в Каглавица в южната част на Прищина.
В някои райони на Косово продължават сблъсъците между етнически албанци и международните сили за сигурност.


Бета, Сърбия
Днес е черен ден за Косово, заяви Хари Холкери

Ръководителят на мисията на ООН в Косово Хари Холкери определи проявите на етническа нетърпимост и насилие в Косово като черен ден за автономната провинция, предаде предаде за "Фокус" сръбската информационна агенция "Бета".
Холкери призова всички да се проберат по домовете си, за да може КФОР и полицията да свършат своята работа и да се погрижат за сигурността на населението. Холкери допълни, че случилото се в Косово е шокиращо и всява сериозно недоволство.


Бета, Сърбия
Сръбски гражданин беше убит при нападение в югозападната част на Косово

Сръбски гражданин беше убит, а друг сериозно ранен, при нападение в селището Дражичи в югозападната част на Косово, предаде за Фокус сръбската информационна агенция Бета.
Информацията все още не е потвърдена от представител на ЮНМИК или КФОР.
По-рано четирима сърби бяха убити в селището Липляни в Централно Косово.


Бета, Сърбия
Сблъсъци между полицията и демонстрантите в Белград, има ранени

Няколко полицейски служители са били ранени след сблъсъци с демонстрантите в Белград, които излязоха по улиците на сръбската столица, за да протестират срещу новите прояви на насилие срещу сръбските граждани в Косово, предаде за Фокус сръбската информационна агенция Бета, като се позова на съобщение на министъра на вътрешните работи Драган Йочич.
Инцидентът е възникнал, след като част от демонстрантите са решили да подпалят джамия в центъра на Белград.
Радио Б 92 предаде, че протестиращите са успели да подпалят джамията и са принудили полицията да се изтегли от района.
Йочич призова населението на Белград и Сърбия да запази спокойствие, за да се избегнат следващи инциденти.


АФП
Няколко църкви и православни манастири са били опожарени в Косово

Няколко църкви и православни манастири са били опожарени в Косово, предаде АФП.
Три църкви и един манастир в Призрен са били подпалени. Още десет църкви в Централно Косово също са били опожарени.


Бета, Сърбия
Сръбският вътрешен министър призова протестиращите към спокойствие

Министърът на вътрешните работи на Сърбия Драган Йочич е призовал гражданите на Сърбия, протестиращи срещу насилието в Косово, да бъдат сдържани в своите действия и да не използват непозволени от закона средства и начини за нагнетяване на обстановката, най-вече в Белград. Това предаде за Фокус сръбската информационна агенция Бета.
Протестите няма да допринесат за подобряването на обстановката в Косово. Полицията в Белград е предприела нужните мерки за защита на институциите, посолствата и джамиите. Въпреки това полицейски кордон от десет служители, чиято задача била защита на една от джамиите в столицата, е бил пробит, храмът подпален от протестиращи граждани. Това е заявил за Бета вътрешният министър.
Също така разполагам с информация, че две коли на ООН в Косово са били подпалени. Насилието над униформени служители ще дискредитира Сърбия като правова държава. По последна информация освен в Белград и Ниш, протестиращи граждани има и в много други градове на Сърбия. Засега е известно, че са запалени джамиите в Белград и Ниш, потвърди Драган Йочич.


ТАНЮГ, Сърбия
Напълно е изгоряла джамията в центъра на Ниш

Напълно е изгоряла джамията в центъра на Ниш, предава сръбската информационна агенция Танюг. Джамията е била нападната от разгневени граждани около полунощ, като колите, намиращи се в близост до храма, също са били опожарени.
Джамията в Ниш е изградена през 1720 г. и реконструирана през 1870 г. Намира се в самия център на Ниш на ул. Милош Лешанин.


Бета, Сърбия
Небойша Чович заяви, че е готов да замине за Косово

Ръководителят на Координационния център за Косово и Метохия Небойша Чович е заявил, че в ранните часове е готов да замине за Косово, ако ЮНМИК гарантира безопасността му в областта, предаде за Фокус сръбската информационна агенция Бета.
Според източници от Координационния център Чович е заявил пред представители на ЮНМИК, че ако безопасността на екипа му бъде гарантирана, то той е готов да потегли във всеки един момент за размирната област.
Все пак е възможно ръководителят на Координационния център за Косово и Метохия да пристигне в Косово, но да остане единствено в териториите контролирани от ООН.


АФП
Най-малко 14 души са загинали при сблъсъците в Косово

Най-малко 14 души са загинали, а други 250 са били ранени, при сблъсъците в Косово, предаде АФП. Няколко автомобила на ЮНМИК в Прищина са били опожарени. В Белград няколко полицаи са били ранени след сблъсък с демонстранти, които протестират срещу проявите на насилие срещу сръбското население в Косово, съобщи сръбският министър на вътрешните работи Драган Йочич.

Бой на сърби и албанци в Косово, 7 мъртви, стотици ранени
Яростна престрелка между сърби и албанци остави поне 7 трупа в разделения косовски град Косовска Митровица вчера, предаде АП. Десетки са ранени в най-острия сблъсък в провинцията от 4 г. насам. Противниците се стреляли от двете страни на река Ибар, разделяща етнически града. Силите на НАТО в Косово пуснали в действие сълзотворен газ, гумени куршуми и шокови гранати, за да разделят воюващите. Насилието избухна, след като в реката бяха открити телата на две албанчета, за които се твърди, че били удавени от местни сърби, които ги преследвали с кучета. Издирва се трето дете. И двете страни съобщават за убити. Ройтерс пише, че убитите са 200. Десетки етнически албанци са приети в болница, казаха медицински служители. Лекари в сръбската част на Косовска Митровица също обявиха, че 22-ма сърби са ранени, 5-има от които сериозно. Други са пострадали от камъни и гумени куршуми, изстреляни от умиротворителите. Линейки се наредиха до болницата в албанската част на Косовска Митровица. По-тежко ранените са откарани в болницата в Прищина. Десетки БТР-и се стекоха към града, след като НАТО засили сигурността. Войниците му блокираха моста, разделящ Косовска Митровица, за да обуздаят тълпи, събрали се от двете му страни. Кола на ООН е смачкана от местни, хвърлящи камъни и парчета бетон. Децата се удавиха във вторник, ден след като 19-годишен сърбин бе ранен в централната част на Косово, и това разгневи косовските сърби.
в. 24 часа - стр. 34

Седем убити при сблъсъци в Косово
Най-малко 7 души са загинали при разразилите се вчера сблъсъци в Косово, предаде АП.
Поне 250 души пък били ранени.
Арена на размириците станала разделената на две етнически части Косовска Митровица. Насилието избухнало, след като били открити телата на две от трите изчезнали във вторник албански деца.
Труповете им били намерени удавени в река Ибар. Според албанците те попаднали в бурните води на реката, бягайки от сърби, които ги гонели с кучета.
След новината тълпи албанци и сърби се събрали от двете страни на моста в Косовска Митровица, който разделя града на южна албанска и на северна сръбска част. Силите на НАТО в провинцията КФОР моментално блокирали моста.
За да разпръснат вбесените тълпи, войниците използвали сълзотворен газ, гумени куршуми и шокови гранати. От двете страни на моста се разнесли изстрели, хвърчали и камъни.
Миналата седмица пък бе атакувана резиденцията на косовския президент Ибрахим Ругова в Прищина, припомня агенцията. Неизвестни нападатели хвърлиха граната по къщата. Пострада само един от бодигардовете на Ругова.
в. Труд стр. 29

Кървави сблъсъци заляха Косово
Най-малко десет души загинаха, а над 200 бяха ранени, включително двама тежко пострадали френски войници от КФОР, при сблъсъци между сърби и албанци в разделения град Косовска Митровица. Това е най-кръвопролитната и най-обхватната по територия етническа конфронтация от четири години насам, предаде Ройтерс. КФОР стреля със сълзотворни гранати и гумени куршуми срещу албанците, опитали се да щурмуват сръбския квартал в града. След раняването на 11 френски войници към Митровица спешно са изпратени подкрепления от умиротворители. В града е въведен комендантски час, но според очевидци и след залез слънце се чували изстрели. Местните медии съобщават за насилие и в други райони. В Печ на запад според сръбската телевизия са подпалени три сръбски къщи, а около 30 сърби са се приютили в местната църква, обстрелвана с камъни от албанци. В Косово поле, Липлян и Чаглавица на юг от столицата Прищина стотици албанци са пробили кордон на ООН и са подпалили две сръбски къщи. Съобщава се за стрелба и в няколко околни села.
НАТО затвори границата между Косово и Сърбия. В Белград депутати призоваха правителството да вкара в провинцията армия и полиция. Късно в сряда сръбският кабинет се събра на извънредно заседание. Очакваше се след срещата обръщение да направи премиерът Воислав Кощуница.
в. Дневник стр. 1

Сърби и албанци пак се бият в Косово
Белград. Седем души загинаха и над 100 са ранени при вчерашните сблъсъци между сърби и албанци в Косовска Митровица, предаде АП. От тях 4-ма са албанци, 3-ма сърби. Сблъсъците бяха провокирани от съобщения за две албански момчета, удавили се в студените води на река Ибар след преследване от сърби. Техните тела бяха открити от частите на КФОР. За изчезнало се води трето дете. Децата били на 9, 12 и 13 г. Оцелелият Фитим Весели, брат на 9-годишното загинало момче, твърди, че децата трябвало да се хвърлят в реката, за да се спасят от двама преследващи ги сърби, които пуснали куче срещу тях. Инцидентът станал във вторник следобед. Предния ден 19-годишен сърбин бе убит от албански екстремисти. Поне 84 албанци са ранени при сблъсъците, заявиха източници от болницата в южната част на града, заселена с албанци. По-тежко ранените са превозени в Прищина. От болницата в северната, сръбска част твърдят, че има 22-ма ранени. От силите на КФОР, излезли да усмиряват враждуващите страни, са ранени 11 френски войници. При сблъсъците била хвърлена и граната. Облетият в кръв Джелал Ибраим твърди, че от сръбската част се разнесла стрелба и няколко души пред него паднали на земята. При сблъсъците албанец стрелял с автомат към сръбската част. Това е най-тежкият инцидент от февруари 2001 г., когато албански екстремисти обстрелваха сръбски автобус. Загинаха 11 души и 40 бяха ранени.
в. Стандарт стр. 20

Косово пак пламна
След примирие, продължило повече от година, етнически разделеният град Косовска Митровица отново пламна. Бяха убити 7 души и близо 200 - ранени, предаде Ройтерс.
Сблъсъците между сърби и албанци избухнаха, след като полицията откри телата на две от трите обявени за изчезнали във вторник албанчета. Според брата на едното децата били преследвани от група местни сърби и паднали в река Ибър.
Силите на НАТО, КФОР и косовската полиция затвориха моста, който разделя града на сръбска и албанска част, тъй като от двете страни започнаха да се събират разгневени тълпи. Албанците обаче преминаха моста и тогава започна боят.
Сблъсъци между сърби и албанци избухнаха и в село Чаглавица, близо до Прищина.
Полските войници от КФОР използваха гумени куршуми, за да принудят албанците да се върнат в южната част на града. Преди това те потрошиха няколко коли.
Телата на две от трите изчезнали албанчета бяха открити близо до село Чабра, на 40 км северно от Прищина.
Тринайсетгодишният Фитим Весели твърди, че децата били преследвани от местни сърби и че момчетата скочили в реката, за да се спасят от пуснато след тях куче.
Освен братът на Фитим - 8-годишният Флорент, изчезнаха 11-годишният Авни Весели и 12-годишният Егзон Делиу.
Напрежението между албанци и сърби нарасна рязко в понеделник вечерта, след като 19-годишен сръбски младеж бе прострелян в село Чаглавица, близо до Прищина. Вчера там избухнаха сблъсъци, след като във вторник сърби блокираха пътя Прищина-Скопие.
в. Сега - стр. 1, 9

Пак стрелба в Косово
Най-малко трима души са убити, а много други са ранени в Косово. Това съобщиха полицейски източници. Ройтерс съобщи за сблъсъци между етнически албанци и сърби в град Косовска Митровица, на около 30 км северно от административната столица Прищина. Силите на реда използваха сълзотворен газ и гумени куршуми, за да спрат разярените албанци. Напрежението се разрасна, след като две албански момчета се удавиха в реката край града във вторник вечерта. Според албанците те са убити от сърбите, като отмъщения за опита за убийството на сръбски
тиинеиджър преди няколко дни. Стрелбата, при която бе ранен 18-годишният Йовица Ивич от Чаглавица разбуни духовете. Жителите на Чаглавица, и на Грачаница блокираха пътищата Прищина-Скопие и Прищина-Гниляне. Протестиращите заявиха, че няма да прекратят блокадата и останалите си форми на протест поради постоянните нападения срещу сърби в Косово. Те настояват международната полиция и КФОР да открие нападателите, да засили патрулите в сръбските села около Прищина и КФОР да възстанови контролните пунктове на влизане в тези села.
в. Дума - стр. 9


 

| МНЕНИЕ
 

Независимост или Митровица

 

 22 март 2004 | 00:20
 ФОКУС


България стана най-близката до Косово натовска граница

Красимир УЗУНОВ, Агенция ФОКУС

Проблеми, натрупани в продължение на 600 години, не могат да бъдат разрешени за 6 дни. Така бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър коментира резултатите от въздушните удари срещу бивша Югославия през пролетта на 1999г. и последвалата сухопътна операция на силите на НАТО в Косово.
Пет години по-късно тези думи изглеждат особено актуални. Само малко повече от 72 часа бяха достатъчни спорната югославска провинция да се върне в полезрението на световните медии и да се заговори за несъвършенството на косовския модел на решаване на етническите спорове. Тридесетина църкви и няколко джамии бяха разрушени и опожарени, тридесетина души загинаха и над петстотин бяха ранени, в преобладаващата част етнически албанци, а НАТО бе принудено да увеличи числеността на войските си, които гарантират спазването на мира и етническото съжителство на близо 2 млн. албанци и около 70 хил. сърби.
Косовските партии призоваха за обявяване на независимост, а депутатите от Руската дума за приемане на сръбските бежанци на руска територия.
С една дума към Ирак и Афганистан се прибави и Косово със задължителните въпросителни за неясното му бъдеще, за съдбата и механизмите на миротворческите мисии в самата Европа и произтичащите от това загадки за бъдещото развитие на Македония и Босна и Херцеговина.
Събитията в Косово поставиха най-малко два въпроса, които неминуемо ни засягат, първо заради близостта на конфликта до нашите граници и опасността от предизвикване на верижна реакция в населените с албанци територии, която би могла да дестабилизира целия регион и вторият въпрос кой има полза от това проблемът Косово да се постави в този момент и по такъв драстичен начин.

Близостта на конфликта

Столицата на Косово, Прищина отстои по пряка линия на неповече от 120 км. от сегашната западна българска граница. Затова по време на военните удари на съюзниците срещу военни обекти на територията на бивша Югославия, заблудени или непрецизно насочени ракети отнасяха покривите на къщи в Горна баня или падаха в землището на село Лева река.
В случая обаче, задълбочаването на косовския конфликт едва ли може да доведе до нови военни действия, по подобие на пролетта на 1999 г. Югославия вече я няма и държавното формирование Сърбия и Черна гора не представлява потенциална цел, въпреки упорството на правителството в Белград в нежеланието си да сътрудничи на трибунала в Хага.
По-вероятно и по-опасно би напрежението в Косово да прелее през южната граница на бившата югославска провинция и да зарази с вируса на нетърпимостта и без това нестабилната и етнически разделена Македония. Това би обезсмислило не само действието на Кумановските мирни споразумения за бъдещето на Косово, но и Охридския рамков договор за мирно регулиране на Македония. Въвличането на Косово и Македония в спиралата на екстремизма и конфликтите ще постави нови изисквания не само пред все още изграждащата се европейска система за сигурност, но и ще постави на карта заключителния етап от прилагането и действието на миротворческите операции в самата Европа. Защото изпращането на войски и умиротворяването на кризисните региони чрез разделяне на противостоящите етноси, както е в случая и частичното обезоръжаване на паравоенните и партизански формации е свързано само с временното потушаване на конфликтите, а не с действителното умиротворяване на кризите. Разполагането на въоръжени военни и полицейски мисии, както е в случая с Косово, Босна и Македония, трябваше да гарантира запазването на мира и последователния преход към разумно, гражданско управление. Именно тази част от реализацията на миротворческите мисии засега не се увенчава с успех и поставя редица въпроси за бъдещата европейска сигурност и ред, които все още не са изградени.
Защото от Дейтънското споразумение изтича вече девета година и силите на СФОР продължават да предпазват от етнически сблъсъци босненските сърби, хървати и мюсюлмани.
Съвсем скоро ще се изпълни петата година от Кумановските споразумения, а частите на КФОР трябва да бъдат подпомогнати от допълнителни сили на НАТО, за да запазят етническото равновесие в Косово.
Повече от 2 години действа Охридския мирен договор, а Македония все още не е приела част от важните закони, гарантиращи мира в страната.

К като Кербала, К като Косово

В този контекст особено символично трябва да се приеме съвпадението на ратифицирането на Вашингтонския договор, с който България направи предпоследната фактическа стъпка към пълноправното си членство в НАТО точно на 18 март, денят в който разгневени тълпи от албанци и сърби превърнаха уж умиротвореното Косово в бойно поле, в което горяха православни църкви и манастири, заедно с джиповете на миротворческите и хуманитарните мисии, а в Ниш и в Белград горяха джамии. Така в края на март западната българска граница внезапно ще се окаже най-предната натовска граница до размирното Косово, проблемната Сърбия и все още несигурната Македония. Не, че от времето на Варшавския договор не сме свикнали да бъдем на първата линия на прякото противопоставяне, но в случая не става дума само за реминисценции, защото и времената и опасностите са други. Вместо блоково противопоставяне на собствената си граница ще имаме неизвестност, която във всеки един момент може да роди не само вътрешно напрежение и насилие, но и да предизвика вълна от терористични действия, в които натовските държави, в това число вече и ние, често пъти са приемани като потенциална цел, особено ако става дума за тероризъм на верска основа.
Това означава, че българската външна политика и политиката ни в сферата на националната сигурност трябва да бъдат концентрирани на Балканите, защото България вече носи отговорност за събитията в региона не само като съсед, но и като страна-член на НАТО.
Друг е въпросът, че обединените действия на Североатлантическия съюз за спасяване и подпомагане на миротворческите мисии вече не могат да стават без българско участие и подкрепа. Т.е. логистичната помощ, която гарантирахме по време на военната операция през 1999 г. сега би била недостатъчна и консенсусът за членството в НАТО трябва да означава и консенсус за участие на български военни подразделения в съюзнически операции в съседните ни Западни Балкани. Казано по-просто сигурно не е далеч денят, в който при необходимост български войници и офицери могат да бъдат включени в състава на натовските контингенти в балканските кризисни райони. Още повече, че това са райони, които са ни далеч по познати от иракската пустиня и планините на Афганистан. Като пример само можем да припомним информационната помощ, която България предостави на съюзниците по време на операцията в Косово без това да означава единствено и само информация за прословутия план Подкова. Условията и ситуацията на Балканите със съответният бекграунд предистория са до болка познати на поколения български военни, а ресорните ни служби сигурно разполагат с информация далеч над натовските стандарти, разбира се, без да се ангажират с генералщабната притча за мечката и гората, в която тя живее.

Защо точно сега

Събитията в Косово съвпадат по време, но едва ли имат връзка със собственото ни членство в НАТО, макар че неминуемо ще ни се отразят и преди да почувстваме облагите от него, може да усетим отговорностите му.
Сегашната косовска криза безспорно е провокирана. И едва ли става въпрос за битовия драматизъм на подгонените с кучета албански деца по бреговете на Ибар или за простреляния сръбски младеж. Въпреки, че кръвопролитната война в Сараево започна с неправилно паркиране по време на сватба.
В случая различни са изходните позиции на замесените в конфликта страни.
Въпреки безспорната отговорност на албанските политически лидери в Косово за ситуацията в страната, трудно може да се приеме, че те ще тръгнат да обявяват независимост с палежи на църкви и манастири и прогонването на малкото останали сърби. Косово бавно и неумолимо върви към независимост и вече конструираното държавно ръководство в Прищина няма полза от изостряне на отношенията си с международната общност. Нещо повече сегашните събития могат да забавят независимостта, към която косовските албанци се стремят, да привлекат допълнителни международни въоръжени сили и да наложат констатацията, че в Косово е под въпрос етническото равновесие. Нещо, което е в противовес със застъпваната през последните месеци позиция и на президента Ибрахим Ругова и на премиера Байрям Реджепи, че напусналите Косово бежанци могат да се завърнат по родните си места. Защото и Ругова, и Тачи, и Харадинай, и Реджепи добре знаят, че изселилите се косовски сърби едва ли ще се решат да се върнат в обезлюделите си села, в които отдавна са се настанили албанци, а дори и да се върнат те едва ли ще бъдат в количество, което би застрашило властта в Прищина. Напротив, подготвяйки се за независимост, албанските лидери в Косово приеха запазването на малкото сърби като своеобразен бутиков модел, който да служи за легитимиране на властта им пред световните организации.
Не така стои въпроса от гледна точка на Сърбия.
Сред приоритетите на новия сръбски премиер Воислав Кощуница, представени в края на февруари пред Скупщината, за първи път след въвеждането на натовски войски в Косово през 1999 г., бе развита идеята за кантониране и поделяне на спорната провинция.
Инициативата на Кощуница бе приета на нож в Прищина, въпреки, че компактно сръбско население, което би могло да се обособи в евентуален анклав има единствено в района на Косовска Митровица. Същата тази Митровица, която стана арена на най-ожесточени етнически сблъсъци.Освен това при всяко едно провокиране на конфликти поведението на косовските албанци лесно може да бъде предвидено обект на агресия ще бъдат оцелелите сръбски семейства и средновековните символи на Сърбия църквите и манастирите на кралете Урош, Душан, Милутин, Дечан и т.н.
Още повече, че краят на март бе посочен като последен срок за предаването на Радован Караджич и Ратко Младич, а сътрудничеството с трибунала в Хага бе определено като условие за отпускането на финансова помощ на Белград. В този контекст трябва да се поставят и отношенията с Черна гора в рамките на държавното формирование Сърбия и Черна гора, поведението на трудно създаденото правителство, в парламент доминиран от сръбските националисти и с подобаващо присъствие на социалистите на Милошевич.
За търсенето на дивиденти от операцията Косово говорят познатите ни спонтанни улични протести, драматичните сравнения с испанския 11 март, палежите на джамии в Ниш и Белград, погромите на албански домове и магазини в Сомбор, поставянето на армията в бойна готовност, среднощните заседания на Съвета по сигурността в Белград, воаяжа на военния министър Тадич до Братислава с искане да се разреши на сръбските сили за сигурност да навлязат в Косово.
Очевидно е, че Белград ще опита да извлече максимална полза от ситуацията, да отвлече вниманието от собствената си политика и да забави обявяването на косовската независимост, със или без отделянето на Косовска Митровица.
Също така е очевидно, че съдбата на Косово обещава да се превърне в аргумент от предизборната борба по време на президентските избори в САЩ.
Това, обаче, ще прехвърли отговорността за събитията изцяло върху лидерите на косовските албанци и ще постави на изпитание действеността на международните формули за постигането на мир в кризисните региони, без които начертаването на картата на Обединена Европа би било немислимо, дори ако ключът за това решение е скрит в затънтеното балканско Косово.назад

Copyright 1998-2018  OMDA Ltd. Всички права запазени