http://www.mediapool.bg/site/business/2004/04/21/01_210404bu.shtml

 

Велчев сам оттегля кандидатурата си за шеф на МВФ
Финансовият министър имал "дългосрочни амбиции в политиката"
21 април 2004

След като стана ясно, че Европейският съюз подкрепя за директор на Международния валутен фонд бившия испански министър на икономиката Родриго Рато, българският финансов министър обяви, че сам ще изтегли своята кандидатура. Той обаче декларира, че има дългосрочни амбиции в политиката.

"След оттеглянето на кандидатурата на французина Жан Льомиер и оставането на бившия испански министър на икономиката Родриго Рато като единствена кандидатура на Европейския съюз, можеше да се очаква, че страните-членки ще се обединят около него", каза Велчев в предаването на Би Ти Ви "Тази сутрин".

Вчера АФП съобщи, че ЕС ще предложи кандидатурата на Родриго Рато за управляващ директор на МВФ, като цитира източник, близък до германското правителство. На 19 април другият кандидат на ЕС французинът Жан Льомиер беше преизбран за президент на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Като алтернативен кандидат най-резонно е да оттегля кандидатурата си като знак на подкрепа на общите европейски ценности и добра воля към един толкова силен кандидат, каза още Велчев. По думите му България е спечелила много от тази номинация като авторитет и като сигнал към света за едно ново самочувствие.

В отговор на въпрос финансовият министър посочи, че има дългосрочни амбиции в политиката. Има с какво още да допринеса за страната преди влизането й в ЕС и съм амбициран да го направя, каза Милен Велчев.

Постът, на който съм сега, напълно ме удовлетворява и е пълен с предизвикателства, не очаквайте от мен сам да правя заявки за други постове, добави той.

Премиерът Симеон Сакскобургготски изпрати на 13 април писмо до финансовите министри на Великобритания и Финландия, в което издигна кандидатурата на финансовия министър Милен Велчев за управляващ директор на МВФ.

Тази номинация бе коментирана от лидера на ПГ "Новото време" Мирослав Севлиевски като евентуална бъдеща кандидатура на Велчев за поста на министър-председател, но финансовият министър официално отрече това.

 


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Назад към "Кой кой е"