ДПС: В турските райони никой не говори български/www.segabg.com/22042004/p0010002.asp

 

АНЕЛИЯ БАШЕВА

За първи път от парламентарната трибуна депутат от ДПС призна, че в български градове и села никой не говори български. "В някой населени места езиковата среда е такава, че нито в семействата, нито на улицата детето може да усвои официалния език. Децата от етнически смесените райони могат да го научат само в детската градина. Не искам родилите се в някое планинско село да плащат за нещо, за което не са виновни", заяви зам.-председателят на ДПС Лютфи Местан. Според него в забавачките задължително трябва да се учи български и това да е изключителен приоритет на държавата.


 

Държавата трябва да предвиди инвестиции за детските градини с тази цел, за да могат всички малчугани с еднакъв старт да прекрачват училищния праг. Според Местан проблемът е, че поради демографския срив в редица селища броят на децата не стига за сформиране на паралелки и често се закрива цяла детска градина заради недостиг на едно дете.
Местан заедно с Татяна Калканова и Снежна Гроздилова от НДСВ е вносител на поправките в закона за образованието, които парламентът прие на първо четене. Според тях през 2004 г. и 2005 г. няма да има матури. Зрелостните изпити ще бъдат върнати чак през 2006 г. В дипломите на завършилите 12 клас през тази и следващата година като оценки от зрелостни изпити ще се вписва средноаритметичната на годишните оценки по български език и литература и по избран от ученика учебен предмет.
Парламентът не прие предложението на Любен Корнезов от БСП в дипломите да се вписва общ успех. Мотивът на депутата бе, че в някой наши и много чужди университети това е изискване за кандидатстване. "Защо бе, джанъм съсипвате 100-годишна традиция под формата на реформи?", възмути се Корнезов.Copyright 1998-2018  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно в "Рафт "ДПС"