Насрещно движение

Отново принципни и прозрачни

Явор Дачков

В деня, в който избухна скандалът с фондация "Демокрация" и стана ясно, че прокуратурата е разпоредила разследване по случая, Надежда Михайлова напусна управителния съвет на фондацията. Тя се разграничи от колегите си, с които от дълги години бе заедно в политиката и благодарение на които направи своята кариера.
Разбира се, в политиката (особено българската) тези неща нямат особено значение. Лоялността, постоянството и последователността не са качества, които се ценят. Когато Михайлова напусна фондацията, "докато приключи разследването", тя обясни постъпката си с "политиката на принципи, прозрачност" и т. н. Тази политика не позволявала дори и само при съмнения за нещо нередно и непрозрачно тя да остане в "Демокрация". Аргументацията й тогава бе обяснена почти изцяло с морални категории, а истинската причина Надежда не посмя да назове. Не посмя да каже, че скандалът може да навреди на кампанията й за местните избори и затова изоставя ръководството на фондация "Демокрация" да се оправя само. Между другото изпълнителният директор Гроздан Караджов се оправи блестящо без политическата подкрепа на СДС. Едва когато загуби изборите в София, Михайлова обвини Костов и компромата с "Демокрация" за собственото си поражение. Дори и през ум не й мина

да обвини себе си

и нелоялното си поведение за загубата. Тя загуби не само защото бе некомпетентна за поста, а и защото се разграничи по изключително грозен начин от собствените си политически съратници. Ако скандалът с "Демокрация" й навреди да стане кмет, то съвсем резонно е да запитаме защо не навреди на Костов, срещу когото бе насочен?! Въпреки неколкомесечната атака и неделните телевизионни облъчвания бившият премиер се радва на изключителна политическа кондиция, обикаля страната и прави това, което никой друг действащ политик в България не може да направи - на събранията около създаването на новата партия доброволно, без никакво апаратно усилие се събират хиляди хора. Броят им вече надвишава 20 000. Надежда не си взе поука и от загубата на Петър Стоянов, който при предварително спечелени избори успя да доведе "нереформираната БСП" на най-високия държавен пост. Експрезидентът също загуби - поради липса на политическа лоялност, като реши да се кандидатира като независим и по всякакъв начин се разграничаваше от доскорошните си политически съмишленици по време на кампанията. Тогава той загуби въпреки тоталното "дясно обединение", за което някои политици днес непрекъснато говорят. Тогава зад Стоянов застанаха НДСВ, СДС, хората на Софиянски, Любен Дилов-син и "Гергьовден", ВМРО и кой ли още не. При това НДСВ бе все още най-популярната политическа сила. В резултат бивш комунист стана президент, а на Стоянов, който днес много се плаши от идването на "неформираната" БСП на власт, дори и наум не му дойде

да потърси вината в собственото си поведение

Припомням тези отминали събития в светлината на днешния скандал с кмета Софиянски. Въпреки че прокуратурата повдигна обвинение, а софиянци и без нея отдавна знаят за какво става дума в управлението на София, Надежда Михайлова не се разграничи от коалицията си с него. Днес не я чуваме да каканиже за "принципи, прозрачност" и прочие клишета, т.е. ценности, заради които тя напуска коалицията, докато нещата не се изяснят в съда. Може би точно сега Надежда проявява истинската си лоялност и обвързаност. Това обаче няма нищо общо с принципното политическо поведение. Впрочем скандалът със столичния кмет е красноречив пример за същината на "дясното обединение", за което от СДС непрекъснато говорят. Софиянски е само едната страна от този скандал. Засега нищо не чуваме за Антоан Николов и неговите продължения от "Гергьовден". Другата част от "икономическото мнозинство", както го нарича Дилов-син, също отдавна плаче за прокурор.
Колкото до внезапната "принципност" отляво, ще трябва да припомним, че БСП от години участва в преразпределението на софийската баница, както и в различни апетитни бордове. А "принципността" от страна на ДПС не е нищо друго освен обичайния Доганов рекет за наместване на софийската трапеза. Изобщо "принципи, прозрачност, единство, творчество и красота".

"Сега"

 


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"